Hoppa till innehåll
Hem Kissa på sig – behandling av sängvätning och dagväta hos barn

Kissa på sig – behandling av sängvätning och dagväta hos barn

This post is also available in: English

Att barn kissar på sig är vanligt. Man räknar med att de flesta barn är dagtorra vid fem års ålder och nattorra vid 6 års ålder, men många blir det tidigare än så. Och vissa senare. Att kissa på sig som skolbarn är ofta både pinsamt och jobbigt, men det finns hjälp att få.

Om du har ett yngre barn kan du läsa mer om potträning i det här inlägget.

Barn som plötsligt börjar kissa på sig igen

Om ett barn som är torrt börjar kissa på sig igen kan det bero på flera saker, som du kan läsa om i inlägget. Om barnet samtidigt verkar törstigt och kissa mycket, då måste du gå till vårdcentralen.  Ökad törst och att kissa mycket är nämligen det enda symtomet på diabetes i tidigt skede. Ett urinprov visar om det finns socker i urinen. Finns det socker i urinen är det barnakuten direkt som gäller. Finns det inte socker i urinen kan du andas ut – då är det inte diabetes.

Hur ofta går barnet på toaletten? 

Många barn kissar på sig för att de håller sig om dagarna. Det är vanligt att inte känna sig trygg med toalettsituationen på förskolan eller skolan. Vissa barn har kanske inget emot toaletterna, men är så engagerade i vad de gör att de glömmer att kissa.  När barnet håller sig blir blåsan spänd och överfull, det är lätt att förstå att det kan rinna över några droppar eller att det kommer en hel kaskad när barnet verkligen inte kan hålla sig längre. En överfull blåsa drabbas dessutom lättare av urinvägsinfektion, som också kan leda till läckage.

Mer om urinvägsinfektion hos barn kan du läsa här. 

Många barn hittar knep för att hålla sig

Många barn som blir kissnödiga hastigt och ofta hittar knep för att hålla sig. Flickor sätter sig på hälen så den trycker mot snippan och håller på så sätt tillbaka kissimpulsen. Pojkar kan ofta krama om snoppen med handen (går bra med händerna i fickan). Det här är inte så bra. Visserligen kan barnen skjuta upp toagåendet, men det blir inte någon ordning på blåsfunktionen när barnen börjat med sådana här knep.

Första behandlingssteget: kisschema!

Första behandlingssteget är ett kisschema. Barnet ska gå på toaletten och försöka kissa var tredje timme, det blir vid varje måltid/mellanmål ungefär. Hitta tidpunkter som stämmer med barnets fasta rutiner. Hjälp barnet att komma ihåg. Prata med förskolepedagogerna/lärare/fritidspedagoger om att hjälpa barnet komma ihåg i förskolan/skolan/på fritids.

Andra behandlingssteget: förstoppningsbehandling

Kiss och bajs hör ihop och många, många barn som kissar på sig är förstoppade. Jag sätter in förstoppningsbehandling på de allra flesta barn som kissar på sig. Vill man prova hemma kan man prova Laktulos som finns receptfritt på apoteket.

Mer om förstoppning hos barn kan du läsa här. 

Hjälper inte kisschema och laktulos: sök barnläkare

Om inte kisschema och laktulos hjälper på några veckor, sök barnläkare. Det finns mer hjälp att få! Ofta behövs remiss från vårdcentral. Hos barnläkaren finns också ofta en kisskunnig barnsjuksköterska och om du har extra tur en barnuroterapeut. De sistnämnda är sällsynta fåglar, tyvärr, så det kan du inte räkna med.

Hos barnläkaren undersöks barnet, och sjuksköterskan låter barnet kissa på en specialtoalett med mätare som kan visa om barnets urinblåsa fungerar normalt, är överaktiv eller snarare underaktiv. Sjuksköterskan kollar också om barnet kan tömma urinblåsan.

Beroende på resultat av utredningen finns det olika läkemedel att prova. Om barnet kissar på sig på natten finns larmbehandling, som är effektiv, men mycket krävande för familjen.

En guldgruva för information om barn och kiss är svenska enuresakademins hemsida. Det är inte för designens skull du ska gå dit, utan för deras utmärkta information!

Läs mer:

Potträning – när sluta med blöja och hur bli blöjfri

Urinvägsinfektion (uvi) hos barn och bebis – symtom och behandling

Förstoppning hos barn – vad hjälper mot att vara hård i magen

16 kommentarer till “Kissa på sig – behandling av sängvätning och dagväta hos barn”

 1. Hej!
  Tack för mycket bra blogg. Hänvisar ofta till den när jag stöter på oroliga föräldrar. (Jag är “vuxendoktor”)
  Min 5-åring som har varit torr dag och natt i snart 3år har plötsligt börjat kissa på sig jämt. Jag överdriver inte om jag säge att vi inte haft en blötbyxa sen dagen vi/han bestämde sig för att sluta.
  Nu sen 2-3 veckor tillbaka är kalsongerna blöta konstant. Jag upplever att han inte kissar klart. Har inte tid. Han kissar regelbundet, men ofta efter påtryckning.
  Är det vanligt att man börjar kissa på sig efter flera torra år?
  Han är inte förstoppad.

  1. Ta sonen till vårdcentralen idag och ta en urinsticka i första hand. Jätteviktigt att kolla på en gång så han inte fått diabetes. Om han inte fått det så är det inte så bråttom, då kan man titta igenom kiss-, bajs- och dryckesvanor i lugn orh ro.

 2. Vi orkar inte mer snart!
  Dottern snart 5år har gått på kisschema ett par månader.
  Dricker inte för mkt el för lite.
  Är inte förstoppad!
  Kissar varje timme (klarar ibland 2h).
  Kan inte hålla mer kiss än MAX 1dl i blåsan.
  Kiss per gång är ca 1/2dl-1dl
  Utan blöja på dagen sen hon var 2år
  Aldrig(!) haft en torr blöja på natten (provat utan men då har hon vaknat/kissat på sig 3ggr/natt.
  Att få henne att hålla sig längre går verkligen inte (ibland verkar hon vilja försöka hålla sig)!! Hon kissar ner sig helt el delvis om tiden går över 2h.
  Hon har alltid varit ett barn som sprungit på toa mkt. Bryr sig inte om hon kissar ner sig. Alltså skäms inte eller verkar vilja låta bli.
  Säger ofta hon känner sig kissnödig, nästan jämt.
  Detta tär på oss..

  1. Har ni hjälp från en bra barnläkarmottagning? Annars tycker jag ni ska se till att skaffa er det!

 3. tack för ett bra inlägg!
  känner precis igen mig i min dotter..
  hon är 4,5 år nu. blev torr på dagen tidigt, strax innan 2 års ålder. började själv säga till när hon skulle kissa så vi tog bort blöjan. fungerade bra i ett halvår. sen började hon kissa på sig, sa inte till osv. detta har sedan hållit i sig sedan dess, undantaget några kortare perioder (av cirka 1-2 månader i stöten) då det fungerat nästintill problemfritt med toabesöken.
  nu senaste tiden så har det varit väldigt struligt. hennes impuls när hon känner sig kissnödig är att sätta sig på hälen istället för att skynda till toan. hon kissar väldigt ofta, men tömmer sällan blåsan. försöker uppmuntra till att sitta länge, läsa en bok och slappna av så att hon ska dubbelkissa men mycket sällan händer detta. hon kan ofta ha kissat, en stund senare är hon våt i trosan och/eller byxorna. hon bajsar nästan alltid ett par gånger per dag.
  vet att det inte hjälper att bli arg men tålamodet är sedan mycket länge ansträngt. särskilt då det känns som om inget hjälper… konstigt är att det funkat bra i perioder, då känns det ju ändå som om hon kan om hon vill.
  nattblöjan har vi knappt försökt oss på…

  vad tror du om kisschema på varje timma? ska även prova laktulos och se om det blir bättre.
  är ju livrädd för att detta ska hänga i sig när hon ska börja skolan och det ska bli ett utanförskap kring det…

  tack för en fantastiskt bra blogg!
  mvh evelina

  1. Kisschema ja, men var tredje timma, inte varje. Annars gör och tänker du helt rätt. Kontakta en barnläkarmottagning (via BVC) om det fortsätter så här trots detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.