Hoppa till innehåll
Hem Förkyld bebis – snorig och täppt i näsan – hur hjälpa?

Förkyld bebis – snorig och täppt i näsan – hur hjälpa?

This post is also available in: English

Första gången man som förälder ska ta hand om en förkyld bebis kommer många frågor. Vad ska man göra? Kommer bebisen klara av det här? Och det är väl inte RS-virus… Som barnläkare är jag inte alls lika intresserad av om det är RS-virus eller inte, jag är intresserad av två saker: orkar bebisen äta och har den svårt att andas. Och jag vet att med mycket enkel vård så klarar i övrigt friska spädbarn av förkylningar alldeles utmärkt.

Läs mer om RS virus hos spädbarn och bebis

Kan bebisen andas? Kan den äta?

Förkylda bebisar  som har svårt att andas och inte kan äta kommer ofta till barnakuten. Det är förstås helt riktigt, om din bebis inte kan äta och du inte vet vad du ska göra åt det är det helt riktigt att söka vård. Men som tur är behövs det ofta inte så mycket för att hjälpa bebisen, och det som oftast behövs kan du göra hemma.

Läs mer om rosslig eller ansträngd andning hos barn

Det är i själva verket så att både andningsproblem och matningsproblem ofta beror på något så banalt som nästäppa. Det första som händer om ni kommer till barnakuten (förutom väntetiden…)  är att sjuksköterskan gör en “nästoalett”. I de allra flesta fall kan spädbarnet både äta och andas därefter och många kan gå hem utan att träffa läkare. Det vill säga, om du läser färdigt det här inlägget finns det stor chans att du slipper söka barnakuten med din bebis!

Varför är då nästäppa så handikappande hos just bebisar?

1. Bebisars näsor är trånga och täpps därför lätt igen av snor och slem och svullna slemhinnor vid förkylningar, både med RS-virus och andra virus.

2. Spädbarn, upp till ca 6 månaders ålder, kan bara andas genom näsan, inte genom munnen.

3. Spädbarn kan och måste andas samtidigt som de äter (ammas eller flaskmatas). Om näsan är täppt släpper de bröstet eller flaskan och får inte i sig mat.

Det är ju fantastiskt fascinerande det där sista tycker jag, att de kan dricka och andas samtidigt! Konsekvensen är dock att en nästäppt bebis varken kan andas eller äta.

Att göra rent en spädbarnsnäsa

Det finns nässugar att köpa i handeln. De fungerar bra. Inom barnsjukvården gör man oftast tvärtom. I stället för att suga ut snoret spolar man ned det i svalget. Vanligast är att använda steril fysiologisk koksaltlösning men även saltvattenspray fungerar bra.

Nässug är bra när bebisen är täppt i näsan.

Spädbarns näshåla är ganska stor (även om den är trång). Därför räcker det inte att droppa bröstmjölk eller kolksaltlösning i näsan.  Du behöver skölja igenom näsan. Oftast går det åt en eller två milliliter per näsborre. En plastspruta utan spets är utmärkt för ändamålet, finns på apotek. Håll i bebisens huvud med vänster hand (om du är högerhänt) och spola rakt in, inte uppåt, i näsan med andra handen. Bebisen kommer frusta och hosta och fräsa ut en hel del upplöst snor, en del sväljs. Det kan kännas läskigt men är inte farligt. Fortsätt tills det känns som att näshålan är ren.

Viktigt att veta är också att nässkiljeväggen är smärtkänslig, men inte näsvingen. Det betyder att du ska undvika nässkiljeväggen (innerväggen av näsan, mot den andra näsborren), medan du kan trycka sprutan eller sprayflaskan mot näsvingen (den yttre delen av huden runt näsborren) utan att det gör ont.

När ska jag åka till barnakuten med en förkyld bebis?

Om en förkyld bebis även efter näsrengöring får kämpa för att orka andas och har svårt att äta är det dags att åka till närmaste barnakutmottagning. Ta med några smörgåsar till dig själv och en bok om bebisen somnar för många har långa väntetider. Och var toknoga med handhygienen där, för där finns mycket magsjuka…

När ska jag söka vårdcentralen med en förkyld bebis?

Om en förkyld bebis kan andas och äta men är extra gnällig och kanske har lite feber kan den ha fått öroninflammation, som hos spädbarn alltid behandlas med antibiotika. Ge smärtlindring med Alvedon och prova gärna att låta barnet sova lite upprätt, kanske i babyskyddet. Gå sedan till vårdcentralen på morgonen efter för att kolla om det finns någon öroninflammation.

Läs mer om öroninflammation hos barn – symtom och behandling

Om en bebis under tre månader har feber över 38,5 grader är det också läge att söka läkarvård. Tidigare har det varit rekommenderat att barnläkare ska se de här barnen, åtminstone i Stockholm, men nu är det bestämt att vårdcentralen även ska bedöma spädbarn med feber.

Läs mer om feber hos barn

Läsa mer?

Läs mer om RS virus hos spädbarn och bebis

Läs mer om rosslig eller ansträngd andning hos barn

Läs mer om öroninflammation hos barn – symtom och behandling

Hosta hos barn – en guide om sjukdomar och huskurer

Lunginflammation hos barn – symtom och behandling

Läs mer om förkylningsastma hos barn

Coronavirus eller covid-19 hos barn

23 kommentarer till “Förkyld bebis – snorig och täppt i näsan – hur hjälpa?”

  1. Tack Doktor Cecilia för denna otroligt viktiga information! Att det finns människor som du som tar sig tid att skriva såhär tycker jag är fantastiskt!
    Jag trodde att bebisar kan andas genom munnen och att det funkar att droppa koksalt. MEN så hade jag vett nog att googla på bebisar och täppta näsor och fick fram din text! Vilken skillnad det gjorde för min tvåmånaders. Från jättekämpig andning till “plopp” och så kom värsta klumpen ut varefter han började jollra glatt och kunde sova vidare. Jag tog som du skrev en doseringsspruta som jag hade hemma och slängde ihop lite fysiologisk koksaltlösning. Senare idag ska jag gå och handla lite Nezeril till min tvååring.

  2. Tack för en otroligt bra blogg som jag läst runt på de senaste veckorna (sen jag började läsa om rotavirusvaccination som lillkillen, 11v, snart ska få).

    Lite snorkråkor är det enda vi har haft hittills men som vän av läkemedel vill jag vara förberedd på värre täppa och tackar därför för Rhinox-tipset – jag sökte en lämplig dosering då jag helt inofficiellt tänkt göra som Marlene.
    Så nu är jag beredd att blanda till när det behövs! /en annan apotekare

  3. Hej!
    Tack för en väldigt fin och lärorik blogg! Jag har en fråga angående näs-sugen man kan köpa till bebisar. Har en 4 veckor gammal bebis med snorig näsa som jag använt denna till och finns det nån risk att jag kan ha sugit för hårt när jag användt den? Har i efterhand läst att man kan skada näsan på dom, men undrar vad det är som i såfall sker, är de slemhinnan eller nåt annat som det är fara för.
    Mvh, Emelie

    1. De nässugar man kan köpa är ju så stora att man knappast kommer in i näsan och kommer åt slemhinnan med dem. Vilket är bra och säkert. Jag bedömer dem som säkra. Om hon mår bra så mår hon bra. Lita på det.

  4. Hej! Min 8-veckors bebis (han väger 6 kg) är förkyld och jag har gjort rent näsan med koksaltspipetter och snorsug (har varit försiktig och inte kört in den långt i näsan). Problemet är att det kommit lite blodstrimmor i snoret och det koksalt han fräst ut har varit lite rosa (blodblandat) en gång. Jag förstår att slemhinnorna kan ha skadats/blivit irriterade men nu är jag så orolig att detta kan leda till en allvarlig infektion… Vad kan jag göra (eller vad ska jag vara uppmärksam på) för att minska risken för att en infektion ska uppstå? Han äter, pinkar, bajsar, har ingen feber och är glad när han är vaken. Tacksam för svar! Med vänlig hälsning,/ Emma

  5. Har inte läst alla inlägg så ursäkta om någon redan tipsat om detta. Jag har testat nässugar och droppa i bröstmjölk och koksaltdroppar som fungerade dåligt. Sen testade jag PHYSOMER BABY som jag köpte på kronans apotek, det är en flaska med en munstycke längst upp. Man trycker lätt på flaskan och har munstycket i barnets näsa, det kommer då en fin dusch eller nästan som duggregn och rensar. Kan inte bli bättre och det fungerar snabbt. Har tre barn och den minsta är bara 4 månader. Låter som jag är mutad att skriva om dom men det är en sjuktbra produkt!

  6. Hej! Nu har jag tagit till den “resoluta nässjöljen”, men efteråt oroat mig för om jag varit för resolut, dvs spolat för snabbt/hårt. Hur vet man att inget vatten hamnar i luftvägarna/lungorna? Hon hostade och fräste inte som det står i artikeln utan såg mest chockad ut. Rädd att ställa till något…

    1. Det behöver du inte vara. Barnet har hostreflex som gör att vattnet inte hamnar i nedre luftvägarna. Troligen gav du inte så mycket att det kom ner i svalget.

  7. Hej! Vad gör saltet för nytta i koksaltslösningen? Är det skadligt att ibland använda kranvatten (till för övrigt friska och inte så små barn) till näsan?

    1. Intressant fråga! Farligt är det absolut inte att spola med kranvatten. Möjligen kan det dock, om det ligger kvar vatten på näsans slemhinnor bli annan typ av vätskebalans över slemhinnecellerna. Men vad det skulle innebära i praktiken vågar jag inte sia om. Vet inte heller om någon har undersökt om det blir någon skillnad.

  8. Det är nog bara att vänta tills de växer till sig och luftrören blir större! Undvik Nezeril vid långvarig nästäppa, annars kan slemhinnan bli beroende av den.

  9. Ska bebisen ligga på rygg eller sitta när man sprutar in sköljningen för bästa effekt? Tack för tipsen, nässköljningen har funkat jättebra hittils vid behov. Men nu får jag inte bort snoret/slämmet, det verkar sitta längre bak och täpper till så att hon inte vill/kan amma. Hon är 9 mån.

    Ett tips är att konsekvent säga “nu kommer det” eller liknande precis innan man sprutar in det. Förut vägrade min bebis, men nu funkar det bättre, nu när hon är med på det.

    1. Nej, det skulle jag inte göra. Bröstmjölk absorberas mer fullständigt när det hamnar på felaktiga platser som luftvägar medan modersmjölksersättning inte absorberas på samma sätt.

  10. Hej
    nu är det en gaammal tråd men jag hoppas få svar ändå. Jag har provat att skölja rent näsan på min en månada bäbis men hon verkar se ut att drunkna när vattnet går in till munnen. Det är hemskt att se. Hon har det så jobbigt. Vad är det för fel jag gör. Hon är ofta täppt i näsan och då svullen också men är inte förkyld. Vad är det och hur kan jag hjälpa henne? Tacksam för svar!

    1. Du kanske kan ge lite mindre vatten? Om hon inte är förkyld så kanske du kan skölja lite mindre sällan.

  11. Hej,

    Jag har, sedan jag för ett par månader sedan läste originalinlägget, sköljt min bebis (snart 10 månader) näsa på föreslaget vis. Är väldigt tacksam för tipset då hon hatade nässugen och det i princip var omöjligt att få komma till och få rent i näsan med den. Hur som helst.

    Jag har använt mig av ACOs sårtvätt (ampuller, storpack). När jag nu skulle köpa hem den på nytt fick jag beskedet, från flera besökta apotek, att dessa utgått ur sortimentet. Gah! De små nässprayerna är ju inte lönt för detta ändamål (och blir dyrt!) – har du/ni något tips om motsvarande fysiologisk koksaltslösning till rimligt pris?

    Apotekaren på mitt lokala apotek föreslog en flaska av Natriumklorid som jag köpte (för han bekräftade att den skulle gå att använda för detta ändamål), men returnerade den dagen därpå (efter att ändå ha kollat upp den närmare). Det var ju vanligt koksalt (inte fysiologiskt), vilket väl inte går att använda (det är väl typ samma som det salt vi har i maten och helst bara ska ge i begränsade mängder till bebisar)? Stod iaf att den endast skulle användas för spolning/rengörning utvärtes. Dessutom var hållbarheten för denna stora flaska bara 48 timmar. Massa sköljande blir det då. 😉 Synd, för annars var det ju ett ekonomiskt alternativ.

    Så här är jag nu. Vore väldigt tacksam om du/ni, eller någon läsare för all del hade något förslag liknande ACOs sårtvätt – tack snälla på förhand! 🙂

    1. Det är samma koksalt som i maten. Fysiologiskt betyder i koncentration 0,9% dvs samma som i kroppen. Bebisar tar ingen skada av det och inte heller av normalsaltad mat.

      Synd att sårtvätten utgått. Man behöver inte skölja näsan om den inte är täppt och snorig förresten.

    2. Hej
      vår lilla pojke är 2 veckor nu han är 1 månad förtidigt född och nu är han ganska så täppt i näsan som det låter iallafall han nyser väldigt mycket men inge snor eller något som kommer ut men har pillat lite i utkanten av näsborrarna med en tops där jag sätt snor är det vanligå att dom blir så täppta när dom är så små ? Och vad ska jag göra för åtgärder på en sån liten kille ? Mvh Daniel

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *