Hoppa till innehåll
Hem Flaskmatning med ersättning till nyfödd bebis – hur mycket och hur ofta?

Flaskmatning med ersättning till nyfödd bebis – hur mycket och hur ofta?

Flaskmatning med ersättning av nyfödd bebis

This post is also available in: English

Fakta och råd om flaskmatning med ersättning till en nyfödd bebis. Direkt av barnläkare. En nyfödd bebis behöver mat. Maten kan vara bröstmjölk eller ersättning. Valet är föräldrarnas. I det här inlägget får du veta hur du gör för att börja flaskmata med ersättning. Om du vill börja amma rekommenderar jag att läsa inlägget om det.

Läs om komma igång att amma ett nyfött barn

Det stora ansvaret

Jag har inte träffat på en enda förälder som inte vetat hur viktig maten är för en bebis. De allra flesta föräldrar jag träffat har också någonstans visat eller sagt att den här vetskapen inte är helt lätt. Maten är kanske den mest konkreta manifestationen av förändraansvaret: jag måste ge den här bebisen den mat den behöver varje dag och varje natt. Annars dör den.

Glädjen när bebisen äter och stressen när den inte gör det

Om du har turen att ha fått en bebis som gillar att äta och är bra på att suga kanske inte det här ansvaret känns särskilt tungt. Tvärtom ger varje måltid en stark påfyllning av föräldraskapets glädje och stolthet! Stort grattis till alla oss som har fått förmånen att uppleva det här!

Många bebisar föds dock inte som fullfjädrade sugmästare. Ju tidigare i graviditeten de föds, desto större risk för att de inte riktigt fattar hur de ska göra. Men även fullgångna och överburna bebisar kan ha det här problemet. Bebisar är olika helt enkelt. Redan från födseln. Om din bebis behöver hjälp med att lära sig äta: se till att få den hjälpen. Åk inte hem från BB utan att bebisen kan suga.

Tänk på flaskmatning eller amning innan bebisen kommer

Min erfarenhet är att blivande förstagångsföräldrar sällan har funderat särskilt mycket på hur de vill ge bebisen mat. “Mamman ska väl amma antar jag. Det gör väl de flesta. Det går nog bra.” Det är synd tycker jag. För bebisens mat kommer att bli en så stor del av ens liv att det är väl värt att förbereda sig väl.

Mitt råd till alla er som väntar barn blir därför: tänk efter hur du skulle vilja ge ditt barn mat. Prata med din partner om du har någon. Om ni har olika idéer: diskutera er fram till en lösning ni båda kan tänka er att leva med, så att ni senare kan stötta varandra i matandet. Bolla gärna er idé med vänner som har barn för att få respons. Och bolla gärna med barnmorskan och be om hennes bästa tips för det ni vill göra.

Valet mellan bröstmjölk och ersättning

Bröstmjölk är en mycket bra föda för spädbarn, och när amning fungerar är det ett praktiskt sätt att ge barnet mat. Nutida modersmjölksersättningar är också en mycket bra föda för spädbarn, och när flaskmatning fungerar är det ett praktiskt sätt att ge barnet mat.

Förutsättningen för att ersättning och flaskmatning ska vara likvärdigt med amning är tillgång till rent vatten och tillräcklig mängd ersättningspulver. För den som planerar en längre vistelse i ett område med dålig tillgång till rent vatten rekommenderas amning starkt. För alla andra är valet helt fritt.

Bröstmjölk har en infektionsskyddande effekt som inte ersättning har. Det är väl belagt att amning skyddar mot bakteriella maginfektioner i länder med dålig vattenhygien och även att det skyddar mot blodförgiftning i nyföddhetsperioden. Tack och lov är blodförgiftning ovanligt bland svenska barn, så du utsätter inte barnet för någon mätbar risk för blodförgiftning genom att välja ersättning.

Valet mellan amning och flaskmatning är föräldrarnas.

