Knöl på halsen, bakom örat, i nacken hos barn – lymfkörtel eller annat?

Det är vanligt att ha knölar bakom örat, på halsen och i nacken. Knölarna kan vara hårda eller mjuka, de kan växa och krympa igen. Här lär du dig att känna igen lymfkörtlar och veta när du ska söka vård.

Knöl på halsen är ofta en lymfkörtel

Knölarna man känner på halsen, i nacken eller bakom örat är nästan alltid lymfkörtlar. Lymfkörtlarna är de vita blodkropparnas hem. De vita blodkropparna föds i benmärgen, simmar runt i blodet och bor och utvecklas i lymfkörtlarna. Lymfkörtlar finns även i armhålor, ljumskar, inne i magen och mellan lungorna. De sistnämnda kan man förstås inte känna med fingrarna. Vilande lymfkörtlar är ärtstora eller känns knappt alls. Ett gäng lymfkörtlar upp till en centimeter i storlek i ljumsken, bakom örat, i nacken  eller på halsen är alltså helt normalt och friskt.

Läs mer om hur immunförsvaret och de vita blodkropparna fungerar här. 

Svullna lymfkörtlar

När det kommer in bakterier eller virus i lymfkörtlarnas område startar en febril aktivitet i lymfkörteln. Lymfkörteln svullnar då och ömmar ofta. Ofta svullnar många lymfkörtlar i ett område upp samtidigt. Vid halsfluss och körtelfeber svullnar halsens körtlar upp kraftigt, man får feber, grötigt tal, ont i halsen och luktar ofta illa ur munnen.

Mer om halsfluss kan du läsa här. 

Vid halsfluss hjälper antibiotika, så sök vårdcentralen om ditt barn har misstänkta symtom. Vid körtelfeber, som är en virusinfektion, hjälper inte antibiotika, så det behövs provtagning för att skilja dem åt.

I samband med och efter öroninflammation kan man ofta känna förstorade lymfkörtlar bakom örat.

Läs mer om öroninflammation här. 

En förstorad lymfkörtel

En enstaka knöl på halsen som är mellan en och två centimeter är sannolikt en arbetande lymfkörtel som bekämpar en liten infektion som inte behöver märkas på annat sätt. Även om körtlarna kan svullna upp snabbt, så tar det ofta längre tid för dem att svullna av.  Inom fyra veckor brukar en svullen lymfkörtel ha krympt till normalstorlek igen.

Om man känner på lymfkörteln varje dag så retar man den, och då kan svullnaden ta längre tid att lägga sig. Det är därför smart att sätta ett kryss i kalendern, eller alarm på mobilen efter fyra veckor, och hålla sig från att känna under tiden. Om knölen är lika stor efter fyra veckor är det dags att söka vårdcentralen då.

Bakterieinfektion i lymfkörtlarna – bakteriell lymfadenit

En lymfkörtel som hastigt växer till och blir flera centimeter större för varje dag, är varm,  rodnad och öm, kan ha drabbats av en bakterieinfektion i lymfkörteln, en så kallad bakteriell lymfadenit. För att läka den krävs antibiotikabehandling, ibland i droppform. Sök akutsjukvård.

Mer om feber hos barn kan du läsa här. 

Mer om antibiotikabehandling till barn kan du läsa här. 

Svullen och rodnad örsnibb kan vara borrelia

Om ett barn har svullna lymfkörtlar kring örat och halsen och samtidigt har en svullen och rodnad örsnibb är det ett tecken på borreliainfektion som ska behandlas med antibiotika.

Läs mer om borreliainfektion hos barn här. 

Kan knölar på halsen vara cancer? 

Det är mycket ovanligt att knölar på halsen, i nacken och bakom örat hos barn beror på cancer, men det händer. Körtlar med cancer i (ofta lymfom, eller lymfkörtelcancer), är hårda, och till skillnad från friska körtlar så växer de och växer och växer.

Om ditt barn mår bra och du känner en körtel som är mer än 1-2 cm stor, vänta ett par veckor. Om knölen har växt, sök läkare. Försök låta bli att känna på körteln under tiden eftersom det retar den till att växa. Om knölen fortsätter växa kommer läkaren att remittera till en provtagning av körteln för att se vad som finns i den.

Läs mer:

Så fungerar en bebis immunförsvar

Streptokocker hos barn – halsfluss, stjärtfluss, bärarskap och scharlakansfeber

Penicillin eller antibiotika till barn, kåvepenin, heracillin eller amimox?

Öroninflammation (otit) eller ont i örat hos barn- symtom och behandling

Feber hos bebis och barn – vad göra och när är febern för hög?

Borrelia hos barn – symtom och behandling

14 kommentarer till “Knöl på halsen, bakom örat, i nacken hos barn – lymfkörtel eller annat?”

 1. Jag är 11 år och jag har hittat en grej bakom örat sak sitter fast men inte växer vad är det? Blir lite orolig Snälla svara

  1. Hej!

   Det är omöjligt att säga för mig vad din grej är. Jag tycker du ska visa grejen för dina föräldrar eller för skolsyster. Kanske känner de igen vad det är och kan berätta för dig. Om inte kan dina föräldrar hjälpa dig att beställa tid hos en läkare som får undersöka vad det är.

   Vänliga hälsningar

   Cecilia

 2. Sonen 18 månader har sen han bara var några veckor haft stora lymfkörtlar på hals och i nacke och blivit sedd av doktor som konstaterat ofarliga lymfkörtlar. De känns alltid. Nu har jag hittat en knöl större än ett riskorn men mindre än en ärta ovanför ena nyckelbenet mot halsen till – är det ett ”tillåtet ställe” på ett litet barn?

  1. Mellan riskorn och ärta låter väldigt snällt tycker jag. Typiskt fall för att kolla om fyra veckor och söka om den växt.

 3. Jag undrar lite över mer exakt var de kan sitta på halsen/huvudet. Kan de vara bakom örats nedre del ca en cm från själva örat? Jag vill inte känna så mycket om de är på skallbenet men de är på skallbenet eller alldeles brevid. (När sonen var några månader gammal såg jag en mindre ”kula” bakom ena örat första gången.) Och nu för nästan fyra veckor sedan när han fick vattenkoppor (tre stycken vattenkoppor någon-några cm bakom örat) såg jag två större kulor. En i höjd med öronsnibben och en lite högre upp. Ca 1-1,5 cm från där örat sitter fast. Tänker att de är på skallbenet och där är väl inga lymfkörtlar? Eller är det precis i kanten till skallbenet?
  De har inte växt på fyra veckor utan snarare minskat något. Men inte till en halv cm som du skriver.

  Är jättetacksam för svar!

  1. Hej! Ja, de kan absolut sitta där. Och de kan ta lång tid på sig att minska, men om det går åt rätt håll så går det åt rätt håll, oavsett tempo.

 4. Hej! Nu på morgonen har min dotter fruktansvärt ont på halsen precis under örat. Det har svullnat till en markant förändring man ser hur svullet det är på långa avstånd. Vad kan det vara? Hon har inte ont i örat men hade ont i halsen för någon dag sedan men som gick över. Vad kan det vara?

  Mvh orolig förälder.

 5. Tack för en mkt bra, saklig o faktamässig info! Mkt uppskattat för oss som samarbetande föräldrar, då man som oss har 1 förälder som tenderar att få mer oro o ångest utifrån ”worse case” innan fynd påträffats… Där jag råkar vara naturvetaren som beskylls känslokall innan kliniska fynd påträffats…

 6. Hej!
  Jag är en av dom där föräldrarna. Min son har två knölar som är tunt 1 1-2 vm på halsen, men alltså han har haft dom i 2 år.. Har kollat dessa med 3 läkare, ingen fara säger alla.. Varför försvinner dom inte, han har inte haft en infektion på över två år. Han är dock aldrig sjuk, kan dessa ”knölar” samla ihop alla bakterier?
  Mvh lina

  1. Vissa barn har lite större körtlar som sitter kvar länge länge. Kanske är det så som du tänker att han har ett piggt immunsystem och det är därför han inte är sjuk.

 7. Under den där 4-veckors ”vänteperioden”, LÅT BLI att känna dagligen! För mycket pillande på lymfknutorna skapar bara ångest och kan dessutom kanske knutorna stora av pillandet i sig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *