Hoppa till innehåll
Hem Hur vaccin ger immunitet genom att stimulera immunförsvaret

Hur vaccin ger immunitet genom att stimulera immunförsvaret

This post is also available in: English

Vaccinationer ger immunitet, skydd mot infektion, genom att stimulera immunförsvaret. Hur immunförsvaret fungerar och hur vaccination ger immunitet kan du läsa här. 

Immunförsvarets två delar

Immunförsvaret består av en hel massa olika typer av celler som på olika sätt bekämpar inkräktare i vår kropp. Immunförsvaret består av två delar: det medfödda immunförsvaret och det specifika immunförsvaret.

Det medfödda immunförsvaret

Det medfödda immunförsvaret är som det låter medfött. Det fungerar utmärkt redan hos nyfödda och är mycket stabilt. Det medfödda immunförsvarets celler  reagerar mot mikroorganismer i kroppen genom att äta upp dem och döda dem. Sedan presenterar cellerna inkräktarna för det specifika immunförsvaret. Det känner igen gemensamma ytstrukturer hos mikroorganismer. Det medfödda immunförsvaret måste aktivera och ta hjälp av det specifika immunförsvaret för att häva de flesta infektioner.

A grey macrophage eating the bacteria
En grå makrofag äter upp bakterier

Läs mer om hur en bebis immunförsvar fungerar

Det specifika immunförsvaret

Det specifika immunförsvarets nyckelspelare är T-celler och B-celler. De är båda vita blodkroppar som har igenkänningsmolekyler på sin yta. Genom slumpmässig genkombinering bildas enormt många olika T-celler och B-celler. Lymfocoterna kan känna igen vilka mikrostrukturer som helst. Utan reglering skulle de kunna sätta igång ett massivt immunsvar mot vilka mikrostrukturer som helst.

T-cells & B-cells are lymphocytes, in other words, white blood cells
T-celler och B-celler är lymfocyter, eller vita blodkroppar.

Kroppen har ett system för att sortera bort lymfocyter som känner igen delar i den egna kroppen. Därefter har kroppen kvar mängder av T-celler och B-celler som kan reagera mot sådant som inte är den egna kroppen. Dessa celler lägger sig sedan och vilar och väntar på att kanske bli behövda.

Samspel mellan det medfödda och det specifika immunförsvaret

När det medfödda immunförsvarets celler presenterar en mikrorganism för T-celler reagerar T-cellerna. T-cellerna som känner igen den här inkräktaren bildar flera sorters specialiserade T-celler. Varje cell delar sig gång på gång tills det finns ett stort antal T-celler som är specifika för just den här inkräktaren. Vissa T-celler blir T-hjälparceller som hjälper B-cellerna igång med sitt svar. Andra blir T-dödarceller som kan döda celler som är infekterade med virus.

Blue antibodies attacking the instrusive red virus
Blå antikroppar attackerar inkräktande rosa virus

B-cellerna som känner igen inkräktare och blir aktiverade av T-hjälparceller som känner igen samma inkräktare börjar dela sig kraftfullt. B-cellernas uppgift blir att bilda antikroppar. Antikroppar är små proteiner som fäster till bakteriers yta och visar för andra delar av immunsystemet att det är dags att förstöra bakterien.

An antibody on a bacteria's surface
En antikropp på en bakteries yta

När bakterien eller viruset är oskadliggjort dör de flesta specifika T- och B-celler, men inte alla. Några av dem blir kvar, lägger sig och vilar, men är på sin vakt. Några B-celler fortsätter att producera antikroppar. Nästa gång vi möter på samma inkräktare så är redan immunsystemet berett. Utan att vi ens märker att vi blir sjuka oskadliggörs viruset eller bakterien.

Vaccination: att kontrollerat stärka immunförsvaret

Det vi gör när vi ger vaccin är att vi injicerar (eller dricker eller inhalerar, men oftast injicerar ) hela eller bitar av mikroorganismer i kroppen. Lymfocyterna lär sig att känna igen och oskadliggöra dessa så att de är beredda nästa gång vi möter mikroorganismen. Vi aktiverar alltså immunförsvaret och lär det känna igen vissa inkräktare utan att vi själv blir sjuka!

Varför blir vi inte sjuka av vaccinet när vi blir sjuka av sjukdomen?

För att vaccinet inte innehåller de vanliga virusen eller bakterierna. De flesta vaccinerna är delar av bakterier eller bakteriegifter eller virus som helt saknar förmågan att göra oss sjuka. Vissa innehåller levande, försvagade virus eller bakterier. Dessa har inte förmågan att göra människor med välfungerande immunförsvar sjuka.  Människor med svåra medfödda immunbristsjukdomar eller immunbrist på grund av tunga cancerbehandlingar expelvis, kan dock bli sjuka även av de här försvagade virusen.

Levande vaccin

Vaccinen mot mässling, påssjuka och röda hund, rotavirus och tuberkulos är levande vaccin. Även vaccinet mot vattkoppor, som inte ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet, är ett levande vaccin.

Läs om MPR-vaccin mot mässling

Läs mer rotavirusvaccin – effekt och biverkningar

Läs om vattkoppsvaccin

Avdödade vaccin

De vacciner som ges vid tre och fem månaders ålder i det allmänna vaccinationsprogrammet är inte levande. De består av bakterie- eller virusdelar eller modifierade toxiner, som inte har någon som helst möjlighet att förorsaka infektion. Det här är mycket viktigt eftersom vi inte har upptäckt vilka barn som har allvarliga immunbrister vid tre månaders ålder, och det vore farligt att ge dem levande vaccin. Även TBE-vaccin, HPV-vaccin och de vanliga influensavaccinen är icke levande vaccin.

Läs om tremånandersvaccin mot stelkramp, kikhosta etc

Läs om TBE-vaccin

Läs om influensavaccin till barn

Läs om HPV-vaccin mot livmoderhalscancer

Vaccination – bästa sättet att stärka immunförsvaret!

Sammanfattningsvis är svaret på frågan om hur man ska kunna bygga upp ett aktivt immunförsvar när vi vaccinerar mot så mycket att vaccination är en genväg till att bygga upp ett aktivt immunförsvar. Immunförsvaret får jobba med vaccinet, men det riskerar inte (undantag BCG-vaccin och MPR-vaccin till barn med svåra immundefekter) att ge svår sjukdom. Till skillnad från “originalvirusen” och “originalbakterierna” vi vaccinerar mot. De riskerar att ge svår sjukdom, det är därför vi gör oss mödan (och kostnaden) att vaccinera.

Kan man stärka immunförsvaret på andra sätt?

Det andra sättet att stärka immunförsvaret är att låta kroppen genomgå sjukdom. Då kommer också det förvärvade immunförsvaret att bilda immunitet mot sjukdomen. Sjukdomar är besvärliga, kan vara farliga och ha biverkningar.

Nätet och bokhandeln svämmar över av tips på hur man skulle kunna stärka sitt immunförsvar med allt från rätt mat till motion, mindfulness och yoga. Det finns inget vetenskapligt stöd för att något av detta skulle stärka immunförsvaret. Det är också ganska orimligt. De genvarianter som eventuellt ledde till att immunförsvaret lade ned av stress och bristande mindfulness har sannolikt inte varit helt framgångsrika genom evolutionen. Immunförsvaret är tvärtom ett robust system som är prioriterat av kroppen, oavsett om vi slarvar med livsstilsråden.

Läs mer:

Läs om fördelar och nackdelar med vattkoppsvaccin

Läs om HPV-vaccin mot livmoderhalscancer

Läs om Influensavaccin till barn – biverkningar och till vem?

Läs om TBE-vaccin

Läs mer rotavirusvaccin – effekt och biverkningar

Läs om MPR-vaccin mot mässling

Läs om hur vaccin skyddar mot infektionsspridning

Läs om vaccintillsatser

Läs om valet att vaccinera eller inte

26 kommentarer till “Hur vaccin ger immunitet genom att stimulera immunförsvaret”

  1. Hej!
    Jag arbetar på BVC och tycker det är intressant och givande att läsa din blogg. Många av familjerna som jag träffar planerar tidigt att resa utomlands med sina spädbarn. Ofta har de redan bokat t ex resan till Thailand innan barnet har kommit där de planerar att tillbringa några veckor på semester. På vårt BVC avråder vi familjerna att resa med barn under 1 år eftersom de inte har hunnit bli fullgott vaccinerade och bygger upp sitt immunförsvar. Du nämner att de inte bör resa till länder där mässling sprids, men att vistas på flygplatser och flygplan med spädbarn borde väl även det vara en risk? De senaste åren har det varit mässlingsutbrott även runt om i Europa. Förra sommaren var det ett i Malmö. Vaccinationer är så klart för att skydda det lilla barnet, men man har också ett samhällsansvar. Skulle du kanske kunna skriva ett klokt inlägg om detta?

  2. Hej
    Har en fundering. Jag har en bebis på snart 4 mån. Vi har en öppen förskola i närheten som BVC rekommenderar att gå till för det sociala. Men jag fattar inte. De säger samtidigt att man ska skydda de små från förkylningar osv o ffa undvika förskolebarn men på öppna förskolan har många med sina förskolebarn och nu går ju både influensa och kräksjuka. Jag blir helt snurrig av alla råd. Ska man undvika sådana ställen? Hur kan man tänka som ”nojig” förälder?
    Tack för alltid lika matnyttig info.
    Kram

    1. Hej! Ja du, det är nog risk att dra på sig både magsjuka och förkylning på många öppna förskolor under vabbruari… Så jag hade kanske väntat ett par månader tills våren kommit och värsta sjuksäsongen är över.

      Har du sett mitt inlägg om att träffa andra föräldralediga? Här kan du läsa det.

  3. Hittade den här bloggen igår och har sträckläst, tack! Kan ni inte skriva om vattkoppsvaccin? De privata vaccinmottagningarna säger såklart att man borde vaccinera, BVC säger att de inte vet och “folk på stan” att vattkoppor inte är så farligt och att det hur som helst är bättre att få naturligt skydd genom att få sjukdomen. Jag lutar åt vaccinering så snart lillan är 9 mån men skulle gärna höra vad ni tycker!

  4. Tack! Ser fram emot att få höra hur det ligger till.
    Har en fråga till. Hur fungerar uppbyggnaden av immunförsvaret vad gäller vanliga förkylningar? Är det genom att ha ett stort antal förkylningar som ett större barn till slut får ett bättre immunförsvar eller får man det ändå? Det jag egentligen undrar är om det i så fall bara är att skjuta på problemet om man undviker att små barn över 6 månader /12 månader får träffa förkylda människor.

    1. Det finns massor (minst ett tiotal) olika arter av förkylningsvirus som cirkulerar. Immunförsvaret måste lära sig att känna igen dem ett och ett. Sedan har man en viss immunitet, men t ex RS-virus får man igen vart tredje år ungefär. Fast lättare och lättare för varje gång. Så det brukar vara första vintersäsongen i barngrupp som är värst, oavsett hur gammalt barnet är när den kommer.

  5. Tack för en riktigt bra blogg!
    Funderar på det här med vaccination mot mässling m m på en 6 månaders bebis.
    Hur vet man om en bebis har medfött dåligt fungerande immunförsvar. Går det att testa?

    Vaccination mot rotavirus är ju också med levande virus. Ges ju väldigt tidigt. Vad händer ifall bebisen har medfött dåligt fungerande immunförsvar. Vilka symptom yttrar sig i så fall?

    1. En bebis med medfött mycket dåligt immunförsvar växer inte som den ska, har ofta utbredda svampinfektioner i mun och blöjregion. Om bebisen får en virus- eller bakterieinfektion går den inte över.

      Det brukar ha visat sig vid 6 månaders ålder och självklart går det att utreda, och ska utredas vid symtom som ovan. Det föds något eller några enstaka barn per år i Sverige med så svår medfödd immunbrist.

      Mässlingsvaccin till 6 månaders bebis är som sagt inte rutin, och bedömning om det ska ges bör göras av barnläkare individuellt för varje bebis. Från 9 månader kan man ge det mer frikostigt inför vistelse i område där mässling sprids.

      1. Jag har fått svar från kollegan. Det är en fråga att resonera kring, så jag gör det i kommande inlägg om rotavirusvaccin. Tack för viktig fråga!

    2. Tack för en så enkel och förståelig förklaring av immunsystemet. Tycker ofta att jag har svårt att förklara för mina patienter på ett sätt de förstår. Att få ens egna kunskaper över till patienten, eller dens föräldrar, utan att krångla till det eller överförenkla, känns som en av de stora utmaningarna i yrket. Kommer att följa dina inlägg med stort intresse.
      Tvillingmamma och ST i allmänmedicin.

    3. Är det inte så att en annan anledning att inte vaccinera alltför tidigt mot t ex mässling är att antikroppar som barnet fått från modern kan störa så att man inte når immunitet?

      1. De antikropparna är som sagt borta allra senast efter 6 månader, och före 6 månader vill man inte ge levande vaccin på grund av risken för oupptäckta svåra immunbrister. Så i teorin är det en riktig övervägan, men i praktiken så väger omsorgen om bebisarnas säkerhet över så att bebisar som fortfarande har mammaantikroppar mot mässling påssjuka och röda hund ändå inte får vaccin. I ett samhälle där mycket mässling sprids blir förstås övervägandena annorlunda, då risken för bebisar, särskilt bebisar med svåra immunbrister, att drabbas av mässling är stor. Då blir det ju mer i “fördelar-med-att-vaccinera-tidigt-vågskålen”.

    4. Så skönt att du förklarar så att en förstår, utan en massa krångliga medicinska termer. Känns inget vidare med människor (sköterskor/läkare) som pratar över huvudet på en (ser ner på en) när en undrar någonting inom området 🙂

    5. Åh, tack för det här inlägget!
      Nu har jag lite på fötterna när jag ska diskutera huruvida tjejerna ska ta Mässling mfl-vaccinet. Båda har haft stora problem med farligt låga antal vita blodkroppar och fick ofta blodtransfusioner dom första månaderna. M´s kropp verkar ha rett ut problemet medans Clara tar blodprov för kontroll nästan varje månad fortfarande eftersom värdena är inom gränsen för normalt, men så lågt man kan komma utan att “gå över på rött”. Lutar åt att åtminstone Clara får hoppa över/alternativt vänta tills problemen med dom vita blodkropparna har stabiliserat sig helt och hållet..

    6. Älskar din blogg, tack för att du skriver!
      Har varje gång jag vaccinerat mina barn känt en oro även om jag innerst inne vetat att det är rätt, nu är all den oron borta! Tack!

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *