This post is also available in: English
Fakta och råd om kikhosta. Direkt av barnläkare. Att stå bredvid en liten bebis med svår kikhosta är bland det mest plågsamma jag någonsin varit med om. Bebisen får så förfärliga hostattacker som ofta slutar med att hen blir blågrå och tappar andan, ibland även medvetandet. En bebis med svår lufthunger och ångest är bland det mest plågsamma man kan se, tro mig. Och ingen kan hjälpa bebisen genom hostattacken.
Som barnläkare gör man vad man kan, och får ofta hjälpa barnet igång med andningen igen efter hostattacken. Men ibland hjälper det inte. Två spädbarn avled av sjukdomen 2014, och ett barn dog 2015. Jag vet också att många bebisar med kikhosta har sökt gång på gång på barnakuten och blivit hemskickade utan provtagning, utan att någon tänkt på sjukdomen, eftersom de inte haft en hostattack just på barnakuten.
Sympptom på kikhosta hos spädbarn
Det första symtomet på sjukdomen hos ett spädbarn kan vara ett andningsuppehåll. Får ditt barn ett andningsuppehåll får du ruska i barnet och som regel börjar barnet då andas. Om inte får du ge mun- mot mun-andning och ringa 112. Självklart måste ni komma till barnakuten efter ett andningsuppehåll, och se till då att barnet blir testat för kikhosta.
Om någon i familjen har hostat länge, bör nog barnet ha antibiotikabehandling som om det vore kikhosta innan provsvaret kommer.
Sedan fortsätter infektionen som en vanlig förkylning med snuva och hosta i några dagar. Men till skillnad från en vanlig förkylning ger inte hostan med sig, utan den blir värre och värre.
Hostattackerna blir hemska och när barnet andas in piper det högt – barnet kiknar.
Se film av ett spädbarn med kikhosta
Symtom på kikhosta hos större barn och vuxna
Hos större barn och vuxna ter sig kikhosteinfektionen mycket mer som en vanlig, seg förkylning. De för spädbarnen typiska kikningarna brukar man inte höra. Sjukdomen är inte heller farlig för större barn och vuxna, bara jobbig.
Om du är i närheten av spädbarn och får jobbig hosta – testa dig! Jag vet att det finns många som har blivit nekade sådan testning av vårdcentralsläkare. Jag blir lika arg varje gång.
Alla spädbarn som kan ha smittats ska ha antibiotika
Antibiotika hjälper mot kikhosta om man får det i början, innan kikningarna börjat. Mest effektivt är det om man får det innan man ens fått symtom. Det är ett särskilt antibiotikum som heter Ery-Max som barnen får. Vanligt penicillin hjälper inte. Tyvärr ger det riktigt mycket magbiverkningar. Men en skrikig bebis med ont i magen i tio dagar är så mycket bättre än en bebis med kikhosta.
Vaccin mot kikhosta
Vaccin mot kikhosta ingår i allmänna vaccinationsprogrammet. Det är ett sant livräddande vaccin, bebisar som fått en dos vaccin kan visst få sjukdomen, men de överlever.
Läs om tremånandersvaccin mot stelkramp, kikhosta etc
Många vuxna saknar skydd mot kikhosta och kan smitta spädbarn
Barn får påfyllnadsdoer av kikhostevaccin vid 5 och 15 års ålder. Men därefter finns inga påfyllnadsdoser. Det innebär att väldigt många vuxna är oskyddade mot sjukdomen.
Dessutom hade man en period under 1980-talet när man inte vaccinerade mot kikhosta i Sverige på grund av misstankar om att det gamla kikhostevaccinet (så kallat helcellsvaccin) hade gett svåra biverkningar hos några spädbarn.
Vaccinet som barn får i Sverige nu (acellulärt kikhostevaccin) har inga svåra biverkningar, men är inte heller hundraprocentigt effektivt.
Därför ökar antalet fall av kikhosta i Sverige, och risken att spädbarnen blir smittade ökar.
Läs om hur vaccin skyddar mot infektionsspridning
Kikhostevaccin till gravida skyddar spädbarn mot kikhosta
I Storbritannien hade man nyligen en ännu värre kikhosteepidemi än vi upplever i Sverige för närvarande. Där dog 14 spädbarn under 2012 och 13 spädbarn under 2013 till 2016. Under 2017 dog inget barn i Storbritannien av kikhosta efter att man hade infört kikhostevaccination av gravida.
Kikhostevaccin till gravida skyddar på två sätt. Dels genom att mamman bildar antikroppar som förs över via moderkakan till den nyfödda bebisen. Dels genom att mamman själv får ett skydd och inte riskerar att bli sjuk och smitta barnet när det är nyfött.
Läs mer om hur en bebis immunförsvar fungerar
I Sverige rekommenderar man inte allmän vaccination av gravida mot kikhosta, då det inte är kostnadseffektivt med tanke på hur pass ovanlig infektionen ändå är. Dessutom finns det misstankar om att barnets egna vaccinationsskydd efter tremånadersvaccinet skulle kunna bli påverkat av gravidvaccination. Det hindrar inte enskilda gravida från att gå till en vaccinationsbyrå och be om en påfyllnadsdos kikhostevaccin under sista tredjedelen av graviditeten.
Amning ger inte något skydd mot kikhosta.
Sammanfattningsvis:
Kikhosta är en dödlig sjukdom för spädbarn. Den kan förhindras genom vaccin till gravida, genom vaccin till spädbarnet från två månaders ålder och genom antibiotikabehandling till spädbarn som utsatts för smitta. Testa spädbarn och deras familjemedlemmar vid misstänkt kikhosta.
Läs mer:
Läs mer om rosslig eller ansträngd andning hos barn
Hosta hos barn – en guide om sjukdomar och huskurer
Läs mer om förkylningar hos bebisar
Läs mer om förkylningsastma hos barn
Lunginflammation hos barn – symtom och behandling
Läs mer om RS virus hos spädbarn och bebis
Skulle du rekommendera mig att vaccinera mig? Är gravid i vecka 29+1. Har en son på 2,5 på förskola. Jag och pappan har haft kikhosta men för längre än 15 år sedan. bebis beräknad i februari månad.
På vilket sätt påverkas bebisens kommande vaccinationer?
Jag tycker den nuvarande rekommendationen i Sverige är klok med tanke på smittläget och risken för att bebisens eget vaccinationssvar eventuellt kan påverkas framöver.
Här blev hela familjen rekommenderad att vaccinera sig när jag var gravid, alla – utom jag!! “Kan påverka bebisens kommande vaccinationer”, fick jag höra. Bebis är nu 3 veckor gammal. Hur kan det vara så olika råd i olika landsting?
Gravidvaccination är ingen officiell rekommendation i något landsting eller nationellt i Sverige. Teorin om att det skulle kunna påverka bebisens kommande vaccinationer är inte helt tagen ur luften, det skulle teoretiskt sett kunna vara så. Den kunskap som jag förmedlar här är senaste forskningsläget i fråga om kikhosteskydd, det var nog så att den som rekommenderade inte kände till de senaste forskningsresultaten, eller så vågade inte personen ge ett råd som inte fanns med i de officiella riktlinjerna.