Hjärnhinneinflammation hos barn – feber, huvudvärk, nackstelhet eller ont i nacken

Dela med dig!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Hej!
Mycket intressant och läsvärd blogg, mycket bra information.
Nu har vi en liten fråga. Vår son har under sitt andra levnadsår haft  ca 26-30 förkylnings/maginfluense/öroninflammations/halsflussveckor. Vid ett 10-tal gånger då han som vanligt haft ca 39,5-40,7 graders feber haft svullna körtlar i nacken med ömhet och stelhet som resultat. Vi har fått flera olika bud då vi ringt 1177. Så här till min fråga: stämmer det att man bör åka in vid vart sådant här tillfälle av nackstelhet, som vi fick som råd några gånger?

Rädslan för hjärnhinneinflammation

Anledningen till att 1177 råder föräldrar att åka direkt till barnakuten om barnet har feber och stel nacke är rädslan för bakteriell hjärnhinneinflammation. Feber och nackstelhet är två vanliga symtom vid hjärnhinneinflammation. Huvudvärk, kräkningar och slöhet är andra viktiga symtom.

Bakteriell hjärnhinneinflammation är ett livshotande tillstånd. Det behöver behandlas snabbt med höga doser antibiotika och ofta med stora mängder dropp och annan stödjande behandling. Behandlingen ges  för att hjärtat och kroppen ska orka med den enorma påfrestning den utsätts för.

Barn med bakteriell hjärnhinneinflammation har ofta hög feber. De kan också ha för låg kroppstemperatur, eller normal sådan i perioder. Barnen ter sig alltid mycket sjuka, så sjuka som de aldrig tidigare varit. De är svåra att få kontakt med, och det blir bara svårare och svårare. Huden blir blek och kallsvettig. Vid vissa former tillkommer blödningar under huden. Barnen kräks ofta och har som regel svår huvudvärk.

Om du har frågor om ditt barn - kontakta Knodds barnsjuksköterskor

Hos Knodd arbetar specialistutbildade barnsjuksköterskor med minst 5 års erfarenhet. Du får en bedömning av ditt barn och trygga råd via video. Kostnadsfritt såklart!

Gå till knodd.se

Dessutom är de ibland nackstela. Med nackstelhet menar jag då att det inte går att böja huvudet framåt. Om barnet ligger på rygg och jag lyfter huvudet för att sätta hakan i bröstet följer hela ryggen med och jag sätter barnet upp. Nacken och ryggen är stel som en planka. (Det förekommer också vid virushjärnhinneinflammationer, som kan vara av elak eller snäll sort, det ska utredas, behandlas och övervakas på sjukhus)

Stämmer det här in på ditt barn (oavsett om barnet är nackstelt eller inte): åk till barnakuten med ambulans. Ambulansen kommer att sätta på blåljusen, jag lovar.

Mer om hur du känner igen om barnet är svårt sjukt när det har feber kan du läsa här.

Feber och nackstelhet och rimligt piggt barn= inte hjärnhinneinflammation

Med detta sagt, och med all respekt för sjukvårdsupplysningens enormt svåra arbete, och för att det kanske inte går att ge andra råd per telefon, så vill jag säga att jag tycker lite synd om alla föräldrar som ringt dit och fått order att åka in till barnakuten med ett piggt barn med eller utan feber som man nog tror är lite nackstelt. Ännu mer synd tycker jag om barnen.

Lär dig mer om barn i Praktika för blivande föräldrar

Om du gillar barnakuten.nu - läs mer av doktor Cecilia i

Praktika för blivande föräldrar - gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund

Ofta är det lymfkörtlar som är förstorade som gör det mer eller mindre svårt att vrida på huvudet och böja i nacken. Det är inte en anledning att åka omedelbart till sjukhus. Ett barn med feber, snuva, ont i halsen och hosta är förkylt och har ingen nytta av ett besök på barnakuten. Ett barn med bara ont i halsen, svullna körtlar på halsen och feber utan hosta och snuva kan ha halsfluss. Då kan barnet bli hjälpt av ett besök på vårdcentralen och en kåvepeninkur. Besöket kan och bör vänta till dagtid eftersom barn som inte är livshotande sjuka har rätt att tillbringa varje natt i sin eller föräldrarnas säng. Vid sjukdom och smärta gärna smärtlindrade med alvedon eller ipren.

Mer om halsfluss hos barn kan du läsa här. 

Ibland får barn med eller utan feber nackspärr. Då blir de jättenackstela och har ont i nacken. Om barnet i övrigt verkar någorlunda piggt är det en bra idé att smärtlindra med ipren eller alvedon och en varm våt handduk i påse och örngott eller vetekudde över nacken.


Dela med dig!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

4 reaktioner på ”Hjärnhinneinflammation hos barn – feber, huvudvärk, nackstelhet eller ont i nacken

 1. Tack så mycket för bra information kring nackstelhet hos barn. Som förälder och sjukvårdspersonal upplever jag mig ibland splittrad; man vill avvakta samtidig som man är mycket orolig för möjliga infektioner och konsekvenser man känner till. Tack för en bra blog!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.