Hoppa till innehåll
Hem Hjärnhinneinflammation eller meningit hos barn – feber, nackstelhet, ont i nacken

Hjärnhinneinflammation eller meningit hos barn – feber, nackstelhet, ont i nacken

A sick and tired child with fever and a headache

This post is also available in: English

Hjärnhinneinflammation, eller meningit som det också kallas är en fruktad infektion hos barn. Bakteriell meningit är livshotande och kräver omedelbar vård. Viral hjärnhinneinflammation är sällan livshotande men kan kräva vård på sjukhus. Symtomen på hjärnhinneinflammation är feber, nackstelhet eller ont i nacken, huvudvärk och ofta kräkningar.

Bakteriell meningit är ett livshotande tillstånd

Barn med bakteriell hjärnhinneinflammation har ofta hög feber. De kan också ha för låg kroppstemperatur, eller normal sådan i perioder. Barnen ter sig alltid mycket sjuka, så sjuka som de aldrig tidigare varit. De är svåra att få kontakt med, och det blir bara svårare och svårare. Huden blir blek och kallsvettig. Vid vissa former tillkommer blödningar under huden. Barnen kräks ofta och har som regel svår huvudvärk.

Dessutom är barnen ibland nackstela. Med nackstelhet menar jag då att det inte går att böja huvudet framåt. Om barnet ligger på rygg och jag lyfter huvudet för att sätta hakan i bröstet följer hela ryggen med och jag sätter barnet upp. Nacken och ryggen är stel som en planka. 

Stämmer det här in på ditt barn (oavsett om barnet är nackstelt eller inte): ring 112 och be om en ambulans. Ambulansen kommer att sätta på blåljusen, jag lovar.

Läs mer om feber hos barn

Läs om feberkramp eller feberfrossa hos barn

A sick and tired kid with a headache and fever.
Barn med hjärnhinneinflammation är trötta, har ont i huvudet och feber, ofta mår de illa och är ljuskänsliga och nackstela

Viral meningit kan behöva sjukvård

Barn med virusorsakad hjärnhinneinflammation eller viral meningit kan också vara rejält slöa, ha huvudvärk, nackstelhet och feber. De är dock ofta inte lika sjuka som barnen med bakteriell hjärnhinneinflammation. Det är rimligt att söka akutsjukvård, men man måste inte alltid ta ambulans.

Vissa virus kan också ge sig in i själva hjärnan och orsaka en encefalit. Då kan barnen få upprepade kramper och bli mycket sjuka. TBE-virus, vattkoppsvirus och mässlingsvirus är tre virus som kan ge meningit eller encefalit.

Läs om TBE hos barn- symptom, smitta, behandling

Läs mer om vattkoppor hos barn – smitta, förlopp, inkubationstid

Läs mer mässling – symptom, smitta, behandling

Feber och ont i nacken som inte är hjärnhinneinflammation

De flesta barn med feber och ont i nacken har inte hjärnhinneinflammation. Halsfluss och körtelfeber ger svullna lymfkörtlar på halsen och kan också göra det omöjligt att röra nacken särskilt mycket på grund av alla svullna körtlar. 

Ibland får barn med eller utan feber nackspärr. Då blir de jättenackstela och har ont i nacken. Om barnet i övrigt verkar någorlunda piggt är det en bra idé att smärtlindra med ipren eller alvedon och en varm våt handduk i påse och örngott eller vetekudde över nacken. Så om du som förälder har en känsla av att barnet inte är särskilt sjukt – lita på den känslan. 

Ett barn med feber som inte fått i sig tillräckligt med vätska kan också få ont i huvudet och bli trött. Då hjälper Alvedon, saft och Piggelin. 

An unhappy child with pain in her neck.
Ett piggt barn med nackspärr och feber har inte hjärnhinneinflammation

Läs mer om streptokocker hos barn

Läs om förstorade lymfkörtlar

Läs mer om Alvedon och Ipren till barn – dosering vid smärta och feber

Vaccin mot hjärnhinneinflammation

Det finns vaccin mot flera av de virus och bakterier som orsakar hjärnhinneinflammation eller hjärninfektioner. Det beror på att man prioriterat att ta fram dessa vacciner just för att hjärnhinneinflammationer och hjärninfektioner kan bli så allvarliga.

Vissa ingår i allmänna vaccinationsprogrammet, som vaccinet mot mässling, Hemophilus influenzae typ B och mot pneumokocker. Andra ingår inte, som vacciner mot vattkoppor, TBE och meningokocksjukdom. Dessa kan man om man vill ta på vaccinationscentral.

Läs om MPR-vaccin mot mässling

Läs om vattkoppsvaccin

Läs om TBE-vaccin

Läs om tremånandersvaccin mot stelkramp, kikhosta etc

Läs om pneumokockvaccin till barn

Läs mer:

Läs mer om feber hos barn

Läs om feberkramp eller feberfrossa hos barn

Läs mer om Alvedon och Ipren till barn – dosering vid smärta och feber

Läs om TBE hos barn- symptom, smitta, behandling

Läs mer mässling – symptom, smitta, behandling

3 kommentarer till “Hjärnhinneinflammation eller meningit hos barn – feber, nackstelhet, ont i nacken”

  1. Tack så mycket för bra information kring nackstelhet hos barn. Som förälder och sjukvårdspersonal upplever jag mig ibland splittrad; man vill avvakta samtidig som man är mycket orolig för möjliga infektioner och konsekvenser man känner till. Tack för en bra blog!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *