Hem Förstoppning hos barn – vad hjälper mot att vara hård i magen

Förstoppning hos barn – vad hjälper mot att vara hård i magen

Barn sitter på toalett och är förstoppad, trycker på

This post is also available in: English

Förstoppning, eller att vara hård i magen, är ett jättevanligt problem hos barn i alla åldrar. Undantaget är helammade bebisar som sällan blir förstoppade. Däremot är det vanligt att flaksmatade spädbarn blir förstoppade, liksom alla barn som slutat helamma.

Du kan läsa mer om bebisbajs – vad som är normalt och inte, i det här inlägget.

Symtom på förstoppning

Symtomen på förstoppning varierar, alla barn har inte alla symtom. Alla med förstoppning har någon gång svårt att bajsa eller tycker bajset är hårt. Många har ont i magen, ibland i samband med måltid, ibland även annars. Vissa har ont i rumpan, kanske för att den hårda avföringen orsakat en spricka. Några mår illa, och om förstoppningen är riktigt ordentlig kan barn kräkas. Nedsatt aptit och gnällighet är också vanligt.

Förstoppningsdiarré

Bajsspår i underkläderna, eller avföringsläckage (enkopres på läkarspråk) beror oftast på förstoppning. Ibland står det en så hård avföringsklump i ändtarmen att bajset rinner förbi, och kladdar kläderna. Det kan också göra att det är  svårt  att upptäcka att barnet är förstoppat, eftersom allt som kommer ut är alltför löst.

Analfissur – spricka i ändtarmen

Den hårda förstoppningsavföringen kan orsaka en spricka i ändtarmsöppningen när den trycks ut. Då kommer det  ofta ganska mycket färskt blod i toaletten och det gör mycket ont. Det är inte farligt, även om blodet ser dramatiskt ut. Däremot behöver  barnet absolut  förstoppningsbehandling. Smärtlindrande salva i ändtarmsöppningen inför toabesök kan också hjälpa. Sök vårdcentralen på dagtid.

När en analfissur läker kan det bildas  en liten slemhinneflik i ändtarmsöppningen, en portvaktstagg. Den besvärar inte barnet alls.

Förstoppningens onda cirkel

När avföringen blir hård och det blir svårt att bajsa händer det ofta att barn håller sig länge och låter bli att gå på toaletten. Då ligger avföringen kvar i tarmen och tjocktarmslemhinnan hinner suga upp mer vätska ur bajset, som blir ännu hårdare. När barnet väl försöker bajsa gör det ännu ondare och barnet håller sig längre. En ond cirkel är igång.

Hos ett barn som inte är förstoppat är ändtarmen tom. När den fylls på med avföring skickas signaler till hjärnan om att det är dags att bajsa. Hos ett förstoppat barn ligger det avföring i ändtarmen mest hela tiden. Tarmen skickar signaler till hjärnan, och när det inte går att bajsa är det lätt att tolka signalerna som ont i stället. Eller så tröttnar tarmen på att skicka signaler som aldrig leder någon vart och barnet slutar att känna sig bajsnödigt.

Behandling mot förstoppning

Behandlingen mot förstoppning går på lång sikt ut på att dels bryta den onda cirkeln, dels låta signalsystemet mellan tarm och hjärna återhämtas. Dessa processer tar tid, som regel flera månader. Det är därför viktigt att fortsätta behandla förstoppningen under hela tiden, och inte sluta efter någon vecka eller två även om barnet bajsar varje dag.

Vid en lätt förstoppning kan det räcka med kostförändringar. Det kräver förstås att du har ett barn som accepterar kostförändringar. Barn som bara äter några få saker och som krånglar mycket med maten kanske man behöver ge läkemedel från början.

Mat mot förstoppning

Katrinplommon eller päronpuré

Den mest klassiska huskuren mot förstoppning är nog katrinplommon. Det fungerar ganska bra mot lättare förstoppning. Det är förstås lättare sagt än gjort att försöka ge ett kräset förskolebarn katrinplommon, men för spädbarn som äter burkmat kan du prova ge katrinplommon- och päronpuré.

Fullkorn och fiberrik mat

Fiberrik mat brukar rekommenderas mot förstoppning. För barn brukar fiberrika, fuktiga frukter som väl mogna päron, plommon och äpple vara bra. Torra fibrer, som i fullkornsprodukter, kan dock ha motsatt effekt om barnet inte dricker mer samtidigt. Prova dig fram.

Mjölkfritt

Många provar mjölkfri kost mot förstoppning. I enstaka fall fungerar det och man får då anta att barnet har en form av komjölksproteinallergi. I de allra flesta fall hjälper det inte, och det är då viktigt att börja äta mjölk igen.

Läs mer  om komjölksproteinallergi här. 

Toalettrutiner mot förstoppning

För de som slutat med blöja är det bra att införa en toarutin där barnet sitter 10 minuter på pottan/toaletten två gånger varje dag.  Helst efter måltid då tarmen har lättare att tömma sig. Vissa småbarn vill under en ganska lång tid bara bajsa i blöjan. Låt dem då göra det, men om det går kan det hjälpa att sitta på pottan med blöja på då den hukande positionen och golvstödet kan hjälpa till med tarmtömningen.

Mer om potträning och toalettrutiner kan du läsa här.  

Läkemedel mot förstoppning

Om kostförändringar och toalettrutiner inte hjälper behövs läkemedel mot förstoppning. Det är oerhört vanligt att barn behöver förstoppningsläkemedel någon gång under uppväxten, och vissa behöver det under många år.

Laktulos

Laktulos är ett flytande läkemedel mot förstoppning. Det består av långa sockermolekyler som inte tas upp i blodet utan lägger sig i tarmen. Där drar laktulosmolekylerna ut vatten ur tarmväggen och avföringen blir lösare.  Laktulos smakar sött och brukar därför vara lätt att ge de flesta barn.

Laktulos finns receptfritt på apotek. En vanlig dosering att börja med är 5 ml två gånger dagligen, minska eller öka dosen utefter resultat. Bristolskalan, en bajskorvskarta, är bra att använda för att mäta resultatet och veta om du måste öka eller minska dosen, och förskolebarn brukar tycka den är ganska kul.

Du kan se och ladda ned bristolskalan här. 

En vanlig men ofarlig biverkning av Laktulos är gasighet vilket kan ge magknip. Det är ofarligt och kan användas under många år utan att tarmen blir “beroende” eller tar skada. På grund av gasigheten brukar inte Laktulos vara något favoritläkemedel för skolbarn och tonåringar. Om ditt barn behöver förstoppningsbehandling längre tid än tre månader är det bra att söka läkare för att utesluta att förstoppningen beror på någon annan sjukdom.

Movicol, Omnilax,  Forlax etc (makrogol)

Det finns en mängd namn på läkemedel mot förstoppning som innehåller makrogol. De säljs som pulver i dospåsar som löses upp i vatten eller annan dricka och dricks. Vissa har juniorpåsar som innehåller hälften så mycket läkemedel som en vuxenpåse. Naturligtvis går det lika bra att köpa vuxenpåsar och använda hälften så mycket.

Makrogol är en sorts fiber som lägger sig i tarmen och drar till sig vätska så att avföringen blir mjuk. Den fungerar effektivt och ger som regel inte gasighet som biverkan. Nackdelen är att det kan vara svårt att få i vissa barn lösningen.

De olika sorterna smakar lite olika. Movicol har en saltig smak som många inte gillar, och som inte riktigt döljs av juice eller liknande. Omnilax eller Forlax har inte den här saltiga smaken och brukar tolereras bättre.

En vuxenpåse eller två barnpåsar brukar vara en bra startdos för barn i skolåldern. I förskoleåldern en barnpåse eller en halv vuxenpåse. Styr behandlingen efter Bristolskalan precis som med laktulos. Dessa läkemedel är långsamverkande och man behöver inte vara beredd att gå till toaletten efter man druckit dem. Det går snarare lättare att bajsa dagen efter.

Det är ofarligt och kan användas under många år utan att tarmen blir “beroende” eller tar skada. Om ditt barn behöver förstoppningsbehandling längre tid än tre månader är det bra att söka läkare för att utesluta att förstoppningen beror på någon annan sjukdom.

Lavemang

Om barnet har svår förstoppning och akut ont i magen kan det vara bra att ge ett lavemang. Ett lavemang sprutas in i ändtarmen och leder förhoppningsvis till snabb avföring.

Klyx

Klyx är ett effektivt och snabbverkande lavemang som finns receptfritt på apotek. Till feberfria barn över 1 år med ont i magen och för övrigt gott allmäntillstånd där du misstänker förstoppning kan du prova ge ett 120 ml Klyx hemma. Detta har ofta god och snabb effekt men det är vanligt att besvären återkommer under den närmaste tiden. Därför behövs det ofta livsstils- och kostförändringar, och ibland även läkemedel dagligen under en period.

Microlax

Microlax är ett litet mikrolavemang som verkar genom att irritera tarmslemhinnan så bajset kommer ut. Ofta effektivt, men svider och gör ont hos många barn, så välj klyx i stället.

Resulax

Resulax är också ett litet mikrolavemang, men till skillnad från Microlax så svider det inte. Det är ett  bra alternativ till Klyx som många tycker är en enklare då det är mindre och smidigare.

Vanliga orsaker till förstoppning hos barn

Det vanligaste är att förstoppningen inte beror på någon underliggande sjukdom utan uppstår i samband med omställning av något slag. Under barndomen kan man se tre perioder då förstoppning är vanligast.

 1. Vid övergången från bröstmjölk till mjölkersättning, eller från bröstmjölk/ersättning till fast mat.
 2. Då barnet slutar med blöja.
 3. Då barnet börjar skolan. Många barn vill inte bajsa i skolan, ofta p g a att toaletterna är ostädade, att toapapper saknas, att dörrarna inte går att låsa, att andra barn bankar på dörren eller stör på annat sätt. Här finns mycket att åtgärda!

Andra omställningar kan vara resor, stressade perioder och vanliga infektioner. Det sistnämnda påverkar tarmen på flera sätt. Dels kan infektionen i sig förändra tarmfloran, som vid en magsjuka. Dels äter och dricker barn i regel sämre när de är sjuka, vilket i kombination med att vätskeförlusterna, i form av kräkningar, diarréer, feber eller ökat andningsarbete, är större än normalt ger ett torrare och hårdare tarminnehåll.

När ska jag söka vård med mitt barn för förstoppning?

Svåra, akuta besvär, eller påtaglig buksmärta som inte blir bättre efter Klyx behöver undersökas av läkare samma dag.

Du kan läsa mer om buksmärta hos barn i det här inlägget. 

Förstoppning som du inte får bukt med hemma, eller som kräver behandling mer än tre månader behöver träffa läkare på en planerad läkartid. Sök vårdcentral eller barnläkarmottagning beroende på var du bor. Har du ett litet barn, berätta för BVC-sköterskan att du ger förstoppningsbehandling.

Läs mer:

Ont i magen hos barn –  kan det vara blindtarmen och vad ska man göra?

Bebis bajs –  vad är normalt och inte? Grönt bajs eller slemmigt – vad betyder det?

Mjölkproteinallergi, komjölksallergi, mjölkallergi hos bebisar och barn

Potträning – när sluta med blöja och hur bli blöjfri

Laktosintolerans hos barn – symtom och test

Kissa på sig  – behandling av sängvätning och dagväta hos barn

2 kommentarer till “Förstoppning hos barn – vad hjälper mot att vara hård i magen”

 1. Tack för bra info! Hittar alltid bra saker här. Kan ett barn ha förstoppningsdiarre även fast det går på toa varje dag, ca 2 gånger? Tänker på sonen. De kan vara så att han håller sig på förskolan men han går så korta dagar där (8:30-13:30 )så de borde väl inte vara så farligt att vänta tills han kommer hem? Han har i ibland normalt bajs (enl skalan) och ibland diarré. Läcker oxå ibland vatten/”smuts” i kalsongerna. Träffade en läkare i förrgår och hon misstänkte det. Tycker det låter lite konstigt ändå då han alltid ändå går och bajsar varje dag.

  1. Hej!
   Det kan absolut vara så. Absolut värt att prova förstoppningsbehandling. Men om det inte fungerar får man ju tänka vidare. Se till att träffa samma läkare igen och följ upp.
   Hälsningar
   Cecilia

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *