Hem Förkyld bebis – snorig och täppt i näsan – hur hjälpa?

Förkyld bebis – snorig och täppt i näsan – hur hjälpa?

This post is also available in: English

Första gången man som förälder ska ta hand om en förkyld bebis kommer många frågor. Vad ska man göra? Kommer bebisen klara av det här? Och det är väl inte RS-virus… Som barnläkare är jag inte alls lika intresserad av om det är RS-virus eller inte, jag är intresserad av två saker: orkar bebisen äta och har den svårt att andas. Och jag vet att med mycket enkel vård så klarar i övrigt friska spädbarn av förkylningar alldeles utmärkt.

Läs mer om RS virus hos spädbarn och bebis

Kan bebisen andas? Kan den äta?

Förkylda bebisar  som har svårt att andas och inte kan äta kommer ofta till barnakuten. Det är förstås helt riktigt, om din bebis inte kan äta och du inte vet vad du ska göra åt det är det helt riktigt att söka vård. Men som tur är behövs det ofta inte så mycket för att hjälpa bebisen, och det som oftast behövs kan du göra hemma.

Läs mer om rosslig eller ansträngd andning hos barn

Det är i själva verket så att både andningsproblem och matningsproblem ofta beror på något så banalt som nästäppa. Det första som händer om ni kommer till barnakuten (förutom väntetiden…)  är att sjuksköterskan gör en “nästoalett”. I de allra flesta fall kan spädbarnet både äta och andas därefter och många kan gå hem utan att träffa läkare. Det vill säga, om du läser färdigt det här inlägget finns det stor chans att du slipper söka barnakuten med din bebis!

Varför är då nästäppa så handikappande hos just bebisar?

1. Bebisars näsor är trånga och täpps därför lätt igen av snor och slem och svullna slemhinnor vid förkylningar, både med RS-virus och andra virus.

2. Spädbarn, upp till ca 6 månaders ålder, kan bara andas genom näsan, inte genom munnen.

3. Spädbarn kan och måste andas samtidigt som de äter (ammas eller flaskmatas). Om näsan är täppt släpper de bröstet eller flaskan och får inte i sig mat.

Det är ju fantastiskt fascinerande det där sista tycker jag, att de kan dricka och andas samtidigt! Konsekvensen är dock att en nästäppt bebis varken kan andas eller äta.

Att göra rent en spädbarnsnäsa

Det finns nässugar att köpa i handeln. De fungerar bra. Inom barnsjukvården gör man oftast tvärtom. I stället för att suga ut snoret spolar man ned det i svalget. Vanligast är att använda steril fysiologisk koksaltlösning men även saltvattenspray fungerar bra.

Nässug är bra när bebisen är täppt i näsan.

Spädbarns näshåla är ganska stor (även om den är trång). Därför räcker det inte att droppa bröstmjölk eller kolksaltlösning i näsan.  Du behöver skölja igenom näsan. Oftast går det åt en eller två milliliter per näsborre. En plastspruta utan spets är utmärkt för ändamålet, finns på apotek. Håll i bebisens huvud med vänster hand (om du är högerhänt) och spola rakt in, inte uppåt, i näsan med andra handen. Bebisen kommer frusta och hosta och fräsa ut en hel del upplöst snor, en del sväljs. Det kan kännas läskigt men är inte farligt. Fortsätt tills det känns som att näshålan är ren.

Viktigt att veta är också att nässkiljeväggen är smärtkänslig, men inte näsvingen. Det betyder att du ska undvika nässkiljeväggen (innerväggen av näsan, mot den andra näsborren), medan du kan trycka sprutan eller sprayflaskan mot näsvingen (den yttre delen av huden runt näsborren) utan att det gör ont.

När ska jag åka till barnakuten med en förkyld bebis?

Om en förkyld bebis även efter näsrengöring får kämpa för att orka andas och har svårt att äta är det dags att åka till närmaste barnakutmottagning. Ta med några smörgåsar till dig själv och en bok om bebisen somnar för många har långa väntetider. Och var toknoga med handhygienen där, för där finns mycket magsjuka…

När ska jag söka vårdcentralen med en förkyld bebis?

Om en förkyld bebis kan andas och äta men är extra gnällig och kanske har lite feber kan den ha fått öroninflammation, som hos spädbarn alltid behandlas med antibiotika. Ge smärtlindring med Alvedon och prova gärna att låta barnet sova lite upprätt, kanske i babyskyddet. Gå sedan till vårdcentralen på morgonen efter för att kolla om det finns någon öroninflammation.

Läs mer om öroninflammation hos barn – symtom och behandling

Om en bebis under tre månader har feber över 38,5 grader är det också läge att söka läkarvård. Tidigare har det varit rekommenderat att barnläkare ska se de här barnen, åtminstone i Stockholm, men nu är det bestämt att vårdcentralen även ska bedöma spädbarn med feber.

Läs mer om feber hos barn

Läsa mer?

Läs mer om RS virus hos spädbarn och bebis

Läs mer om rosslig eller ansträngd andning hos barn

Läs mer om öroninflammation hos barn – symtom och behandling

Läs mer om kikhosta – symptom, hur det låter, test och behandling

Hosta hos barn – en guide om sjukdomar och huskurer

Lunginflammation hos barn – symtom och behandling

Läs mer om förkylningsastma hos barn

Coronavirus eller covid-19 hos barn

81 kommentarer till “Förkyld bebis – snorig och täppt i näsan – hur hjälpa?”

 1. Hej! Nu har jag tagit till den “resoluta nässjöljen”, men efteråt oroat mig för om jag varit för resolut, dvs spolat för snabbt/hårt. Hur vet man att inget vatten hamnar i luftvägarna/lungorna? Hon hostade och fräste inte som det står i artikeln utan såg mest chockad ut. Rädd att ställa till något…

  1. Det behöver du inte vara. Barnet har hostreflex som gör att vattnet inte hamnar i nedre luftvägarna. Troligen gav du inte så mycket att det kom ner i svalget.

 2. Ska bebisen ligga på rygg eller sitta när man sprutar in sköljningen för bästa effekt? Tack för tipsen, nässköljningen har funkat jättebra hittils vid behov. Men nu får jag inte bort snoret/slämmet, det verkar sitta längre bak och täpper till så att hon inte vill/kan amma. Hon är 9 mån.

  Ett tips är att konsekvent säga “nu kommer det” eller liknande precis innan man sprutar in det. Förut vägrade min bebis, men nu funkar det bättre, nu när hon är med på det.

 3. Haha, jag struntar i snorsugar och sånt och sätter helt enkelt munnen om lilla bebisnäsan… Men nu har min 5-veckors inte så mkt snor att det liksom rinner. Maken använder också munnen men han blåser ner det istället (som man alltså gör inom sjukvården, kanske därför? För mig känns det ologiskt men jag förstår förstås att mina känslor inför det inte är.. Logiska!)

  1. Tja, det var ju också ett sätt! Om det passar för er är det säkert inte farligt.

  2. Jajjamen, den metoden kör jag också på bara. Ibland är man ju borta och inte har med sej hela kittet med prylar, bara o få tag på en näsborre o suga ut så mycket snor man kan. Rock’n’roll metoden 🙂

 4. Hej! Min dotter på snart sex månader är förkyld och har svårt att andas. Vi har som du skrev försökt att rensa näsan genom att “droppa/spruta” renässans i näsborrarna. Vi kör 1 pipett varje gång och det fungerar ok. Du skrev att man ska skölja på riktigt istället så jag tänkte försöka mig på det. Såg att det på apoteket nu finns något som heter Physiomer Baby Mist. Det verkar vara någon flaska som sköljer näsan lite mer, kan du rekommendera den? Känns smidigare om den fungerar lika bra som att spruta fysiologisk koksaltlösning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *