Hem » Feber hos barn – barnläkarens guide

Feber hos barn – barnläkarens guide

Barn med hög feber i mammas famn

Fakta och råd om feber hos barn – direkt av barnläkare. För många föräldrar är 40-gradersstrecket en magisk gräns. För en barnläkare finns det inga magiska temperaturgränser. Här får du läsa om vad du ska göra när barnet har feber och hur du skiljer farlig feber från ofarlig.

När är feber farligt?

Feber i sig är inte farligt, inte ens om den går upp mot 41-42 grader. Feber beror på att kroppen har en akut inflammation – som är immunförsvarets sätt att bekämpa en infektion. Infektioner hos barn är oftast självläkande, men kan kräva behandling på sjukhus. I enstaka fall är infektioner hos barn farliga och kräver omedelbar behandling på barnakuten.

Tecken på allvarlig infektion hos barn med feber

Ett barn med en allvarlig infektion verkar sjukt. Barnet kan vara trött och slött eller slappt i kroppen och ska till barnakuten för bedömning. Spädbarn är svåra att läsa av, men ett spädbarn som tappat intresset för att äta måste till barnakuten för bedömning omedelbart. Det kan vara ett tecken på allvarlig infektion.

Alla barn blir trötta under sina febertoppar, så det är barnen som inte piggnar till mellan febertopparna som kan ha en allvarlig infektion.

Kombinationen huvudvärk, ljuskänslighet, kräkningar och feber kan vara tecken på en hjärnhinneinflammation, en infektion som kan vara allvarlig och kräva omedelbar sjukhusvård.

Spädbarn med feber

Bebisar under tre månader har små marginaler och kan vara svåra att bedöma för den som inte är van. Var generös med att söka barnakuten med ett spädbarn som fått feber. Ju äldre barnet blir, desto lättare kan du läsa av det, och en förkyld 6 månaders bebis som äter och kissar behöver inte vård på barnakuten. Där är vårdcentralen eller närakuten ett bättre alternativ om du känner att du behöver en bedömning.

Förkylning är vanligaste orsaken till feber hos barn

Den allra vanligaste orsaken till feber hos barn är en förkylning. Om barnet har snuva, ont i halsen eller måttlig hosta så är barnet sannolikt förkylt. Det klokaste är då att avvakta i hemmet så länge barnet dricker och kissar.

Hög feber kan vara urinvägsinfektion

Njurbäckeninfektioner är en inte helt ovanlig infektion hos barn, särskilt vanligt är det hos barn under ett års  ålder. Njurbäckeninfektioner kräver antibiotikabehandling men barnen behöver inte te sig särskilt sjuka eller ha några symtom från urinvägarna. Så ett barn med över 38,5 graders feber i mer än ett dygn utan förkylningssymtom behöver lämna ett urinprov för odling. Det kan du göra på vårdcentral eller närakut. För spädbarn är det lämpligast med barnakut.

Feber och svullet öga kan vara bihåleinflammation

Feber och ett ensidigt svullet öga är ofta tecken på en ethmoidit, en bihåleinflammation hos barn. Barnen behöver inte vara särskilt sjuka eller påverkade, men antibiotikabehandling (ofta intravenös) krävs och ofta även en röntgenundersökning av ögonhålan för att upptäcka eventuella komplikationer.

Feber och svårt att andas

Hög och svårt att andas eller intensiv hosta kan bero på förkylningsastma, lunginflammation eller influensa. Sök vårdcentral, närakut eller barnakut beroende på hur svårt barnet har att andas.

Hur mycket räknas som feber?

Över 38,5 grader brukar vi säga på barnakuten. 38,0-38,4 är gränsfall. Under 38,0 är inte feber. Som barnläkare har vi absoluta temperaturgränser. Vi jämför inte med barnets normaltemperatur, även om vi vet att barn kan variera i sin normaltemperatur.

Hög temperatur över 39 grader under vinterhalvåret är ofta influensa.

När ska jag ge febernedsättande läkemedel?

Feber i sig är inte farligt för barnet, ens om den är mycket hög. Det finns alltså ingen anledning att ge febernedsättande bara för att barnet har feber. Tyvärr skyddar inte febernedsättande mot feberkramper, även om man trodde det tidigare. Jag ger febernedsättande läkemedel till mina barn och barnen på barnakuten i följande fall:

1. Om barnet är slött och ointresserat av omgivningen. Då ger jag febernedsättande för att se om barnet piggnar till, för att kunna skilja mellan allvarligt och mindre allvarligt sjuka barn.

2. Om barnet är så trött av den höga febern att det inte orkar få i sig vätska. Ofta hjälper det med febernedsättande.

3. Om barnet är gnälligt eller säger att det har ont i halsen eller örat eller kroppen ger jag också alvedon eller ipren. Men då inte för att sätta ned tempen utan för att lindra smärta.

Läs mer:

79 kommentarer till “Feber hos barn – barnläkarens guide”

 1. Hej! Min lillasyster är i sjukhuset nu och jag började söka om febern hon har (tror det var 40 eller över) Och känner mig mycket lugnare efter att jag läst din text!

 2. Hej!
  Tack för jättebra information! Jag undrar bara över infon ang blödningar under huden. Båda våra barn brukar få det i samband med att de har kräkts och nu har nyligen vår yngste son på 19 månader varit förkyld med feber och har kräkts typ 1 gång per dag, ofta i samband med att febern gått upp. Han har då fått röda små blödningar under huden i ansiktet men det är inget jag oroat mig för eftrsom jag hört att man kan få det i samband med kräkningar men blir lite fundersam nu när jag läser det du skrivit. Fast med facit i hand nu när förkylningen och febern är över vet vi ju att det inte var någon allvarlig infektion men det är kanske om barnet inte kräkts men får dessa blödningar som man ska reagera?

  1. Hej Karin! Små blödningar i ansiktet i samband med kräkning är ingen fara, precis som du hört. De beror på att blodtrycket i ansiktet ökar i samband med kräkning och små kärl kan brista.

 3. Vilken superbra blogg! Jag har två barn snart 2&4 år. Flickan som som är äldsta har varit förkyld med hosta och feber i veckan och nu har pojken fått det. Min fråga till dig är: han hade 39:7 i temp nu vid läggdags, skulle han fått alvedon eller ej. Jag vill helst inte ge febernedsättande om dom små inte har ont någon stans så jag valde och ge honom välling som vanligt, kan det vara skadligt? (Vill tro att dom hör av sig även nattid om febern skulle stiga)

 4. Hur ska man agera under natten om barnet har relativt hög feber (40 grader) på kvällen? Ska man väcka barnet med jämna mellanrum och se om det är kontaktbart eller t.o.m. ta tempen? En hel natt är ju ganska många timmar och jag har varit orolig att febern ska nå farliga nivåer innan jag hinner märka det. Ofta sover förstås barnet oroligt så man därigenom har kontakt flera gånger under natten, men bör man säkra med att sätta väckarklockan med jämna intervall för att dubbelkolla?

  1. Som du säger sover ju barnet ofta oroligt. Jag kan inte rekommendera att ställa väckarklockan med jämna mellanrum och har aldrig träffat på något barn där jag tror att förälder som vaknat med ställd väckarklocka under natten skulle ha hjälpt.

 5. Hej jag gillar inte den punkten att man ska kontakta vårdcentralen om barnet har ont i halsen och feber och inte snuva hosta mm. Du kan ha ha halsfluss fast du har hosta och behöver inte ha feber. Har själv en dotter som får kräkningar hosta halsont och då halsfluss Så det med hosta är inte sant. Mvh linda

 6. Hej! Vilken bra sida du har!! Vill bara poängtera att det inte är ok att ringa 112 för ambulans för att man inte klarar av att köra själv då det inte behövs vård. Man kan be någon bekant eller liknande eller få en sjukfall. Vi har fullt upp ändå 🙂

 7. Jag vill bara från djupet av mitt (relativt nyblivna, med en 9-månaders bebis) mammahjärta för en fantastiskt bra blogg! Ni har hjälpt mig, min sambo och bebis så mycket! Först vid första förkylningen, sedan första magsjukan, och så nu när jag oroar mig för feber hos lillan. Det är som att ha en läkare till bästa vän som aldrig avfärdar ens funderingar eller oro utan förklarar ordentligt och tar allt på allvar. TACK!

 8. Hej! Vad är det med hög feber och svullet öga?
  Min dotter på snart 7 månader har haft hög feber (39-41C) i 3-4 dagar. Eftersom vi bor i norra Thailand så misstänkte vi såklart Dengue-feber som redan i juni hunnit smitta 49000 människor och orsakat ca 50 dödsfall, varav ca hälften barn.
  Så igår åkte vi till sjukhuset där dom gav henne paracetamol och en svabbning av kroppen med ljummet vatten för att få ner febern innan dom skickade hem oss igen.
  Jag förklarade min (befogade) oro för Dengue, vilket läkaren omöjligt snabbt avfärdade med motiveringen att min dotter hostade och hosta inte var en av symptomen på Dengue. Jag undrade om det inte var på plats med ett blodprov, men läkaren nekade.
  Idag på morgonen hade febern ännu inte lagt sig, så vi åkte tillbaka till sjukan. Denna gång tog dom blodprov som tack och lov inte visade på Dengue eller Malaria, men WBC låg på 12,800. Helt inom gränsvärdet tyckte läkaren även om labbrapportens övre gränsvärde för “normalt” visar 11,000.
  Hemma igen surfade jag lite och hittade denna sidan. Tack för bra läsning och värdefulla tips!
  En lång sovstund senare tände jag lampan och såg att ena dotterns öga är rätt så rejält svullet. Jag kom ihåg det jag precis läst innan sovstunden om att söka läkarvård om barnet har feber och ena ögat är kraftigt svullet, men vad ska det tyda på?
  Dottern är även väldigt orkeslös för tillfället och vill bara sova. Orkar knappt gråta längre heller.
  Sjukvården här är inte som hemma i Sverige och dom har inte särkilt bra koll på någonting ärligt talat. Tacksam för snabbt svar för vi är rätt oroliga här och sjukvården hjälper inte direkt till.

  Ps Vad säger en svensk läkare om att ge barn en kur paracetamol och bada eller svabba ungen i ljummet vatten i ett luftkonditionerat rum på sjukhuset för att få ner febern tillfälligt och sedan skicka hem patienten?

  Tack än en gång för en bra sida! Enbart expertisen som står svart på vitt på denna sida slår den sammanlagda kunskapen på hela sjukhuset i Staden Pai, Mae Hong Son Province.
  Om dottern inte bättrar sig tills imorgon bitti blir det en 3 timmars tur till Universitetssjukhuset i Chiang Mai.
  Trevlig helg!

  1. Skönt att hon inte hade denguefeber eller malaria! Precis som du är inne på behöver du ju söka igen om hon är slö och tagen. Hög feber och svullet runt ena ögat kan vara en sorts bihåleinfektion (ethmoidit) som kräver antibiotikabehandling, initialt ofta som dropp.

  2. Tack för ett mycket snabbt svar. Vi hittade en privatläkare som tog en titt på labbrapporten och dottern och samtidigt som han förbannade läkarna på sjukhuset skrev han ut antibiotika som kur för en infektion. Vad för någon infektion visste han dock inte och det spelade heller ingen roll tyckte han, men antibiotika skulle hon få. Efter det lyckades mitt lilla knyte faktiskt få i sig lite ris och kyckling och ovanligt mycket vatten att dricka. Tack igen!!!
   Jag skulle dock fortfarande ha svar på min fråga och badningen/baddningen för att få ner febern snabbt och sen kunna skicka hem oroliga föräldrar. Kan det vara en bra behandlingsmetod?
   Mvh, Tom med familj

  3. Om det är bra att badda med handdukar? Om du inte känner dig trygg med handläggningen var det ju inget bra läkarbesök. Då brast kommunikationen om varför man gjorde som man gjorde om inte annat. Att försöka få ner febern på slöa barn och se om de piggnar till tycker jag inte låter konstigt eller fel, även om våta dukar inte är något jag själv använder så ofta.

 9. Johanna och Patrick Roos

  Tack för en fantastiskt bra blogg! Hjälper oss just nu oerhört, då vi befinner oss i LA USA med vår 11 månader gamla dotter som nu haft mellan 38,5-40,5 graders feber i två dygn.
  Det hela började egentligen för en vecka sedan då hon under en kväll hade 39,5 i feber och inga andra märkbara symptom. Då var vi väldigt oroliga att detta berodde på överhettning. Naturligtvis håller vi oss inne under dom värsta soltimmarna 11-15, men även inomhus blir det oundvikligen varmare än hemma. Sedan har hon varit helt symtomfri, men nu då, exakt en vecka senare, haft en temp som stigit från 38,5 i torsdags till att lega på runt 40 idag fredag. Under dagen har även lite genomskinlig snuva tilltagit. Vi försöker erbjuda henne allt möjligt tänkbart att äta och dricka, men det enda som verkligen funkar är välling och vätskeersättning. Hon har kissat tunga minst 3 fulla blöjor den senaste och gråter med tårar. Hon har sovit mycket under dagen, men vaknat upp från och till alltid med lite gråt och varit vaken runt en timme. Då har hon mest suttit eller legat i vår famn och tittat i böcker eller på Ipaden och för det mesta gnytt ledset, men under två tillfällen under dagen, ca 1 h efter att vi givit alvedon har hon piggnat till och lekt lite och till och med skrattat. Då vi befinner oss i utlandet känner vi oss så klart extra oroliga då det finns begränsade möjligheter att uppsöka läkarhjälp. Vi har därför fyra konkreta frågor som vi skulle bli oerhört tacksam om du kunde rådge oss kring:
  1: Kan orsaken till febern vara överhettning/uttorkning och skall vi då söka läkarhjälp?
  2: Är det ok att ge vätskeersättning ( Sempers pulverblandning) trots att hon inte har diarré eller är magsjuk? Detta är som sagt något hon tycker mer om än vatten…Juice av olika slag ratar hon också
  3: Hur mycket vätska skall hon få i sig under ett dygn med hög feber? Senaste dygnet har hon druckit ca 5 flaskor välling a 250 ml per gång, samt ca 70 ml vätskeersättning/vatten/juice. Räcker detta eller skall vi tvinga i henne mer?
  4: Hur kan vi avgöra om hon har ont i halsen eller ej? Anledningen till att vi misstänker detta är att hon gnäller på ett sätt som kan tyda på att hon har ont någonstans, och att hon tittar “hungrigt/törstigt/intresserat” på flaskan men sedan vänder bort huvudet rätt snabbt efter att hon tagit några klunkar.

  Tusen tack på förhand hälsar Johanna och Patrick

  1. Hej, vad kul att vår blogg är till hjälp! Jag kan inte uttala mig om just ert barn, för att kunna det måste jag se och undersöka henne och det går ju inte i bloggform. Däremot kan jag försöka svara på dina frågor ur ett generellt perspektiv.
   1. Uttorkning i sig ger inte feber. Feber förvärrar uttorkning då vätskeförlusterna ökar. Överhettning kan ge såväl förhöjd kroppstemperatur som uttorkning. Så. Det viktigaste är att behandla uttorkningen och skydda barnet mot överhettning. Oavsett orsak ska man söka läkare om man trots febernedsättande och rikligt med vätskeersättning har ett slött barn som mest vill sova, som inte kissar, eller då du känner stark oro för att barnet kan vara allvarligt sjukt. Är ditt barn däremot piggt, kissar rejäla kissblöjor, orkar leka ett par stunder per dag och ger god kontakt kan man avvakta hemma ett par dagar trots hög feber. Om barnet bara har feber (>38 grader) utan diarréer eller förkylningssymtom tycker jag att det ska bedömas av läkare om febern inte går över inom tre dygn. Viktigt att utesluta är urinvägsinfektion.
   2. Vätskeersättning kan man absolut ge även om barnet inte kräks eller har diarré. Rätt blandat är det en utmärkt medicin mot uttorkning, oavsett orsaken.
   3. Dygnsbehovet av vätska (basalbehovet) uppskattar man är 150 ml/kg/dygn för de första 0-6 kg kroppsvikt, väger barnet mer än så (upp till 20 kg) lägger man till 50 ml/kg/dygn. Ett barn som väger 10 kg behöver alltså 1100 ml/kg/dygn. Dessutom behöver man ersätta förluster i form av feber, diarréer och kräkningar. Kom ihåg att en stor del av vätskebehovet får man i sig genom maten.
   I teorin är det hyfsat enkelt att räkna ut vad ett barn behöver få i sig. I realiteten är det däremot ofta svårt att beräkna och ge en viss mängd. Barnet har som bekant en (ofta stark) egen vilja som inte alls går ihop med det faktiska behovet. Alltså: ge så mycket vätska som möjligt utan att barnet kräks upp den, om du tror att det är uttorkat. Här finns en tydlig beskrivning: http://doktorcecilia.wordpress.com/2013/01/22/magsjukeskolan-del-tva-den-livraddande-vatskeersattningen/.
   4. Titta i halsen. Är det rött, svullet, ser man vita beläggningar på halsmandlarna? Är du osäker men barnet har hög feber och ont i halsen – gå till en läkare som får titta. En bakteriell halsfluss brukar vi vilja behandla med antibiotika.

  2. Johanna och Patrick Roos

   Tack för utförliga och bra svar! Vi åkte till läkare med Betty igår, och hon fick någon typ av penicillin mot halsen ( trots att det inte var halsfluss). I natt sov hon mycket bättre än hon gjort sedan hon insjuknade, och sedan hon vaknade i morse ( 09.30!) har hon uppträtt som hon inte alls var sjuk längre. Hon har varit väldigt pigg och glad hela dagen, och bara kommit till ro att sova 2 gånger 30 minuter för att däremellan busat lekt och pratat. Tempen är dock ej nere på normal. 39,4 morgon, 37,7 dag och 38,9 nu i kväll. Detta känns förvånande med tanke på hennes pigga humör, men jag antar inget att oroa sig för då allmäntillståndet är så bra? Gällande vätska kämpar vi på att få i henne så mkt som möjligt, men några 1 liter ( som jag räknat ut med din tabell att hon behöver för sin vikt i normalfall, och kanske ännu mer på grund av febern) är det inte frågan om. Snarare 500 ml och då kämpar vi på och erbjuder allt möjligt i alla typer av flaskor, skedmatning samt spruta. Sedan kommer hon säkert vilja ha minst 350 ml välling i natt. Hon kissar dock som vanligt och uppvisar inga andra symptom på uttorkning och är pigg och glad som sagt. Kan jag känna mig lugn då? Inser även att hon dricker mindre än 1 liter vanliga dygn i Sverige då hon är frisk. Då får hon ju så mycket vatten hon vill ha i samband med måltider ( som kanske blir totalt 100 ml) samt 250 ml vid läggning och 250-350 ml under natten. Behöver vi öka upp detta och tvinga i henne i vanliga fall också? Tusen tack på förhand

  3. Nog för att inlägget är gammalt men du begår ett gravt och potentiellt livsfarligt räknefel! 150 ml + 50 ml = 200 ml, inte 1100 ml som du skriver! Du skriver felaktigt 1100 ml/kg/dygn på ett barn på 10 kg vilket blir 11 LITER vätska till ett 10-kilos barn på ett dygn när det ska vara 200 ml/kg/dygn = 2 Liter vätska till ett 10-kilos barn per dygn!!!

 10. Mycket intressant läsning om feber och febernedsättande! Jag skulle gärna se att du skrev mer om vad man i studier kunnat konstatera omhurvida febernedsättande har eller inte har någon mot feberkramper. Jag är mer åt det hållet att jag går på barnets allmäntillstånd för bedömning om att ge eller avvakta med Alvedon/Ipren. Vill inte ge Alvedon i onödan om barnet är piggt och fortfarande kan leka och äta etc trotts ibland hög feber. Min make däremot är av en helt annan åsikt och kan inte snabbt nog få i barnet Alvedon för att det inte skall få feberkramper?! Även vid lägre temp runt 38 grader. Vore intressant att få veta mer kring detta?!
  Även rekommendationen man får att klä av barnet alla kläder och låta det springa runt/ eller sova i bara blöjan för att det inte ska bli för varmt av febern, stämmer det? Själv vill jag ha mycket kläder på för oftast fryser jag ju när febern stiger! Vad finns det för råd kring detta?
  Tack för en jättebra sida! Fantastiskt bra läsning! // trebarnsmamma

 11. Vill bara tacka för en jättebra och saklig sammanställning! Jag är själv läkare men för vuxna och tycker det är svårt med bedömningen varje gång dottern får hög feber.

  Tack!

 12. Hejsan!
  Gud vilken bra blogg! 🙂
  Måste bara fråga…min son är en av dem som får feberkramper! Men jag läste att det är ovanligt med 3-4 kramper eller mer? Min son har 1-2 kramper vid varje febertillfälle. Han har haft kramper i ett år och feber ca 6-7 gånger vilket innebär en del kramper! Är detta ovanligt och farligt då?
  Tack på förhand!

  1. Barn med upprepade feberkramper bör träffa barnläkare för utredning och individuell information. Så om ni inte redan varit hos barnläkare: ring en barnläkarmottagning och boka tid. Om ni varit hos en: ring denna läkare och ställ dina frågor!

 13. Vad glad jag blev över ditt inlägg! Vill inte gärna ge febernedsättande i “onödan”. Har alltid haft en tro att kroppen ska jobba lite själv – att det är det den gör vid feber. Tycker ändå att många sköterskor/läkare rek nedsättande vid minsta lilla feber. Att “barn ska inte ha feber”, det är för jobbigt för deras hjärtan/kroppar.. Jag brukar ge när de får över 39 och har då fått höra att jag gör fel som väntar så länge.. Känns bra såhär i efterhand att jag gått efter min magkänsla. Tack o kram!

 14. Tack för denna underbara blogg! Min väninna länkade den till mig när jag försökte försvara att jag inte åkt på sjukhuset med min 2,5 åring som hade haft feber i fem dagar. Pratade med en väninna som jobbar på akuten och berättade som det var, feber upp till 40.2 men allmäntillståendet var ju sådant att han åt (om än lite och mest glass:) ), drack och kissade som han skulle, vissa perioder under dagarna lekte han och han tappade aldrig intresset av mig överhuvudtaget.
  Hennes unge hade också haft feber, i 6 dagar och det känns som att det var något som går då flera på dagiset också har feber lika länge. Nåväl flera tjatade på mig att jag skulle ringa magiska 1177 och dom tyckte jag skulle ringa VC rådgivning som propsade på att jag skulle till doktorn med ungen fast jag sa att han inte ens hade mer än 37.6 i feber och var jättepigg.
  Doktorn blev irriterad på 1177 och rådgivarna på VC för att det blev en helt onödig resa för oss liksom. Jag är en orolig hönsmamma men inte ens jag var orolig ändå tjatar folk iväg en. Nåväl jag hade faktiskt en fråga i allt svammel också, för han har fortfarande feber några timmar varje natt, och NU börjar jag bli lite orolig 🙂 Är det normalt? Jag menar igår hade han 36.8 på dagen och så fort han sovit några timmar på natten som var han uppe i 40.2 igen, varit så de sista nätterna (fortfarande hostig och snorig alltså), sen går febern ner funt 4-5 tiden på natten. Och jag är sparsam med alvedon, han har bara fått det tre ggr (fre, sön, tis natt) sen i fredags förra veckan. Väldigt osammanhängade text det här men du listar nog ut vad jag har skrivit haha

  1. Om han har feber varje natt efter så lång tid och fortfarande hostar skulle jag nog ta honom till vc för en koll så att det inte ligger någon lättare bakteriell infektion bakom och spökar. (Öroniflammation t ex)

  2. Ja jag tog honom dit dag fem, läkaren lyssnade och tittade i svalg och öron. Sju nätter hade han feber men i natt fick han ingen tack och lov. Men hostan och snoret är kvar. Lilla skräpet, kan tänka hur däckad man själv skulle vara efter en sån vecka liksom, dom är så starka våra små <3

 15. Hej, jag skulle vilja veta mer om studierna som handlar om att febernedsättning inte hjälper mot feberkramper. Och gäller det även barn som har ep? Med vänlig hälsning, Therese

 16. Lite lurigt det där vilken temp som klassas som feber, speciellt när barnens (och min egen) normaltemp ligger omkring 35.5/36.0 och de/vi är påverkade vid 37/37.5 – den sk “normaltempen”.

 17. Hej… Underbart att få bra info här… En fråga.. Alvedon efter vaccination vad tycker du om det… Min son är 3 mån fick sprutan igår….

  1. Tack precis det ja gjorde, men ångra mig dagen efter då ja läste en studie gjord 2009 som säger att de barn som fick Alvedon hade sämre vaccin än se som inte fick!! Blev lite trött måste ja säga…

  2. Jag har också läst någon sådan studie. Jag litar ändå på att vaccinen ger tillräcklig effekt. För mig är det viktigt att lindra smärta hos barn av etiska skäl.

 18. Riktigt bra och informativt inlägg! Tack:-) Har bara en fundering kring det här med febernedsättande läkemedel. Jag brukar ibland ge barnen alvedon när de har feber, inte i normalfall men när lillkillen (2 år) sist hade 39,5 grader så fick han det i syfte att kunna bli lite piggare och på så sätt lättare kunna orka att dricka och äta, vilket jag tyckte fungerade. Är det fel tänkt att göra så? Det är min första fråga. Min andra är om det rent generellt är dumt att försöka minska febern, den fyller väl en funktion, eller? Just nu såg jag ovanstående svar…:-) Innebär ju att första frågan är besvarad.

  1. Det spekuleras mycket kring att febern fyller en funktion, att den skulle vara en del av infektionsförsvaret, men ingen har mig veterligen bevisat det vetenskapligt. Ingen har å andra sidan visat att det skulle vara bra för infektionsförsvaret eller något annat att sänka febern heller. Jag ger helst bara läkemedel när det fyller en funktion, och det gör inte febernedsättande så länge barnet dricker ok tycker jag.

 19. Hej Cecilia, vilken jättebra blogg! Hamnade här efter ett tips från en bekant som uppfattade min oro över att min treåring nu haft 40 graders feber i fem dygn (pga influensa – snorig, hosta, huvudvärk; både familjens femåring och jag själv har detsamma men inte riktigt lika höga temp). Jag vet ju att det bara är att vänta ut det; förra året var det likadant och vårdcentralen ville inte ens ta emot oss när hon haft feber i sju dygn eftersom de var så säkra på att det var influensa. Och de hade ju rätt – den gången. (Fast de trodde inte på mig när jag i samma veva försökte få hjälp för egen del pga svår hosta som inte gav sig, det visade sig vara lunginflammation.) En mammas förnuft och känsla går inte alltid hand i hand. Då är det toppen att få ta del av en klok läkares – och förälders! – erfarenheter och råd så här. Så tack!
  En fråga: vi har varit på barnakuten några gånger med vår son när han var mindre, bland annat när han hade lunginflammation. Då har olika läkare sagt att man kan ge Alvedon och Ipren varannan gång, var 3-4 h, när febern är som högst för att kapa topparna och slippa komma till “utslagning”, under nåt eller ett par dygn. Så gör de själva med sina barn. Säger man det i samtal med sjukvårdsrådgivningen blir de helt förskräckta och säger: nej nej nej, håll er till en sort! Vad gäller egentligen, anser du? Finns det risker med att göra som dina kolleger föreslår?

 20. För många år sedan blev min då 6 v gamla son sjuk. Grät i korta stunder och hade diarréer som inte gick över. Jag sökte upprepade ggr hjälp på VCT men blev nekad läkartid. Hänvisad till dietist för kostråd. Alla frågor handlade om feber och om han åt. Hade inte feber och åt. Min förtvivlan växte och hans stjärt blev rödflådd och smärtade efter alla diarréer. På 8:e dagen kräktes han upp bröstmjölken han fått tidigt på morgonen, var slö och hade 40 graders feber. Fortfarande fick jag inte träffa läkare. Sökte desperat hjälp via barnkliniken på närmsta lasarett. Den första som fattade ngt var en SSK som rådde mig ta hjälp av BVC för att ta ett urinprov. Han hade då njurbäckeninflammation och i efterförloppet tvingades vi till inneliggande undersökningar på barn för att utesluta missbildningar. Det fanns inga sådana allt var en urinvägsinfektion som inte behandlades. Onödigt lidande för barnet och resursslöseri då kostnaden för landstiget blev hög.

  1. Det är alltid lika tråkigt att höra om föräldrar som blivit avvisade från sjukvården när de är oroliga för barnens hälsa. Klok sjuksköterska där och vilken bra mamma du var för ditt barn som kämpade dig till rätt vård trots allt motstånd.

 21. Mycket bra sammanfattning. Bra läsning för nya kollegor som börjar på barnakuten och mycket bra för föräldrar i gemen! Tackar!

  /markus Nilsson
  Barnläkare CSK

 22. En fråga bara… Du skriver att “Under 38,0 är inte feber.”…
  Gäller det verkligen alla?

  Jag har alltid fått höra att “normal-tempen” ligger på 37-37,5 grader hos människor, men både min mor, jag själv och min son har en “normal-temp” på 36-36,5 grader, så när vi har 38 grader så är vi oftast VÄLDIGT sjuka!!! I vanliga fal när jag börjar känna mig febrig så har min temp istället sjunkit till under 36 grader (det är DÅ jag oftast känner mig “febrig”, fast de är jag ju inte) innan det vänder och går uppåt… När jag passerat 37,5 orkar jag ingenting och över 38 är jag totalt sänkt och ligger däckad med en hemsk frossa.
  Men det är ju egentligen inte så konstigt med tanke på att jag har en “normal-temp” som ligger 1 grad UNDER det ni doktorer anser som normalt…

  1. Jag jobbar på en akutmottagning och om du bara visste hur ofta jag får höra vad dennes “normaltemp” är och att hen definitivt hat jättehög feber vid 37.8 grader. Vi alla är olika! Att du säger “vad ni doktorer anser är normaltemp” är bara helt fel. Inte så att det är läkarna på sjukhusen som har bestämt så! Min temp varierar från 36.2 till 37.3 utan att det ska vara ngt konstigt. Helt normalt! Kvinnors temp stiger även vid ägglossning.

  2. Jag känner verkligen igen mig i det du skriver! Jag och mina barn ligger runt 36,5 när vi är friska, har vi 38 är vi också jättedåliga och sängliggande. Om våra ungar passerar 37,5 är det bara att stanna hemma, för då är de dåliga.

 23. Jag har också fått en tillsägelse om att köpa en termometer och har använt den en gång. Min dotter, då 3 år, skrek så in i norden och jag kände det som ett övergrepp. Aldrig igen! Insidan av min handled har alltid funkat tidigare och det får den fortsätta att göra. Skulle hon vara okontaktbar eller vägra vatten, då först blir jag orolig.

 24. Hej!

  Tack för en bra och intressant blogg. Fortsätt så. Tror av det lilla jag läst att du är en alldeles utomordentligt god barnläkare som både tar barn och föräldrar på allvar, och kombinerar detta med medicinskt kunnande.

  Sofia – leg.ssk

 25. Hej! Vad skönt att läsa. Dottern hade hög feber förra veckan. Mätte upp 40,3 i örat. Gav först då febernedsättande eftersom jag tidigare fått rådet av barnläkare att ge först om hon inte orkar dricka. Nu har jag fått dåligt samvete och tänkt att jag kanske borde gett tidigare. Dessutom kanske febern var högre eftersom det sägs att örontermometer inte är helt tillförlitlig. Läste på 1177 att man ska söka akut om barn har över 41 grader och att hjärnan då kan ta skada. Tänkte att det kanske hon hade eftersom jag inte tog tempen så ofta eftersom jag som du säger redan visste att hon var febrig. Kände mig således orolig över detta och tänkte att jag borde gett febernedsättande tidigare. Men nu när jag läst vad du skriver är jag lugnare!

  1. Förlåt att jag missat din kommentar. Nej, hjärnan tar inte skada vid över 41 graders feber. Man behöver inte söka akut bara för tempens skull. Fint att det jag skrev kunde lugna!

 26. Mycket bra och välskriven blogg tycker jag! Trevligt att läsa och skönt med en kunnig avsändare (vilket det ju inte alltid är i de här sammanhangen).
  Tack för din insats!
  /Anna

 27. Hej!
  Hur gör man då när barnet inte gillar söta drycket? Min pojke får kväljningar av saft, juice och läsk.
  När jag ammade (tills han var 5 år) var bröstmjölk alltid lösningen. Då kunde det bli helamning 1-2 dagar vid magsjuka eller hög feber, nu är det svårare.

  1. Glass? Mjölk? Välling? Små söta kex eller russin i minipaket och dricka vatten till? Frukt innehåller också mycket vatten, melon och gurka särskilt. Fundera på vad han gillar och försök få i honom både vätska och socker.

 28. Tack för intressant inlägg. Min dotter fick jättehög feber ungefär en vecka varje månad under ett helt år utan att det var några fel i övrigt på henne. Febern var strax under eller 40 grader. Till slut opererades halsmandlarna bort och febern försvann. Jag TROR att det var svininfluensavaccinet som var utlösande faktor, för det var efter vaccinationen som det började. Dotter var tre år då vaccinet togs.
  Men det är som sagt bra nu. Dock fick jag höra att nu när halsmandlarna är borta så kan infektioner sätta sig runt äggstockar istället, kan det ligga någon sanning i det?

  1. Den typen av återkommande feber (hög feber flera dagar i sträck utan förkylningssymtom som återkommer många gånger) som du beskriver kan vara bra att utreda via barnläkarmottagning i öppenvård (remiss via vårdcentral). Det finns ovanliga ärftliga tillstånd som kan vara bra att känna till som ger sådant. Men om det tagit slut efter att halsmandlarna tagits bort finns det ingen anledning att undersöka det vidare. Om det var svininfluensavaccinet eller inte passar jag på. Du kanske ska kontakta Läkemedelsverket och berätta om din misstanke, de övervakar ju noga misstänkta biverkningar efter svininfluensavaccinet och är de som kan få en överblick om det är många som fått samma typ av misstänkt biverkan. Angående äggstockarna är jag däremot helt säker: det är bara en myt! (ganska konstig och lite lustig myt om du frågar mig 🙂 )

  2. ÖNH-läkare här. Det kan ha varit PFAPA (Periodic Fever, Apthous Stomatitis, Pharyngitis and Adenitis, ungefär regelbunden feber, munblåsor, halsinflammation och svullna lymfkörtlar) som din dotter hade. Det är en (misstänkt autoimmun) sjukdom som går med regelbunden halsont och feber. Typiskt är att det är väldigt regelbundet och att det varar 3-4 dagar oavsett om man får antibiotika eller inte. Man vet inte riktigt vad den beror på, men den är ofarlig och brukar växa bort, alternativt får man operera halsmandlarna som i din dotters fall.

   I och med att det är en så ospecifik sjukdom så är det ganska svårt att avgöra bestämt om det är PFAPA eller något annat, till exempel många virusinfektioner och i och med att den är ofarlig så finns det heller ingen större anledning att rota mer i det om ni redan har låtit operera halsmandlarna!

 29. Suveränt bra skrivet! Jag delar med mig länken och hoppas att småbarnsföräldrar läser. Det kan mildra en hel del oro och minska “onödiga” resor till akuten.
  Hälsningar
  AT-läkare

  1. Tack! Jag vill bara poängtera att jag önskar bidra med att hjälpa föräldrar att avgöra när det är bra för deras barn att komma till barnakuten, och när det inte är det. Ibland kan vi faktiskt hjälpa, och jag vill att alla barn ska få möjlighet till vår hjälp när den behövs. Men slippa en tråkig och potentiellt farlig kväll på akuten när vi inte kan bidra med något. (för övrigt är jag övertygad om att det alltid är barnen som har tråkigast på akuten, aldrig jouren)

  1. Folkbildning är det som driver mig att skriva den här bloggen! Kul att en kollega från en angränsande specialitet tycker att jag lyckats!

 30. Hej Cecilia!
  Vilken bra blogg du har! Intressant det du skriver om att ta tempen. Jag resonerar ungefär som du – att om mitt barn har feber så känner jag det, och ser det på henne. Precis som i ditt fall har det aldrig slagit fel när jag väl mäter. Däremot fick jag skäll av sköterskan på 1177 när jag inte kunde uppge exakt hur många grader det handlade om. “Man måste ALLTID ta tempen regelbundet på ett sjukt barn!”

  1. Vilken dum sköterska som skällde på dig! Sedan när blev det sjukvårdens uppdrag att skälla på föräldrar? Din dotter är att gratulera till en klok mor!

 31. Hej.
  Min dotter är ,som jag nämnt tidigare, snart 9månader och hittills har vi varit förskonade från allt vad feber och sjukdomar heter men jag är rädd att den där tickande bomben snart exploderar…
  Hur vanligt är det med feberkramp ?
  Är det okej att jag länkar till dig från min blogg?

  1. Klart du får länka från bloggen! Hur mycket du vill. Du kan räkna med att din bebis börjar bli förkyld första vintersäsongen på dagis. Där vimlar det av förkylningsvirus…

   Hur vanligt det är med feberkramper? Vid fem års ålder har mellan två och fem av hundra i övrigt friska barn haft minst en feberkramp. Av dem som får en feberkramp får två av tre inga fler kramper och att få tre eller fler feberkramper är ovanligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *