Hoppa till innehåll
Hem Knöl bakom örat, på halsen eller i nacken hos barn

Knöl bakom örat, på halsen eller i nacken hos barn

This post is also available in: English

Har du upptäckt en knöl bakom örat, i nacken eller på halsen hos ditt barn? Kanske är det en lymfkörtel, men ska den verkligen vara där så länge? Kan knutorna vara något farligt?

Knölarna är ofta lymfkörtlar

Ärtstora knölarna på halsen, i nacken eller bakom örat är nästan alltid lymfkörtlar. Lymfkörtlar finns även i armhålor, ljumskar, inne i magen och mellan lungorna. De sistnämnda kan man förstås inte känna med fingrarna. Lymfkörtlar upp till en centimeter i storlek i ljumsken, bakom örat, i nacken  eller på halsen är helt normalt och friskt.

Vad är lymfkörtlar?

Lymfkörtlar är en viktig del av immunförsvaret. De finns alltid där. I lymfkörtlarna finns lymfocyter, en sorts vita blodkroppar. Lymfocyterna blir fler vid infektioner, och därför växer lymfkörtlarna då.

Läs om hur spädbarns immunförsvar fungerar

Svullna lymfkörtlar

Vilande lymfkörtlar är ärtstora eller känns ibland knappt alls. Vid infektioner svullnar lymfkörtlarna och kan ofta bli upp till 2-3 cm i storlek. Någon månad efter infektionen krymper de ofta ihop igen. Ibland tar det längre tid.

Läs mer om halsfluss, körtelfeber och svullna lymfkörtlar på halsen hos barn

I samband med och efter öroninflammation kan man ofta känna förstorade lymfkörtlar bakom örat.

Läs mer om öroninflammation hos barn – symtom och behandling

Låt lymfkörtlar vila

Om man har känt en lymfkörtel på sitt barn kan det vara lätt att vilja kontrollera om den försvunnit. Varje gång man känner på lymfkörteln så retar man den lite, och då kan svullnaden ta längre tid att lägga sig. Det är därför smart att sätta ett kryss i kalendern, eller alarm på mobilen efter fyra veckor, och hålla sig från att känna under tiden. Om knölen är större eller fortfarande mer än två centimeter stor efter fyra veckor är det dags att söka vårdcentralen då.

Lymfkörtlar finns på halsen, i nacken och bakom öronen hos friska barn.
Kan knölar på halsen vara cancer? 

Det är extremt ovanligt att knölar på halsen, i nacken och bakom örat hos barn beror på cancer. Körtlar med cancer i (ofta lymfom, eller lymfkörtelcancer), är hårda, och till skillnad från friska körtlar så fortsätter de att växa hela tiden.

Läs mer:

Läs mer om hur en bebis immunförsvar fungerar

Läs mer om halsfluss, körtelfeber och svullna lymfkörtlar på halsen hos barn

Läs mer om streptokocker hos barn

Läs mer om öroninflammation hos barn – symtom och behandling

14 kommentarer till “Knöl bakom örat, på halsen eller i nacken hos barn”

 1. Tack för en mkt bra, saklig o faktamässig info! Mkt uppskattat för oss som samarbetande föräldrar, då man som oss har 1 förälder som tenderar att få mer oro o ångest utifrån “worse case” innan fynd påträffats… Där jag råkar vara naturvetaren som beskylls känslokall innan kliniska fynd påträffats…

 2. Sonen 18 månader har sen han bara var några veckor haft stora lymfkörtlar på hals och i nacke och blivit sedd av doktor som konstaterat ofarliga lymfkörtlar. De känns alltid. Nu har jag hittat en knöl större än ett riskorn men mindre än en ärta ovanför ena nyckelbenet mot halsen till – är det ett “tillåtet ställe” på ett litet barn?

  1. Mellan riskorn och ärta låter väldigt snällt tycker jag. Typiskt fall för att kolla om fyra veckor och söka om den växt.

 3. Hej!
  Jag är en av dom där föräldrarna. Min son har två knölar som är tunt 1 1-2 vm på halsen, men alltså han har haft dom i 2 år.. Har kollat dessa med 3 läkare, ingen fara säger alla.. Varför försvinner dom inte, han har inte haft en infektion på över två år. Han är dock aldrig sjuk, kan dessa “knölar” samla ihop alla bakterier?
  Mvh lina

  1. Vissa barn har lite större körtlar som sitter kvar länge länge. Kanske är det så som du tänker att han har ett piggt immunsystem och det är därför han inte är sjuk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *