This post is also available in: English
Förkylningsastma är vanligt hos förskolebarn. Symtomen är svårt att andas och mycket hosta, ofta slemhosta, när barnet är förkylt. Hostan sitter sedan ofta i under många veckor, eller månader, om barnet inte får behandling. Förkylningsastma hos barn som är allergiska växer ofta bort när barnet blir äldre. Allergisk astma har barnet oftare kvar även upp i vuxen ålder.
Symtom på förkylningasastma
Alla barn hostar vid förkylning. Barn med förkylningastma hostar mer, och under längre tid. Ofta, men inte alltid får barn med förkylningsastma också svårt att andas när de är förkylda, hur det ser ut kan du se i inlägget om barn som har svårt att andas (med videolänkar).
Läs och se hur du vet om ett barn har svårt att andas här.
Barn som hostar hela natten
Hostan då? Nattlig hosta som sitter i många veckor efter varje förkylning kan vara ett symtom på förkylningsastma. När barnet aldrig är hostfritt, utan den ena förkylningens hosta pågår tills nästa förkylning kommer, det kan också vara förkylningsastma. Många hostar slem, och ibland hostar barnen tills de kräks slem.
Mer om hosta hos barn kan du läsa här.
Vad händer i lungorna vid förkylningsastma?
Vid förkylningsastma händer två saker i lungan när barnet blir förkylt. Dels krampar muskler kring de minsta luftrören, så att de kramas ihop och luften inte kommer förbi. Den här krampen leder till andningsproblem, pipig, väsande andning, och hosta.
Det andra som händer är att den slemhinna som klär in lungans insida blir inflammerad och sväller. Det är den här svullna slemhinnan som orsakar den långvariga hostan och slemproduktionen.

Hur behandlar man förkylningsastma?
För att behandla förkylningsastma behöver man angripa både de krampande luftrören och den svullna slemhinnan. Luftrörskrampen löser man med inhalationer som löser muskelkrampen, de kan heta Airomir, Ventoline, Buventol eller något annat. Dessa sprayer eller inhalatorer är som regel blå. Effekten av den blå sprayen känner man med en gång, och den är därför bra vid akutbehandling av astma.
För att behandla den svullna slemhinnan behövs antiinflammatorisk medicin. För förkylningsastma används i huvudsak två sorter. Dels sprayer eller inhalatorer med kortison. Kortisonsprayer kan heta Flutide, Giona, Pulmicort eller något annat. De har som regel orange eller brun färg. Effekten av dem känner man inte alls med en gång, men det är kortisonsprayen som läker lungan på sikt.
Mer om fördelar och nackdelar med kortisonbehandling till barn kan du läsa här.
En annan antiinflammatorisk behandling är Singulair, eller montelukast. Den tas som pulver som löses upp i vatten eller som tuggtablett. Den kan ges i stället för, eller i tillägg till kortisonsprayer.
Hostmedicin som Cocillana, Mollipect eller Lepheton, hjälper inte mot förkylningsastma.
Läs mer om hostmediciner, dess effekter och biverkningar här.
Att ge inhalationer till små barn
Astmasprayer till små barn ger man aldrig direkt i munnen, utan man behöver en spacer, eller andningsbehållare som de sprayas in i. Efter att man skakat sprayen och sprayat in i andningsbehållaren ska barnet andas 5-6 andetag med andningsbehållarens mask tätt mot ansiktet. Vissa barn har inget emot det, andra hatar det.

När barnet är förkylt, ge då den blå sprayen och låt barnet andas 5-6 gånger innan du ger den orange sprayen. Då öppnas lungorna upp av den blå sprayen och den orange sprayen kan gå ned och ge effekt i hela lungan.
Här kan du se en film om hur du inhalerar med andningsbehållare på rätt sätt
Hur länge ska man ge astmamedicin?
Barn har olika svår förkylningsastma, därför behöver de olika mycket medicin. Första steget i behandlingstrappan brukar vara att ge behandling i tio dagar vid förkylning. Sedan gör man uppehåll till nästa förkylning när man börjar igen. Man ska börja direkt när en ny förkylning har börjat, inte vänta tills barnet får svårt att andas eller hostar förskräckligt.
Om barnet har problem även mellan förkylningarna eller om andningsbesvären blir väldigt svåra vid förkylning, kan det behövas behandling med antingen kortisonspray eller montelukast även mellan förkylningarna. Vissa barn behöver kombination av båda dessa läkemedel. Antalet kortisonsprayningar man ska ta varierar mellan olika barn, ofta tar man fler i början av en förkylning och lite färre senare.
Hur vet man när barnet har bra behandling mot sin förkylningsastma?
Barnet ska vara besvärsfritt mellan förkylningarna och under förkylningarna ska inte andningsbesvären vara särskilt svåra och hostan inte alltför jobbig. Om barnet inte har kontroll på astman, sök barnets läkare igen för att justera behandlingen så den blir bättre.
Om hembehandlingen inte hjälper och barnet har svårt att andas behöver barnet akut sjukvård.
Läs mer:
Rosslig eller ansträngd andning – guide när ditt barn har svårt att andas
Hosta hos barn – en guide om sjukdomar och huskurer
Kortison till barn – farligt eller inte?
Hostmedicin till barn – mollipect, cocillana eller lepheton?
Återkommande feber och infektioner hos barn – dåligt immunförsvar?
Jag har haft ett barn med förkylningsastma,tack o lov har det vuxit bort nu,men vi har sparat hemnes inhalator o sånt som minne ,hon minns det än hur det va o är oxå glad att det är över
Jag vill bara tacka för att du har skrivit detta. Med hjälp av denna info vågade jag stå på mig på VC och efter 2,5år av hosta hos minstingen, en hosta som bara varit borta korta stunder och under sommaren så fick vi äntligen hjälp och denna förkylningsperiod har vi fått lite mer sömn och han har sluppit hosta så att han kräks.
Hej Eva, tack för din kommentar och tack för att du delar med dig. 🙂