Hem Kolik hos spädbarn – magdroppar, akupunktur, vad hjälper?

Kolik hos spädbarn – magdroppar, akupunktur, vad hjälper?

This post is also available in: English

Fakta och råd vid kolik från barnläkare och överlevnadstips till kolikföräldrar. Spädbarnskolik drabbar mellan 3 och 30% av alla spädbarn. Det handlar om bebisar som skriker otröstligt flera timmar om dagen, oftast kvällstid. Som förälder kan det kännas tröstlöst. Här kan du läsa vad som hjälper och inte. Och kom ihåg – det kommer att gå över!

Orsaker till kolik

Ingen vet varför bebisar får kolik. De drar ofta upp benen mot magen när de skriker, så det ser ut som om de har ont i magen. Och att de har ont är nog ganska klart. Flera studier visar en koppling mellan kolik och senare migrän, så möjligen är spädbarnskolik det omogna nervsystemets migränvariant. Man har inte testat migränmediciner mot åkomman, men det vore intressant.

Spädbarnskolik går alltid över av sig själv

Kolik börjar ofta vid tre veckors ålder och går alltid över av sig själv. Ofta är det mycket bättre vid tre månaders ålder. De allra flesta är av med koliken vid 6 månaders ålder.

Sempers magdroppar kan hjälpa mot kolik

Magdroppar med laktobaciller, eller probiotika, i Sverige Sempers magdroppar, har i flera studier visats minska skrikandet. Prova gärna om ditt barn skriker mycket, det finns inga kända biverkningar hos i övrigt friska spädbarn. Man har inte studerat magdroppar med andra bakterier, som bifibaby, så där vet man inte om de fungerar rent vetenskapligt.

Minifom hjälper inte mot kolik

Det har gjorts flera studier på dimetikon, som finns i minifom, mot kolik. Ingen har visat bättre effekt än placebo, eller overksamma droppar. Minifom är dock inte farligt, så prova om du vill.

Akupunktur mot spädbarnskolik

Det har bara gjorts små studier om akupunkturbehandling och de har visat motstridiga resultat. Det finns inga rapporterade eller tänkbara biverkningar. Så prova gärna om du söker något mer än Sempers magdroppar.

Mjölkfritt vid kolik

Intensivt skrikande och missnöjdhet kan vara symptom på mjölkproteinallergi hos spädbarn. Dessa barn blir mindre skrikiga om mamma börjar äta komjölksfritt eller om de får komjölksfri ersättning. Prova gärna komjölksfritt och se om det blir bättre för ditt barn. Om det inte blir någon skillnad – introducera mjölk igen.

Läs mer om mjölkproteinallergi hos bebis och mjölkfri ersättning till spädbarn

Överleva som förälder till en skrikbebis

Det är vansinnigt påfrestande att vara förälder till en bebis med kolik. En viktig sak att komma ihåg är att man inte kan trösta en bebis med kolik. Därför är inte din uppgift att trösta, utan att stå ut.

Vissa bebisar skriker mindre när någon bär runt på dem, isåfall, gör det. Sele eller bärsjal kan vara ett oumbärligt hjälpmedel.

Läs mer om bebis i famnen

Andra spädbarn skriker mindre när de åker bil. Då kan man behöva köra runt några timmar varje kväll.

Trött pappa bär gallskrikande bebis på axeln - kolik
Det är svårt att stå ut när en bebis skriker av kolik

Ingen klarar av en kolikbebis ensam. Om ni är två föräldrar – dela upp er. Se till att även den föräldralediga föräldern får komma ut utanför hemmet varje dag.

Läs mer om du känner dig som en dålig mamma

När du inte står ut med kolikskrik

Alla kolikföräldrar kommer då och då till en punkt när de verkligen inte står ut längre. Då är det helt ok att lägga det skrikande barnet på golvet eller i spjälsängen, stänga dörren och ta en paus. Det är inte farligt för ett skrikande barn att skrika ensam en stund. Det du aldrig får göra är att skaka barnet våldsamt eller skada det.

Skaka aldrig en bebis

Söka hjälp för kolik

BVC-sköterskan har mycket stöd att ge till dig som kolikförälder. Om du känner att du behöver stöd i hemmet eller mer konkret stöd för att klara av ditt barn – kontakta Socialtjänsten i din kommun. Föräldrastöd är en av deras viktigaste arbetsuppgifter. En barnläkare kan hjälpa till med att utesluta andra sjukdomar och skriva ut komjölksproteinfri ersättning.

Läs mer:

Läs mer om spädbarns sömn – hur mycket eller lite är normalt?

Läs mer om mjölkproteinallergi hos bebis och mjölkfri ersättning till spädbarn

Skaka aldrig en bebis

Läs mer om du känner dig som en dålig mamma

Läs mer om att få bebis att somna – tips för att natta med framgång

Läs mer om förlossningsdepression – när det är tungt att vara förälder

Läs mer om Praktika för blivande föräldrar

27 kommentarer till “Kolik hos spädbarn – magdroppar, akupunktur, vad hjälper?”

 1. (Jag har postat detta inlägg en gång tidigare, men det verkar inte publiceras, vet inte om det beror på att jag länkade till blogginlägget “Vad ska man göra när babyn gråter?” på bloggen “Det känsliga barnet”? Så nu postar jag det än en gång men utan länken.)

  Jag läste för ett tag sedan en artikel där man pratade om att man på flertalet barn med kolik inte kunnat bevisa fysiska orsaker till gråten, att man därför även bör fundera över ifall kolik i vissa fall kan ha känslomässiga orsaker.

  Detta inlägg har några år på nacken, men vad finns det i dagsläget för forskning kring kolik och dess bakomliggande orsaker? Jag tänker i det sammanhanget också på de som här ovan berättat om hur det som hjälpt varit att bära barnet nära, en närhet som ju inte bara t.ex. värmer eller vaggar barnet rent fysiskt, utan även tryggar det känslomässigt.

  Vill tacka er för en otroligt bra och viktig blogg!!! Jag uppskattar verkligen tydligheten och lättillgängligheten i alla inlägg och att den information ni delar med er av grundar sig på forskning. Men lika mycket uppskattar jag denna sida för värmen i att den inte helt skiljer ut det kroppsliga från det själsliga, att ni ser människan som en helhet!

  J

 2. Har en treåring hemma, som hade kolik från dag ett. Efter otaliga nätters bärande, hoppande, buffande i rumpan, vagnkörning mm, så var vi på bristningsgränsen.
  Vi provade magdroppar och Minifom. Värmekudde och massage. Fisventil och Gud vet vad. Jag uteslöt laktos, paprika, lök, kaffe och allt annt gott. Efter några timmars googlande hittade jag GRIPE WATER. Hallelulja alltså! Det var ett mirakel! Ungen blev som förbytt. Det luktar dill och smakade inte speciellt gott. Men det hade effekt! Gav några milliliter, åtta gånger per dag. Barnet lever än idag, så helt farligt kunde det inte varit. Jag önskar fler kolikföräldrar hittar det här och att det funkar lika bra på deras barn.
  Jag köpte det på English Shop, men jag tror inte det säljs där längre.

  1. Gripe water är vanligt utomlands, t ex USA och Australien.. Lite av en grej mormödrar/farmödrar menar hjälper medan läkare säger att det är lite si och så. Att det fungerar ibland, ibland inte.
   Skönt att det funkade för er! 🙂

 3. Mycket Intressant! Jag ger mitt spädbarn magdroppar för magen och immunförsvaret. Har en storasyster på dagis. Vet man om magdropparna hjälper immunförsvaret på traven?

  1. Det har inte visats att probiotika säkert är bra för immunsystemet. Det kan säkert ha att göra med att det är stora mängder av en art bakterier. Det är många arter och samspelet mellan dem som gör tarmfloran.

  1. Vår son hade kolik i nästan fem månader. Vi som föräldrar var desperata och testade (utan att tro på det själva) akupunktur. Koliken förändrades på en vecka. Blir fortfarande gråtfärdig när jag tänker på vilken start vi fick och då har vår sin ändå hunnit bli två år nu.

  2. Samma här! Vid första behandlingstillfället låg hon över min axel, jag såg inte när hon fick nålen satt (i tumvecket, ett par sekunder, det var hela behandlingen), men jag kände hur hela hennes kropp slappnade av. Och hon gnydde aldrig ens över nålen, tittade bara intresserat. Försöker sprida detta till så många jag kan, för att bara behöva “genomlida” känns så himla hårt, både för barnet och övriga familjen, när alternativ finns.

 4. Lägg pengarna på en bra bärsjal istället så kan man ha bebis nära och ändå få i sig mat och ta sig på toaletten.

  1. Bra inlägg! Tyckte det var jättejobbigt att försöka få i min son Minifom innan amning och han protesterade vilt. Men många jag träffade tyckte verkligen att det fungerade. Jag var skeptisk, och såg ingen effekt alls. Nu hade inte min son den värsta sortens kolik, och det som hjälpte var bära i bärsjal hud mot hud och låta honom amma länge och ofta. När han blev drygt 3 månader försvann det. Just detta med bärandet är intressant, kan det vara så att kolik också kan vara psykiskt, att barnet skriker inte bara av smärtan men för att de behöver mer närhet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *