Hoppa till innehåll
Hem Kolik hos spädbarn – magdroppar, akupunktur, vad hjälper?

Kolik hos spädbarn – magdroppar, akupunktur, vad hjälper?

This post is also available in: English

Fakta och råd vid kolik från barnläkare och överlevnadstips till kolikföräldrar. Spädbarnskolik drabbar mellan 3 och 30% av alla spädbarn. Det handlar om bebisar som skriker otröstligt flera timmar om dagen, oftast kvällstid. Som förälder kan det kännas tröstlöst. Här kan du läsa vad som hjälper och inte. Och kom ihåg – det kommer att gå över!

Orsaker till kolik

Ingen vet varför bebisar får kolik. De drar ofta upp benen mot magen när de skriker, så det ser ut som om de har ont i magen. Och att de har ont är nog ganska klart. Flera studier visar en koppling mellan kolik och senare migrän, så möjligen är spädbarnskolik det omogna nervsystemets migränvariant. Man har inte testat migränmediciner mot åkomman, men det vore intressant.

Spädbarnskolik går alltid över av sig själv

Kolik börjar ofta vid tre veckors ålder och går alltid över av sig själv. Ofta är det mycket bättre vid tre månaders ålder. De allra flesta är av med koliken vid 6 månaders ålder.

Sempers magdroppar kan hjälpa mot kolik

Magdroppar med laktobaciller, eller probiotika, i Sverige Sempers magdroppar, har i flera studier visats minska skrikandet. Prova gärna om ditt barn skriker mycket, det finns inga kända biverkningar hos i övrigt friska spädbarn. Man har inte studerat magdroppar med andra bakterier, som bifibaby, så där vet man inte om de fungerar rent vetenskapligt.

Minifom hjälper inte mot kolik

Det har gjorts flera studier på dimetikon, som finns i minifom, mot kolik. Ingen har visat bättre effekt än placebo, eller overksamma droppar. Minifom är dock inte farligt, så prova om du vill.

Akupunktur mot spädbarnskolik

Det har bara gjorts små studier om akupunkturbehandling och de har visat motstridiga resultat. Det finns inga rapporterade eller tänkbara biverkningar. Så prova gärna om du söker något mer än Sempers magdroppar.

Mjölkfritt vid kolik

Intensivt skrikande och missnöjdhet kan vara symptom på mjölkproteinallergi hos spädbarn. Dessa barn blir mindre skrikiga om mamma börjar äta komjölksfritt eller om de får komjölksfri ersättning. Prova gärna komjölksfritt och se om det blir bättre för ditt barn. Om det inte blir någon skillnad – introducera mjölk igen.

Läs mer om mjölkproteinallergi hos bebis och mjölkfri ersättning till spädbarn

Överleva som förälder till en skrikbebis

Det är vansinnigt påfrestande att vara förälder till en bebis med kolik. En viktig sak att komma ihåg är att man inte kan trösta en bebis med kolik. Därför är inte din uppgift att trösta, utan att stå ut.

Vissa bebisar skriker mindre när någon bär runt på dem, isåfall, gör det. Sele eller bärsjal kan vara ett oumbärligt hjälpmedel.

Läs mer om bebis i famnen

Andra spädbarn skriker mindre när de åker bil. Då kan man behöva köra runt några timmar varje kväll.

Trött pappa bär gallskrikande bebis på axeln - kolik
Det är svårt att stå ut när en bebis skriker av kolik

Ingen klarar av en kolikbebis ensam. Om ni är två föräldrar – dela upp er. Se till att även den föräldralediga föräldern får komma ut utanför hemmet varje dag.

Läs mer om du känner dig som en dålig mamma

När du inte står ut med kolikskrik

Alla kolikföräldrar kommer då och då till en punkt när de verkligen inte står ut längre. Då är det helt ok att lägga det skrikande barnet på golvet eller i spjälsängen, stänga dörren och ta en paus. Det är inte farligt för ett skrikande barn att skrika ensam en stund. Det du aldrig får göra är att skaka barnet våldsamt eller skada det.

Skaka aldrig en bebis

Söka hjälp för kolik

BVC-sköterskan har mycket stöd att ge till dig som kolikförälder. Om du känner att du behöver stöd i hemmet eller mer konkret stöd för att klara av ditt barn – kontakta Socialtjänsten i din kommun. Föräldrastöd är en av deras viktigaste arbetsuppgifter. En barnläkare kan hjälpa till med att utesluta andra sjukdomar och skriva ut komjölksproteinfri ersättning.

Läs mer:

Läs mer om spädbarns sömn – hur mycket eller lite är normalt?

Läs mer om mjölkproteinallergi hos bebis och mjölkfri ersättning till spädbarn

Skaka aldrig en bebis

Läs mer om du känner dig som en dålig mamma

Läs mer om att få bebis att somna – tips för att natta med framgång

Läs mer om förlossningsdepression – när det är tungt att vara förälder

Läs mer om Praktika för blivande föräldrar

20 kommentarer till “Kolik hos spädbarn – magdroppar, akupunktur, vad hjälper?”

 1. jag tyckte att minifom hjälpte dom första 2v (kanske önsketänkande från våran sida ;)) men sen så blev han inte bättre och slutade med dom och man märkte ingen skillnad…testade även sempers och var samma där hjälpte ett litet tag men inte sen…men vårat BVC sa aldrig att vi skulle testa dropparna utan bara magmassagen men vi tyckte tyvärr inte att den hjälpte oss =( vi körde den i 2mån varje dag utan reslutat…min son är född i v.36+0, och vi fick rådet att börja ge han d-vitamin dropparna på en gång när BVC kom hem till oss, då var sonen 1,5v och då började våran kolik…så jag tror att vi skulle ha väntat kanske en månad innan vi började med dom…

  1. D-droppar är viktigt för bebisars hälsa och din BVC har rätt i att man bör börja senast vid en veckas ålder. Finns inget vetenskapligt undersökt samband med kolik alls (och ingen “medicinsk logik” bakom ett sånt samband heller)

 2. Hej! Satt precis och försökte hitta information probiotika och nyttan för mitt barn i största allmänhet och hittade till er sida. Blev såklart nyfiken när jag läste om denna studie! 🙂

  Jag har bara en fråga… Jag gick in och läste på länken i ert inlägg men förstod inte riktigt er tolkning.

  “Of the 12 trials (1825 infants) reviewed, 6 suggested probiotics reduced crying, and 6 did not. Three of the 5 management trials concluded probiotics effectively treat colic in breastfed babies; 1 suggested possible effectiveness in formula-fed babies with colic, and 1 suggested ineffectiveness in breastfed babies with colic.”

  Är inte van vid att läsa såna typer av texter och det är såklart förvirrande, men enligt vad som står är det då verkligen så att bebisar med kolik inte har någon nytta av probiotika?

  Jag läste sen lite mer om Semper magdroppar som ni nämde och försökte lära mig mer om dom. De görs av ett annat svenskt företag som heter Biogaia. På deras hemsida hittade jag sedan ett inlägg med hänvisning till samma studie (http://www.biogaia.se/lactobacillus-reuteri-protectis-enda-effektiva-probiotikan-f%C3%B6r-behandling-av-kolik), de verkar ju mena att det är precis tvärtom? Nu är ju de såklart partiska frågan men det blir ändå något förvirrande att förstå vilken tolkning som är rätt 🙂

  Vad är egentligen rätt i det hela?

  Tacksam för svar och tack för intressant läsning!

  1. Precis som du påpekar hade de inkluderade studierna visat väldigt olika resultat. Därför är det fantastiskt bra med metastudier där man väger samman väldigt stora material och får en bild närmare sanningen. I det här fallet ser man att även om vissa mindre undersökningar visat på små fördelar för probiotika till kolikbebisar kan sambandet inte reproduceras i tillräckligt hög grad för att det ska vara signifikant. Hur tillverkarna tolkar forskningsresultat om deras produkter skulle jag inte lita en sekund på däremot.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.