Hem Knöl bakom örat, på halsen eller i nacken hos barn

Knöl bakom örat, på halsen eller i nacken hos barn

This post is also available in: English

Har du upptäckt en knöl bakom örat, i nacken eller på halsen hos ditt barn? Kanske är det en lymfkörtel, men ska den verkligen vara där så länge? Kan knutorna vara något farligt?

Knölarna är ofta lymfkörtlar

Ärtstora knölarna på halsen, i nacken eller bakom örat är nästan alltid lymfkörtlar. Lymfkörtlar finns även i armhålor, ljumskar, inne i magen och mellan lungorna. De sistnämnda kan man förstås inte känna med fingrarna. Lymfkörtlar upp till en centimeter i storlek i ljumsken, bakom örat, i nacken  eller på halsen är helt normalt och friskt.

Vad är lymfkörtlar?

Lymfkörtlar är en viktig del av immunförsvaret. De finns alltid där. I lymfkörtlarna finns lymfocyter, en sorts vita blodkroppar. Lymfocyterna blir fler vid infektioner, och därför växer lymfkörtlarna då.

Läs om hur spädbarns immunförsvar fungerar

Svullna lymfkörtlar

Vilande lymfkörtlar är ärtstora eller känns ibland knappt alls. Vid infektioner svullnar lymfkörtlarna och kan ofta bli upp till 2-3 cm i storlek. Någon månad efter infektionen krymper de ofta ihop igen. Ibland tar det längre tid.

Läs mer om halsfluss, körtelfeber och svullna lymfkörtlar på halsen hos barn

I samband med och efter öroninflammation kan man ofta känna förstorade lymfkörtlar bakom örat.

Läs mer om öroninflammation hos barn – symtom och behandling

Låt lymfkörtlar vila

Om man har känt en lymfkörtel på sitt barn kan det vara lätt att vilja kontrollera om den försvunnit. Varje gång man känner på lymfkörteln så retar man den lite, och då kan svullnaden ta längre tid att lägga sig. Det är därför smart att sätta ett kryss i kalendern, eller alarm på mobilen efter fyra veckor, och hålla sig från att känna under tiden. Om knölen är större eller fortfarande mer än två centimeter stor efter fyra veckor är det dags att söka vårdcentralen då.

Lymfkörtlar finns på halsen, i nacken och bakom öronen hos friska barn.
Kan knölar på halsen vara cancer? 

Det är extremt ovanligt att knölar på halsen, i nacken och bakom örat hos barn beror på cancer. Körtlar med cancer i (ofta lymfom, eller lymfkörtelcancer), är hårda, och till skillnad från friska körtlar så fortsätter de att växa hela tiden.

Läs mer:

Läs mer om hur en bebis immunförsvar fungerar

Läs mer om halsfluss, körtelfeber och svullna lymfkörtlar på halsen hos barn

Läs mer om streptokocker hos barn

Läs mer om öroninflammation hos barn – symtom och behandling

20 kommentarer till “Knöl bakom örat, på halsen eller i nacken hos barn”

  1. Hej, får panik, jag upptänkte massa knölar vid nacken och bakom örat på min 15 månaders dotter. En del är hårda och andra mjuka. Minst 5st, ungefär 5mm, 1cm, 1,5cm, olika storlekar. Hur ska jag gå tillväga för att få snabbaste hjälp? Jag vill att hon blir undersökt snabbt.

    1. Hej! Ring vårdcentralen och se om du kan få en bokad tid inom närmaste dagarna. Med tanke på coronasituationen är det att föredra jämfört med att åka till barnakuten. Hälsningar, Cecilia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *