Hem Krupp eller falsk krupp hos barn – symtom och behandling

Krupp eller falsk krupp hos barn – symtom och behandling

Krupp ger en kraftig skällande hosta, krupphosta och ibland andningsbesvär hos barn

This post is also available in: English

Fakta och råd om krupp och skällande hosta. Direkt av barnläkare. Falsk krupp yttrar sig som krupphosta, ofta nattetid, hos små barn. Ibland har barnen svårt att andas.  Den äkta kruppen, difterin, är utrotad i Sverige tack vare vårt utmärkta barnvaccinationsprogram. När vi pratar om sjukdomen idag menar vi det som tidigare kallades falsk krupp, som är en virussjukdom.

Skällande hosta kan vara krupphosta

I videon nedan kan du lyssna till ett barn med krupphosta. Flickan hostar med den speciella skällande som är så typisk för krupp. Man ser också hur hon får anstränga sig med andningen (titta på bröstkorgen).

Här ser du ett barn med krupphosta och ljudlig andning

Lätt krupp märks enbart på den skällande hostan. Svårare krupp märks på att barnet får svårt att andas, och att varje indandning blir ljudlig och låter strävt.

Vad beror falsk krupp på?

Krupphostan beror på en svullnad av de övre luftvägarna (kring stämbanden) i samband med förkylning. Det kallas också laryngit, eller akut obstruktiv laryngit. Sjukdomen tenderar att återkomma vid förkylningar hos vissa barn.

När behöver man söka vård för krupp

Lätt krupphosta där barnet andas lugnt, är inte farligt. Däremot är det som regel sömnstörande för både barn och vuxen. För att lära dig att bedöma om barnet har svårt att andas, läs inlägget om ansträngd andning hos barn.

Läs mer om rosslig eller ansträngd andning hos barn

Svår krupp, där barnet har svårt att andas, och varje inandning låter sträv, kan bli farlig. I sällsynta fall, ofta hos små barn, och barn med extra trånga eller missbildade andningsvägar från början, kan tillståndet bli livshotande om det inte behandlas på sjukhus.

Vad ska jag göra när mitt barn får krupp?

Lugna barnet!

När ditt barn får en krupphosteattack ska du:

1. Lugna barnet!

2. Lugna barnet!

3. Lugna barnet!

Det är så viktigt! När ett barn med krupp blir upprört, sätter skällhostan igång, och mitt intryck är att det förvärrar själva svullnaden av luftvägarna. Ta alltså upp barnet i famnen, smek och sjung favoritvaggsången. Om barnet slutar hosta och somnar, sätt dig försiktigt med barnet halvt upprätt mot ditt bröst i sängen och låt det sova där. Om barnet sover lugnt någon timme kan du lägga ner det i sängen.

Hjälper kall luft mot krupp?

Kall luft rekommenderas ofta mot falsk krupp.Det finns inga vetenskapliga studier gjorda på om kall luft hjälper. Det finns ett par små studier gjorda på om det hjälper att inandas ånga, de lyckas inte visa att det skulle hjälpa.

Men prova gärna: om det inte hjälper att lugna barnet och sjunga en sång: prova att sätta dig med barnet inlindat i en filt vid ett öppet fönster. Hjälper det: bra! Då kan ni sova under extratjocka täcken med öppet fönster.

När ska jag åka till sjukhuset?

Om ditt barn har täta upprepade krupphosteattacker som omöjliggör sömn: kom till barnakuten eller närakuten. Det finns effektiv behandling!

Om ditt barn har krupphosta och svårt att andas: kom till barnakuten!

Om ditt barn har krupphosta och så svårt att andas att barnet får panik, eller måste ägna så mycket energi åt andningen att barnet bara ligger slappt och kämpar med andningen: ring 112 och begär ambulans!

Behandling av krupp

Det finns två effektiva läkemedel mot krupphosta.

1. Inhalerat adrenalin. Hjälper bra inom 30 minuter men effekten sitter inte i längre än två timmar.

2. Kortisontabletter (upplöses i vatten innan man ger dem till barnet). Får effekt inom 6 timmar som sitter i 12, men inte 24 timmar efter dosen getts.

Läkemedel mot krupp på recept?

Tyvärr kan man inte skriva ut adrenalin för inhalation på recept. Det finns bara för inhalationsmaskiner (nebulisator t ex Ailos eller Albatross). Har barnet en sådan t ex för svår astma kan en läkare förskriva adrenalin till den.

Kortisontabletter kan man skriva ut på recept men man vill ogärna göra det till barn som fått enstaka, eller lättare kruppattacker. Det är potenta läkemedel som inte ska tas i onödan eller överdoseras. Men om ditt barn får upprepade attacker, hör med en läkare om det går att få kortisontabletter att ha hemma för att kunna bromsa en attack.

Read more about giving cortisone to children

Hostmediciner, typ Mollipect,  Cocillana och Lepheton,  hjälper inte mot krupp.

Hostmedicin till barn – mollipect, cocillana eller lepheton?

Krupp eller förkylningsastma?

Krupp är alltså en svullnad i stämbanden, som ger en skällande hosta och biljud på inandningen. Vissa barn tenderar att få krupp vid många förkylningar. Förkylningsastma är en inflammation av små luftrör i lungan, och biljuden är där på utandningen, barnet pressar ut luft, utandningen blir förlängd. Hostan låter ofta pipig.

Läs mer om förkylningsastma hos barn

Läs mer:

Hosta hos barn – en guide om sjukdomar och huskurer

Läs mer om rosslig eller ansträngd andning hos barn

Läs mer om förkylningsastma hos barn

Läs mer om kikhosta – symptom, hur det låter, test och behandling

Läs mer om förkylningar hos bebisar

27 kommentarer till “Krupp eller falsk krupp hos barn – symtom och behandling”

 1. Hej.Mina barn har fått på 80-talet utskrivet Bricanyl förstahandsvalet vid krupp. Men mina barnbarn son också varit drabbade, har inte fått det utskrivit. Jag som farmor har ansett att denna medicin har haft effekt på kruppen har dock erfarit att läkarna har ansett att det inte varit någon anledning att skriva ut denna medicin längre. Har nu inatt gärna haft lite Bricanyl att ge mitt barnbarn. Blir förtvivlad att inse att sjukvården inte kommit på någon lindring till denna fruktansvärda upplevelse att ha kruppbarn. Vore det inte på tiden att man kunde erbjuda någon lindring även om det inte är bevisat att det hjälper. Vi fick även Betabred tabletter utskrivna på 80-talet att använda vid nödlägen(som vi inte behövde använda). Hälsningar Erene

 2. Hur länge är det normalt att ha krupp? Min som är nu 14 år och får fortfarande vid varje förkylning krupp. För ett år sedan var han på läger med sin klass när krupphostan slog till, eftersom det då var några år sedan senaste “anfallet” fick han åka till akuten. Där fick han veta att det är krupp. Jag blev förvånad över detta, jag trodde att det endast var små barn som har krupp?
  Jag har astma och räknas till “svår astma”, jag är i den gruppen som får vaccination mot influensan varje år. Så jag trodde sonen kanske har astma som mig, men läkarna säger att det är krupp.

  Kommer det växa bort för honom? Eller är detta något han kommer få leva med? Tänker utifrån hans ålder på 14 år, han fick sitt senaste kruppanfall i september.

  1. Hej! Det är ovanligt att ha krupp vid varje förkylning vid 14 års ålder. Det kan vara vettigt att träffa en barnläkare för att gå igenom sjukhistorien och se så att det inte finns några tecken till astma t ex och även ta ställning till om en öronläkarbedömning skulle vara av värde.

 3. Hej!

  Som många andra här har skrivit, tack för denna sida! Här sitter jag mitt i natten med min sexåring som inte haft sådana här besvär sen han var bebis, och det hjälper oerhört mycket att kunna läsa från bra källor om vad det är som händer och hur man ska agera. Man hinner ju glömma 🙂 Lillkillen fick plötsligt skällande hosta och det där karakteristiska ljudet vid inandning, han har inte ens varit förkyld så man blir u rätt ängslig. Men vi satte oss i soffan (han sover vidare, det ska mycket till att väcka honom) och efter en halvtimme ungefär har det lättat. Men man hinner googla mycket på den tiden, så underbart att hitta en sida med bra info! Tack!

  1. Hej!

   Vad fint att höra att sidan är värdefull för er! Krya på lillkillen!

   Hälsningar
   Cecilia

 4. Hej,
  Super bra blogg som jag ofta läser när vi har problem med barnen!

  Min fråga… min äldsta son nästan 4 år har nu haft kropp i en och en halv vecka.
  Två besök på vårdcentralen för att där bli skickade till barnakuten. Han hade jättejobbigt med andningen, vilket nu blivit bättre. Har varit medtagen och inte orkat leka under denna tid, förutom en stund idag. Men hostan sitter i så pass att ingen av oss sover på nätterna. Hostattacker minst 1 gång i timmen som håller i sig ca 15 minuter. Det har aldrig tidigare hållt i sig så här länge, och han är så hes att han knappt kan prata. så min fråga… Hur länge är det “okej ” att krupphostan är så här besvärlig?
  Har under sjukhusbesök fått kortison, nu även kåvepenin. Har sedan tidigare airomir och flutide pga förkylningsastma.

  Mvh
  Maria

  1. Hej Maria!

   Det låter besvärligt. Om det inte blir bättre är det väl bra att få honom bedömd igen. Finns det någon barnläkare i öppenvård där du bor? Så kanske du kan få en bokad tid på dagen med lite mer lugn och ro än barnakuten…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *