Hoppa till innehåll
Hem Honung mot hosta

Hosta hos barn – en guide om sjukdomar och huskurer

This post is also available in: English

Hosta skyddar lungorna mot infektioner

I princip alla friska barn som blir förkylda får hosta. Det är bra, och en viktig del i kroppens skydd mot infektioner. Att hosta upp slem och virus som kommer ned i lungorna skyddar mot lunginflammation. På barnsjukhuset ser vi att barn med svårare hjärnskador med rörelsehinder, som inte har en fungerande hostreflex, ofta får lunginflammationer efter några dagars förkylning. De klarar inte av sina förkylningar själva, delvis på grund av att de inte kan hosta. På sjukhuset måste de få antibiotika, syrgas och andningshjälp. Det finns till och med särskilda hostmaskiner som används för att hjälpa dessa barn med ”konstgjord hostning” när de blir sjuka.

Var alltså glad att ditt barn kan hosta!

Långvarig hosta kan vara förkylningsastma

Hostan sitter ofta i upp till tre veckor efter varje förkylning. Långvarig hosta som sitter i längre än tre veckor och stör nattsömnen kan vara tecken på förkylningsastma.

Förkylningsastma kan behandlas effektivt. Om du misstänker att ditt barn har förkylningsastma, sök vårdcentralen.

Läs mer om förkylningsastma hos barn här. 

Hostmedicin är osäkert till barn

Två av våra vanligaste hostmediciner (Coccilana-etyfin och Lepheton) innehåller bland annat morfin. Morfinet verkar genom att lugna barnet och försöka slå ut hostreflexen. De är inte visade effektiva i några vetenskapliga studier. Dessutom bär det mig väldigt mycket emot att ge morfinblandningar till förkylda småbarn. I ett tidigare inlägg har jag gått igenom alla hostmediciner i Sverige, vad de innehåller och hur man har undersökt om de fungerar.

Om du vill läsa ett fördjupande inlägg om hostmedicin till barn kan du läsa det här. 

Honung  – bästa huskuren mot hosta

Till skillnad från hostmediciner har däremot huskuren honung numera vetenskapligt stöd. I en stuide 10 ml honung före läggdags hade bättre effekt på barnens och föräldrarnas nattsömn och föräldrarnas upplevelse av hur mycket barnet hostade jämfört med dadelsirap. Det var ingen skillnad mellan tre sorters honung. Honung ska dock inte ges till barn under ett år på grund av risken för att den är förorenad med botulinumtoxinproducerande bakteriesporer. Dessa kan inte alltid spädbarn oskadliggöra och i olyckliga fall kan det orsaka allvarlig sjukdom hos spädbarn.

Honung från skafferiet har alltså säkerställd effekt på rethosta hos barn till skillnad från de läkemedel vi har tillgång till! Stanna hemma med ditt hostiga barn, gosa i sängen och ge barnet ett par teskedar honung före sängdags.

Läs den vetenskapliga studien om honung mot hosta här.

Hosta och svårt att andas

Barn som har hosta och samtidigt svårt att andas behöver komma till barnakuten. Det är oftast en svårare attack av förkylningsastma som behöver behandlas med inhalationer.

Hur du vet när ditt barn har svårt att andas kan du se videos och läsa  om här. 

Skällande hosta och väsande inandning kan vara krupp

Om ditt barn hostar skällande och väser på inandningen kan det vara krupp, eller falsk krupp. Då finns också bra hjälp på barnakuten.

Läs mer om falsk krupp i det här inlägget. 

Se upp för kikhosta hos spädbarn

Kikhosta är en sjukdom som ger svåra, långvariga hostattacker hos alla drabbade. För ovaccinerade spädbarn (under tre månaders ålder) kan kikhostan vara dödlig. Om du som förälder har en långvarig hosta och ett spädbarn: testa dig för kikhosta.

Ett barn under tre månader med tilltagande intensiva hostattacker ska också undersökas för kikhosta. Får man antibiotikabehandling tidigt i sjukdomsförloppet hjälper den bra. Det är bättre att söka innan de typiska kikningarna (tjutande biljud på inandningen i slutet av en hostattack) kommer, men hör man det ska man naturligtvis söka akut.

Läs mer om kikhosta hos barn här. 

Mer om förkylda bebisar kan du läsa här. 

Lunginflammation – hosta och hög feber

Ihållande hosta med samtidig hög feber (över 38,5 grader) och ett hängigt och påverkat barn som inte vill äta kan vara tecken på lunginflammation. Sök vårdcentralen med barn över 1 år eller barnakuten med barn under ett år. De barn som har de här tecknen och dessutom är slappa i kroppen, eller har blåaktig hud eller kämpar fysiskt med varje andetag bör också komma till barnakuten oavsett ålder.

Mer om feber hos barn kan du läsa här. 

Mer om lunginflammation hos barn kan du läsa här. 

När är det bättre att inte söka akut med hosta hos barn?

De allra flesta barn med hosta mår bäst av att vara hemma med pappa, mamma eller annan vuxen barnet känner väl. Gör saker som barnet och du själv tycker är mysiga och lite ”hemmalyxiga”. Sätt er i soffan under en gemensam filt, drick varm choklad och läs en favoritbok. Titta på en ny film tillsammans. Sjung sånger, rita eller spela ett dataspel ihop. Och så lite honung till kvällen om du vill. När det bara är hosta kvar av förkylningen och barnet är piggt och glatt kan det förstås gå till skola eller förskola.

Läs mer:

Coronavirus covid-19 – fakta för föräldrar och barn

Förkylningsastma hos barn- symtom och behandling

Rosslig eller ansträngd andning  – guide när ditt barn har svårt att andas

Hostmedicin till barn  – mollipect, cocillana eller lepheton?

Krupp eller falsk krupp hos barn – symtom och behandling

Kikhosta – symtom, hur det låter, vaccin, test och behandling

Lunginflammation hos barn – symtom och behandling

23 kommentarer till “Hosta hos barn – en guide om sjukdomar och huskurer”

  1. Hej! Så roligt att höra om honungen! Dricker alltid honungsvatten själv när jag har ont i halsen eller hostig o försökte få min lilla 3-åring att dricka det men det gick inte riktigt hem, däremot en liten tesked med en honungsklick slickade hon i sig glatt. Tack för en bra blogg!

    1. Har fått mycket respons om att honung/honungsvatten används mot hosta och att många, liksom vetenskapen tycker det fungerar. Kul! 🙂

  2. Tack för tipsen, skall använda till mig själv nästa gång det hostas. Har du fler tips för sonen som har diabetes typ 1 vilket ju gör honung lite jobbigt (möjligt, men skulle innebära rätt mycket nattliga blodsocker kontroller för pappan 🙂 ).

    1. Tyvärr inte. Honung är det enda som hittills visat sig fungera mot hosta i studier, om det inte är astmahosta då som hjälps av astmamedicin. Sockerkontrollen är ju oerhört viktig för din son på lång sikt, så jag skulle inte äventyra den för eventuell minskning av hostan, men ta gärna upp det med diabetesläkaren eller -sköterskan på nästa besök.

  3. Hej svejs! ☺ Glad som många andra att jag har hittat hit till din blogg Dr. Cecilia. Här hemma har dottern haft feber i 4 dagar, rethostan har satt in nu. For till Dr. igår för att lyssna på lungorna m.m. Blev ett fint resultat i protokollet. Så nu lär det bli honung och mörk choklad, eller vuxenchoklad som min dotter säger.

  4. Det absolut bästa mot hosta under natten, och funkar både på vuxna och barn här hemma, skulle jag gärna läsa mer om hur det funkar och varför. Vi delar gul lök och lägger i en kastrull, täcker inte hela löken men nästan med vatten och kokar upp, ställer sedan under sängen vid huvudändan. Luktar lite men väldigt effektivt!

    1. Hej Anna! Vilken intressant huskur. Gul lök innehåller ju en hel del svavelföreningar, vet inte om det är de som hjälper er. Finns inga vetenskapliga studier på detta heller tyvärr, men det är definitivt ofarligt att försöka.

  5. Tack för tipset med honung!
    Testade med flytande honung i vällingen och det fungerade jättebra, 1krm gav lite effekt men dagen efter använde vi lite mer och då försvann natthostan för den natten. (2årig son)

    1. Nej, men jag skall absolut äta mörk choklad som “medicin” nästa gång jag hostar själv 🙂

  6. Jag antar att honungen verkar lokalt, i svalj och hals? Jag antar att den inte fungerar att ge sonen (som inte äter med munnen) honung i knappen på magen (gastrostomiport)?

    1. Det skulle jag också anta tyvärr… Men det vet jag förstås inte, du kan ju alltid prova…

  7. Min gammelmormor har alltid gett oss varm svartvinbärsaft (hemmagjord) vid slemhosta, funkar super bra! Idag kommer hon alltid med några flaskor saft till oss så fort hon haft tillgång till bär, hon blev 104 nu i sommar men håller igång och påminner mig hela tiden om att ge mina barn saft om hon har hosta

  8. Hej Cecilia

    Ska man ge flyttande honung eller den på burk?

    Ska man värma honungen först?

    Min Dotter på 19 månader har hostat hela natten nu och är helt slutkörd stackan så nu till nästa natt hade jag hoppas att honung jan hjälpa oss lite mer och vi får några timmar sömn 🙂

    Mvh
    Sofie

    1. Du behöver inte värma honungen. Jag brukar använda burkhonung, men det är mycket möjligt att det funkar med flytande också. Hoppas ni får bättre sömn nästa natt.

  9. Tack för bra blogg! Blev tokig på 2 åringens torr rethosta, gav en tesked som han mer än gärna skickade i sig, hostan blev bättre minsann! Kanske får sova inatt! Önskar jag sökte på tips redan igårnatt…

  10. Hej!
    Intressant det här med honungen och ska testa idag.
    Frågan är, hur mycket honung ska jag ge min 2 åring? Om jag lyckas få i honom t ex 1 dl vatten med honung inblandat, hur mycket honung ska jag blanda i då? Och hur många gånger per dag kan jag ge honom om han skulle tycka om det? Blandar ni alltid med varmt vatten så att det smälter?

    Mvh Marie

    1. I studierna har man gett någon tesked ren honung, men det är mycket möjligt att det fungerar lika bra att blanda ut i vatten. Jag skulle nog ge max ett par gånger per dygn, för tändernas skull…

  11. Hej hej ,

    Många skriver att de skall prova men ingen som kommer tillbaka med feedback,

    Antingen funkade det jättebra med honung eller inte alls… :). .?

    Vore tacksamt om någon som säger de skulle prova skulle kunna kommentera och säga lite hur det gick..

    Tack..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *