Hoppa till innehåll
Hem Hjälp, en huggorm! Om barn och ormbett

Hjälp, en huggorm! Om barn och ormbett

Child's swollen foot with a snake bite - looks painful

This post is also available in: English

Under sommarhalvåret blir inte bara folk, fästingar och myggor aktiva utan även ormarna som legat i dvala hela vintern. I Sverige har vi bara en sorts giftorm som förekommer naturligt, nämligen huggormen. Huggormar har ofta det karakteristiska zickzackmönstret på ryggen, men kan även vara helt svarta. De är i regel väldigt skygga och smiter undan så fort en människa närmar sig. Om de blir trampade på eller överraskade kan de dock bitas. Ca 30% av betten är så kallade torra bett, vilket betyder att ormen inte sprutat in något gift. Varför kan man bara spekulera. Kanske glömde den bort att den var en giftorm. Kanske tyckte den lite synd om sitt offer. Kanske är det jobbigare att ge någon ett giftbett än ett torrbett. Ormars bevekelsegrunder är som ni ser en tom fläck i min allmänbildning.

Om barnet blir bitet av en huggorm

De flesta huggormsbett innebär dock att gift sprutats in i såret. Allvarliga reaktioner är ovanliga, men de förekommer. Barn är känsligare än vuxna, troligtvis för att de väger mindre och alltså får en högre giftdos i förhållande till kroppsvikt än vuxna. Ett ormbett gör ont och oftast kan man hitta två små märken efter huggtänderna med ca 3-9 mm mellanrum. Alla som blivit bitna av en huggorm (eller okänd orm) ska söka sjukvård direkt efter. Ormbitna barn vill vi se på barnakuten. Den bitna kroppsdelen ska i möjligaste mån hållas stilla och helst i högläge. Rör inte bettstället – försök inte suga ut giftet, kyla, skära, värma, snöra av eller liknande. Håll bara bettet högt och stilla, och barnet så stillsamt som möjligt. Det innebär att barnet ska bäras eller ligga ned och vila. Ta av skor, klockar, armband, ringar et c redan innan svullnaden uppstår.

Behandling av ormbett på sjukhus

På sjukhuset vill vi i regel observera barnet minst 24 timmar. Ser man inga som helst lokala reaktioner och barnet mår helt bra de första timmarna bedömer man det som ett torrbett (inget gift), och barnet kan då gå hem redan efter 6 timmars observationstid. Huggormsgiftet skadar vävnader och blodkärl vilket leder till svullnad, smärta och missfärgning av huden. Giftet kan även förstöra blodkroppar, påverka blodets förmåga att koagulera, skada njurarna eller framkalla en allergisk reaktion. I sällsynta fall kan den ormbitna bli svårt sjuk med andningssvårigheter, slöhet/medvetslöshet, och chocksymtom inom ett par timmar efter bettet. Tecken på svår reaktion är kräkningar, diarréer, starkt illamående, hjärtklappning, yrsel, blek och kallsvettig hud eller andningssvårigheter. Kraftig svullnad eller missfärgning signalerar också allvarligare reaktion som bör observeras längre än ett dygn. Vid svåra fall ges ibland ormserum, men oftast räcker det att behandla symtomen. I samband med ormbett tar vi också ställning till om en boosterdos stelkrampsvaccin behövs.

Att förebygga huggormsbett

Ormar tycker om sly, buskar, rishögar och hål under husgrunder. De tycker inte om öppna ytor med kortklippt gräs. Ibland kan man se dem ligga och sola på varma stenar i skogen. Lär barnet att aldrig röra eller försöka plocka upp ormar. Stövlar och långbyxor skyddar fötter och ben ganska bra. Har du ormar på tomten räcker det oftast inte att bara flytta på dem, de kommer isåfall snabbt tillbaka. Röj hellre undan bråte som de kan gömma sig i, håll gräset kort, täpp igen hål och gropar under huset, gör området oattraktivt även för gnagare – blir ormen utan mat kommer ormen att flytta till fetare jaktmarker.

Fler inlägg om säker sommar för barn

Det livsfarliga vattnet – barnakutens mest spridda inlägg någonsin

Studsmatta till barn – tänk på det här för att slippa skador

TBE-vaccin och skydd mot fästingar

Solkräm för bebisar och små barn – vilket solskydd är bra?

Den livsfarliga värmen i en bil

Bebisar som svettas i varmt väder och om de ska dricka vatten 

Grilla säkert med barn – undvik brännskador och farlig tändvätska

5 kommentarer till “Hjälp, en huggorm! Om barn och ormbett”

  1. Jag hade ingen erfarenhet av ormbett tills för en vecka sedan. Min pojke på fem år blev ormbiten när vi stannade och kissade vid vägkanten. Vi åkte direkt till sjukhus, som jag trodde då för observation. Under den 50 minuter långa resan började han kräkas och bli slö. Vid ankomst till sjukhuset hade han ett tryck på 66/30. Jag inser nu att vi borde ringt en ambulans men jag insåg inte alvaret. Han fick mycket bra vård med dropp, serum och glass. En vecka senare är han precis som vanligt igen.

    1. Hu, vad obehagligt! Tur att de tog väl hand om honom på sjukhuset och att han mår bra nu!

  2. Vad säger du om att ge kortisontabletter vid ormbett? I Finland där jag bor finns det förpackningar med tre tabletter Hydrocortison 50 mg att ta vid ormbett eller bi-och getingstick. Till barn 0-5 år rekommenderas en tablett, dvs 50 mg. Jag har medicinen med mig när vi vistas i skogen eller på sommarstugan. Är jag invaggad i falsk säkerhet? Jag vet att man ska åka till sjukhuset om man blir ormbiten oberoende om man tagit medicinen eller inte, men jag undrar om medicinen verkligen hjälper?

    1. Vid ormbett förekommer relativt ofta symtom på allergisk chock, mot det är kortison effektivt. Däremot har kortisonet inte effekt på många andra av gifteffekterna. Det ges inte som standardbehandling till symtomfria på de sjukhus där jag arbetat och rekommenderas inte att ge på det viset av Giftinformationscentralen.

      Om det ges efter ormbett utan att fördröja transporten till sjukhus har jag dock svårt att se att det skulle ställa till med någon större skada.

      Att ge kortison efter alla bi- eller getinhstick är jag mindre förtjust i. Har man blivit biten i munnen eller på halsen är det jättebra, i väntan på ambulansen. Eller om man är allergisk mot bi eller geting (då ska man ge sig själv adrenalin också! Viktigt!) Men ett okomplicerat getingbett på t ex foten som är svullet och kliar brukar jag inte behandla med kortison. Det går över av sig själv inom något dygn och det är höga doser kortison, en potent medicin.

  3. Vet inte om det stämmer, men jag har även fått lära mig att ormar trivs vid stensamlingar av större runda stenar. Sådana stensamlingar finns t ex på holmar vid Bohuskusten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *