Första årets grundvaccinationer del 2 – Pneumokockvaccin

Dela med dig!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vi fortsätter med genomgången av de olika barnvaccinerna tycker jag. Vid 3, 5 och 12 månaders ålder erbjuds alla barn enligt det svenska barnvaccinationsprogrammet förutom DTaP-polio-Hib-vaccin även ytterligare en spruta som innehåller pneumokockvaccin vilket får bli ämnet för dagen.

Pneumokocker

Pneumokocker finns i hela världen och är den vanligaste orsaken till bakteriell lunginflammation, öroninflammation och bihåleinflammation. Bakterien finns normalt i näsan och halsen hos friska bärare i alla åldrar, men vanligast hos små barn. Man uppskattar att 50% av alla förskolebarn bär bakterien i näsan. Gamla människor, rökare och små barn löper störst risk för svår sjukdom där bakterien går över från luftvägarna till blodet, så kallad invasiv infektion. Personer som saknar mjälte, har ett nedsatt immunförsvar (medfött eller orsakat av sjukdom eller läkemedel) eller lider av sickelcellanemi är andra grupper som är extra känsliga för svår pneumokockinfektion. De vanligaste invasiva formerna är blodförgiftning och hjärnhinneinflammation. Bakterien är i Sverige fortfarande känslig för antibiotika, men i andra delar av världen ses en oroande resistensutveckling hos pneumokocker.

Vaccinet

Om du har frågor om ditt barn - kontakta Knodds barnsjuksköterskor

Hos Knodd arbetar specialistutbildade barnsjuksköterskor med minst 5 års erfarenhet. Du får en bedömning av ditt barn och trygga råd via video. Kostnadsfritt såklart!

Gå till knodd.se

Pneumokockvaccin innehåller inga levande bakterier, endast delar av smittämnet. Det kan därför inte orsaka ens en mild version av pneumokockinfektion. Därför kan det ges även till personer med nedsatt immunförsvar och mycket små barn. Vaccinet som används till spädbarn är vad som kallas för ett 13-valent vaccin. Det betyder att det skyddar mot 13 typer av pneumokocker. Till vuxna och större barn ges istället ett 23-valent vaccin. Varför man inte ger samma vaccin till alla beror på att barn under 2 år inte får något bra immunsvar av vuxenvaccinet. Därför har man forskat fram ett smart alternativ. Medan vuxenvaccinet bara består av delar av bakteriens kapsel (stora sockermolekyler), har man till småbarnen kopplat ihop sockermolekylerna med ett protein (konjugatvaccin). Detta kan små barn reagera på och få ett utmärkt immunsvar. Mycket begåvad lösning tycker jag!

Skyddseffekt

Det 13-valenta vaccinet som ges till spädbarn har visats ha en skyddseffekt mot invasiv pneumokockinfektion på 90% . I de länder där man infört allmän vaccination har man i flera studier sett en minskning av invasiv pneumkocksjukdom även i åldersgrupper som inte vaccinerats – en flockimmunitet. År 2000 införde USA pneumokockvaccin i sitt allmänna barnvaccinationsprogram. I Sverige gjordes detta först 2009 (2007 i Stockholms län), och i Finland så sent som 2010. Trots den korta tiden har man sett en kraftig minskning av invasiv pneumokockinfektion, men även en lite mindre minskning av öroninflammation och bärarskap av pneumokocker. I USA har antalet barn som p g a upprepade öroninflammationer behöver rör inopererade i öronen minskat med 20%. En finsk studie har visat att barn som vaccinerats mot pneumokocker behövt 9% mindre antibiotika, vilket med tanke på den globalt växande resistensproblematiken är en viktig positiv effekt.

Biverkningar

Lär dig mer om barn i Praktika för blivande föräldrar

Om du gillar barnakuten.nu - läs mer av doktor Cecilia i

Praktika för blivande föräldrar - gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund

Biverkningarna är i regel milda, kommer inom 1-2 dygn och är snabbt övergående. De vanligaste är måttlig feber (ca 20%), sämre aptit, gnällighet, trötthet/orolig sömn samt lokal rodnad, smärta och svullnad. I ovanligare fall ses hudutslag, kräkningar eller diarréer. Mycket sällsynta biverkningar är allergisk reaktion, kramper (<1/10 000) och övergående episod av slapphet och medvetandepåverkan

Vill man läsa mer och utförligare om vaccinerna som ingår i det svenska barnvaccinationsprogrammet kan man ladda ned en kunskapsöversikt i ämnet via Socialstyrelsen hemsida.

I senaste numret av Läkartidningen finns en mycket bra och balanserad artikel av den f d smittskyddsläkaren Anders Lindberg som berör rädsla och skepsis mot vaccinationer, såväl nationellt som globalt och ur ett historiskt perspektiv. Lästips!


Dela med dig!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.