Hoppa till innehåll
Hem Influensavaccin till gravid – fördelar och nackdelar

Influensavaccin till gravid – fördelar och nackdelar

Influensavaccin till gravid

This post is also available in: English

Influensavaccin till gravida erbjuds till alla i Sverige. Läs om varför och om fördelar och nackdelar med vaccination mot influensa under graviditet.

Läs mer om influensavaccin till barn här. 

Gravida löper ökad risk för svår influensa

Anledningen till att influensavaccin rekommenderas till gravida är att gravida löper ökad risk för svår influensasjukdom jämfört med icke-gravida. Särskilt stor är denna överrisk för vissa virustyper, till exempel svininfluensan (AH1H1). Denna influensatyp sprids varje år i större eller mindre utsträckning.

Gravida löper större risk än icke-gravida jämnåriga kvinnor att sjukhusvårdas för influensa och att intensivvårdas för influensa.

Influensavaccin är säkert för fostret

Influensavaccin är säkert för fostret eller det väntade barnet. Det finns ingen ökad risk för missfall, för tidig födsel, för låg födelsevikt fosterdöd eller missbildningar. Vissa studier tyder på en minskad risk för såväl sena missfall som fosterdöd och för tidig födsel hos vaccinerade jämfört med ovaccinerade.

En skyddande effekt av influensavaccin för fostret kan bero på att influensasjukdomen i sig (särskilt svår influensa som kräver sjukhusvård) kan vara skadlig för fostrets utveckling. Skyddas den gravida mot influensa så skyddas även fostret. Alternativt så kan det vara något annat hos de gravida som väljer vaccination som skiljer dem från gravida som väljer bort vaccination. Kanske röker vaccinerade gravida mindre? I så fall kan det vara den faktorn (så kallad confoundingfaktorn) som förklarar att vaccinerade gravida tenderar att få lite friskare graviditeter.

Varför ger man influensavaccin först efter vecka 16?

Det är framförallt i tredje trimestern som man har sett de ökade riskerna med influensa för modern. Sedan vill man från vårdens sida vänta tills missfallsrisken minskat och rutinultraljud gjorts. Visst vet ni att mer än 10% av alla graviditeter slutar i missfall före v 12? Om vi skulle vaccinera alla gravida mellan v 6 och v 12 skulle fler än 10 000 gravida varje år få ett missfallsbesked i anslutning till vaccinationen och många, många skulle säkert fundera på om det hade något med vaccinationen att göra. Många skulle ju få missfallet samma dag som vaccinationen. Däremot vet vi säkert att vaccinet i sig inte ökar risken för missfall utifrån erfarenheter hos vaccinerade gravida.

Vissa foster har missbildningar, och det upptäcker man på rutinultraljud i många fall. För att inte hamna i osäkerhet kring om missbildningarna är orsakade av vaccinet vill man gärna vaccinera efteråt. Många gravida i världen är dock vaccinerade i första trimestern med influensavaccin, och ingen ökad risk för missbildningar har setts hos dem.

Gravida som även har andra riskfaktorer för svår influensa (som kroniska hjärt- och lungsjukdomar, diabetes etc) rekommenderas dock att ta vaccinet så fort kampanjen sätter igång. Det är för att fördelarna med vaccination är så stora för den gruppen att man gärna vill att de är skyddade under hela influensasäsongen.

Det innebär också att du som vill vaccinera dig tidigt på säsongen, oavsett om du är i vecka 14 eller vecka 7, absolut kan göra det.

Influensavaccination av gravida kan skydda det nyfödda barnet mot influensa

Genom att mamman är vaccinerad mot influensa kommer hon att skydda sitt nyfödda barn mot smitta på två sätt. Dels kommer hon själv ha mindre risk att bli sjuk när barnet är fött. Därmed kommer hon inte vara en smittrisk för barnet.

Dels  kommer vaccination mot slutet av graviditeten att medföra ökade halter av antikroppar hos mamman under sista trimestern. Antikroppar som förs över till barnet via moderkakan och ger barnet ett medfött skydd mot influensa de första levnadsmånaderna (sedan förstörs antikropparna och barnet måste stå för sitt eget skydd).

Läs mer om influensa hos barn här. 

Nackdelar med influensavaccination av gravida

Nackdelarna med influensavaccination är dels att vaccinerna inte är 100% effektiva, långt därifrån. Man kan alltså bli sjuk även om man fått vaccin. Biverkningarna är generellt milda, rodnad och smärta vid stickstället och lätt feber i ett par dagar.

Ska man ta fler vaccinationer som gravid?

I Sverige finns inga officiella rekommendationer om andra vacciner till gravida. I fler och fler länder har man dock börjat vaccinera gravida mot kikhosta. Det är säkert och effektivt för att skydda de nyfödda barnen mot kikhosta innan de själva fått vaccin. Om du vill ta en påfyllnadsdos med kikhostevaccin som gravid i Sverige får du bekosta det själv och gå till en vaccinationsbyrå. Påfyllnadsdosen innehåller också vaccin mot difteri och stelkramp.

Läs mer om kikhosta hos spädbarn här. 

Läs mer:

Influensa hos barn – symtom och behandling

Influensavaccin till barn – biverkningar och till vem?

Kikhosta – symtom, hur det låter, vaccin, test och behandling

Praktika för blivande föräldrar – gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund

Vaccinera eller inte? Om vaccination av bebisar.

Hur fungerar vaccin? Så stärker vaccin immunförsvaret

Vad innehåller vaccin? Finns aluminium, formaldehyd eller kvicksilver i vaccin?

Folkhälsomyndighetens översikt om vaccination av gravida mot influensa

9 kommentarer till “Influensavaccin till gravid – fördelar och nackdelar”

  1. Tack! Har önskat ett sånt här inlägg. Det mesta i inlägget har jag läst mig till från Socialstyrelsen och andra rekommendationer. Det hade varit otroligt intressant att få höra personliga tankar kring den vaccinationsrädsla som råder kring just den här typen av vaccination mot säsongsinfluensa.

  2. Hur ska man då göra om man är tidigt gravid nu när vaccinationerna drar igång? Vill inte vaccinera mig innan v.12, och v 12 passerar jag inte förens efter årsskiftet. Helst vill jag inte vaccinera mig innan RUL som då kommer vara i mitten av februari…är det ens någon idé att vaccinera sig då? När tar influensasäsongen slut?
    Jag jobbar hemifrån så jag själv träffar inte så mycket folk och åker inte så mycket kollektivtrafik dock kan väl sambon dra hem baciller eftersom han träffar mycket folk i arbetet. Bör han också vaccinera sig för att minska risken för att jag och bebis blir dåliga?

    1. Rekommendationen är att den som är gravid efter v 16 eller efter normalt rutin-ulj vaccinerar sig under den period som influensavaccinationen pågår (till och med februari??? Någon som vet?).

      Nära anhöriga till personer i riskgrupp (t ex makar till gravida) kan gärna vaccinera sig, men får då betala själv (200 kr).

  3. Jag är gravid i vecka 34 och tror att jag hade influensa för några veckor sedan, precis innan säsongsvaccinationen drog igång. Jag var på akuten efter tre dygns feber och fick Tamiflu och blev sedan bättre efter ett par dagar.
    Är det fortfarande meningsfullt att vaccinera mig? Tänker framför allt på att det inte är helt säkert att jag hade just influensa (även om jag inte vet vad det skulle ha varit annars, hade feber och muskelvärk men inga andra förkylningssymptom). Jag tänker också att det kan ge ett extra skydd för bebisen, som är beräknad i slutet av januari, om jag vaccinerar mig.

    ps. Vad roligt att bloggen lever igen!

    1. Hej! Ja, det tycker jag är meningsfullt. Som du skriver är det inte säkert att du hade influensa, dessutom skyddar vaccinet mot fler stammar än den du (kanske) hade.

  4. Om jag tolkar det rätt borde man kunna vaccinera sig även om det är tidig graviditet? Den som är i första månaderna vill gissningsvis också vaccinera sig nu, eftersom influensan snart kommer.

    1. Det kan man, men den allmänna rekommendationen är av ovanstående skäl att vänta. Jag vaccinerade mig själv mot influensa gravid i v 6-7 eftersom jag var övertygad om då att influensasjukdom var ett mycket större hot mot mitt väntade barn än vaccin. Även i tidig graviditet. Och så jobbade jag på Barnakuten också…

      1. Jag vaccinerade mig igår v5 efter rekommendation från vårdcentralen. Är lite oroad nu om jag vaccinerade mig för tidigt? Och vad som kan hända?

        1. Ingen fara. Det är mest för att man oavsett vaccination har så hög missfallsrisk i tidig graviditet som man tänker att det är bäst att vänta tills den är över så att ingen behöver undra om de fick missfall på grund av vaccinationen. Vaccinationen ökar dock inte risken för missfall. Och för att influensasjukdom bara är normalfarligt för en gravid i tidig graviditet, först i andra trimestern den blir extrafarlig.

      Lämna ett svar

      Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *