This post is also available in: English
Att barn kissar på sig är vanligt. Man räknar med att de flesta barn är dagtorra vid fem års ålder och nattorra vid 6 års ålder, men många blir det tidigare än så. Och vissa senare. Att kissa på sig som skolbarn är ofta både pinsamt och jobbigt, men det finns hjälp att få.
Om du har ett yngre barn kan du läsa mer om potträning i det här inlägget.
Barn som plötsligt börjar kissa på sig igen
Om ett barn som är torrt börjar kissa på sig igen kan det bero på flera saker, som du kan läsa om i inlägget. Om barnet samtidigt verkar törstigt och kissa mycket, då måste du gå till vårdcentralen. Ökad törst och att kissa mycket är nämligen det enda symtomet på diabetes i tidigt skede. Ett urinprov visar om det finns socker i urinen. Finns det socker i urinen är det barnakuten direkt som gäller. Finns det inte socker i urinen kan du andas ut – då är det inte diabetes.
Hur ofta går barnet på toaletten?
Många barn kissar på sig för att de håller sig om dagarna. Det är vanligt att inte känna sig trygg med toalettsituationen på förskolan eller skolan. Vissa barn har kanske inget emot toaletterna, men är så engagerade i vad de gör att de glömmer att kissa. När barnet håller sig blir blåsan spänd och överfull, det är lätt att förstå att det kan rinna över några droppar eller att det kommer en hel kaskad när barnet verkligen inte kan hålla sig längre. En överfull blåsa drabbas dessutom lättare av urinvägsinfektion, som också kan leda till läckage.
Mer om urinvägsinfektion hos barn kan du läsa här.
Många barn hittar knep för att hålla sig
Många barn som blir kissnödiga hastigt och ofta hittar knep för att hålla sig. Flickor sätter sig på hälen så den trycker mot snippan och håller på så sätt tillbaka kissimpulsen. Pojkar kan ofta krama om snoppen med handen (går bra med händerna i fickan). Det här är inte så bra. Visserligen kan barnen skjuta upp toagåendet, men det blir inte någon ordning på blåsfunktionen när barnen börjat med sådana här knep.
Första behandlingssteget: kisschema!
Första behandlingssteget är ett kisschema. Barnet ska gå på toaletten och försöka kissa var tredje timme, det blir vid varje måltid/mellanmål ungefär. Hitta tidpunkter som stämmer med barnets fasta rutiner. Hjälp barnet att komma ihåg. Prata med förskolepedagogerna/lärare/fritidspedagoger om att hjälpa barnet komma ihåg i förskolan/skolan/på fritids.
Andra behandlingssteget: förstoppningsbehandling
Kiss och bajs hör ihop och många, många barn som kissar på sig är förstoppade. Jag sätter in förstoppningsbehandling på de allra flesta barn som kissar på sig. Vill man prova hemma kan man prova Laktulos som finns receptfritt på apoteket.
Mer om förstoppning hos barn kan du läsa här.
Hjälper inte kisschema och laktulos: sök barnläkare
Om inte kisschema och laktulos hjälper på några veckor, sök barnläkare. Det finns mer hjälp att få! Ofta behövs remiss från vårdcentral. Hos barnläkaren finns också ofta en kisskunnig barnsjuksköterska och om du har extra tur en barnuroterapeut. De sistnämnda är sällsynta fåglar, tyvärr, så det kan du inte räkna med.
Hos barnläkaren undersöks barnet, och sjuksköterskan låter barnet kissa på en specialtoalett med mätare som kan visa om barnets urinblåsa fungerar normalt, är överaktiv eller snarare underaktiv. Sjuksköterskan kollar också om barnet kan tömma urinblåsan.
Beroende på resultat av utredningen finns det olika läkemedel att prova. Om barnet kissar på sig på natten finns larmbehandling, som är effektiv, men mycket krävande för familjen.
En guldgruva för information om barn och kiss är svenska enuresakademins hemsida. Det är inte för designens skull du ska gå dit, utan för deras utmärkta information!
Läs mer:
Potträning – när sluta med blöja och hur bli blöjfri
Urinvägsinfektion (uvi) hos barn och bebis – symtom och behandling
Förstoppning hos barn – vad hjälper mot att vara hård i magen
Hej!
Tack för mycket bra blogg. Hänvisar ofta till den när jag stöter på oroliga föräldrar. (Jag är “vuxendoktor”)
Min 5-åring som har varit torr dag och natt i snart 3år har plötsligt börjat kissa på sig jämt. Jag överdriver inte om jag säge att vi inte haft en blötbyxa sen dagen vi/han bestämde sig för att sluta.
Nu sen 2-3 veckor tillbaka är kalsongerna blöta konstant. Jag upplever att han inte kissar klart. Har inte tid. Han kissar regelbundet, men ofta efter påtryckning.
Är det vanligt att man börjar kissa på sig efter flera torra år?
Han är inte förstoppad.
Ta sonen till vårdcentralen idag och ta en urinsticka i första hand. Jätteviktigt att kolla på en gång så han inte fått diabetes. Om han inte fått det så är det inte så bråttom, då kan man titta igenom kiss-, bajs- och dryckesvanor i lugn orh ro.
Tillägg:
Dottern är kollad för diabetes och urinvägsinfektion. Har inget av det
Vi orkar inte mer snart!
Dottern snart 5år har gått på kisschema ett par månader.
Dricker inte för mkt el för lite.
Är inte förstoppad!
Kissar varje timme (klarar ibland 2h).
Kan inte hålla mer kiss än MAX 1dl i blåsan.
Kiss per gång är ca 1/2dl-1dl
Utan blöja på dagen sen hon var 2år
Aldrig(!) haft en torr blöja på natten (provat utan men då har hon vaknat/kissat på sig 3ggr/natt.
Att få henne att hålla sig längre går verkligen inte (ibland verkar hon vilja försöka hålla sig)!! Hon kissar ner sig helt el delvis om tiden går över 2h.
Hon har alltid varit ett barn som sprungit på toa mkt. Bryr sig inte om hon kissar ner sig. Alltså skäms inte eller verkar vilja låta bli.
Säger ofta hon känner sig kissnödig, nästan jämt.
Detta tär på oss..
Har ni hjälp från en bra barnläkarmottagning? Annars tycker jag ni ska se till att skaffa er det!
tack för ett bra inlägg!
känner precis igen mig i min dotter..
hon är 4,5 år nu. blev torr på dagen tidigt, strax innan 2 års ålder. började själv säga till när hon skulle kissa så vi tog bort blöjan. fungerade bra i ett halvår. sen började hon kissa på sig, sa inte till osv. detta har sedan hållit i sig sedan dess, undantaget några kortare perioder (av cirka 1-2 månader i stöten) då det fungerat nästintill problemfritt med toabesöken.
nu senaste tiden så har det varit väldigt struligt. hennes impuls när hon känner sig kissnödig är att sätta sig på hälen istället för att skynda till toan. hon kissar väldigt ofta, men tömmer sällan blåsan. försöker uppmuntra till att sitta länge, läsa en bok och slappna av så att hon ska dubbelkissa men mycket sällan händer detta. hon kan ofta ha kissat, en stund senare är hon våt i trosan och/eller byxorna. hon bajsar nästan alltid ett par gånger per dag.
vet att det inte hjälper att bli arg men tålamodet är sedan mycket länge ansträngt. särskilt då det känns som om inget hjälper… konstigt är att det funkat bra i perioder, då känns det ju ändå som om hon kan om hon vill.
nattblöjan har vi knappt försökt oss på…
vad tror du om kisschema på varje timma? ska även prova laktulos och se om det blir bättre.
är ju livrädd för att detta ska hänga i sig när hon ska börja skolan och det ska bli ett utanförskap kring det…
tack för en fantastiskt bra blogg!
mvh evelina
Kisschema ja, men var tredje timma, inte varje. Annars gör och tänker du helt rätt. Kontakta en barnläkarmottagning (via BVC) om det fortsätter så här trots detta.
Jag undrar över kissschemat du beskriver. Ska barnet alltså gå på toaletten var tredje timme även om det inte kommer ngt? Och man hindrar när det vill kissa en annan tid? Är barnet nödigt efter en timme får det hålla sig i två timmar? Eller vad menas? Vårt barn kissar med 30-90 min mellanrum, ibland på toaletten ofta i byxorna. Det jag inte förstår är hur jag i praktiken ska genomföra kissschemat. Be henne hålla sig tills det gått tre timmar går ju inte eftersom hon då kissar på sig. Och ganska ofta kommer hon ju inte vara kissnödig precis efter tre timmar (eftersom redan kissat i byxorna två ggr) mellan. Hon kommer absolut inte vilja kissa på toaletten om hon inte är kissnödig, och tvinga tycker jag inte verkar så bra. Kan du alltså förklara hur detta genomförs i praktiken? Överlag hur får man ett barn som inte vill gå på toa att gå?
Hej! Ja, gå på toa även om det inte kommer något. Hindra inte toalettbesök om man vill gå oftare. Jag kan inte ge dig individuella råd kring ditt barn på bloggen, du behöver diskutera igenom det hela med någon på en vårdmottagning!
Massa bra tips och svar. Jag trodde inte att det fanns så många olika omständigheter. Men så var det ju tjugo år sedan jag hade en liten grabb att oroa mig för. Inte för jag minns att jag någonsin hade anledning att oroade mig.
Hej !
jag har en tonåring som kissar och bajsar på sig dagligen .När hon sitter på stolen i klassrumet , I bamban , Hos doktorn även hemma , också i bussen och andra dagliga ställen . Vi har försökt med blöjor men kisset kommer i alla fall ut . Men hennes problem är att hon inte vet när hon gör på sig
och ingen kan hjälpa till vi försöker med en potta läraren ligger en potta under henne i klassrumet och hon får ha en tjol och inga ljusa kläder .
snälla hjälp annars kommer hon fortsätta så
det kommer bli mer och mer pinsamt när en 14 åring kissar och bajsar på sig vart hon än går
Jag hoppas ni fått hjälp. Självklart behöver din tonåring bli undersökt av barnläkare. Gå till vårdcentralen och be om en remiss till en barnläkare så ni får den hjälp hon behöver.
Mycket intressant blogg. Men nu blir jag ju uppriktigt orolig när jag läser här.
Min dotter Ebba, 4.5 år gammal. Vart blöjfri sedan ca 2år, både natt och dag.
Knappt en enda kisstrosa… Fram till nu.
Det ligger alltid kissbyxor på facket på dagis… Minst 2 par.
Hon dricker ganska mycket, men jag vet inte om jag tycker det är ovanligt mycket… Men vill gärna ha vatten oftare än sina syskon
Ofta sur och tvär.
Klagar ibland över att hon ser suddigt, är alltid yr på morgonen när jag väcker henne.
Detta är symtom som pågått ganska länge…
Hon har inte minskat i vikt .
Diabetes ? Har googlat lite nu och det verkar ofta komma plötsligt ?! Detta har pågått någon månad.
Tacksam för svar och synpunkt . Men jag ringer givetvis Vc i morrn och hoppas bli tagen på allvar !!
Vad bra att du ringer till VC! Se till att få komma dit idag och ta med ett urinprov, Om det inte är socker i kisset (ser man med urinsticka) har hon inte diabetes. Hoppas inte! Men jättebra att du kollar.
När ska dem klara av det helt utan blöja? Sonen blev blöjfri förra sommaren… Men haft blöja på natten… Efter årsskiftet har vi perioder utan blöja, då han inte vill alltid… Vissa nätter går bra, andra mindre bra… O grejen är att han vaknar inte av att han kissat på sig så han kan sova i kissade kläder upp mot 5h 🙁 han kissar redan var tredje timme o har laxeringsmedel… Mitt rädsla är att jag ibland omedvetet ( numera medvetet) nekar honom vatten innan läggdags för att han ska inte kissa på sig… O det är ju inte bra om han är törstig… Då som sagt sagt det här är så olika från natt till natt så går vi efter känsla o försöker vara lyhörda vad sonen säger…
Det finns inget “ska” här. Det tar olika lång tid för olika barn. När barnet börjat förskoleklass kan det vara dags att söka barnläkare om nätterna fortfarande inte är torra. Vissa barn behöver gå upp och kissa en gång varje natt och håller sig torra då. Ni kan prova att väcka honom för att gå och kissa innan ni lägger er på kvällen om ni vill, se om han håller sig torr resten av natten då.