Influensa hos barn – symtom och behandling

Dela med dig!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Influensa är en virussjukdom som orsakar årliga epidemier över hela världen. Typiska influensasymtom är hög feber, som kan vara upp till en vecka, hosta och muskelvärk. Barn drabbas särskilt ofta av influensa, både för att de inte är immuna, och för att de utsätts för så mycket smitta i barngrupper på förskola och skola.

Folkhälsomyndigheten följer influensaläget i landet varje år. Från v 40 på hösten lägger de ut veckovisa influensarapporter.

Läs folkhälsomyndighetens influensarapport här. 

Symtom på influensa

Influensa ger i de allra flesta fall feber, hosta och mer eller mindre muskelvärk. Febern är ofta hög, upp till 41-42 grader är inte ovanligt hos små barn, och sitter i upp till en vecka. Snuva och nysningar är också vanligt. I de allra flesta fall klarar barnens immunsystem av att bekämpa influensan själv, och din roll som förälder blir att erbjuda lugn och ro, se till att barnet dricker ordentligt och har det så bra det går med ont i halsen, feber och hosta.

Om du har frågor om ditt barn - kontakta Knodds barnsjuksköterskor

Hos Knodd arbetar specialistutbildade barnsjuksköterskor med minst 5 års erfarenhet. Du får en bedömning av ditt barn och trygga råd via video. Kostnadsfritt såklart!

Gå till knodd.se

Läs mer om hur du bedömer barn med feber, och när du ska söka sjukvård här. 

Svår influensa kan ge lunginflammation

Influensa kan ibland orsaka en lunginflammation, som kan vara lätt eller svår. Ett barn med lunginflammation har intensiv hosta och tilltagande andningssvårigheter.

Se hur ett barn med andningssvårigheter ser ut här. 

Om ditt barn har andningssvårigheter ska du söka sjukvård akut. Vid svåra andningssvårigheter kan ambulanstransport vara att rekommendera.

Lär dig mer om barn i Praktika för blivande föräldrar

Om du gillar barnakuten.nu - läs mer av doktor Cecilia i

Praktika för blivande föräldrar - gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund
Tamiflu och andra influensamediciner

Det finns läkemedel som bromsar influensavirusets framfart i kroppen. Den kanske mest välkända i Sverige är Tamiflu (oseltamivir), men det finns också ett annat preparat som heter Relenza (zanamivir). Influensaläkemedel rekommenderas till personer som löper ökad risk för svår influensa, för barn framförallt barn med immunbrister, immunsupprimerande läkemedel eller svår astma. Även barn med flerfunktionshinder har ökad risk för svår influensa.  Alla med svår influensa med lunginflammation bör också få influensamediciner.

Skydd mot influensa

Det bästa skydd vi har mot influensa är influensavaccin. Det ger långt ifrån ett fullständigt skydd, och hur stort skyddet är varierar dessutom från år till år. Barn i riskgrupper rekommenderas årlig influensavaccinering, men tyvärr finns inget välfungerande system i Sverige för influensavaccination av barn. Det är alltså ofta upp till dig som förälder att eftersöka vaccination av ditt barn.

Läs mer om influensavaccination till barn här. 

Läs mer om influensavaccination till gravida här. 

Sammanfattningsvis… 

Influensa är en virussjukdom som i de allra flesta fall ger upp till en vecka med hög feber, hosta, förkylningssymtom och muskelvärk (framförallt hos äldre barn och vuxna). Deallra flesta barn klarar av influensan själv. Din uppgift som förälder är att erbjuda barnet lugn och ro, en trygg famn, lindring av halsont och mycket glass och saft.  Det finns ingen anledning att komma till barnakuten för att ta prov för om barnet har fått just influensa om ditt barn inte har svår hjärtsjukdom, lungsjukdom, hjärnskada eller immunbrist och kan behöva influensaläkemedel.

Läs mer:

Feber hos bebis och barn  – vad göra och när är febern för hög?

Hosta hos barn – en guide om sjukdomar och huskurer

Rosslig eller ansträngd andning –  guide när ditt barn har svårt att andas

Lunginflammation hos barn – symtom och behandling

Influensavaccin till barn  – biverkningar och till vem?

Influensavaccin till gravid – fördelar och nackdelar


Dela med dig!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

2 reaktioner på ”Influensa hos barn – symtom och behandling

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.