This post is also available in: English
Halsfluss och körtelfeber är två halsinfektioner hos barn där lymfkörtlarna på halsen blir mycket svullna. Symtomen är feber, grötigt tal, svårt att svälja och ganska ofta dålig andedräkt.
Halsfluss är en streptokockinfektion i halsen
Eftersom halsfluss är en bakterieinfektion orsakad av streptokocker så hjälper antibiotika. Antibiotika är inte nödvändigt i alla fall. Ofta läker halsfluss ändå på någon vecka, men antibiotika skyndar på förloppet ett par dagar och minskar smittsamheten under tiden.
Läs mer om penicillin eller antibiotika till barn
Det är bra att ge alvedon och vid behov även ipren för att minska smärtan i halsen och underlätta för barnet att få i sig vätska. Kall glass är ofta lättare än varm vätska, och även smärtlindrande.
Läs mer om Alvedon och Ipren till barn – dosering vid smärta och feber
Om barnet med halsfluss blir allmänpåverkat och slött även mellan febertopparna måste man söka sjukvård. Streptokockerna kan sprida sig och man kan få en blodförgiftning i sällsynta fall.
Smärtstillande alvedon kan också vara bra de första dagarna, för smärtans skull.
Körtelfeber eller mononukleos
Körtelfeber är en virusinfektion i halsen som ger exakt samma symtom som halsfluss. Dessutom kan den ge buksmärtor, leverförstoring, utslag och ibland även gulsot. Körtelfebern är orsakad av viruset EBV, som efter genomgången infektion lägger sig vilande i kroppen för resten av livet.

Vid körtelfeber hjälper aldrig antibiotika och antibiotikan amoxicillin (Amimox) kommer dessutom att ge ett mässlingsformat extremt kliande utslag som biverkan om man ger den vid körtelfeber.
Körtelfeber får man en gång i livet och det räcker. Infektionen kan nämligen sitta i i flera veckor och tröttheten efteråt upp till ett halvår.
Skilja mellan halsfluss och körtelfeber
För att skilja mellan halsfluss och körtelfeber behövs ett halsprov. Det är ett snabbtest för streptokocker (StrepA-test) och är det positivt så är det stor sannolikhet att barnet har streptokockorsakad halsfluss.
Barn har dock ofta streptokocker i halsen även om de inte är sjuka, så det är inte helt säkert. Det finns också andra streptokocker än grupp A, som inte fastnar på snabbtestet, så om barnet är ordentligt sjukt är det bra att ta en bakterieodling om snabbtestet är negativt.
Läs mer om streptokocker hos barn
För att diagnosticera körtelfeber behövs ett blodprov för antikroppar mot EBV-viruset. Beroende på när i förloppet man tar provet är det olika blodprover som krävs. Vid körtelfeber behöver man dessutom ta prover på leverfunktionen som kan bli påverkad.
Skilja mellan halsfluss och förkylning
De flesta förkylningar börjar med ont i halsen och feber. Men till skillnad från halsfluss eller körtelfeber, så kommer det snart också snuva, hosta och nysningar. Vänta ett par dagar och se om det onda i halsen blir bättre och febern går över. Då behövs inget läkarbesök. Risken om man går till läkaren vid förkylning är att en stressad läkare tar halsprov för streptokocker utan att tänka så noga. Om barnet är bärare av streptokocker är provet positivt och då står man där med kåvepenin att ge barnet en vecka. Utan effekt, med risk för biverkningar.
Läs mer om ont i halsen och förkylning hos barn
Upprepad halsfluss
Vissa barn får halsfluss många gånger. Om ditt barn haft halsfluss mer än tre gånger det senaste året, be om remiss till öron-näsa-halsläkare. De kan bedöma om man rekommenderar att operera bort halsmandlarna. Det kan minska antalet halsflussar som barnen får framöver. Det finns ingen anledning att operera bort halsmandlarna om man bara haft halsfluss enstaka gånger.
Bakterieinfektion i en lymfkörtel – bakteriell lymfadenit
Ibland sätter sig bakterier i en enstaka körtel på halsen som då växer sig riktigt stor, inte sällan uppemot fem centimeter. Barnen har ofta feber, och körteln är röd och ibland ömmande.
En sådan infektion kallas bakteriell lymfadenit och behöver som regel behandlas med penicillin, ibland i droppform. Sök sjukvård inom närmaste dygnet.

Läs mer:
Läs mer om penicillin eller antibiotika till barn
Läs mer om ont i halsen och förkylning hos barn
Läs mer om streptokocker hos barn