Hoppa till innehåll
Hem Hostmedicin

Hostmedicin till barn – mollipect, cocillana eller lepheton?

Barn får hostmedicin

This post is also available in: English

Jag skrev för ett tag sen om att honung visat effekt mot hosta i vetenskapliga studier, till skillnad från hostmedicin. Det är verkligen överraskande hur lite bevisad effekt vanliga hostmediciner, som cocillana, mollipect eller flytande bricanyl, har visat sig ha i vetenskapliga studier. I det här inlägget går jag igenom vilka mediciner som finns och vad de har för bevisad effekt.

Mer om hosta och huskurer mot hosta kan du läsa här

Hostmedicin som används i Sverige

Cocillana-Etyfin

Cocillana-Etyfin innehåller flytande cocillanaextrakt, senegaextrakt, etylmorfinhydroklorid, sackaros, etanol (alkoholhalt 96%), renat vatten, vattenfri citronsyra, levomentol, ammoniak.

Jag hittar inga studier alls på effekter av cocillanaextrakt eller senegaextrakt. För etylmorfin saknas också välgjorda studier på effekt mot hosta. Det är däremot välbelagt och relevant att etylmorfin precis som andra morfinpreparat har en andningsdämpande effekt. Sackaros är vanligt socker och etanol är alkohol. Alkohol brukar vi ju inte vilja ge barn i andra sammanhang. Det sker regelbundet förgiftningar med hostmediciner innehållande etylmorfin hos barn, där barnen i de allvarligaste fallen får andningsstillestånd.

Mollipect

Innehåller bromhexin och efedrin. Bromhexin marknadsförs som slemlösande och efedrin som slemhinneavsvällande och luftrörsvidgande. Bromhexin har ingen säkerställd effekt hos barn, en liten studie visar effekt hos vuxna. Inga allvarliga biverkningar är kända.

Efedrin är ett potent läkemedel med bevisad effekt på astma hos barn över sju år, men det används inte längre mot astma då det finns modernare läkemedel med bättre biverkningsprofil. Det har ingen bevisad effekt på astma hos mindre barn eller hosta hos någon åldersgrupp. Efedrin har många biverkningar såsom oro, sömnlöshet och snabb hjärtrytm. Även allvarliga biverkningar som hallucinationer, kramper och hjärtrytmrubbningar förekommer.

Lepheton

Lepheton kombinerar etylmorfin och efedrin. Sammanfattningsvis ingen bevisad effekt mot hosta men två läkemedel med risk för allvarliga biverkningar hos barn, särskilt stor risk för detta vid överdosering.

Lepheton-Desentol

Innehåller etylmorfin, efedrin och difenhydramin. Difenhydramin är en antihistamin som saknar effekt mot hosta. Detta förskrivs enligt läkemedelsverket till barn mot krupp, men Läkemedelsverket avråder (klokt!) mot detta då det är ineffektivt och kanske skadligt.

Om krupp och vad man ska ge i stället för Lepheton-Desentol kan du läsa här. 

Theracough

Innehåller guaifenesin. Det finns en mycket liten studie som möjligen visade viss effekt hos vuxna.

Noskapin (Nipaxon, Noskapin)

I FASS står ”Noskapin har centralt hostdämpande egenskaper, att jämföras med dem hos kodein”. Bra att veta är då att kodein inte har bättre effekt än placebo (kontrollsubstans som man inte tror ska hjälpa) mot hosta. De hostdämpande effekterna av noskapin är undersökta i en mycket liten (18 försökspersoner) studie och i den studien hade noskapin och placebo (här citronsyrelösning) lika stor effekt på hostan.

Kodein recip

Kodein ombildas till morfin i kroppen, och är liksom alla morfinpreparat vanebildande och förenat med betydande biverkningar. Missbruk förekommer. Kodein har i studier inte visat sig mer effektivt mot hosta än placebo. Risk för andningsstillestånd vid överdosering. Inte godkänt mot hosta hos barn (tack och lov!). Såvitt jag känner till används det inte heller till barn.

Flytande bricanyl/ventoline

Bricanyl eller ventoline är utmärkta lufrörsvidgande när de inhaleras, det vill säga andas in. Då kan de hjälpa mot förkylningsastma. De flytande varianterna har dock ingen bevisad effekt mot hosta även om de används mot

Om förkylningsastma kan du läsa här. 

Hur du ser om barnet har astma eller svårt att andas kan du läsa (och se videos) här. 

Det finns alltså ingen receptbelagd hostmedicin (eller icke receptbelagd heller för den delen) som har bevisad effekt mot hosta. Den goda nyheten är att ni slipper besöka vårdcentralen eller akutmottagningen när barnen har hosta. Hostmedicin har alltså mer biverkningar än effekt, och jag tycker det är ganska märkligt att de är registrerade som läkemedel för barn.

I alla fall utom vid riktigt svåra hostattacker där barnet samtidigt har svårt att andas, eller tappar andan eller kräks i slutet av varje hostattack är en förälders kärleksfulla omvårdnad i hemmet det bästa! Med eller utan honung. (OBS att honung inte ska ges till barn under ett års ålder. Den kan innehålla botulismbakteriesporer som spädbarn inte kan oskadliggöra och som därför kan ge allvarlig sjukdom hos dem)

Tack till cochrane och norska läkartidningen för utmärkta sammanställningar om hostmedicinutan vilka det hade tagit oerhört mycket längre tid att skriva det här blogginlägget. Cochranes sammanställning om läkemedel mot hosta. Norska läkartidningens sammanställning om hostmedicin. Norska läkartidningen om efedrin mot hosta hos barn.

Läs mer:

Hosta hos barn – en guide om sjukdomar och huskurer

Krupp eller falsk krupp hos barn – symtom och behandling

Förkylningsastma hos barn- symtom och behandling

Rosslig eller ansträngd andning – guide när ditt barn har svårt att andas

12 kommentarer till “Hostmedicin till barn – mollipect, cocillana eller lepheton?”

  1. Efter halva flaskan med molipect så har jag idag efter texten slutat ge den. Dottern har en svår hosta haft I 3 veckor, hon har förskylnings astma och tror det är långtids covid då hon hade det den i januari. Ska bara fortsätta med honung och astma inhalationen. Lök med kokt vatten vid sängen funkar också mot kvällen. Tack för informationen ❤️

  2. Har haft småbarn i mer än 20 år och det jag tycker är bäst är vanlig flytande alvedon, bara lite när dom ska sova! Sen VATTEN! Tack för en bra och klargörande text!

  3. Sture och Bertils mamma

    Tusen tack för honungstipset! Bertil har hostat ordentligt ett par dagar, men en stor sked honung några gånger per dag har faktiskt lättat ordentligt på hostan. Och enda biverkningen är att han vill ha mer..;)

  4. Vilka bra tips. Min dotter på snart 4 brular få en hems hosta å hosta till hon kräks. Alla läkare skulle vara som du å ge tips men tyvärr är alla inte så

  5. Hej!
    Jag fick rådet att nässpraya min flicka en kvart in i kvällssömnen (obs! Max under 1 v tid!) och sova med huvudet i högläge.
    Fungerade toppenbra! Inget skräp rann ner i lungorna under natten. Ska tilläggas att hon hade slemhosta, det kanske funkar helt annorlunda med retlig torrhosta!

  6. Luftfuktare har hjälpt min dotter mer än någon annan medicin! Nu hostar hon knapp alls, innan vara det nästan varannan månad.
    Vi har använt Lepheton-Desentol i kombination med alvedon. Det hade en ok effekt, mycket bättre än inget alls iaf. Dock så har luftfuktaren hjälpt mycket mycket mer!

  7. Hej och tack för en mycket intressant sida! Jag har ett barn som hostar enormt mycket så fort hon blir förkyld. Just nu är vi sen ett par veckor inne i en sådan period, har provat att ge Mollipect, men märker ingen effekt. Har även fått rådet att ge Bricanyl, men inte heller det hjälper. Har på eget bevåg, kanske dumt, provat barn-bisolvon, men märker ingen effekt. Varm dricka (te) och honungsvatten ger möjligen lindring i någon liten stund. Hon hostar så hon kräks, ibland flera gånger om, hon gråter för att det gör ont att hosta och sover väldigt dåligt (vi också!) på grund av hostan, är trött. Ibland låter det som krupp, att hon nästan inte får luft, ibland är det mer rosslig slemhosta. vad ska vi göra…?? hon är 3,5 år.. Tacksam för svar!!!

    1. Hej! Låter jobbigt! Har du läst inlägget om hosta hos barn? Där skriver jag också om när man bör söka vård med hostiga barn och intensiva hostattacker som gör att barnen kräks är en anledning att söka. Om flickan har det jobbigt att andas tycker jag ni kan åka till barnakuten. Om hon inte har det kan ni åka till en vårdcentral och beskriva problemet. Det kan vara förkylningsastma och då finns det jättebra läkemedel som hjälper!

    1. Skadar inte men inte säkert att det hjälper. Bäst mot krupp är adrenalininhalation och kortisontabletter. Adrenalininhalation finns tyvärr inte för hemmabruk utan man måste uppsöka sjukvård för detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *