Hoppa till innehåll
Hem Feber hos barn – barnläkarens guide

Feber hos barn – barnläkarens guide

Barn med hög feber i mammas famn

This post is also available in: English

Fakta och råd om feber hos barn – direkt av barnläkare. För många föräldrar är 40-gradersstrecket en magisk gräns. För en barnläkare finns det inga magiska temperaturgränser. Här får du läsa om vad du ska göra när barnet har feber och hur du skiljer farlig feber från ofarlig.

När är feber farligt?

Feber i sig är inte farligt, inte ens om den går upp mot 41-42 grader. Feber beror på att kroppen har en akut inflammation – som är immunförsvarets sätt att bekämpa en infektion. Infektioner hos barn är oftast självläkande, men kan kräva behandling på sjukhus. I enstaka fall är infektioner hos barn farliga och kräver omedelbar behandling på barnakuten.

Läs om feberkramp eller feberfrossa hos barn

Tecken på allvarlig infektion hos barn med feber

Ett barn med en allvarlig infektion verkar sjukt. Barnet kan vara trött och slött eller slappt i kroppen och ska till barnakuten för bedömning. Spädbarn är svåra att läsa av, men ett spädbarn som tappat intresset för att äta måste till barnakuten för bedömning omedelbart. Det kan vara ett tecken på allvarlig infektion.

Alla barn blir trötta under sina febertoppar, så det är barnen som inte piggnar till mellan febertopparna som kan ha en allvarlig infektion.

Kombinationen huvudvärk, ljuskänslighet, kräkningar och feber kan vara tecken på en hjärnhinneinflammation, en infektion som kan vara allvarlig och kräva omedelbar sjukhusvård.

Läs mer om hjärnhinneinflammation hos barn

Spädbarn med feber

Bebisar under tre månader har små marginaler och kan vara svåra att bedöma för den som inte är van. Var generös med att söka barnakuten med ett spädbarn som fått feber. Ju äldre barnet blir, desto lättare kan du läsa av det, och en förkyld 6 månaders bebis som äter och kissar behöver inte vård på barnakuten. Där är vårdcentralen eller närakuten ett bättre alternativ om du känner att du behöver en bedömning.

Förkylning är vanligaste orsaken till feber hos barn

Den allra vanligaste orsaken till feber hos barn är en förkylning. Om barnet har snuva, ont i halsen eller måttlig hosta så är barnet sannolikt förkylt. Det klokaste är då att avvakta i hemmet så länge barnet dricker och kissar.

Läs mer om ont i halsen och förkylning hos barn

Hög feber kan vara urinvägsinfektion

Njurbäckeninfektioner är en inte helt ovanlig infektion hos barn, särskilt vanligt är det hos barn under ett års  ålder. Njurbäckeninfektioner kräver antibiotikabehandling men barnen behöver inte te sig särskilt sjuka eller ha några symtom från urinvägarna. Så ett barn med över 38,5 graders feber i mer än ett dygn utan förkylningssymtom behöver lämna ett urinprov för odling. Det kan du göra på vårdcentral eller närakut. För spädbarn är det lämpligast med barnakut.

Läs om urinvägsinfektioner hos barn

Feber och svullet öga kan vara bihåleinflammation

Feber och ett ensidigt svullet öga är ofta tecken på en ethmoidit, en bihåleinflammation hos barn. Barnen behöver inte vara särskilt sjuka eller påverkade, men antibiotikabehandling (ofta intravenös) krävs och ofta även en röntgenundersökning av ögonhålan för att upptäcka eventuella komplikationer.

Feber och svårt att andas

Hög och svårt att andas eller intensiv hosta kan bero på förkylningsastma, lunginflammation eller influensa. Sök vårdcentral, närakut eller barnakut beroende på hur svårt barnet har att andas.

Läs mer om rosslig eller ansträngd andning hos barn

Lunginflammation hos barn – symtom och behandling

Hur mycket räknas som feber?

Över 38,5 grader brukar vi säga på barnakuten. 38,0-38,4 är gränsfall. Under 38,0 är inte feber. Som barnläkare har vi absoluta temperaturgränser. Vi jämför inte med barnets normaltemperatur, även om vi vet att barn kan variera i sin normaltemperatur.

Hög temperatur över 39 grader under vinterhalvåret är ofta influensa.

Läs om influensa hos barn

När ska jag ge febernedsättande läkemedel?

Feber i sig är inte farligt för barnet, ens om den är mycket hög. Det finns alltså ingen anledning att ge febernedsättande bara för att barnet har feber. Tyvärr skyddar inte febernedsättande mot feberkramper, även om man trodde det tidigare. Jag ger febernedsättande läkemedel till mina barn och barnen på barnakuten i följande fall:

1. Om barnet är slött och ointresserat av omgivningen. Då ger jag febernedsättande för att se om barnet piggnar till, för att kunna skilja mellan allvarligt och mindre allvarligt sjuka barn.

2. Om barnet är så trött av den höga febern att det inte orkar få i sig vätska. Ofta hjälper det med febernedsättande.

3. Om barnet är gnälligt eller säger att det har ont i halsen eller örat eller kroppen ger jag också alvedon eller ipren. Men då inte för att sätta ned tempen utan för att lindra smärta.

Läs mer om Alvedon och Ipren till barn – dosering vid smärta och feber

Läs mer:

Coronavirus covid-19 – fakta för föräldrar och barn

Läs om feberkramp eller feberfrossa hos barn

Läs om urinvägsinfektioner hos barn

Läs mer om hjärnhinneinflammation hos barn

Läs om influensa hos barn

Läs mer om Alvedon och Ipren till barn – dosering vid smärta och feber

Lunginflammation hos barn – symtom och behandling

Läs mer om rosslig eller ansträngd andning hos barn

Läs mer om ont i halsen och förkylning hos barn

Se bildguiden om prickar och utslag

36 kommentarer till “Feber hos barn – barnläkarens guide”

 1. Hej Cecilia!
  Vilken bra blogg du har! Intressant det du skriver om att ta tempen. Jag resonerar ungefär som du – att om mitt barn har feber så känner jag det, och ser det på henne. Precis som i ditt fall har det aldrig slagit fel när jag väl mäter. Däremot fick jag skäll av sköterskan på 1177 när jag inte kunde uppge exakt hur många grader det handlade om. “Man måste ALLTID ta tempen regelbundet på ett sjukt barn!”

  1. Vilken dum sköterska som skällde på dig! Sedan när blev det sjukvårdens uppdrag att skälla på föräldrar? Din dotter är att gratulera till en klok mor!

 2. Hur ska man agera under natten om barnet har relativt hög feber (40 grader) på kvällen? Ska man väcka barnet med jämna mellanrum och se om det är kontaktbart eller t.o.m. ta tempen? En hel natt är ju ganska många timmar och jag har varit orolig att febern ska nå farliga nivåer innan jag hinner märka det. Ofta sover förstås barnet oroligt så man därigenom har kontakt flera gånger under natten, men bör man säkra med att sätta väckarklockan med jämna intervall för att dubbelkolla?

  1. Som du säger sover ju barnet ofta oroligt. Jag kan inte rekommendera att ställa väckarklockan med jämna mellanrum och har aldrig träffat på något barn där jag tror att förälder som vaknat med ställd väckarklocka under natten skulle ha hjälpt.

 3. Hej!
  Tack för jättebra information! Jag undrar bara över infon ang blödningar under huden. Båda våra barn brukar få det i samband med att de har kräkts och nu har nyligen vår yngste son på 19 månader varit förkyld med feber och har kräkts typ 1 gång per dag, ofta i samband med att febern gått upp. Han har då fått röda små blödningar under huden i ansiktet men det är inget jag oroat mig för eftrsom jag hört att man kan få det i samband med kräkningar men blir lite fundersam nu när jag läser det du skrivit. Fast med facit i hand nu när förkylningen och febern är över vet vi ju att det inte var någon allvarlig infektion men det är kanske om barnet inte kräkts men får dessa blödningar som man ska reagera?

  1. Hej Karin! Små blödningar i ansiktet i samband med kräkning är ingen fara, precis som du hört. De beror på att blodtrycket i ansiktet ökar i samband med kräkning och små kärl kan brista.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.