Läs mer om hur en bebis immunförsvar fungerar

Bara ersättning eller både flaskmatning och amning?
Bara flaska

Om du som mamma redan under graviditeten vet att du inte kan tänka dig att låta bebisen ens slicka på din bröstvårta kan det vara en god idé att bestämma dig för att bara flaskmata med ersättning. Om du inte vill att mjölkproduktionen ska komma igång ska du inte låta bebisen suga, inte pumpa och inte handmjölka. Använd en tight sportbh utan byglar som trycker ihop brösten ordentligt. Det finns läkemedel du kan få på BB för att stoppa mjölkproduktionen, men det fungerar ofta bra utan. Berätta för din partner vad du vill så att ni kan stötta varandra i flaskmatningen. Se till att det står tydligt i din journal att du vill ha hjälp med flaskmatning och inte vill ha några propåer om att börja amma. Köp hem några olika typer av flaskor och nappar och  ersättning för nyfödda.

På Facebook finns en sluten grupp med flaskmatande föräldrar som hjälper varandra. Den heter “Till dig som flaskmatar ditt barn – tips och råd på vägen!”. Skicka en förfrågan om du vill gå med.

Boktips: att flaskmata av Petra Jankov Picha

Både bröst och flaska

Läs på om både flaskmatning och amning. För att mjölkproduktionen ska komma igång är det viktigt med rikligt och tätt sugande första dygnen. Sedan tar det ofta minst en vecka eller två innan amningen funkar någotsånär stabilt, så planera gärna att vänta minst 2-3 veckor med att introducera flaskan. Risken med att blanda flaska och bröst från dag 1 är att amningen inte kommer igång alls.

Vilken ersättning är bäst?

Alla industriellt tillverkade modersmjölksersättningar som säljs i Sverige uppfyller högt ställda kvalitetskrav och är bra för barnet. För närvarande heter standardersättningarna i Sverige BabySemp, NAN och Hipp. Se bara till att blanda enligt instruktionerna på paketet så att det blir rätt mängd pulver till vatten.

Dyrare specialersättningar ger mer inkomster till livsmedelsföretagen, men om barnet trivs med billigaste standardersättningen, fortsätt med den!

Barn med komjölksproteinallergi behöver specialersättningar.

Läs mer om mjölkproteinallergi hos bebis och mjölkfri ersättning till spädbarn

Hur ofta ska en nyfödd äta?

Så ofta den vill men minst var tredje timme dygnet runt. Om en nyfödd någon dag slutar att vakna och be om mat på 5-6 timmar kan det vara det första tecknet på allvarlig sjukdom, till exempel en bakterieinfektion i blodet eller hjärnan.

En nyfödd som slutar be om bröstet eller flaskan eller inte orkar suga vill vi se på barnakuten samma dag eller natt.

Hur mycket ska bebisen äta?

Tills den blir mätt och belåten. Nyfödda som blir mätta slutar suga aktivt. Ibland somnar de och ser alldeles lyckliga ut, ibland tittar de på dig med klarvakna ögon. Om du ska göra i ordning en flaska till en 3 kg nyfödd kan du hälla i 60 ml. Till en 4 kg bebis 75 ml och till en 5 kg 100 ml. Häll ut resten om bebisen inte dricker upp. Fyll på med lite mer om det inte räcker.

Lycka till med flaskmatningen! Om det inte funkar: be om hjälp! Sök dig fram till en hjälpare som du litar på och som stärker dig. Jag önskar alla en BVC-sköterska som kan det här, men om du inte hittar en sådan kan du nog hitta en eller flera kunniga och stöttande personer genom något av mina tips här uppe!

Läs mer:

Läs om att sluta amma här

Läs om komma igång att amma ett nyfött barn

Läs om hur länge man ska amma här

Läs om D-mer – ångest av amning

Läs mer om hur en bebis immunförsvar fungerar

Läs om första tiden med bebis

Läs om spädbarn, vatten och värme

Läs mer om mjölkproteinallergi hos bebis och mjölkfri ersättning till spädbarn

Boktips: att flaskmata av Petra Jankov Picha

10 kommentarer till “Flaskmatning med ersättning till nyfödd bebis – hur mycket och hur ofta?”

  1. Hej! Hur länge räknas man som “nyfödd” och bör äta minst var tredje timme dygnet runt? Har en som är 2,5 v som går upp fint I vikt och inte är så noga med att äta på natten. Jag ammar ändå efter 4-5 h, ibland är han vaken utan att skrika ibland väcker jag. Är det dumt att låta honom sova tills han själv ber om mat?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.