This post is also available in: English
Influensa är en virussjukdom som i de allra flesta fall ger upp till en vecka med hög feber, hosta, förkylningssymtom och muskelvärk (framförallt hos äldre barn och vuxna). De allra flesta barn klarar av influensan själv. Din uppgift som förälder är att erbjuda barnet lugn och ro, en trygg famn, lindring av halsont och mycket glass och saft. Det finns ingen anledning att komma till barnakuten för att ta prov för om barnet har fått just influensa om ditt barn inte har svår hjärtsjukdom, lungsjukdom, hjärnskada eller immunbrist och kan behöva influensaläkemedel.
Symtom på influensa
Influensa ger i de allra flesta fall feber, hosta och mer eller mindre muskelvärk. Febern är ofta hög, upp till 41-42 grader är inte ovanligt hos små barn, och sitter i upp till en vecka. Snuva och nysningar är också vanligt. I de allra flesta fall klarar barnens immunsystem av att bekämpa influensan själv, och din roll som förälder blir att erbjuda lugn och ro, se till att barnet dricker ordentligt och har det så bra det går med ont i halsen, feber och hosta.
Hosta hos barn – en guide om sjukdomar och huskurer
Svår influensa kan ge lunginflammation
Influensa kan ibland orsaka en lunginflammation, som kan vara lätt eller svår. Ett barn med lunginflammation har intensiv hosta och tilltagande andningssvårigheter.
Om ditt barn har andningssvårigheter ska du söka sjukvård akut. Vid svåra andningssvårigheter kan ambulanstransport vara att rekommendera.
Läs mer om rosslig eller ansträngd andning hos barn
Lunginflammation hos barn – symtom och behandling
Tamiflu och andra influensamediciner
Det finns läkemedel som bromsar influensavirusets framfart i kroppen. Den kanske mest välkända i Sverige är Tamiflu (oseltamivir), men det finns också ett annat preparat som heter Relenza (zanamivir). Influensaläkemedel rekommenderas till personer som löper ökad risk för svår influensa, för barn framförallt barn med immunbrister, immunsupprimerande läkemedel eller svår astma. Även barn med flerfunktionshinder har ökad risk för svår influensa. Alla med svår influensa med lunginflammation bör också få influensamediciner.
Förhindra influensa
Det bästa skydd vi har mot influensa är influensavaccin. Det ger långt ifrån ett fullständigt skydd, och hur stort skyddet är varierar dessutom från år till år. Barn i riskgrupper rekommenderas årlig influensavaccinering, men tyvärr finns inget välfungerande system i Sverige för influensavaccination av barn. Det är alltså ofta upp till dig som förälder att eftersöka vaccination av ditt barn.
Läs om influenzavaccin till barn
Läs om influensavaccin till gravida
Influensaläget just nu
Folkhälsomyndigheten följer influensaläget i landet varje år. Från v 40 på hösten lägger de ut veckovisa influensarapporter.
Se veckans influensaläge hos Folkhälsomyndigheten
Läs mer:
Hosta hos barn – en guide om sjukdomar och huskurer
Läs mer om rosslig eller ansträngd andning hos barn
Lunginflammation hos barn – symtom och behandling