Hoppa till innehåll
Hem Influensa hos barn – symtom och behandling

Influensa hos barn – symtom och behandling

This post is also available in: English

Influensa är en virussjukdom som i de allra flesta fall ger upp till en vecka med hög feber, hosta, förkylningssymtom och muskelvärk (framförallt hos äldre barn och vuxna). De allra flesta barn klarar av influensan själv. Din uppgift som förälder är att erbjuda barnet lugn och ro, en trygg famn, lindring av halsont och mycket glass och saft.  Det finns ingen anledning att komma till barnakuten för att ta prov för om barnet har fått just influensa om ditt barn inte har svår hjärtsjukdom, lungsjukdom, hjärnskada eller immunbrist och kan behöva influensaläkemedel.

Symtom på influensa

Influensa ger i de allra flesta fall feber, hosta och mer eller mindre muskelvärk. Febern är ofta hög, upp till 41-42 grader är inte ovanligt hos små barn, och sitter i upp till en vecka. Snuva och nysningar är också vanligt. I de allra flesta fall klarar barnens immunsystem av att bekämpa influensan själv, och din roll som förälder blir att erbjuda lugn och ro, se till att barnet dricker ordentligt och har det så bra det går med ont i halsen, feber och hosta.

Läs mer om feber hos barn

Hosta hos barn – en guide om sjukdomar och huskurer

Svår influensa kan ge lunginflammation

Influensa kan ibland orsaka en lunginflammation, som kan vara lätt eller svår. Ett barn med lunginflammation har intensiv hosta och tilltagande andningssvårigheter.

Om ditt barn har andningssvårigheter ska du söka sjukvård akut. Vid svåra andningssvårigheter kan ambulanstransport vara att rekommendera.

Läs mer om rosslig eller ansträngd andning hos barn

Lunginflammation hos barn – symtom och behandling

Tamiflu och andra influensamediciner

Det finns läkemedel som bromsar influensavirusets framfart i kroppen. Den kanske mest välkända i Sverige är Tamiflu (oseltamivir), men det finns också ett annat preparat som heter Relenza (zanamivir). Influensaläkemedel rekommenderas till personer som löper ökad risk för svår influensa, för barn framförallt barn med immunbrister, immunsupprimerande läkemedel eller svår astma. Även barn med flerfunktionshinder har ökad risk för svår influensa.  Alla med svår influensa med lunginflammation bör också få influensamediciner.

Förhindra influensa

Det bästa skydd vi har mot influensa är influensavaccin. Det ger långt ifrån ett fullständigt skydd, och hur stort skyddet är varierar dessutom från år till år. Barn i riskgrupper rekommenderas årlig influensavaccinering, men tyvärr finns inget välfungerande system i Sverige för influensavaccination av barn. Det är alltså ofta upp till dig som förälder att eftersöka vaccination av ditt barn.

Läs om influenzavaccin till barn

Läs om influensavaccin till gravida

Influensaläget just nu

Folkhälsomyndigheten följer influensaläget i landet varje år. Från v 40 på hösten lägger de ut veckovisa influensarapporter.

Se veckans influensaläge hos Folkhälsomyndigheten

Läs mer:

Läs mer om feber hos barn

Hosta hos barn – en guide om sjukdomar och huskurer

Läs mer om rosslig eller ansträngd andning hos barn

Lunginflammation hos barn – symtom och behandling

Läs om influenzavaccin till barn

Läs om influensavaccin till gravida

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *