Hoppa till innehåll
Hem Grilla säkert med barn – undvik brännskador och farlig tändvätska

Grilla säkert med barn – undvik brännskador och farlig tändvätska

A toddler at risk of burning themselves while reaching for the handle of a cooking pan

This post is also available in: English

Det är alldeles vansinnigt populärt att grilla på sommaren. För många familjer verkar det inte vara sommar om inte grillen tänds varje kväll. Gott så. Låt mig bara höja ett varningens finger, så kan grillkvällen sluta med en lugn nattning av barnen hemmavid i stället för med ett besök på barnakuten.

Det finns tre påtagliga faror med grillning: värme, eld och tändvätska. Vi tar dem en och en.

Brännskador 

Grillen är varm, jättevarm. Det är liksom själva meningen med en grill. Den är ofta brännhet även på utsidan och små barn kan lätt lägga handen även på grillgallret. Aj! Det kan bli ordentliga brännskador. Låt alltid en vuxen sitta vid grillen och vakta (ganska trevlig syssla faktiskt, se till att växla vem som får göra det och vem som får hacka sallader och byta blöjor).

Om olyckan är framme: skölj i svalt (inte iskallt) vatten i minst 10, gärna 20 minuter. Om barnet får större blåsor (hela eller som går sönder), åk till Barnakuten. Linda gärna en ren, fuktig handduk runt brännskadan.

Se till att ha en stabil grill. Prova gärna hur mycket kraft som behöver för att välta den när den är kall. Vissa grillar välter ju bara man petar på dem. En sådan vill man inte ha full av glödande kol (oavsett om det finns barn eller vuxna i närheten om ni frågar mig).

Eld

De glödande kolen kan lätt antända fladdrande tyger i kläder. Eller något som större barn sticker fram över grillen i experimentsyfte när föräldrarna inte ser (kan man grilla servetter/gräs/leksaksbilar?). Det är en bra idé att ha en brandfilt liggande inom räckhåll. Vi har också alltid ett par hinkar med vatten vid sidan av grillen att hälla över ett kol som hoppar ut på altangolvet eller så.

Tändvätska

Barn dricker då och då tändvätska. Tändvätska är mycket lätt och flyktigt, och det är stor risk att den rinner ner i barnets lungor om barnet får in den i munnen, eller om barnet svalt tändvätskan och sedan kräks. Tändvätska i lungan orsakar kemisk lunginflammation som kan bli mycket svår. (Det gäller även andra liknande produkter som lampolja, lacknafta med flera)

Vi har inte tändvätska till grillen. Vi har små tändkuddar i stället som består av sammanpressade träfibrer indränkta med växtolja. Fungerar väl sådär, ärligt talat. Grillen tänds inte av två kuddar (som det står på paketet), men med 9-10 stycken fungerar det ok. För mig är det dock värt tryggheten i att inte ha tändvätska i samma hem som en livlig och smakglad snart två-åring.

Om ni använder tändvätska, se till att ställa undan den så barnen inte når så fort ni använt den färdigt. Den ska självklart förvaras i originalflaskan med “barnsäker” kork. Självklart kan barn öppna dessa korkar, så lita inte på korken! Det är dock möjligen lite mindre risk att de gör det än att de öppnar en vanlig skruvkork.

Om barnet ändå skulle få i sig tändvätska, försök se till att den håller sig i magen. Det kan vara en bra idé att ge något fett att dricka, som grädde, eller lite gräddglass att äta. Det blandar ut sig med tändvätskan i magen och gör den mindre lättflyktig, mindre bengägen att smita ned i lungan. Men tvinga inte i barnet ett glas vispgrädde, risken är ju bara att barnet kräks av det. Medicinskt kol är på samma sätt helt fel om barnet druckit tändvätska.

Om barnet hostar kraftigt, eller blir slött och får blåaktig hud: ring 112 och begär ambulans för färd till barnakuten. Verkar barnet må ganska bra efter att ha druckit tändvätska, åk till barnakuten för bedömning i alla fall, eller ring 112 för att få prata med giftinformationscentralen för råd.

Med det sagt: grilla säkert i sommar!

5 kommentarer till “Grilla säkert med barn – undvik brännskador och farlig tändvätska”

  1. Googla Looftlighter, fungerar otroligt bra och man slipper ha läskig tändvätska hemma. Stort plus är att man får grillvänlig glöd snabbt, mkt snabbare än andra metoder.

    1. Det går även bra att tända grillen med en varmluftpistol om man har en sådan. Tänk bara på att inte ha den för nära glöden när det börjar bli varmt för då kan plastdetaljer smälta. Bra glöd blir det i alla fall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *