Hem Kikhosta – symptom, hur det låter, test och behandling

Kikhosta – symptom, hur det låter, test och behandling

Bebis som hostar - ser ut som kikhosta

This post is also available in: English

Fakta och råd om kikhosta. Direkt av barnläkare. Att stå bredvid en liten bebis med svår kikhosta är bland det mest plågsamma jag någonsin varit  med om. Bebisen får så förfärliga hostattacker som ofta slutar med att hen blir blågrå och tappar andan, ibland även medvetandet. En bebis med svår lufthunger och ångest är bland det mest plågsamma man kan se, tro mig. Och ingen kan hjälpa bebisen genom hostattacken.

Som barnläkare gör man vad man kan, och får ofta hjälpa barnet igång med andningen igen efter hostattacken. Men ibland hjälper det inte. Två spädbarn avled av sjukdomen 2014, och ett barn dog 2015. Jag vet också att många bebisar med kikhosta har sökt gång på gång på barnakuten och blivit hemskickade utan provtagning, utan att någon tänkt på sjukdomen, eftersom de inte haft en hostattack just på barnakuten.

Sympptom på kikhosta hos spädbarn

Det första symtomet på sjukdomen hos ett spädbarn kan vara ett andningsuppehåll. Får ditt barn ett andningsuppehåll får du ruska i barnet och som regel börjar barnet då andas. Om inte får du ge mun- mot mun-andning och ringa 112. Självklart måste ni komma till barnakuten efter ett andningsuppehåll, och se till då att barnet blir testat för kikhosta.

Om någon i familjen har hostat länge, bör nog barnet ha antibiotikabehandling som om det vore kikhosta innan provsvaret kommer.

Sedan fortsätter infektionen som en vanlig förkylning med snuva och hosta i några dagar. Men till skillnad från en vanlig förkylning ger inte hostan med sig, utan den blir värre och värre.

Hostattackerna blir hemska och när barnet andas in piper det högt – barnet kiknar.

Se film av ett spädbarn med kikhosta

Symtom på kikhosta hos större  barn och vuxna

Hos  större barn och vuxna ter sig kikhosteinfektionen mycket mer som en vanlig, seg förkylning. De för spädbarnen typiska kikningarna brukar man inte höra. Sjukdomen är inte heller farlig för större barn och vuxna, bara  jobbig.

Om du är i närheten av spädbarn och får jobbig hosta – testa dig! Jag vet att det finns många som har blivit nekade sådan testning av vårdcentralsläkare. Jag blir lika arg  varje gång.

Alla spädbarn som kan ha smittats ska ha antibiotika

Antibiotika hjälper mot kikhosta om man får det i början, innan kikningarna börjat. Mest effektivt är det om man får det innan man ens fått symtom. Det är ett särskilt antibiotikum som heter Ery-Max som barnen får. Vanligt penicillin hjälper inte. Tyvärr ger det riktigt mycket magbiverkningar. Men en skrikig bebis med ont i magen i tio dagar är så mycket bättre än en bebis med kikhosta.

Vaccin mot kikhosta 

Vaccin mot kikhosta ingår i allmänna vaccinationsprogrammet. Det är ett sant livräddande vaccin, bebisar som fått en dos vaccin kan visst få sjukdomen, men de överlever.

Läs om tremånandersvaccin mot stelkramp, kikhosta etc

Många vuxna saknar skydd mot kikhosta och kan smitta spädbarn 

Barn får påfyllnadsdoer av kikhostevaccin vid 5 och 15 års ålder. Men därefter finns inga påfyllnadsdoser. Det innebär att väldigt många vuxna är oskyddade mot sjukdomen.

Dessutom hade man en period under  1980-talet när man inte vaccinerade mot kikhosta i Sverige på grund av misstankar om att det gamla kikhostevaccinet (så  kallat helcellsvaccin) hade gett svåra biverkningar hos några spädbarn.

Vaccinet som barn får i Sverige nu (acellulärt kikhostevaccin) har inga svåra biverkningar, men är inte heller hundraprocentigt effektivt.

Därför  ökar antalet fall av kikhosta i Sverige, och risken att spädbarnen blir smittade ökar.

Läs om hur vaccin skyddar mot infektionsspridning

Kikhostevaccin till gravida skyddar spädbarn mot kikhosta

I Storbritannien hade man nyligen en ännu värre kikhosteepidemi än vi upplever i Sverige för närvarande. Där dog 14 spädbarn under 2012 och 13 spädbarn under 2013 till 2016. Under 2017 dog inget barn i Storbritannien av kikhosta efter att man hade infört kikhostevaccination av gravida.

Kikhostevaccin till gravida skyddar på två sätt. Dels genom att mamman bildar antikroppar som förs över via moderkakan till den nyfödda bebisen. Dels genom att mamman själv får ett skydd och inte riskerar att bli sjuk och smitta barnet när det är nyfött.

Läs mer om hur en bebis immunförsvar fungerar

I Sverige  rekommenderar man inte allmän vaccination av gravida mot kikhosta,  då det inte är kostnadseffektivt med tanke på hur pass ovanlig infektionen ändå är. Dessutom finns det misstankar om att barnets egna vaccinationsskydd efter tremånadersvaccinet skulle kunna bli påverkat av gravidvaccination. Det hindrar inte enskilda gravida från att gå till en vaccinationsbyrå och be om en påfyllnadsdos kikhostevaccin under sista tredjedelen av graviditeten.

Amning ger inte något skydd mot kikhosta.

Sammanfattningsvis:

Kikhosta är en dödlig sjukdom för spädbarn. Den kan förhindras  genom vaccin till gravida, genom vaccin till spädbarnet  från två månaders ålder och genom antibiotikabehandling till spädbarn som utsatts för smitta. Testa spädbarn och deras familjemedlemmar vid misstänkt kikhosta.

Läs mer:

Läs mer om rosslig eller ansträngd andning hos barn

Hosta hos barn – en guide om sjukdomar och huskurer

Läs mer om förkylningar hos bebisar

Läs mer om förkylningsastma hos barn

Lunginflammation hos barn – symtom och behandling

Läs mer om RS virus hos spädbarn och bebis

Läs mer om hur en bebis immunförsvar fungerar

Läs om tremånandersvaccin mot stelkramp, kikhosta etc

27 kommentarer till “Kikhosta – symptom, hur det låter, test och behandling”

  1. Läste att kikhosta orsakas av en bakterie. Varför vaccinerar man då? Man brukar ju vaccinera mot virus.

    1. Hej! Man kan vaccinera både mot bakterier och virus. Kikhosta orsakas av bakterien Bordetella pertussis.

  2. Hej, efter hur många dagar får bebisen visst skydd efter dos 1? Jag vågade ej vaccinera min bebis pga förkylning och inser att dopet är bara 1.5v efter den nya tiden för vaccination. Hinner min bebis utveckla skydd på 1.5v?
    Hälsn Sabina

    1. Hej! Det går inte riktigt att svara säkert på, men det är klart att ni ska ha dop oavsett hur vaccinationen ligger i förhållande till det. Kikhosta smittar framförallt vid närkontakt, som i familjer. Låt bara inte bebisen gosa med tydligt hostiga och förkylda vänner och släktingar!

  3. I USA blir man som gravid uppmanad att ta Tdap-vaccin (där kikhosta ingår) i vecka 27-36, för att ge det ofödda barnet visst skydd och för att minska risken att man själv smittar. Dessutom rekommenderar CDC att alla som ska vara i nära kontakt med barnet vaccinerar sig minst två veckor innan barnets beräknade födelse. Kanske något som borde diskuteras även i Sverige?

  4. Så jäkla hemsk sjukdom. Fick veta i förrgår att våran lilla tjej haft kikhosta 4 veckor i onödan, för att en sköterska inte tog provet rätt!! Vart livrädd dagligen för att vårat lilla hjärta inte ska vakna upp mer. Tyvärr han jag ju inte ge nått vaccin innan hon vart sjuk. Nu hoppas vi bara att hon ska bli frisk fort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *