Hem Första tiden med bebis

Första tiden med bebis

Första tiden med bebis en familj kommer hem från BB

This post is also available in: English

Fakta och råd om första tiden med bebis. Direkt av barnläkare. Många skriver ett förlossningsbrev, men det är minst lika viktigt att planera för första dagarna med en nyfödd. Här kommer ett inlägg om en bra start på livet med en nyfödd. Om hud mot hud, amning, flaskmatning och sömn.

Hud mot hud

När en bebis mår bra när den föds kommer barnmorskan att lägga barnet hud mot hud med en förälder. Om den födande mamman mår bra och orkar, kan det vara hos henne. Om hon inte gör det, kan det vara hos den andra föräldern.

Hud mot hud har många fördelar. Det är mysigt, det hjälper bebisen att hålla värmen, och föräldern ser när bebisen börjar göra signaler för att vilja äta. När bebisen är hud mot hud har den bara blöja och en bebismössa på sig. Och en liten babyfilt om ryggen.

Man kan låta bebisen vara hud mot hud länge om man trivs med det. Bara pausa när föräldern ska sova.

Hålla en nyfödd bebis varm

En nyfödd har svårt att reglera sin kroppsvärme. Därför är det viktigt att barnmorskan torkar bebisen torr (en blöt bebis blir snabbare kall) och att bebisen får ligga hud mot hud eller får på sig kläder.

En nyfödd har ett stort huvud i förhållande till kroppen och genom huden på huvudet kan mycket värme förloras. Därför är det bra att ha en mössa på den första tiden med bebis.

Att mata en nyfödd

En nyfödd bebis behöver snart mat. Man kan ge maten som bröstmjölk via amning eller flaskmatning eller ersättning som flaskmatning. Ett barn som ligger hud mot hud kommer ofta att börja picka med huvudet och gapa. Det är hungersignaler. Ge då bröstet eller en flaska med 5-10 ml ersättning eller bröstmjölk. Den första tiden med bebis kommer mycket att handla om att få maten att fungera. Låt det ta tid, och var inte rädd att be om hjälp.

Läs om att få igång amning av nyfödd bebis

Läs om flaskmatning till nyfödda

Sömn den första tiden med bebis

En nyfödd har ingen dygnsrytm utan sover några timmar i taget jämnt fördelat över dygnet. Sömnbehovet varierar mellan olika barn, men är alltid större än vuxnas. Men en bebis sover inte på natten den första tiden utan kommer att sova minst lika mycket på dagen. Det skapar en utmaning för dig som förälder.

Försök att dela på ansvaret om ni är två föräldrar. Ta gärna varannan natt var. Om en mamma helammar kan hon amma varje natt men den andra föräldern får då ta hand om bebisen i övrigt under nätterna.

Läs mer om spädbarns sömn – hur mycket eller lite är normalt?

Läs mer om att få bebis att somna – tips för att natta med framgång

Hur mår du som förälder?

Den första tiden med bebis är mycket speciell. Som födande mamma har du enorma hormonomställningar som inte direkt hjälper mot känslostormar. Men oavsett om du har fött eller inte så är omställningen total och kombinerat med sömnbrist och ansvarskänsla så är det inte ovanligt att humöret inte är på topp.

Det är helt normalt. Men om du känner att du inte ser någon glädje i livet, att du inte vet hur du ska mäkta med, då kan det hända att du har drabbats av förlossningsdepression. Då finns hjälp att få.

Läs mer om förlossningsdepression – när det är tungt att vara förälder

Boktips: Nödrop från Lyckobubblan av Johanna Stenius

BVC – din räddare i nöden

Ring till det BVC där du vill gå så fort du kommit hem från BB. BVC-sköterskan är anställd just för att hjälpa dig att ta hand om din nyfödda bebis. Hon eller han kan bli ett ovärderligt stöd för dig som nybliven förälder. Första veckan gör BVC hembesök. Du behöver inte städa innan. Inte baka bullar. Det är ingen kontroll, utan ett erbjudande för att du ska slippa ta dig ut med bebisen när allt kanske är upp och ner. Men alla blir glada om de blir bjudna på kaffe. Pulverkaffe om det är det som finns.

Läs mer:

Läs om komma igång att amma ett nyfött barn

Läs mer om spädbarns sömn – hur mycket eller lite är normalt?

Läs mer om att få bebis att somna – tips för att natta med framgång

Läs mer om förlossningsdepression – när det är tungt att vara förälder

Läs om flaskmatning till nyfödda

Läs Agnes Wold om att ge råd till nyblivna föräldrar

Boktips: Nödrop från Lyckobubblan av Johanna Stenius

Boktips: Amningsboken av Kristin Svensson

Boktips: Amning i vardagen av Marit Olanders

Boktips: att flaskmata av Petra Jankov Picha

18 kommentarer till “Första tiden med bebis”

  1. Min lilltös föddes i v34+4, och hamnade givetvis på neo direkt. Att ligga på BB utan sitt barn är det värsta jag varit med om, alla går där med sina små och mitt barn ligger med slangar och övervakning utan sina föräldrar… Hemskt!
    När vi sedan fick komma in på familjerum på neo ville jag inte lämna barnet sida alls. Men det var en otrolig stress att få en sådan start med fösta barnet, även om allt gick så bra det kunde göra, och lillan “bara” behövde sond och sola, så sov jag inte på tre dygn, alls. Istället grät jag konstant, medan jag pumpade var tredje timma dygnet runt och sondande lika ofta… Först när mjölken började sina insåg jag att jag behövde äta och sova, men jag var för stressad för att sova… Fick feber och ont i magen, trodde jag hade blivit sjuk och därmed inte skulle få vara kvar hos mitt barn, men var nog bara helt slutkörd. Önskar att någon hade sett mig som mamma då, även om dottern fick det hon behövde så var det en väldigt tuff start, och sambon är efter denna skräckstart helt emot fler barn, mest för att jag var så förstörd första tiden.

  2. Många verkar tro att upplevelserna kring förlossning o tiden efter enbart är upp till vad andra gör! Jag tycker att det låter som en jättefin idé att skriva en BB-plan och att i det arbetet tydligt formulera för sig själv förväntningar och farhågor på olika områden. Men behöver någon annan läsa den? Är det upp till någon annan att det blir som du tänkt dig? Knappast! Jag menar att det är upp till mig själv och mitt ansvar liksom mitt ansvar att kommunicera med vårdpersonal, partner osv. Om jag blev ombedd att checka ut efter 6 timmar på BB och jag kände att det inte var rätt, skulle jag där och då påtala det o argumentera för fortsatt vård. Om det bara handlar om att man exempelvis vill få några lugna dagar från den övriga familjen ska det inte bekostas av sjukvården utan då får man ta in på hotell, skaffa barnvakt ed. Vårdpersonalen kan inte läsa mina tankar och lika många kvinnor som kommer till BB, lika många olika förväntningar finns det nog.
    Sedan tror jag också att många idag har bestämt sig för att den här BB-tiden ska vara på ett sätt som inte alltid stämmer överens med verkligheten… Jag hör ibland blivande mödrar o fäder som säger att de inte tänker låta livet förändras så mycket. Jag förstår inte hur man kan säga så… Om man inte är inställd på förändring o på att vara lyhörd för sitt nya barns behov, före att vara så upptagen av bara sina egna behov (jag vill, jag förväntar mig, jag ska, jag, jag, jag, jag) tror jag att man blir besviken o tyvärr får en dålig start tillsammans med det nya livet! Att lyssna på sin egen kropp, lita på sig själv och sina känslor och att det mesta löser sig till det bästa om man gör just så… DET tror jag att fler skulle behöva träna på och ha nytta av inför o efter förlossning… Lite mer mental träning helt enkelt.
    Tack för bra originalinlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *