Fästingbett hos barn – hur ta bort fästing, tecken på borrelia och TBE

Fästingbett är en risk för alla som vistas i Sverige.  Här kan du läsa om hur du ska ta bort fästing från ditt barn, vilka sjukdomar barnet riskerar och hur du ska upptäcka dem.

Hur ska jag ta bort en fästing hos mitt barn?

Det finns så mycket olika idéer på nätet och bland folk i allmänhet kring hur en fästing ska tas bort. Smör, olja, aceton, nagellack eller varför inte bensin? Och ska den roteras medsols eller motsols?

Den goda nyheten är att du inte behöver smörja in fästingen med någonting alls. Och inte rotera den heller.


Dra rakt ut!

Använd en pincett eller en fästingplockare. (Jag använder alltid pincett, eftersom jag har det hemma och de även kan användas till annat). Ta tag i fästingen där den fäster i huden och dra rakt upp. Då brukar du ofta få med dig hela!

Ta bort en fästing genom att nypa om med en pincett, helst på huvudet, och dra rakt ut.
Är det farligt att inte få med hela fästingen?

Ibland blir det en liten bit kvar av fästingen. Det är inte farligt. Tror du att du kan få loss biten med din pincett, prova, men om det är så litet att det inte går, låt den sitta. Kroppen kommer att stöta bort biten själv.

Vilka sjukdomar kan barnet få av ett fästingbett?

Det är framförallt två sjukdomar som sprids från fästing till människa i Sverige: borrelia och TBE. För borrelia finns antibiotikabehandling som fungerar väl, det gäller bara att förstå att barnet har fått borrelia och att det ska ha antibiotika.

Läs mer om borrelia hos barn här. 

Läs mer om  TBE hos barn här. 

För TBE finns ingen specifik behandling, och sjukdomen drabbar dessvärre hjärnan och barnen riskerar symtom lång tid efter att TBE-sjukdomen gått över. Det finns vaccin mot TBE, men det ges inte på BVC. Vaccinet kan ges från ett års ålder, de som säger annat är dåligt pålästa. Jag tycker att det är en bra investering att privat vaccinera sitt barn mot TBE för alla som bor i Sverige. Möjligen med undantag för er som bor i norra norrland där inga fästingar finns, och som inte reser särskilt mycket till andra delar av Sverige.

Läs mer:

Borrelia hos barn

TBE hos barn –  symtom, smitta, behandling och långtidseffekter

TBE vaccin (fästingvaccin) och skydd mot fästingar till bebisar och barn

3 kommentarer till “Fästingbett hos barn – hur ta bort fästing, tecken på borrelia och TBE”

  1. Min son har just fått en pytteliten fästing som är för liten för att ta med pincett, första larvstadiet ca 0,5 mm. Det går alltså inte att få tag om den med pincetten. Vad ska man göra? Vänta tills den blivit större känns jobbigt….. Har du några tips?

  2. På din inrådan (från flera år sedan – antagligen i ett av inläggen du länkar till) så har jag vaccinerat mina barn mot TBE. De fick fjärde sprutan i våras. Det känns så skönt att släppa dem fria på strövar/lufsaraktiviteter och veta att de inte behöver oroa sig för en liten fästing. Tack!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *