Glutenintolerans del 1: hur märks det och vad är det?

Dela med dig!
 •  
 •  
 •  

Jag har fått önskemål från en hel grupp med föräldrar som har barn med glutenintolerans med massor av frågor. Det blir tre inlägg: del ett om vad glutenintolerans är och hur det märks, del två om testning och del tre om vad man vet om förebyggande åtgärder.

Glutenintolerans är en tarmförstörande sjukdom

Tunntarmen är den del av magtarmkanalen där näringsämnena tas upp ur maten. Det görs i tarmväggens yta, och för att få så stor yta som möjligt där näring kan tas upp är tarmen luddig, som en äkta matta ungefär. När ett barn med glutenintolerans (eller celiaki, det är en synonym) äter gluten förstör barnets immunsystem tarmslemhinnan. Får det gå tillräckligt lång tid förstörs allt tarmludd och tarmslemhinnan blir alldeles platt, och full av vita blodkroppar. Att tarmluddet är borta kallar vi läkare för ”villusatrofi”.

Tarmskadan gör att barnet inte kan ta upp näring

Eftersom tarmluddets funktion är att öka tarmens förmåga att ta upp näring minskar den förmågan när tarmluddet försvinner. När tarmslemhinnan är full av vita blodkroppar som bryter ned tarmluddet sker inte heller näringsupptaget i den kvarvarande slemhinnan särskilt effektivt.

Ett barn med celiaki som äter gluten får alltså näringsbrist trots att maten som barnet får i munnen är alldeles utmärkt näringsrik. Tunntarmen är för skadad för att kunna ta upp näringsämnen, vitaminer och mineraler.

Näringsbristen ger dålig tillväxt och ofta trötthet, eller håglöshet, depression hos äldre barn och tonåringar (kanske hos yngre också, men då kallar vi det nog gnällighet/håglöshet snarare än depression). Järnbrist är vanligt, vilket leder till blodbrist, blekhet och trötthet. D-vitaminbrist är vanligt, vilket också kan leda till trötthet och depression och benskörhet på sikt, bland annat. Puberteten kommer inte alltid igång som normalt.

Bajset blir ibland konstigt vid glutenintolerans

Barn med glutenintolerans har ibland diarré, ibland förstoppning, ibland en blandbild och ibland normalt bajs.

Glutenintolerans kan göra ont

Oftast då i magen.

Glutenintolerans blir symtomfri vid strikt glutenfri kost

Det är det här som är så fantastiskt! En så allvarlig sjukdom obehandlad, blir helt symtomfri, och komplikationsriskerna försvinner, om man bara äter rätt kost. Men ni förstår också vad viktigt det är att alltid äta rätt kost och inte slarva. Aldrig slarva.

Då förstår väl också ni som har vänner och bekanta med glutenintolerans hur viktigt det är att vara 100% säker på att det ni bjuder dem på är glutenfritt. Det är inte som med laktosintolerans, där det som inte ger symtom inte ger några skador, och symtomen går över.

Alla barn med glutenintolerans måste få träffa dietist!

Det här hoppas jag verkligen är självklart överallt. Men om det inte är det. Eftersom kosten är behandlingen, och sjukdomen är allvarlig obehandlad så måste alla barn få träffa dietist. En gång räcker för några. Många gånger behövs för andra familjer, för att få den glutenfria kosten att fungera.

Gluten finns i vete, korn och råg

Alla som har barn med glutenintolerans ska som sagt få kostråd av dietist, så det här blir en crash course för er som vill kunna bjuda glutenintoleranta vänner på fika eller middag. Gluten finns i vete, korn och råg och allting som innehåller dessa sädeslag. Läs innehållsförteckningen! Havre som odlats på speciella fält tillräckligt långt från vete, som malts i kvarnar där inte vete malts etc är glutenfritt. Men vanlig havre kan vara förorenad med vete (eller råg eller korn), det vill säga med gluten.

Det finns speciella glutenfria sortiment i de flesta matbutiker. När jag bjuder glutenintoleranta vänner brukar jag inte köpa sådana ersättningsprodukter. Jag bjuder inte på pasta, jag bjuder på ris. Jag reder inte såsen med vetemjöl, utan med maisena. Jag bjuder inte på bullar, utan på fruktsallad, eller glass, eller kokosbollar med rätt sorts havregryn. Det tycker jag är lättare! Och så gillar jag att alla kan äta samma.

I går skrev jag om glutenintolerans och vilka symtom det ger. Kortfattat ger glutenintolerans olika tydliga symtom hos olika barn. Tillväxten kan, men måste inte, vara dålig, både diarréer och förstoppning kan förekomma. Psykiska symtom som håglöshet och trötthet är vanliga.

Det finns bra, enkla tester som säkert kan säga att ett barn inte har glutenintolerans!

Av detta följer att det är viktigt att undersöka alla barn som har symtom som kan tyda på glutenintolerans med blodprov. Jag har förstått att det inte görs överallt. Låt mig citera svenska barnläkarföreningens sektion för gastroenterologi och hepatologis vårdprogram:

Vem ska utredas?

CD (Celiac disease=glutenintolerans, min förklaring) förknippades tidigare med framförallt med diarré, malabsorbtion, dålig tillväxt och magont.

Det är viktigt att även personer med celiaki som inte tillhör den gruppen diagnostiseras. Provtagning med serologiska markörer bör erbjudas följande grupper:

a) barn och ungdomar med kronisk eller återkommande diarré, förstoppning, dålig tillväxt, sen pubertet, amenorré, järnbristanemi, kroniska magbesvär, kronisk trötthet, återkommande munsår, misstanke om dermatitis herpetiformis, osteoporos och avvikande leverprover.

Barnen behöver inte ha alla symtomen förstås, det räcker med ett för att det ska vara på sin plats att ta ett blodprov för glutenintolerans.

Vem ska provta?

Vårdcentralen ska ta prov för transglutaminasantikroppar. Om tillväxten är normal, provet är helt normalt och barnet är över två år och har ätit ordentliga mängder gluten dagligen veckorna före provtagning utesluter det glutenintolerans med stor säkerhet.

Här finns riktlinjer för vad vårdcentralsläkaren ska göra, att hänvisa till för er som haft svårt att få gehör för önskan om provtagning.

Vid positivt blodprov eller osäkerhet: remiss till barnläkare!

Om transglutaminasantikroppar finns ska barnet remitteras till barnläkare. Likaså om provet är negativt men misstanken ändå kvarstår. Enligt vårdprogrammet till barnläkare med gastroenterologiskt ansvar vid barnklinik, men jag vet inte hur det fungerar runtom i landet faktiskt.

Diagnos av glutenintolerans hos barn och ungdomar ska ställas av barnläkare, helst med gastroenterologiskt ansvar vid barnklinik!

Hur ställs diagnos?

Första provet är som sagt blodprov för transglutaminasantikroppar. Det kan tas kapillärt, det vill säga ”stick i fingret”, eller venöst, det vill säga ”nål i armvecket”.

Om transglutaminasantikropparna är mer än tio gånger övre normalgränsen (vilken den är varierar mellan laboratorier, kan man ställa diagnos utan gastroskopi och tunntarmsbiopsi. Då tar man ett till blodprov för HLA-typning (det visar om barnet har en gentyp som har risk att utveckla glutenintolerans eller inte) och nytt prov för transglutaminasantikroppar. Om antikropparna fortfarande är lika höga och HLA-typen visar att barnet har en gentyp som innebär risk för glutenintolerans kan en barnläkare ställa diagnosen glutenintolerans.

Om transglutaminasantikropparna är lägre än så behövs tunntarmsbiopsi. Den kan göras på olika sätt. På mitt barnsjukhus sövs barnet och man går ned med en kamera på en böjlig slang i genom munnen till tolvfingertarmen via matstrupen och magsäcken. Sedan tas biopsier med en liten tång. De skickas till en patolog som granskar dem i mikroskop och visar dem för barngastroläkaren innan säker diagnos ställs.

Om tunntarmen visar tecken på glutenintolerans som man kan se med blotta ögat vid gastroskopin, rekommenderas barnet glutenfri kost från undersökningsdagen, annars från man har fått svaret från patologen.

Vissa barn utan symtom ska erbjudas provtagning

Barn som har föräldrar eller syskon med glutenintolerans har ökad risk att själva insjukna. Barn med vissa syndrom och sjukdomar (till exempel Downs syndrom, Turners syndrom, diabetes eller sköldkörtelsjukdom)  har också det. Därför rekommenderas provtagning av dessa barn även om de inte har symtom. Jag har förstått av läsare att syskon nekas provtagning på vissa ställen, hänvisa till vårdprogrammet i länken här (s 6) där står det tydligt och klart.

Börja inte glutenfri kost före provtagning!

För då försvinner transglutaminasantikropparna och tarmen blir helt normal och diagnosen kan inte ställas.


Dela med dig!
 •  
 •  
 •  

8 reaktioner på ”Glutenintolerans del 1: hur märks det och vad är det?

 1. Hur tidigt i ålder kan man märka celiaki? Har ett barnbarn på 2 månader som nu ligger inne på sjukhus pga kaskadkräkningar. Mamma har celiaki. Läkarna misstänker mjölkproteinallergi.

  1. Man behöver börja äta gluten först, det har man ju som regel inte gjort vid 2 månaders ålder.

  1. Ja, men det är ovanligt. Man måste då för att ställa diagnos göra en gastroskopi och biopsi (provtagning) av tarmslemhinnan.

 2. Vår dotter sju år fick sin celiakidiagnos för ett par veckor sedan. Hon hade länge klagat över ont i magen och var inbland hård i magen. Pappan har ulserös colit och min erfarenhet av vården är att om mannen går med barnen så lyssnar läkaren bättre, den här gången gällde det också magen så det fanns starka skäl till varför han skulle gå. Läkaren ordinerade en massa prover och snabbt kom de fram till att hon var laktosintolerant. Kort därefter besked om att de misstänkte Celiaki. Diagnoserna hör ibland ihop och vi började läsa på om celiaki. Det var flera symptom som stämde, den tidigare så glada flickan hade förvandlats till ett riktigt monster, riktiga raseriutbrott uppe i skyn för att sedan rasa ned och skylla allt på sig själv och vara riktigt låg.

  Jag har förberett hela familjen under våren på att dottern kanske har celiaki, genom att laga laktosfria kesoplättar istället för pannkakor, äta mer potatis under veckorna, och baka fikabröd utan gluten. Det som var mest jobbigt var att i väntan på biopsid fortsätta med smörgåsar, sås redd med vetemjöl och pastarätter. Dotterns smärtor tilltog hela tiden och jag fick fler bevis på att det var celiaki hon led av.

  Det som jag ser kan bli svårt är att få lillasyster regelbundet kollad. Kunskapen är mycket dålig inom vården är min erfarenhet. När jag nu ville bli testad (på uppmaning av barnläkaren) så ifrågasatte de mig och påstod att jag skulle ha haft diagnosen sedan barndommen, läkaren sade att ”laktosintolerans och celiaki har inget med varandra att göra” och en sjuksyster undrade om jag hade ”smittat” min dotter med glutenintolerans.

  Vi är mycket nöjda med att få svar på vad hon led av, nu ska vi göra allt vi kan för att hon ska må bra.

 3. Tack för en bra blogg!
  Hmm, jag kan inte bestämma mig för om vi kanske borde tjata oss till ett test för vår minsta dotter (4 år)… Det där om bajset stämmer, hon säger ibland att hon har ont i magen och de senaste månaderna har hon blivit såå blek… Två gånger har efter jul har dagmamman ringt efter oss när hon haft diarré och i princip bajsat n er sig för att hon inte hunnit på toan, men ingen i famimljen har varit magsjuka då och ingen av gångerna har hon haft mer diarré än det hos dagmamman. När det hände andra gången kontaktade jag BVC för att rådgöra och tog upp glutenintolerans, men ”eftersom hon följer sin kurva” så skulle jag inte oroa mig för det, blev svaret.

  1. Vår äldsta har jättehård mage, vill helst inte göra något, man måste verkligen locka med allt och han har den typiska glutenmagen, men han följer också kurvan och då behöver man tydligen inte undersöka ungarna 🙁

  2. Innan min dotter fick sin diagnos så var hon stenhård i magen, fick tom plocka henne, microlax och diverse andra saker, just för att läkarna inte ville lyssna på mig som förälder. När hon var 9 mån så krävde jag en viktkoll varav hon då hade gått ner 1,7 kg på 1,5 mån. Då vart det fart på dom. Hon var 11 mån när hon fick sin diagnos, då var hennes tarmludd totalt borta, fanns ingen tillstymmelse till det hela.
   Idag är hon 10 år och mår toppen, växer så det knakar och är en härlig unge.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.