Hem Feber hos barn – barnläkarens guide

Feber hos barn – barnläkarens guide

Barn med hög feber i mammas famn

This post is also available in: English

Fakta och råd om feber hos barn – direkt av barnläkare. För många föräldrar är 40-gradersstrecket en magisk gräns. För en barnläkare finns det inga magiska temperaturgränser. Här får du läsa om vad du ska göra när barnet har feber och hur du skiljer farlig feber från ofarlig.

När är feber farligt?

Feber i sig är inte farligt, inte ens om den går upp mot 41-42 grader. Feber beror på att kroppen har en akut inflammation – som är immunförsvarets sätt att bekämpa en infektion. Infektioner hos barn är oftast självläkande, men kan kräva behandling på sjukhus. I enstaka fall är infektioner hos barn farliga och kräver omedelbar behandling på barnakuten.

Läs om feberkramp eller feberfrossa hos barn

Tecken på allvarlig infektion hos barn med feber

Ett barn med en allvarlig infektion verkar sjukt. Barnet kan vara trött och slött eller slappt i kroppen och ska till barnakuten för bedömning. Spädbarn är svåra att läsa av, men ett spädbarn som tappat intresset för att äta måste till barnakuten för bedömning omedelbart. Det kan vara ett tecken på allvarlig infektion.

Alla barn blir trötta under sina febertoppar, så det är barnen som inte piggnar till mellan febertopparna som kan ha en allvarlig infektion.

Kombinationen huvudvärk, ljuskänslighet, kräkningar och feber kan vara tecken på en hjärnhinneinflammation, en infektion som kan vara allvarlig och kräva omedelbar sjukhusvård.

Läs mer om hjärnhinneinflammation hos barn

Spädbarn med feber

Bebisar under tre månader har små marginaler och kan vara svåra att bedöma för den som inte är van. Var generös med att söka barnakuten med ett spädbarn som fått feber. Ju äldre barnet blir, desto lättare kan du läsa av det, och en förkyld 6 månaders bebis som äter och kissar behöver inte vård på barnakuten. Där är vårdcentralen eller närakuten ett bättre alternativ om du känner att du behöver en bedömning.

Förkylning är vanligaste orsaken till feber hos barn

Den allra vanligaste orsaken till feber hos barn är en förkylning. Om barnet har snuva, ont i halsen eller måttlig hosta så är barnet sannolikt förkylt. Det klokaste är då att avvakta i hemmet så länge barnet dricker och kissar.

Läs mer om ont i halsen och förkylning hos barn

Hög feber kan vara urinvägsinfektion

Njurbäckeninfektioner är en inte helt ovanlig infektion hos barn, särskilt vanligt är det hos barn under ett års  ålder. Njurbäckeninfektioner kräver antibiotikabehandling men barnen behöver inte te sig särskilt sjuka eller ha några symtom från urinvägarna. Så ett barn med över 38,5 graders feber i mer än ett dygn utan förkylningssymtom behöver lämna ett urinprov för odling. Det kan du göra på vårdcentral eller närakut. För spädbarn är det lämpligast med barnakut.

Läs om urinvägsinfektioner hos barn

Feber och svullet öga kan vara bihåleinflammation

Feber och ett ensidigt svullet öga är ofta tecken på en ethmoidit, en bihåleinflammation hos barn. Barnen behöver inte vara särskilt sjuka eller påverkade, men antibiotikabehandling (ofta intravenös) krävs och ofta även en röntgenundersökning av ögonhålan för att upptäcka eventuella komplikationer.

Feber och svårt att andas

Hög och svårt att andas eller intensiv hosta kan bero på förkylningsastma, lunginflammation eller influensa. Sök vårdcentral, närakut eller barnakut beroende på hur svårt barnet har att andas.

Läs mer om rosslig eller ansträngd andning hos barn

Lunginflammation hos barn – symtom och behandling

Hur mycket räknas som feber?

Över 38,5 grader brukar vi säga på barnakuten. 38,0-38,4 är gränsfall. Under 38,0 är inte feber. Som barnläkare har vi absoluta temperaturgränser. Vi jämför inte med barnets normaltemperatur, även om vi vet att barn kan variera i sin normaltemperatur.

Hög temperatur över 39 grader under vinterhalvåret är ofta influensa.

Läs om influensa hos barn

När ska jag ge febernedsättande läkemedel?

Feber i sig är inte farligt för barnet, ens om den är mycket hög. Det finns alltså ingen anledning att ge febernedsättande bara för att barnet har feber. Tyvärr skyddar inte febernedsättande mot feberkramper, även om man trodde det tidigare. Jag ger febernedsättande läkemedel till mina barn och barnen på barnakuten i följande fall:

1. Om barnet är slött och ointresserat av omgivningen. Då ger jag febernedsättande för att se om barnet piggnar till, för att kunna skilja mellan allvarligt och mindre allvarligt sjuka barn.

2. Om barnet är så trött av den höga febern att det inte orkar få i sig vätska. Ofta hjälper det med febernedsättande.

3. Om barnet är gnälligt eller säger att det har ont i halsen eller örat eller kroppen ger jag också alvedon eller ipren. Men då inte för att sätta ned tempen utan för att lindra smärta.

Läs mer om Alvedon och Ipren till barn – dosering vid smärta och feber

Läs mer:

Coronavirus covid-19 – fakta för föräldrar och barn

Läs om feberkramp eller feberfrossa hos barn

Läs om urinvägsinfektioner hos barn

Läs mer om hjärnhinneinflammation hos barn

Läs om influensa hos barn

Läs mer om Alvedon och Ipren till barn – dosering vid smärta och feber

Lunginflammation hos barn – symtom och behandling

Läs mer om rosslig eller ansträngd andning hos barn

Läs mer om ont i halsen och förkylning hos barn

Se bildguiden om prickar och utslag

36 kommentarer till “Feber hos barn – barnläkarens guide”

 1. Hej! Vad är det med hög feber och svullet öga?
  Min dotter på snart 7 månader har haft hög feber (39-41C) i 3-4 dagar. Eftersom vi bor i norra Thailand så misstänkte vi såklart Dengue-feber som redan i juni hunnit smitta 49000 människor och orsakat ca 50 dödsfall, varav ca hälften barn.
  Så igår åkte vi till sjukhuset där dom gav henne paracetamol och en svabbning av kroppen med ljummet vatten för att få ner febern innan dom skickade hem oss igen.
  Jag förklarade min (befogade) oro för Dengue, vilket läkaren omöjligt snabbt avfärdade med motiveringen att min dotter hostade och hosta inte var en av symptomen på Dengue. Jag undrade om det inte var på plats med ett blodprov, men läkaren nekade.
  Idag på morgonen hade febern ännu inte lagt sig, så vi åkte tillbaka till sjukan. Denna gång tog dom blodprov som tack och lov inte visade på Dengue eller Malaria, men WBC låg på 12,800. Helt inom gränsvärdet tyckte läkaren även om labbrapportens övre gränsvärde för “normalt” visar 11,000.
  Hemma igen surfade jag lite och hittade denna sidan. Tack för bra läsning och värdefulla tips!
  En lång sovstund senare tände jag lampan och såg att ena dotterns öga är rätt så rejält svullet. Jag kom ihåg det jag precis läst innan sovstunden om att söka läkarvård om barnet har feber och ena ögat är kraftigt svullet, men vad ska det tyda på?
  Dottern är även väldigt orkeslös för tillfället och vill bara sova. Orkar knappt gråta längre heller.
  Sjukvården här är inte som hemma i Sverige och dom har inte särkilt bra koll på någonting ärligt talat. Tacksam för snabbt svar för vi är rätt oroliga här och sjukvården hjälper inte direkt till.

  Ps Vad säger en svensk läkare om att ge barn en kur paracetamol och bada eller svabba ungen i ljummet vatten i ett luftkonditionerat rum på sjukhuset för att få ner febern tillfälligt och sedan skicka hem patienten?

  Tack än en gång för en bra sida! Enbart expertisen som står svart på vitt på denna sida slår den sammanlagda kunskapen på hela sjukhuset i Staden Pai, Mae Hong Son Province.
  Om dottern inte bättrar sig tills imorgon bitti blir det en 3 timmars tur till Universitetssjukhuset i Chiang Mai.
  Trevlig helg!

  1. Skönt att hon inte hade denguefeber eller malaria! Precis som du är inne på behöver du ju söka igen om hon är slö och tagen. Hög feber och svullet runt ena ögat kan vara en sorts bihåleinfektion (ethmoidit) som kräver antibiotikabehandling, initialt ofta som dropp.

   1. Tack för ett mycket snabbt svar. Vi hittade en privatläkare som tog en titt på labbrapporten och dottern och samtidigt som han förbannade läkarna på sjukhuset skrev han ut antibiotika som kur för en infektion. Vad för någon infektion visste han dock inte och det spelade heller ingen roll tyckte han, men antibiotika skulle hon få. Efter det lyckades mitt lilla knyte faktiskt få i sig lite ris och kyckling och ovanligt mycket vatten att dricka. Tack igen!!!
    Jag skulle dock fortfarande ha svar på min fråga och badningen/baddningen för att få ner febern snabbt och sen kunna skicka hem oroliga föräldrar. Kan det vara en bra behandlingsmetod?
    Mvh, Tom med familj

    1. Om det är bra att badda med handdukar? Om du inte känner dig trygg med handläggningen var det ju inget bra läkarbesök. Då brast kommunikationen om varför man gjorde som man gjorde om inte annat. Att försöka få ner febern på slöa barn och se om de piggnar till tycker jag inte låter konstigt eller fel, även om våta dukar inte är något jag själv använder så ofta.

   2. Vill bara tacka för en jättebra och saklig sammanställning! Jag är själv läkare men för vuxna och tycker det är svårt med bedömningen varje gång dottern får hög feber.

    Tack!

   3. Hejsan!
    Gud vilken bra blogg! 🙂
    Måste bara fråga…min son är en av dem som får feberkramper! Men jag läste att det är ovanligt med 3-4 kramper eller mer? Min son har 1-2 kramper vid varje febertillfälle. Han har haft kramper i ett år och feber ca 6-7 gånger vilket innebär en del kramper! Är detta ovanligt och farligt då?
    Tack på förhand!

    1. Barn med upprepade feberkramper bör träffa barnläkare för utredning och individuell information. Så om ni inte redan varit hos barnläkare: ring en barnläkarmottagning och boka tid. Om ni varit hos en: ring denna läkare och ställ dina frågor!

   4. Jag vill bara från djupet av mitt (relativt nyblivna, med en 9-månaders bebis) mammahjärta för en fantastiskt bra blogg! Ni har hjälpt mig, min sambo och bebis så mycket! Först vid första förkylningen, sedan första magsjukan, och så nu när jag oroar mig för feber hos lillan. Det är som att ha en läkare till bästa vän som aldrig avfärdar ens funderingar eller oro utan förklarar ordentligt och tar allt på allvar. TACK!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *