Hem Kolik hos spädbarn – magdroppar, akupunktur, vad hjälper?

Kolik hos spädbarn – magdroppar, akupunktur, vad hjälper?

This post is also available in: English

Fakta och råd vid kolik från barnläkare och överlevnadstips till kolikföräldrar. Spädbarnskolik drabbar mellan 3 och 30% av alla spädbarn. Det handlar om bebisar som skriker otröstligt flera timmar om dagen, oftast kvällstid. Som förälder kan det kännas tröstlöst. Här kan du läsa vad som hjälper och inte. Och kom ihåg – det kommer att gå över!

Orsaker till kolik

Ingen vet varför bebisar får kolik. De drar ofta upp benen mot magen när de skriker, så det ser ut som om de har ont i magen. Och att de har ont är nog ganska klart. Flera studier visar en koppling mellan kolik och senare migrän, så möjligen är spädbarnskolik det omogna nervsystemets migränvariant. Man har inte testat migränmediciner mot åkomman, men det vore intressant.

Spädbarnskolik går alltid över av sig själv

Kolik börjar ofta vid tre veckors ålder och går alltid över av sig själv. Ofta är det mycket bättre vid tre månaders ålder. De allra flesta är av med koliken vid 6 månaders ålder.

Sempers magdroppar kan hjälpa mot kolik

Magdroppar med laktobaciller, eller probiotika, i Sverige Sempers magdroppar, har i flera studier visats minska skrikandet. Prova gärna om ditt barn skriker mycket, det finns inga kända biverkningar hos i övrigt friska spädbarn. Man har inte studerat magdroppar med andra bakterier, som bifibaby, så där vet man inte om de fungerar rent vetenskapligt.

Minifom hjälper inte mot kolik

Det har gjorts flera studier på dimetikon, som finns i minifom, mot kolik. Ingen har visat bättre effekt än placebo, eller overksamma droppar. Minifom är dock inte farligt, så prova om du vill.

Akupunktur mot spädbarnskolik

Det har bara gjorts små studier om akupunkturbehandling och de har visat motstridiga resultat. Det finns inga rapporterade eller tänkbara biverkningar. Så prova gärna om du söker något mer än Sempers magdroppar.

Mjölkfritt vid kolik

Intensivt skrikande och missnöjdhet kan vara symptom på mjölkproteinallergi hos spädbarn. Dessa barn blir mindre skrikiga om mamma börjar äta komjölksfritt eller om de får komjölksfri ersättning. Prova gärna komjölksfritt och se om det blir bättre för ditt barn. Om det inte blir någon skillnad – introducera mjölk igen.

Läs mer om mjölkproteinallergi hos bebis och mjölkfri ersättning till spädbarn

Överleva som förälder till en skrikbebis

Det är vansinnigt påfrestande att vara förälder till en bebis med kolik. En viktig sak att komma ihåg är att man inte kan trösta en bebis med kolik. Därför är inte din uppgift att trösta, utan att stå ut.

Vissa bebisar skriker mindre när någon bär runt på dem, isåfall, gör det. Sele eller bärsjal kan vara ett oumbärligt hjälpmedel.

Läs mer om bebis i famnen

Andra spädbarn skriker mindre när de åker bil. Då kan man behöva köra runt några timmar varje kväll.

Trött pappa bär gallskrikande bebis på axeln - kolik
Det är svårt att stå ut när en bebis skriker av kolik

Ingen klarar av en kolikbebis ensam. Om ni är två föräldrar – dela upp er. Se till att även den föräldralediga föräldern får komma ut utanför hemmet varje dag.

Läs mer om du känner dig som en dålig mamma

När du inte står ut med kolikskrik

Alla kolikföräldrar kommer då och då till en punkt när de verkligen inte står ut längre. Då är det helt ok att lägga det skrikande barnet på golvet eller i spjälsängen, stänga dörren och ta en paus. Det är inte farligt för ett skrikande barn att skrika ensam en stund. Det du aldrig får göra är att skaka barnet våldsamt eller skada det.

Skaka aldrig en bebis

Söka hjälp för kolik

BVC-sköterskan har mycket stöd att ge till dig som kolikförälder. Om du känner att du behöver stöd i hemmet eller mer konkret stöd för att klara av ditt barn – kontakta Socialtjänsten i din kommun. Föräldrastöd är en av deras viktigaste arbetsuppgifter. En barnläkare kan hjälpa till med att utesluta andra sjukdomar och skriva ut komjölksproteinfri ersättning.

Läs mer:

Läs mer om spädbarns sömn – hur mycket eller lite är normalt?

Läs mer om mjölkproteinallergi hos bebis och mjölkfri ersättning till spädbarn

Skaka aldrig en bebis

Läs mer om du känner dig som en dålig mamma

Läs mer om att få bebis att somna – tips för att natta med framgång

Läs mer om förlossningsdepression – när det är tungt att vara förälder

Läs mer om Praktika för blivande föräldrar

20 kommentarer till “Kolik hos spädbarn – magdroppar, akupunktur, vad hjälper?”

  1. Vår son hade kolik i nästan fem månader. Vi som föräldrar var desperata och testade (utan att tro på det själva) akupunktur. Koliken förändrades på en vecka. Blir fortfarande gråtfärdig när jag tänker på vilken start vi fick och då har vår sin ändå hunnit bli två år nu.

   1. Samma här! Vid första behandlingstillfället låg hon över min axel, jag såg inte när hon fick nålen satt (i tumvecket, ett par sekunder, det var hela behandlingen), men jag kände hur hela hennes kropp slappnade av. Och hon gnydde aldrig ens över nålen, tittade bara intresserat. Försöker sprida detta till så många jag kan, för att bara behöva “genomlida” känns så himla hårt, både för barnet och övriga familjen, när alternativ finns.

  2. ag använder Minifom för mitt barn och det hjälper visst!! Det ä solklar skillnad när jag tar bort det, då börjar ont i magen och knip.

  3. Jag tycker att magknipsmassage (eller vad man ska kalla det) regelbundet vid magont hos mina bebisar har fungerat rätt bra! Aldrig tidigare har jag blivit så nöjd när de får ut lite gaser! Har också provat Semper och Minifom på min äldsta och har inte märkt av någon större skillnad! Med henne använde jag också amningsnapp de första 3 mån och hon hade mycket mer magont än min nr 2 som jag kunnat amma utan napp. Så av min egen erfarenhet funkar det bäst att försiktigt regelbundet köra med magknipsmassage och försöka amma utan amningsnapp (om det går! Och det kan kräva en hel del tålamod!) 🙂

  4. Det här är väldigt intressant och viktig info som många BVC-sköterskor (och läkare) skulle behöva läsa. Mitt barn hade kolik och den vansinniga desperationen som vi föräldrar kände är svår att beskriva i ord. Det som gjorde någon slags skillnad för oss var att bära runt i bärsjal, eller sitta på en pilatesboll med bebisen i bärsjal och gunga försiktigt. Jag har hört om liknande erfarenheter av andra i min omgivning, att bärsjal och promenad/pilatesboll har fått bebisen lite lugnare. Finns det några studier på andra sätt att hjälpa bebisar med kolik? Alltså bärsjal, promenad, magmassage, pausa och rapa ofta under matningen, flaskor med ventiler för de barn som får flaska mm?

   1. Här finns en sammanställning forskningen om olika behandlingsmetoder för kolik, inklusive spädbarnsmassage, vaggor som vibrerar och rådgivning. De har däremot inte tagit upp bärsjal eller olika flaskvarianter.

  5. Jag provade både Sempers magdroppar och Minifom då vårt barn hade mycket ont i magen (dock inte så att det uppfyllde kriterierna för kolik) de första månaderna. Vi märkte varken någon förbättring när vi började med dessa droppar eller försämring när de tog slut. Det enda “positiva” var att det kändes som att jag i alla fall försökte göra något, jag tycker att det är otroligt jobbigt att se mitt barn ha ont och att känna mig maktlös då jag inte kan göra något åt det. Får jag fler barn kommer jag dock att skippa magdroppar och Minifom och bära omkring barnet som “tigern i trädet” (barnet liggandes på mage på min underarm) då det fungerade bäst för oss.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *