Hoppa till innehåll
Hem Influensavaccin till barn – biverkningar och till vem?

Influensavaccin till barn – biverkningar och till vem?

Influensavaccin till barn

This post is also available in: English

Influensavaccin skyddar mot influensa. Influensa är en virussjukdom som ibland blir svår även hos tidigare friska. Oftast får man bara någon veckas vabbande med hög feber och hosta. Men några barn vår vårdas på intensivvårdsavdelningen varje år för influensa. Risken för svår sjukdom är högre för kroniskt sjuka barn eller barn med nedsatt immunsystem på något sätt.

Mer om influensa kan du läsa här. 

Influensavaccin 

Influensaviruset muterar hela tiden. Det är olika stammar som cirkulerar varje år, och vaccinet förändras för att möta detta. Vaccinframställningen baseras på förutsägelser om vilka stammar som kommer att cirkulera, och lyckas träffa olika bra olika år. Mest effektivt blir influensavaccin om en hel befolkning vaccineras, eftersom man då får flockimmunitet som skyddar även dem som inte får individuellt skydd av vaccinet.

Vad flockimmunitet är kan du läsa om här. 

I USA rekommenderas alla personer över 6 månaders ålder influensavaccin sedan några år tillbaka.

Rekommendationerna från USA kan du läsa här.

I Sverige rekommenderas barn med kroniska sjukdomar influensavaccin

I Sverige har man valt att rekommendera människor i medicinska riskgrupper vaccin. Dels är alla äldre över 65 år en riskgrupp, dels kroniskt sjuka. Detta ger inte ett lika bra influensaskydd som att vaccinera hela befolkningen, men det är valet som är gjort. De barn som rekommenderas influensavaccination är:

  • Barn med kronisk hjärtsjukdom
  • Barn med kronisk lungsjukdom (för astma gäller svår astma)
  • Barn med kraftigt nedsatt immunförsvar (av sjukdom eller medicinering)
  • Barn med kronisk leversvikt
  • Barn med kronisk njursvikt
  • Barn med instabil diabetes
  • Barn med extrem fetma
  • Barn med neuromuskulära sjukdomar som påverkar andningen
  • Barn med flerfunktionshinder (alltså svårt hjärnskadade barn)

Dessa barn ska få vaccination gratis. Vissa sjukhus är bra på att hålla reda på vilka barn som ska vaccineras och påminna deras föräldrar, andra mindre bra. Generellt är vi för dåliga skulle jag säga. Det fina är att du som förälder till ett barn med någon av ovanstående sjukdomar kan gå till vilken vårdcentral eller vaccinationsbyrå med vårdavtal som helst och be om vaccination till ditt barn. Det finns tydliga riktlinjer från smittskyddsläkaren om att alla som har vårdavtal har ansvar att vaccinera alla i riskgrupp som ber om det.

Gravida bör vaccinera sig mot influensa

Det är större risk för svår influensasjukdom hos en gravid kvinna än hos vuxna i allmänhet. Därför rekommenderas gravida influensavaccination.

Läs mer om influensavaccin till gravida här. 

Vuxna som har sjukdomarna ovan rekommenderas också vaccination (kostnadsfritt).

Alla människor som fyllt 65 år rekommenderas vaccination (kostnadsfritt).

Familjemedlemmar till människor som rekommenderas vaccination kostnadsfritt bör också vaccinera sig för att skydda den sjuka eller äldre familjemedlemmen, som kanske vaccineras men inte får tillräckligt skydd. Mina barn kommer att få vaccin för att skydda pensionerade farmor och farfar, som de träffar flera gånger i veckan. Att vi med stor sannolikhet minskar vabbdagar i vinter är inte en direkt nackdel med beslutet.

Narkolepsin då?

Narkolepsin till följd av svininfluensavaccinationen med Pandemrix 2009 var den värsta läkemedelskatastrofen sedan neurosedynskandalen i mina ögon. Pandemrix var framtaget i en hast och testat på få människor. Det hade ett mycket starkt adjuvans, som är ett ämne i vaccin som finns till för att sätta fart på immunsystemet. Det var bara Pandemrix som gav narkolepsi, inte andra svininfluensavaccin. Naturlig svininfluensainfektion gav också en ökad risk för Pandemrix men inte lika stark riskökning som Pandemrix.

Mer om adjuvans och tillsatser i vaccin kan du läsa här. 

Det finns mycket som talar för att det starka adjuvans som användes var boven i dramat, möjligen i samspel med hur själva virusdelen var utformad. Samma virusdel finns i säsongsinfluensavaccinet Flurarix. Fluarix har inte visats ge narkolepsi och i Sverige och EU (utom Finland) anser inte läkemedelsmyndigheterna att risken för narkolepsi skulle vara ökad med Fluarix. Finland har dock agerat annorlunda och rekommenderar inte Fluarix till barn under 18 år. Övriga säsongsinfluensavacciner innehåller virusdelar framställda i andra laboratorier, på lite annat sätt och anses även av finländska myndigheter vara säkra att använda till barn.

När ska mitt barn vaccineras?

Så snart som möjligt när vaccinet har kommit. Barn som inte tidigare fått säsongsinfluensavaccin ska ha två doser med en månads mellanrum, för dem som fått tidigare räcker en dos.

Läs mer:

Influensa hos barn – symtom och behandling

Influensavaccin till gravid – fördelar och nackdelar

Feber hos bebis och barn – vad göra och när är febern för hög?

Vad innehåller vaccin? Finns aluminium, formaldehyd eller kvicksilver i vaccin?

Hur fungerar vaccin? Så stärker vaccin immunförsvaret

Flockimmunitet

Praktika för blivande föräldrar – gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund

56 kommentarer till “Influensavaccin till barn – biverkningar och till vem?”

  1. Hej! Otroligt bra och matnyttigt inlägg! “Bör” min man och vår 14mån son vaccinera sig också när jag som gravid ska? Vad säger du Cecilia?

    1. Om din bebis kommer under influensasäsongen kan det absolut vara idé att hela familjen är vaccinerad.

  2. Hej, nu när influensasäsongen drar igång igen och det talas om H1N1. Jag vaccinerar mig själv varje säsong, och vill gärna vaccinera båda min barn (11 och 6 år, i övrigt friska) för att slippa att de ska insjukna i influensan. Skulle du rekommendera att vaccinera friska barn i förebyggande syfte?

    1. Hej!
      Ja du, det är en ganska svår fråga. I USA rekommenderas alla över 6 månader att vaccinera sig medan Sverige valt riskgruppsvaccination. Efter Pandemrixkatastrofen har nog försiktigheten i fråga om allmän vaccination blivit större i Sverige. Även om säsongsinfluensavaccinet är mer välbeprövat än Pandemrix påminner oss Pandemrix om att oväntade biverkningar kan uppstå. Jag kan varken rekommendera för eller emot vaccination av friska skolbarn. Både att vaccinera och att inte vaccinera är rimligt tycker jag. Det är upp till er som vårdnadshavare att besluta.

      Hälsningar,
      Cecilia

  3. Hej!

    Du/ni har en så bra blogg, tack för det! Kan – apropå diskussionerna ovan – informera om att även Värmland har Vaxigrip, samma som man haft senaste åren.

    Jag ska vaccinera mig eftersom jag är gravid (har även vaccinerat mig de senaste åren pga astma). Vår bebis kommer under våren då influensan förmodligen fortfarande är igång, varför vi även vill vaccinera pappa och blivande storebror (3 år). Får lite känslan av att vi kommer att behöva “förklara oss” på VC varför vi vill vaccinera två friska personer, varav ett barn. Vad tycker du man ska svara om man får frågan? Har VC ens rätt att ställa frågan?

    1. VC har rätt att fråga vad de vill. Och du har rätt att svara vad du vill. Svara ärligt: att du vill skydda din väntade bebis (och dig själv kanske) från smitta från pappa och storasyskon. Om de nu är ovana vid sådana önskemål och skulle känna sig tvungna att påpeka det så är det ju inte ditt problem, eller hur?

  4. Du nämner att Fluarix används vid årets influensa vaccinering, men kan det vara så att det varierar mellan länen? Där jag bor erbjuds nämligen Vaxigrip för vuxna och Fluenz för barn. Finns det något samband med t.ex Vaxigrip eller Fluenz och narkolepsi?

    1. Åh, var är det? De vaccinen skulle jag valt om jag fått bestämma. Finns inga samband alls mellan dessa vaccin och det som gav narkolepsi (Pandemrix). Fluenz ges dessutom som nässpray. Det varierar alltså mellan landsting.

    1. Svårt att veta riktigt säkert. Influensa ger ofta riktigt hög feber och torrhosta, men säker är det svårt att vara.

  5. Hur bra skyddad är man om man hade influensa förra året och även haft svininfluensan i familjen, (men rel. symtomfritt) när den kom 2009? Har viruset förändrats mycket, el. är det ff ganska likt det virus som härjade 2009?

    1. Tre virus ingår i årets vaccin, varav svinis är ett. Går ju inte att veta vilken virusstam ni hade förra året noga räknat. Vaccin mot svinis 2009 ger inte längre tillräckligt skydd, vilket man sett hos gravida redan förra året.

      1. Jag tänkte att man kanske hade bättre immunitet om man haft svininfluensan 2009 än om man “bara” blev vaccinerad, men känner mig osäker om det…

        1. Ska och ska. De officiella rekommendationerna i Sverige är att barn med kroniska sjukdomar ska vaccineras. Vaccinet är godkänt och testat från 6 månader för den som vill ge sitt friska barn skydd.

      2. Förra året sa infektionsläkaren att vi börjat vaccinera för tidigt då vi började i oktober. Tror man influensan kommer tidigare i år eller tänker du dem som ska vaccinera två gånger med 1 månads mellanrum. Tycker det är svårt att få till alla vaccinationer på min 5 åring. Vanliga vaccinationsprogrammet + TBE + twinrix och TBC.

        1. Jag vet inte hur infektionsläkaren tänkte. Många vaccin kan man ju ta samtidigt. TBE kan vänta till våren för skydd inför nästa säsong. Hepatit B-vaccin (twinrix är hepatit A+B) är bra att komplettera vaccinationsprogrammet med (det är väl sannolikt nästa vaccin in i programmet).

          Vaccin mot TBC är ett eget inlägg och en svår avvägning, men viktigt om ditt barn kommer att utsättas för mycket smitta (om någon i familjen har smittsam TBC eller om ni åker till land med mkt TBC och lever nära sådana som har det).

          1. Hej! Jag blev så himla orolig när jag läste detta svar om den “svåra avvägningen” om TBC-vaccin. Mina barn är vaccinerade eftersom vi – som många andra med invandrarbakgrund – blev uppmanade till detta. Är inte detta ett säkert vaccin? Jag har tänkt på det i flera dagar nu, och haft lite ångest, så om du kan förtydliga vad du menar hade jag varit jättetacksam!

            1. TBC-vaccin till barn med medfött mycket dåligt immunförsvar kan vara mycket farligt. Annars inte, men kan ge svårläkta sår hos i övrigt friska. (De läker dock efter flera veckor). Det TBC-vaccin som finns har effekt mot svår TBC hos små barn, sämre effekt hos äldre och ingen effekt mot lungtuberkulos som är den vanligaste formen.

              Så det är vettigt att vaccinera små barn från familjer som återvänder på semester till länder där TBC är vanligt, eller har kontakt med människor som gör det. Men vilka länder och vilka åldrar är svårare. Som tur är hjälper oss smittakyddsläkare med listor om vilka länder det gäller.

              1. OK, tack för ditt snabba svar Cecilia! I samband med vaccinationen fick vi information om såren, och vi fick också veta att skyddet är långt ifrån fullgott.

                På 1177 står det att “Vaccin mot tbc har en begränsad effekt: Det finns bara ett vaccin mot tbc. […] BCG-vaccinet har en varierande skyddseffekt. Mot de allra farligaste tbc-formerna, som främst små barn kan få, skyddar vaccinet bra.”

                Kombinerat med det du då skriver, skyddar det inte barn från de vanligaste formerna av TBV, men däremot de farligaste.

                Tack igen för ditt snabba svar, och tack för en bra blogg! 🙂

              2. Hade helt klart vaccinerat barnen med tanke på äldre släktingar om det inte hade varit för Pandemrix erfarenheten. Precis som jag inte vaccinerade mig under graviditeten kommer ingen i familjen att vaccinera sig mot säsongsinfluensa mer. Inte så länge ingen kan garantera att vaccinets oskadlighet. Som lekman känns det som det säkraste beslutet för närvarande tyvärr.

                @ Sture och Bertils mamma: Nej, så retligt, den där Murphy är verkligen inte rolig ibland! 🙂

              3. Vet du om det är vanligt att man i efterhand upptäcker riskfaktorer hos intensivvårdade influensapatienter som man inte kände till före vårdtillfället?

              4. Det här känns som en dålig Kafkanovell.
                Vi har nyligen fått veta att vår dotter är riskgrupp och ska vaccineras.
                De två närmaste vårdcentralerna vägrar befatta sig med barn och vet inte var man ska vända sig. En hänvisar till att BUMM ska vaccinera, men det ska tydligen inte BUMM alls göra.

                Vi bor strax utanför Stockholms innerstad och börjar misströsta. Var ska vi vända oss för att få tag på vaccinet och inte bara en massa vidarepekning?
                Har de rätt att neka barn vaccin på vårdcentralerna?

                1. Hej! Alltid så sorgligt när vården blir en dålig kafkanovell. Det finns inget beslutat nationellt vaccinationsprogram av riskgrupper för säsongsinfluensa, därför kan det nog hända att vårdcentralerna kan neka. Vet inte om det står i deras avtal med landstinget att de måste vaccinera… Jag vet att vissa BUMM vaccinerar mot säsongsinfluensa, andra inte. BUMM har ingen skyldighet att göra det. Min rekommendation är därför antingen att söka upp en vårdcentral som vill ta hand om barn (fråga runt i bekantskapskretsen om rekommendationer), alternativt att betala för det själv och gå till en vaccinationsbyrå.

                  Det finns rekommendationer om influensavaccination av barn från Folkhälsomyndigheten, här finns de: https://www.folkhalsomyndigheten.se/contentassets/af9f68e3cb324aaf818f8e7d53132090/rekommendationer-influensavaccination-riskgrupper.pdf

              5. Hur vet tillverkarna vad för influensa stam som kommer vara aktuell att vaccinera sig mot när de tillverkar influensa vaccinerna? För de måste väl produceras en tid innan det bryter loss?

                1. Hej! Det finns en grupp forskare, på WHO tror jag, som gör sina bästa gissningar och sedan producerar industrin utifrån det.

              6. Hej,

                vilken bra information. Jag har en följdfråga: jag bor i GBG. Här erbjuds Vaxigrip. Jag är intresserad av att vaccinera mig mot influensan, och ev barnen. Det som spökar är förstås narkolepsi. Vad säger du om Vaxigrip?

                1. Ingen som helst likhet med Pandemrix. Bra val! Hög tid att vaccinera sig, för influensasäsongen har startat.

              7. Vi bor just nu i USA och vaccinerar båda våra barn. Min dotter har astma och får vanligt vaccinet men min son får ett nässpray-vaccin (Nasal Spray Flu Vaccine). Det har gjort det mycket smidigare för honom att ta vaccinet.

                Vet du om det finns något liknande i Sverige? Varför inte annars?

                Tack för en bra blogg!

                http://www.cdc.gov/flu/about/qa/nasalspray.htm

                1. Nässprayvaccinet är registrerat i Sverige och mer effektivt än sprutvaccinet för barn. Jag ringde ett par vaccinationsbyråer idag och hörde om de hade det och det hade de inte. Tyvärr. Vet inte om det är vana, pris eller tillgång som brister, men alla som önskar det: fråga efter det när ni ska vaccinera era barn. Så skapas efterfrågan.

                  1. Fluenz har det bestämts ska gälla för barn över 2 år som uppfyller rätt kriterier på vår barnklinik i Västerbottens läns landsting. Till de andra blir det Fluarix och hos oss kostar det 60 kr. Tror Fluenz kan vara lite dyrare, är ett levande vaccin men ska verka längre än Fluarixen.

                2. Tack för ditt svar! Efter en lång och ganska kafkaartad historia har vi löst problemet. Vårdcentralen har agerat på ett sätt de inte har rätt att göra.

                  En sak jag lärt mig på vägen är att smittskyddsläkare verkar tro att barnläkare tycker att det är viktigt att endast astma grad 4 ingår. Barnläkare verkar däremot tycka att man ska vara rätt generös och vaccinera alla barn med allvarlig astma. Som förälder har jag aldrig tidigare konfronterats med astmagraderingen. Vad gäller där egentligen? Är det på något sätt klokt att låta bli att vaccinera barn med astma som ligger precis under allvarligaste nivån?

                  (Min dotter kommer vaccineras oavsett.)

                  1. Jag kan inte på något sätt förstå att det skulle vara en nackdel att vaccinera barn med lättare astma. Tycker du resonerar klokt och skönt att det löst sig i alla fall.

                  1. Om man svarade på vaccinet har man sannolikt kvar ett visst skydd. Två av tre ingående influensastammar är samma (A H1N1 och A H3N2) medan influensa B-stammen är utbytt.

                    Vilka stammar som verkligen kommer att cirkulera i Sverige den här säsongen återstår att se.

                3. Du börjar med att skriva “Under förra influensasäsongen såg jag flera tidigare friska tonåringar ligga veckovis på intensivvårdsavdelning på grund av influensa”. Var det bara tonåringar eller hände det även yngre barn? Senare i inlägget verkar fokus vara mer på barn generellt (kanske till och med mer på yngre barn?)…

                  1. Även yngre barn, framförallt de med kroniska sjukdomar, kan drabbas av svår influensa. Barn med kroniska sjukdomar och svår influensa ser vi en hel del. Och visst sjukhusvårdar vi även en del tidigare friska småbarn för influensa.

                    1. Men det ser alltså ut som att fler “helt friska” tonåringar blir allvarligt sjuka än “helt friska” yngre barn?

                      1. Hm. Det måste man gå till vetenskapliga studier eller uppföljningar för att kunna svara säkert på.

                    2. Är Fluarix ett vaccin som använts i många år eller är det utvecklat för denna säsong?
                      Hade du vaccinerat dina barn även om de inte skulle träffa någon ur en riskgrupp?

                      1. Fluarix har funnits sedan 1998. Man byter dock influensastammar inför varje säsong, och den influensastam som finländarna är oroliga för (på ett teoretiskt plan ska understrykas) är influensa A H1N1, som ingått i fluarix sedan säsongen 2010.

                        Om jag skulle vaccinerat mina barn om de inte skulle umgåtts med någon ur riskgrupp? Vet inte, mycket möjligt. Jag ÄR rätt skraj för influensa, just eftersom jag sett förfärligt sjuka barn och tonåringar, även tidigare friska. Och även en vanlig, okomplicerad influensa med 40 graders feber i en vecka är ju rätt trist, och för inget gott med sig i mina ögon.

                        1. Tack för snabbt svar och en suverän blogg!

                          Så då har vaccinet använts länge och eventuella biverkningar bör vara kända. Du pratar om andra influensavaccin som även av finländska myndigheter anses vara säkra att ge till barn. Vilka är dessa vaccin? Skyddar de mot svininfluensa/H1N1? Kan man be BVC om annat vaccin än Fluarix?

                          1. Alla årets säsongsinfluensavaccin skyddar mot samma virus inkl A H1N1. Fluenz nässprayvaccin och vaxigrip är två som inte har någon likhet med Pandemrix. Det är som regel inte BVC som vaccinerar mot influensa utan vaccinationsmottagninngar och vårdcentraler. Det man KAN göra om man vill undvika Fluarix (och det är det som är upphandlat där man bor) är att gå till vc och be läkaren om recept på vaccin, köpa det på Apoteket och gå tillbaka till vc eller vaccinationscentral och få det injicerat. Det blir mycket dyrare och krångligare förstås. Och vi talar om en teoretisk risk som vårt Läkemedelsverk inte anser vara aktuell. Fluenz finns dock bara i tiopack så det blir väldigt svårt att få om det inte är inköpt.

                        2. Sture och Bertils mamma

                          Förra året lyckades vi ta oss iväg och vaccinera hela familjen. Var så nöjd och konstaterade att vi förmodligen sparat några dagar av egen sjukdom och några VAB-dagar. Murphy uppmärksammade naturligtvis denna triumferande inställning… Dagen därpå bröt ene sonen benet och sjukskrevs fyra veckor…

                        Lämna ett svar

                        Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *