Hoppa till innehåll
Hem Hur vaccin ger immunitet genom att stimulera immunförsvaret

Hur vaccin ger immunitet genom att stimulera immunförsvaret

This post is also available in: English

Vaccinationer ger immunitet, skydd mot infektion, genom att stimulera immunförsvaret. Hur immunförsvaret fungerar och hur vaccination ger immunitet kan du läsa här. 

Immunförsvarets två delar

Immunförsvaret består av en hel massa olika typer av celler som på olika sätt bekämpar inkräktare i vår kropp. Immunförsvaret består av två delar: det medfödda immunförsvaret och det specifika immunförsvaret.

Det medfödda immunförsvaret

Det medfödda immunförsvaret är som det låter medfött. Det fungerar utmärkt redan hos nyfödda och är mycket stabilt. Det medfödda immunförsvarets celler  reagerar mot mikroorganismer i kroppen genom att äta upp dem och döda dem. Sedan presenterar cellerna inkräktarna för det specifika immunförsvaret. Det känner igen gemensamma ytstrukturer hos mikroorganismer. Det medfödda immunförsvaret måste aktivera och ta hjälp av det specifika immunförsvaret för att häva de flesta infektioner.

En grå makrofag äter upp bakterier

Läs mer om hur en bebis immunförsvar fungerar

Det specifika immunförsvaret

Det specifika immunförsvarets nyckelspelare är T-celler och B-celler. De är båda vita blodkroppar som har igenkänningsmolekyler på sin yta. Genom slumpmässig genkombinering bildas enormt många olika T-celler och B-celler. Lymfocoterna kan känna igen vilka mikrostrukturer som helst. Utan reglering skulle de kunna sätta igång ett massivt immunsvar mot vilka mikrostrukturer som helst.

T-celler och B-celler är lymfocyter, eller vita blodkroppar.

Kroppen har ett system för att sortera bort lymfocyter som känner igen delar i den egna kroppen. Därefter har kroppen kvar mängder av T-celler och B-celler som kan reagera mot sådant som inte är den egna kroppen. Dessa celler lägger sig sedan och vilar och väntar på att kanske bli behövda.

Samspel mellan det medfödda och det specifika immunförsvaret

När det medfödda immunförsvarets celler presenterar en mikrorganism för T-celler reagerar T-cellerna. T-cellerna som känner igen den här inkräktaren bildar flera sorters specialiserade T-celler. Varje cell delar sig gång på gång tills det finns ett stort antal T-celler som är specifika för just den här inkräktaren. Vissa T-celler blir T-hjälparceller som hjälper B-cellerna igång med sitt svar. Andra blir T-dödarceller som kan döda celler som är infekterade med virus.

Blå antikroppar attackerar inkräktande rosa virus

B-cellerna som känner igen inkräktare och blir aktiverade av T-hjälparceller som känner igen samma inkräktare börjar dela sig kraftfullt. B-cellernas uppgift blir att bilda antikroppar. Antikroppar är små proteiner som fäster till bakteriers yta och visar för andra delar av immunsystemet att det är dags att förstöra bakterien.

En antikropp på en bakteries yta

När bakterien eller viruset är oskadliggjort dör de flesta specifika T- och B-celler, men inte alla. Några av dem blir kvar, lägger sig och vilar, men är på sin vakt. Några B-celler fortsätter att producera antikroppar. Nästa gång vi möter på samma inkräktare så är redan immunsystemet berett. Utan att vi ens märker att vi blir sjuka oskadliggörs viruset eller bakterien.

Vaccination: att kontrollerat stärka immunförsvaret

Det vi gör när vi ger vaccin är att vi injicerar (eller dricker eller inhalerar, men oftast injicerar ) hela eller bitar av mikroorganismer i kroppen. Lymfocyterna lär sig att känna igen och oskadliggöra dessa så att de är beredda nästa gång vi möter mikroorganismen. Vi aktiverar alltså immunförsvaret och lär det känna igen vissa inkräktare utan att vi själv blir sjuka!

Varför blir vi inte sjuka av vaccinet när vi blir sjuka av sjukdomen?

För att vaccinet inte innehåller de vanliga virusen eller bakterierna. De flesta vaccinerna är delar av bakterier eller bakteriegifter eller virus som helt saknar förmågan att göra oss sjuka. Vissa innehåller levande, försvagade virus eller bakterier. Dessa har inte förmågan att göra människor med välfungerande immunförsvar sjuka.  Människor med svåra medfödda immunbristsjukdomar eller immunbrist på grund av tunga cancerbehandlingar expelvis, kan dock bli sjuka även av de här försvagade virusen.

Levande vaccin

Vaccinen mot mässling, påssjuka och röda hund, rotavirus och tuberkulos är levande vaccin. Även vaccinet mot vattkoppor, som inte ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet, är ett levande vaccin.

Läs om MPR-vaccin mot mässling

Läs mer rotavirusvaccin – effekt och biverkningar

Läs om vattkoppsvaccin

Avdödade vaccin

De vacciner som ges vid tre och fem månaders ålder i det allmänna vaccinationsprogrammet är inte levande. De består av bakterie- eller virusdelar eller modifierade toxiner, som inte har någon som helst möjlighet att förorsaka infektion. Det här är mycket viktigt eftersom vi inte har upptäckt vilka barn som har allvarliga immunbrister vid tre månaders ålder, och det vore farligt att ge dem levande vaccin. Även TBE-vaccin, HPV-vaccin och de vanliga influensavaccinen är icke levande vaccin.

Läs om tremånandersvaccin mot stelkramp, kikhosta etc

Läs om TBE-vaccin

Läs om influensavaccin till barn

Läs om HPV-vaccin mot livmoderhalscancer

Vaccination – bästa sättet att stärka immunförsvaret!

Sammanfattningsvis är svaret på frågan om hur man ska kunna bygga upp ett aktivt immunförsvar när vi vaccinerar mot så mycket att vaccination är en genväg till att bygga upp ett aktivt immunförsvar. Immunförsvaret får jobba med vaccinet, men det riskerar inte (undantag BCG-vaccin och MPR-vaccin till barn med svåra immundefekter) att ge svår sjukdom. Till skillnad från “originalvirusen” och “originalbakterierna” vi vaccinerar mot. De riskerar att ge svår sjukdom, det är därför vi gör oss mödan (och kostnaden) att vaccinera.

Kan man stärka immunförsvaret på andra sätt?

Det andra sättet att stärka immunförsvaret är att låta kroppen genomgå sjukdom. Då kommer också det förvärvade immunförsvaret att bilda immunitet mot sjukdomen. Sjukdomar är besvärliga, kan vara farliga och ha biverkningar.

Nätet och bokhandeln svämmar över av tips på hur man skulle kunna stärka sitt immunförsvar med allt från rätt mat till motion, mindfulness och yoga. Det finns inget vetenskapligt stöd för att något av detta skulle stärka immunförsvaret. Det är också ganska orimligt. De genvarianter som eventuellt ledde till att immunförsvaret lade ned av stress och bristande mindfulness har sannolikt inte varit helt framgångsrika genom evolutionen. Immunförsvaret är tvärtom ett robust system som är prioriterat av kroppen, oavsett om vi slarvar med livsstilsråden.

Läs mer:

Läs om hur vaccin skyddar mot infektionsspridning

Läs om vaccintillsatser

Läs om valet att vaccinera eller inte

26 kommentarer till “Hur vaccin ger immunitet genom att stimulera immunförsvaret”

 1. Hej!
  Jag arbetar på BVC och tycker det är intressant och givande att läsa din blogg. Många av familjerna som jag träffar planerar tidigt att resa utomlands med sina spädbarn. Ofta har de redan bokat t ex resan till Thailand innan barnet har kommit där de planerar att tillbringa några veckor på semester. På vårt BVC avråder vi familjerna att resa med barn under 1 år eftersom de inte har hunnit bli fullgott vaccinerade och bygger upp sitt immunförsvar. Du nämner att de inte bör resa till länder där mässling sprids, men att vistas på flygplatser och flygplan med spädbarn borde väl även det vara en risk? De senaste åren har det varit mässlingsutbrott även runt om i Europa. Förra sommaren var det ett i Malmö. Vaccinationer är så klart för att skydda det lilla barnet, men man har också ett samhällsansvar. Skulle du kanske kunna skriva ett klokt inlägg om detta?

 2. Hej
  Har en fundering. Jag har en bebis på snart 4 mån. Vi har en öppen förskola i närheten som BVC rekommenderar att gå till för det sociala. Men jag fattar inte. De säger samtidigt att man ska skydda de små från förkylningar osv o ffa undvika förskolebarn men på öppna förskolan har många med sina förskolebarn och nu går ju både influensa och kräksjuka. Jag blir helt snurrig av alla råd. Ska man undvika sådana ställen? Hur kan man tänka som ”nojig” förälder?
  Tack för alltid lika matnyttig info.
  Kram

  1. Hej! Ja du, det är nog risk att dra på sig både magsjuka och förkylning på många öppna förskolor under vabbruari… Så jag hade kanske väntat ett par månader tills våren kommit och värsta sjuksäsongen är över.

   Har du sett mitt inlägg om att träffa andra föräldralediga? Här kan du läsa det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.