Hosta hos barn – torrhosta, slemhosta eller rethosta, och hjälper honung mot hosta?

Hosta – varför finns det? 

I princip alla friska barn som blir förkylda får hosta. Det är bra, och en viktig del i kroppens skydd mot infektioner. Att hosta upp slem och virus som kommer ned i lungorna skyddar mot lunginflammation. På barnsjukhuset ser vi att barn med svårare hjärnskador med rörelsehinder, som inte har en fungerande hostreflex, ofta får lunginflammationer efter några dagars förkylning. De klarar inte av sina förkylningar själva, delvis på grund av att de inte kan hosta. På sjukhuset måste de få antibiotika, syrgas och andningshjälp. Det finns till och med särskilda hostmaskiner som används för att hjälpa dessa barn med ”konstgjord hostning” när de blir sjuka.

Var alltså glad att ditt barn kan hosta!

Hostan kan ibland sitta i flera veckor efter förkylningen gått över och störa både barnets och den vuxnes nattsömn. Många föräldrar kommer till sjukvården och efterfrågar ”hostmedicin”. Tyvärr finns inte mycket bra att erbjuda.

Hjälper hostmedicin?

Två av våra vanligaste hostmediciner (Coccilana-etyfin och Lepheton) innehåller bland annat morfin. Morfinet verkar genom att lugna barnet och försöka slå ut hostreflexen. De är inte visade effektiva i några vetenskapliga studier. Dessutom bär det mig väldigt mycket emot att ge morfinblandningar till förkylda småbarn. I ett tidigare inlägg har jag gått igenom alla hostmediciner i Sverige, vad de innehåller och hur man har undersökt om de fungerar.

Om du vill läsa ett fördjupande inlägg om hostmedicin till barn kan du läsa det här. 

Honung är bättre och säkrare och godare!

Därför blev jag så glad när jag läste om en israelisk studie i Pediatrics. Forskare hade studerat om honung  har effekt på nattlig rethosta hos i övrigt friska småbarn. 10 ml honung före läggdags hade bättre effekt på barnens och föräldrarnas nattsömn och föräldrarnas upplevelse av hur mycket barnet hostade jämfört med dadelsirap. Det var ingen skillnad mellan tre sorters honung. Honung ska dock inte ges till barn under ett år på grund av risken för att den är förorenad med botulinumtoxinproducerande bakteriesporer. Dessa kan inte alltid spädbarn oskadliggöra och i olyckliga fall kan det orsaka allvarlig sjukdom hos spädbarn.

Honung från skafferiet har alltså säkerställd effekt på rethosta hos barn till skillnad från de läkemedel vi har tillgång till! Stanna hemma med ditt hostiga barn, gosa i sängen och ge barnet ett par teskedar honung före sängdags. Bra mycket mysigare än en kväll på barnakuten bland magsjuka och stress, eller hur?!

När är hosta hos barn farligt?

Barn som får extremt intensiva upprepade hostattacker som slutar med att de tappar andan eller kräks slem kan vi ofta hjälpa med inhalationer på barnakuten. Det kan vara falsk krupp, astma eller kikhosta. Små bebisar med kikhosta vill vi ha under våra vingars beskydd eftersom kikningsattackerna kan vara riktigt farliga. Kikhostevaccinet ges ju först vid tre månaders ålder och får inte alltid full effekt efter första dosen.

Hur du vet när ditt barn har svårt att andas kan du se videos och läsa  om här. 

Läs mer om falsk krupp i det här inlägget. 

Mer om förkylningsastma kan du läsa här. 

Ihållande hosta med samtidig hög feber (över 38,5 grader) och ett hängigt och påverkat barn som inte vill äta kan vara tecken på lunginflammation. Sök vårdcentralen med barn över 1 år eller barnakuten med barn under ett år. De barn som har de här tecknen och dessutom är slappa i kroppen, eller har blåaktig hud eller kämpar fysiskt med varje andetag bör också komma till barnakuten oavsett ålder.

Mer om feber hos barn kan du läsa här. 

När är det bättre att inte söka akut med hosta hos barn?

De allra flesta barn med hosta mår bäst av att vara hemma med pappa, mamma eller annan vuxen barnet känner väl. Gör saker som barnet och du själv tycker är mysiga och lite ”hemmalyxiga”. Sätt er i soffan under en gemensam filt, drick varm choklad och läs en favoritbok. Titta på en ny film tillsammans. Sjung sånger, rita eller spela ett dataspel ihop. Och så lite honung till kvällen om du vill. När det bara är hosta kvar av förkylningen och barnet är piggt och glatt kan det förstås gå till skola eller förskola.

Hostigt barn och slut på film? Trött på Netflix skränande? Prova SF kids play här.  Gratis första månaden. 

Alla barnakutens inlägg om sjukdomar hos barn kan du hitta här. 

55 reaktioner på ”Hosta hos barn – torrhosta, slemhosta eller rethosta, och hjälper honung mot hosta?

 1. Min gammelmormor har alltid gett oss varm svartvinbärsaft (hemmagjord) vid slemhosta, funkar super bra! Idag kommer hon alltid med några flaskor saft till oss så fort hon haft tillgång till bär, hon blev 104 nu i sommar men håller igång och påminner mig hela tiden om att ge mina barn saft om hon har hosta

 2. Tack för bra blogg! Blev tokig på 2 åringens torr rethosta, gav en tesked som han mer än gärna skickade i sig, hostan blev bättre minsann! Kanske får sova inatt! Önskar jag sökte på tips redan igårnatt…

 3. Tack för tipset med honung!
  Testade med flytande honung i vällingen och det fungerade jättebra, 1krm gav lite effekt men dagen efter använde vi lite mer och då försvann natthostan för den natten. (2årig son)

 4. Hej svejs! ☺ Glad som många andra att jag har hittat hit till din blogg Dr. Cecilia. Här hemma har dottern haft feber i 4 dagar, rethostan har satt in nu. For till Dr. igår för att lyssna på lungorna m.m. Blev ett fint resultat i protokollet. Så nu lär det bli honung och mörk choklad, eller vuxenchoklad som min dotter säger.

 5. Hej!
  Vet du om smaksatt honung fungerar?
  Här hemma har vi honung med smultron,jordgubbe och cola smak nämerligen..

 6. Hej.
  Har en 14 månaders tjej här hemma med rethostan på natten. Vill gärna test med honung men jag har läst att små barn inte ska ät det? När kan man börja med honung?

  1. Nej, men jag skall absolut äta mörk choklad som ”medicin” nästa gång jag hostar själv 🙂

  1. Det vet jag inte om det finns några studier på, men mycket möjligt. Skadar inte att prova.

 7. Hej!
  Intressant det här med honungen och ska testa idag.
  Frågan är, hur mycket honung ska jag ge min 2 åring? Om jag lyckas få i honom t ex 1 dl vatten med honung inblandat, hur mycket honung ska jag blanda i då? Och hur många gånger per dag kan jag ge honom om han skulle tycka om det? Blandar ni alltid med varmt vatten så att det smälter?

  Mvh Marie

  1. I studierna har man gett någon tesked ren honung, men det är mycket möjligt att det fungerar lika bra att blanda ut i vatten. Jag skulle nog ge max ett par gånger per dygn, för tändernas skull…

 8. Hej hej ,

  Många skriver att de skall prova men ingen som kommer tillbaka med feedback,

  Antingen funkade det jättebra med honung eller inte alls… :). .?

  Vore tacksamt om någon som säger de skulle prova skulle kunna kommentera och säga lite hur det gick..

  Tack..

 9. Kan man ge honungsvatten till en 5 månaders? Har för mig att jag läst att småbarn inte ska äta honung för att honung kan innehålla nån farlig bakterie?

  1. Det finns en risk att honung kan innehålla botulinumbakterier som kan vara farliga för spädbarn. Därför är de officiella rekommendationerna att vänta med honung tills barnet fyller ett.

 10. Intressant. Jag har en 3årig son som ärvt min hosta. Han hostar så han kräks varje gång han blir förkyld. Han har även fått kruppanfall en gång. Var hos vc och han fick Mollipect. Nu är ju medicin inte det lättaste att få i honom så nästa gång kanske jag ska testa honung. Hur ska jag bäst hjälpa honom? Jag vet ju själv hur jobbigt det är när man ”hostar lungorna ur sig”.

  1. Den typen av hosta kan vara ett tecken på förkylningsastma. Gå till vårdcentralen och ta upp den frågan med läkaren där tycker jag.

 11. Hej min son på 2,5 år tycker inte om smaken av honung finns de några tips på hur jag kan få i han den då hans hosta är riktigt jobbig ?

  1. Spä ut, dra upp i en smal spruta och spruta långt bak vid sidan av tungan som vid medicin…

 12. Tack för tipsen, skall använda till mig själv nästa gång det hostas. Har du fler tips för sonen som har diabetes typ 1 vilket ju gör honung lite jobbigt (möjligt, men skulle innebära rätt mycket nattliga blodsocker kontroller för pappan 🙂 ).

  1. Tyvärr inte. Honung är det enda som hittills visat sig fungera mot hosta i studier, om det inte är astmahosta då som hjälps av astmamedicin. Sockerkontrollen är ju oerhört viktig för din son på lång sikt, så jag skulle inte äventyra den för eventuell minskning av hostan, men ta gärna upp det med diabetesläkaren eller -sköterskan på nästa besök.

 13. Jag antar att honungen verkar lokalt, i svalj och hals? Jag antar att den inte fungerar att ge sonen (som inte äter med munnen) honung i knappen på magen (gastrostomiport)?

  1. Det skulle jag också anta tyvärr… Men det vet jag förstås inte, du kan ju alltid prova…

 14. Jag har ingen säkrare källa än en oerhört erfaren lungsjuksköterska. Men hon säger att bästa hostmedicien är honung. Men den ska inte värmas till varmare än ca 37 grader. Honung har en viss animikrobisk effekt som förstörs när den värms. Honung i varmt vatten till exempel känns ofta lenande mot onda halsar, men har tappat den antimikrobiska effekten.

 15. Vad göra med barn som blir extremt slemmiga vid förkylning?
  Vissa nätter är det som om allt lossnar och han ligger bara och sväljer och får nästan kväljningar…
  Provat allt, honung, nässug, mkt dryck, undvikt mjölkprodukter, höjd huvudända mm…
  Samt alltid har långa sjukdomsförlopp?
  Just nu varit snorig, och slemmig i sex veckor…

 16. Honung sägs ju stärka immunförsvaret också. Värm inte honungen över 60grader då förstörs många av de nyttiga enzymerna och vitaminerna. Har själv en liten biodling och tar en klick honung då och då.

  Ska länka från min hemsida om honung till denna.

  Jätteintressant!

 17. Hej Cecilia

  Ska man ge flyttande honung eller den på burk?

  Ska man värma honungen först?

  Min Dotter på 19 månader har hostat hela natten nu och är helt slutkörd stackan så nu till nästa natt hade jag hoppas att honung jan hjälpa oss lite mer och vi får några timmar sömn 🙂

  Mvh
  Sofie

  1. Du behöver inte värma honungen. Jag brukar använda burkhonung, men det är mycket möjligt att det funkar med flytande också. Hoppas ni får bättre sömn nästa natt.

 18. min dotter har tyst reflux. denna höst vinter har hon varit mkt sjuk o varje gång får hon hemsk hosta då hon är förkyld. har hostan samband med reluxen. hon är 14 mån

 19. Hej!
  Har nu en liten tjej med jobbig rethosta, min fråga är kan man blanda i honung i mjölken med samma effekt?

  1. Ok det kommer att testas ikväll, ska själv vakna runt 05,30…pust återkommer om det verkar
   mvh
   Magnus

 20. Hej Cecilia!
  Vilken trevlig blogg!
  Jag skulle önska läsa mer om feber och vad som tolkas som feber. Vi har ju individuella normaltemperaturer och vad är då egentligen feber? En del forskare föreslår att feber ska mätas efter personens normala temperatur, inte genomsnittspersonen. Vad säger du?
  Kan ett barn med normaltemperatur 36,6 anses ha feber om det visar 37,5 etc…
  Mvh
  Malin

 21. Hej,
  Det vore intressant att höra varför just honung ger en bra hostlindring (utan att behöva läsa articeln i Pediatrics). Sötman? Annan substans? Har hört rekommendationer om röd saft från barnakuten mot hosta (till skillnad från gul saft…?), kommentera gärna det med.

  1. I artikeln har man jämfört honung med dadelsirap som också är sött, och alla tre sorters honung som var med i studien var bättre än dadelsirap. Ingen skillnad mellan de olika sorternas honung (från bin som ätit på olika sorters växter, minns inte vilka). Skillnaden mellan röd och gul saft har jag inte hört att någon undersökt. Däremot vet jag att röda läkemedel (eller substanser som utges för att vara läkemedel) har absolut högst placeboeffekt i placebostudier 🙂

  2. Jag fick ett ”recept av en äldre dam för ca 30 år sedan” man gjorde en röra på äggula, honung, ingefära och fyra sorter till. Kommer tyvärr inte ihåg vad det var och det smakade illa men mycket bra mot hosta. Har du hört talas om något liknande. Det kallades ”sju sorter”.

 22. Hej! Så roligt att höra om honungen! Dricker alltid honungsvatten själv när jag har ont i halsen eller hostig o försökte få min lilla 3-åring att dricka det men det gick inte riktigt hem, däremot en liten tesked med en honungsklick slickade hon i sig glatt. Tack för en bra blogg!

  1. Har fått mycket respons om att honung/honungsvatten används mot hosta och att många, liksom vetenskapen tycker det fungerar. Kul! 🙂

 23. Kul att du hittat hit! Idag ber jag om önskemål på ämnen som ni läsare vill läsa om, kommentera gärna där om du har något önskemål!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.