Hoppa till innehåll
Hem Krupp eller falsk krupp hos barn – symtom och behandling

Krupp eller falsk krupp hos barn – symtom och behandling

Krupp ger en kraftig skällande hosta, krupphosta och ibland andningsbesvär hos barn

This post is also available in: English

Fakta och råd om krupp och skällande hosta. Direkt av barnläkare. Falsk krupp yttrar sig som krupphosta, ofta nattetid, hos små barn. Ibland har barnen svårt att andas.  Den äkta kruppen, difterin, är utrotad i Sverige tack vare vårt utmärkta barnvaccinationsprogram. När vi pratar om sjukdomen idag menar vi det som tidigare kallades falsk krupp, som är en virussjukdom.

Skällande hosta kan vara krupphosta

I videon kan du lyssna till ett barn med krupphosta. Flickan hostar med den speciella skällande som är så typisk för krupp. Man ser också hur hon får anstränga sig med andningen (titta på bröstkorgen).

Lätt krupp märks enbart på den skällande hostan. Svårare krupp märks på att barnet får svårt att andas, och att varje indandning blir ljudlig och låter strävt.

Vad beror falsk krupp på?

Krupphostan beror på en svullnad av de övre luftvägarna (kring stämbanden) i samband med förkylning. Det kallas också laryngit, eller akut obstruktiv laryngit. Sjukdomen tenderar att återkomma vid förkylningar hos vissa barn.

När behöver man söka vård för krupp

Lätt krupphosta där barnet andas lugnt, är inte farligt. Däremot är det som regel sömnstörande för både barn och vuxen. För att lära dig att bedöma om barnet har svårt att andas, läs inlägget om ansträngd andning hos barn.

Läs mer om rosslig eller ansträngd andning hos barn

Svår krupp, där barnet har svårt att andas, och varje inandning låter sträv, kan bli farlig. I sällsynta fall, ofta hos små barn, och barn med extra trånga eller missbildade andningsvägar från början, kan tillståndet bli livshotande om det inte behandlas på sjukhus.

Vad ska jag göra när mitt barn får krupp?

Lugna barnet!

När ditt barn får en krupphosteattack ska du:

1. Lugna barnet!

2. Lugna barnet!

3. Lugna barnet!

Det är så viktigt! När ett barn med krupp blir upprört, sätter skällhostan igång, och mitt intryck är att det förvärrar själva svullnaden av luftvägarna. Ta alltså upp barnet i famnen, smek och sjung favoritvaggsången. Om barnet slutar hosta och somnar, sätt dig försiktigt med barnet halvt upprätt mot ditt bröst i sängen och låt det sova där. Om barnet sover lugnt någon timme kan du lägga ner det i sängen.

Hjälper kall luft mot krupp?

Kall luft rekommenderas ofta mot falsk krupp.Det finns inga vetenskapliga studier gjorda på om kall luft hjälper. Det finns ett par små studier gjorda på om det hjälper att inandas ånga, de lyckas inte visa att det skulle hjälpa.

Men prova gärna: om det inte hjälper att lugna barnet och sjunga en sång: prova att sätta dig med barnet inlindat i en filt vid ett öppet fönster. Hjälper det: bra! Då kan ni sova under extratjocka täcken med öppet fönster.

När ska jag åka till sjukhuset?

Om ditt barn har täta upprepade krupphosteattacker som omöjliggör sömn: kom till barnakuten eller närakuten. Det finns effektiv behandling!

Om ditt barn har krupphosta och svårt att andas: kom till barnakuten!

Om ditt barn har krupphosta och så svårt att andas att barnet får panik, eller måste ägna så mycket energi åt andningen att barnet bara ligger slappt och kämpar med andningen: ring 112 och begär ambulans!

Behandling av krupp

Det finns två effektiva läkemedel mot krupphosta.

1. Inhalerat adrenalin. Hjälper bra inom 30 minuter men effekten sitter inte i längre än två timmar.

2. Kortisontabletter (upplöses i vatten innan man ger dem till barnet). Får effekt inom 6 timmar som sitter i 12, men inte 24 timmar efter dosen getts.

Läkemedel mot krupp på recept?

Tyvärr kan man inte skriva ut adrenalin för inhalation på recept. Det finns bara för inhalationsmaskiner (nebulisator t ex Ailos eller Albatross). Har barnet en sådan t ex för svår astma kan en läkare förskriva adrenalin till den.

Kortisontabletter kan man skriva ut på recept men man vill ogärna göra det till barn som fått enstaka, eller lättare kruppattacker. Det är potenta läkemedel som inte ska tas i onödan eller överdoseras. Men om ditt barn får upprepade attacker, hör med en läkare om det går att få kortisontabletter att ha hemma för att kunna bromsa en attack.

Read more about giving cortisone to children

Hostmediciner, typ Mollipect,  Cocillana och Lepheton,  hjälper inte mot krupp.

Hostmedicin till barn – mollipect, cocillana eller lepheton?

Krupp eller förkylningsastma?

Krupp är alltså en svullnad i stämbanden, som ger en skällande hosta och biljud på inandningen. Vissa barn tenderar att få krupp vid många förkylningar. Förkylningsastma är en inflammation av små luftrör i lungan, och biljuden är där på utandningen, barnet pressar ut luft, utandningen blir förlängd. Hostan låter ofta pipig.

Läs mer om förkylningsastma hos barn

Läs mer:

Kikhosta – symptom, hur det låter, test och behandling

Hosta hos barn – en guide om sjukdomar och huskurer

Läs mer om rosslig eller ansträngd andning hos barn

Läs mer om förkylningsastma hos barn

Läs mer om förkylningar hos bebisar

26 kommentarer till “Krupp eller falsk krupp hos barn – symtom och behandling”

 1. Tack för ditt svar! Vilken medicin är bra mot krupp? Vi har inte fått nåt entydigt och bra svar av de sjukvårdspersonal vi träffat. Även om de är jättegulliga på akuten, när vi varit inne och inhalerat men de är ju endast hjälp för stunden. Läkaren vi träffade på BVC ville skriva ut Lehepton (kanske inte stavas så…) Är det mot krupp? Vi är ofta i fjällen där det är väldigt långt till sjukvård så man är ju minst sagt väldigt orolig. Men jag antar att “kruppsäsongen” börjar avta nu?

  1. Lepheton fungerar inte mot krupp och Läkemedelsverket avråder mycket tydligt från att skriva ut det mot krupp. I fråga om läkemedel som fungerar så har jag skrivit om det i inlägget ovanför.

 2. Hej! Vilken bra blogg! Jag har en tjej på 1,5 år som har krupp. Nu har vi fått utskrivet Flutide inhalationsspray och en nebunette till den. Läkaren vi fick träffa nu senast, vid tredje kruppanfallet var jättenonchalant och skrev först ut fel medicin, upptäckte de på Apoteket. Nu undrar jag om Flutide är något man ger barn vid kruppanfall ( det va så läkaren ordinerade, ej förebyggande eller så)?

  1. Inhalationskortison (t ex Flutide) brukar inte användas vid krupp. Huvudsakligen för att det inte brukar ha någon effekt på kruppbesvären som ju debuterar snabbt och nästan alltid bara sitter i ett eller två dygn. Flutide tar ju ett par dagar att få effekt av. Detta är anledningen till att man ska börja med Flutide vid första förkylningssymtom hos barn med förkylningsastma. Astmabesvären börjar ofta efter ett par dagar och håller (obehandlade) i sig betydligt längre än krupp gör.

 3. Hej!
  Var inne med min dotter på två år i natt/tidigt i morse då jag misstänkte krupp. Pratade med en sköterska på 1177 och det var hon som tyckte att jag skulle åka i och få det dokumenterat. Men hur vet man säkert att det är krupp? Hon måste haft ett lättare anfall men det var ingen som lyssnade på henne utan jag sa bara att jag trodde det var krupp, dottern fick en isglass vi satt där i två timmar för att sen åka hem igen. Hon har nu ikväll hostat en gång än så länge men hur vet man att det bara är krupp eller om det kanske är som någon skrev här ovan astma?! Kan det komma varje kväll/natt?

  Mvh en orolig mamma!.

  1. Hej!
   Jag håller inte med sjuksköterskan på 1177 om att det är en bra idé att åka till barnakuten på natten för dokumentationens skull. Sök om barnet har svårt att andas och behöver hjälp. Annars har barnet det bättre hemma.

 4. Hej!
  Om Mollipect varken hjälper mot hosta eller krupp, vad använder man det då till?

  Jag har en flicka på 11 år. Hon hade krupp när hon var yngre och hon fick alltid desenthol och lepheton. Sista gången fick hon lepheton och Mollipect. De sa då att mollipect och desenthol fungerade på samma sätt.

  Nu har min dotter på 15 månader fått krupp, och min vana trogen, gav jag henne mollipect för att vidga luftvägarna.

 5. Hej,
  Super bra blogg som jag ofta läser när vi har problem med barnen!

  Min fråga… min äldsta son nästan 4 år har nu haft kropp i en och en halv vecka.
  Två besök på vårdcentralen för att där bli skickade till barnakuten. Han hade jättejobbigt med andningen, vilket nu blivit bättre. Har varit medtagen och inte orkat leka under denna tid, förutom en stund idag. Men hostan sitter i så pass att ingen av oss sover på nätterna. Hostattacker minst 1 gång i timmen som håller i sig ca 15 minuter. Det har aldrig tidigare hållt i sig så här länge, och han är så hes att han knappt kan prata. så min fråga… Hur länge är det “okej ” att krupphostan är så här besvärlig?
  Har under sjukhusbesök fått kortison, nu även kåvepenin. Har sedan tidigare airomir och flutide pga förkylningsastma.

  Mvh
  Maria

  1. Hej Maria!

   Det låter besvärligt. Om det inte blir bättre är det väl bra att få honom bedömd igen. Finns det någon barnläkare i öppenvård där du bor? Så kanske du kan få en bokad tid på dagen med lite mer lugn och ro än barnakuten…

 6. Hur länge är det normalt att ha krupp? Min som är nu 14 år och får fortfarande vid varje förkylning krupp. För ett år sedan var han på läger med sin klass när krupphostan slog till, eftersom det då var några år sedan senaste “anfallet” fick han åka till akuten. Där fick han veta att det är krupp. Jag blev förvånad över detta, jag trodde att det endast var små barn som har krupp?
  Jag har astma och räknas till “svår astma”, jag är i den gruppen som får vaccination mot influensan varje år. Så jag trodde sonen kanske har astma som mig, men läkarna säger att det är krupp.

  Kommer det växa bort för honom? Eller är detta något han kommer få leva med? Tänker utifrån hans ålder på 14 år, han fick sitt senaste kruppanfall i september.

  1. Hej! Det är ovanligt att ha krupp vid varje förkylning vid 14 års ålder. Det kan vara vettigt att träffa en barnläkare för att gå igenom sjukhistorien och se så att det inte finns några tecken till astma t ex och även ta ställning till om en öronläkarbedömning skulle vara av värde.

 7. Min son är tio år. Läkarna har alltid sagt att det växer bort efter fem år….hans blir bara värre. Vi har Bricanyl. I natt var en riktigt jobbig natt då han som annars brukar vara lugn fick panik. Vi bor långt från alla sjukhus så kännas inte tryggt alla gånger. vad bör jag be om hjälp för honom?

  1. Krupp som bara blir värre och värre hos ett så stort barn skulle jag nog låta en öron-näsa-halsspecialist få titta på.

 8. Tack för inlägget och till alla som kommenterat. Har en dotter på 6 som alltid haft förkylningsastma. Hon fick ett kruppanfall för första gången för en timme sedan. Gav 4-5 puffar flutide, mest för vi trodde det var astman först, hjälpte något. Efter det på med mössa och ut på balkongen i mitt knä, sittandes inbäddade i täcken (-2 grader ute). Pratade lugnande med henne och efter 10 var hon så pass bra att jag kunde lägga henne i vår säng. Kör med öppet fönster, hon har precis somnat & andas hyfsat bra. Är fortfarande lite orolig, kruppen kom som en blixt från klar himmel, så håller mig vaken ock skriver här 🙂

 9. Hej, tack för en jätte bra blogg. Inatt blev vi väckta av vår 1-åring som fått krupp för första gången, förstod fort vad de var pga de speciella ljudet. Idag blev vi rekommenderad att köpa avsvällande nässpray ifall hon får krupp vid flera tillfällen. Nässprayen ska vi spraya i munnen, vilket tydligen ska hjälpa då de är avsvällande. vet ni om de har någon bevisad effekt och om jag kan använda nässpray från 2-år till min precis fyllda 1-åring ifall de händer igen, då jag inte hittar nån avsvällande från lägre ålder.

  1. Det skulle förvåna mig mycket om nässprayen kom ner ända till stämbanden, som är svullna vid krupp. Troligen samlas den på tungan och bak i svalget och ger ingen hjälp. Den smakar också mycket beskt.

 10. Hej och tack för bra info om krupp! Min son hade ett anfall i natt och efter ett besök på akuten och några vakna timmar så tar vi igen oss hemma i soffan i natt. Han är inte särskilt förkyld så jag hade nog annars bedömt honom som dagis-ok idag. Ingen berör om de varit hemma med barnen eller om de går på dagis som vanligt när de har krupp. Vad är klokt? Kan luftrören läka bättre om man tar några dagar hemma? Smittar det?
  Med vänlig hälsning,
  Linda

  1. Kruppen smittar inte men förkylningen gör. Gå till dagis om barnet orkar vara med i aktiviteterna, annars vila hemma.

 11. Hej!

  Som många andra här har skrivit, tack för denna sida! Här sitter jag mitt i natten med min sexåring som inte haft sådana här besvär sen han var bebis, och det hjälper oerhört mycket att kunna läsa från bra källor om vad det är som händer och hur man ska agera. Man hinner ju glömma 🙂 Lillkillen fick plötsligt skällande hosta och det där karakteristiska ljudet vid inandning, han har inte ens varit förkyld så man blir u rätt ängslig. Men vi satte oss i soffan (han sover vidare, det ska mycket till att väcka honom) och efter en halvtimme ungefär har det lättat. Men man hinner googla mycket på den tiden, så underbart att hitta en sida med bra info! Tack!

  1. Hej!

   Vad fint att höra att sidan är värdefull för er! Krya på lillkillen!

   Hälsningar
   Cecilia

 12. Kanonbra och informativt skriven blogg!

  Min dotter (6 och en halv månad) fick i går natt vad jag tror var ett kruppanfall. Hon har varit förkyld flera veckor, men ingen feber.

  Givetvis blev vi livrädda när det drog igång och vi fick mer panik än barnet själv först.
  Innan det blev som värst gjorde vi kanske det dumma, vi Googlade. Allt pekade på krupp.

  Medans sambon satt och Googlade hade jag rent instinktivt redan burit upp dottern och försökt lugna ner henne. Det hjälpte ganska omgående!
  Hon slutade hosta och det slutade nästan slutade rossla.

  Efter en stund la jag ner henne i sängen igen. Efter några minuter började hon hosta så hon kiknade och började andas jättesnabbt och ansträngt. Hostljudet var inte som vanliga hostljuden som varat de här två veckorna. Det var det vi reagerade först. Ljudet hade ett läte jag inte kan beskriva tyvärr.

  Jag tog återigen upp henne, och det gav med sig direkt efter ett par minuter.

  Att läsa om krupp var som att läsa om exakt det vi varit med om.

  Hon fick sova i vår säng, på rygg på våra kuddar. Natten blev lugn men hon andades väldigt snabbt hela natten.

  Nästa dag var hon som vanligt igen, men vi åkte in till akuten för att snabbt bara bli hemskickade igen. Dvs de hittade inget fel.
  Kommentaren var “Ja det kan ju ha varit krupp, ni får komma in i natt om hon blir värre”

  Vi har 9 MIL till akuten!
  Vi har vårdcentraler mycket närmare än så, men närmaste barnläkare finns på 9 mil.

  Tydligen ser man inte så allvarligt på sånt här. Vi blev iallafall ganska nonchalerade och typ vad gör ni här med en frisk unge!

 13. Hej.Mina barn har fått på 80-talet utskrivet Bricanyl förstahandsvalet vid krupp. Men mina barnbarn son också varit drabbade, har inte fått det utskrivit. Jag som farmor har ansett att denna medicin har haft effekt på kruppen har dock erfarit att läkarna har ansett att det inte varit någon anledning att skriva ut denna medicin längre. Har nu inatt gärna haft lite Bricanyl att ge mitt barnbarn. Blir förtvivlad att inse att sjukvården inte kommit på någon lindring till denna fruktansvärda upplevelse att ha kruppbarn. Vore det inte på tiden att man kunde erbjuda någon lindring även om det inte är bevisat att det hjälper. Vi fick även Betabred tabletter utskrivna på 80-talet att använda vid nödlägen(som vi inte behövde använda). Hälsningar Erene

 14. Bra beskrivet men jag som erfaren sjuksköterska fick mig en nöt när min egen son på två år blev andningspåverkad med syremättnad på 72%. Han diagnosticerades med krupp. Jag protesterade: Det har ju inte kommit en hostning från ungen!!! Men så kunde det visst vara…krupp utan hosta förekommer visst också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *