Hem Krupp eller falsk krupp hos barn – symtom och behandling

Krupp eller falsk krupp hos barn – symtom och behandling

Krupp ger en kraftig skällande hosta, krupphosta och ibland andningsbesvär hos barn

This post is also available in: English

Fakta och råd om krupp och skällande hosta. Direkt av barnläkare. Falsk krupp yttrar sig som krupphosta, ofta nattetid, hos små barn. Ibland har barnen svårt att andas.  Den äkta kruppen, difterin, är utrotad i Sverige tack vare vårt utmärkta barnvaccinationsprogram. När vi pratar om sjukdomen idag menar vi det som tidigare kallades falsk krupp, som är en virussjukdom.

Skällande hosta kan vara krupphosta

I videon nedan kan du lyssna till ett barn med krupphosta. Flickan hostar med den speciella skällande som är så typisk för krupp. Man ser också hur hon får anstränga sig med andningen (titta på bröstkorgen).

Här ser du ett barn med krupphosta och ljudlig andning

Lätt krupp märks enbart på den skällande hostan. Svårare krupp märks på att barnet får svårt att andas, och att varje indandning blir ljudlig och låter strävt.

Vad beror falsk krupp på?

Krupphostan beror på en svullnad av de övre luftvägarna (kring stämbanden) i samband med förkylning. Det kallas också laryngit, eller akut obstruktiv laryngit. Sjukdomen tenderar att återkomma vid förkylningar hos vissa barn.

När behöver man söka vård för krupp

Lätt krupphosta där barnet andas lugnt, är inte farligt. Däremot är det som regel sömnstörande för både barn och vuxen. För att lära dig att bedöma om barnet har svårt att andas, läs inlägget om ansträngd andning hos barn.

Läs mer om rosslig eller ansträngd andning hos barn

Svår krupp, där barnet har svårt att andas, och varje inandning låter sträv, kan bli farlig. I sällsynta fall, ofta hos små barn, och barn med extra trånga eller missbildade andningsvägar från början, kan tillståndet bli livshotande om det inte behandlas på sjukhus.

Vad ska jag göra när mitt barn får krupp?

Lugna barnet!

När ditt barn får en krupphosteattack ska du:

1. Lugna barnet!

2. Lugna barnet!

3. Lugna barnet!

Det är så viktigt! När ett barn med krupp blir upprört, sätter skällhostan igång, och mitt intryck är att det förvärrar själva svullnaden av luftvägarna. Ta alltså upp barnet i famnen, smek och sjung favoritvaggsången. Om barnet slutar hosta och somnar, sätt dig försiktigt med barnet halvt upprätt mot ditt bröst i sängen och låt det sova där. Om barnet sover lugnt någon timme kan du lägga ner det i sängen.

Hjälper kall luft mot krupp?

Kall luft rekommenderas ofta mot falsk krupp.Det finns inga vetenskapliga studier gjorda på om kall luft hjälper. Det finns ett par små studier gjorda på om det hjälper att inandas ånga, de lyckas inte visa att det skulle hjälpa.

Men prova gärna: om det inte hjälper att lugna barnet och sjunga en sång: prova att sätta dig med barnet inlindat i en filt vid ett öppet fönster. Hjälper det: bra! Då kan ni sova under extratjocka täcken med öppet fönster.

När ska jag åka till sjukhuset?

Om ditt barn har täta upprepade krupphosteattacker som omöjliggör sömn: kom till barnakuten eller närakuten. Det finns effektiv behandling!

Om ditt barn har krupphosta och svårt att andas: kom till barnakuten!

Om ditt barn har krupphosta och så svårt att andas att barnet får panik, eller måste ägna så mycket energi åt andningen att barnet bara ligger slappt och kämpar med andningen: ring 112 och begär ambulans!

Behandling av krupp

Det finns två effektiva läkemedel mot krupphosta.

1. Inhalerat adrenalin. Hjälper bra inom 30 minuter men effekten sitter inte i längre än två timmar.

2. Kortisontabletter (upplöses i vatten innan man ger dem till barnet). Får effekt inom 6 timmar som sitter i 12, men inte 24 timmar efter dosen getts.

Läkemedel mot krupp på recept?

Tyvärr kan man inte skriva ut adrenalin för inhalation på recept. Det finns bara för inhalationsmaskiner (nebulisator t ex Ailos eller Albatross). Har barnet en sådan t ex för svår astma kan en läkare förskriva adrenalin till den.

Kortisontabletter kan man skriva ut på recept men man vill ogärna göra det till barn som fått enstaka, eller lättare kruppattacker. Det är potenta läkemedel som inte ska tas i onödan eller överdoseras. Men om ditt barn får upprepade attacker, hör med en läkare om det går att få kortisontabletter att ha hemma för att kunna bromsa en attack.

Read more about giving cortisone to children

Hostmediciner, typ Mollipect,  Cocillana och Lepheton,  hjälper inte mot krupp.

Hostmedicin till barn – mollipect, cocillana eller lepheton?

Krupp eller förkylningsastma?

Krupp är alltså en svullnad i stämbanden, som ger en skällande hosta och biljud på inandningen. Vissa barn tenderar att få krupp vid många förkylningar. Förkylningsastma är en inflammation av små luftrör i lungan, och biljuden är där på utandningen, barnet pressar ut luft, utandningen blir förlängd. Hostan låter ofta pipig.

Läs mer om förkylningsastma hos barn

Läs mer:

Hosta hos barn – en guide om sjukdomar och huskurer

Läs mer om rosslig eller ansträngd andning hos barn

Läs mer om förkylningsastma hos barn

Läs mer om kikhosta – symptom, hur det låter, test och behandling

Läs mer om förkylningar hos bebisar

47 kommentarer till “Krupp eller falsk krupp hos barn – symtom och behandling”

 1. Tack för inlägget och till alla som kommenterat. Har en dotter på 6 som alltid haft förkylningsastma. Hon fick ett kruppanfall för första gången för en timme sedan. Gav 4-5 puffar flutide, mest för vi trodde det var astman först, hjälpte något. Efter det på med mössa och ut på balkongen i mitt knä, sittandes inbäddade i täcken (-2 grader ute). Pratade lugnande med henne och efter 10 var hon så pass bra att jag kunde lägga henne i vår säng. Kör med öppet fönster, hon har precis somnat & andas hyfsat bra. Är fortfarande lite orolig, kruppen kom som en blixt från klar himmel, så håller mig vaken ock skriver här 🙂

 2. Hej, tack för en jätte bra blogg. Inatt blev vi väckta av vår 1-åring som fått krupp för första gången, förstod fort vad de var pga de speciella ljudet. Idag blev vi rekommenderad att köpa avsvällande nässpray ifall hon får krupp vid flera tillfällen. Nässprayen ska vi spraya i munnen, vilket tydligen ska hjälpa då de är avsvällande. vet ni om de har någon bevisad effekt och om jag kan använda nässpray från 2-år till min precis fyllda 1-åring ifall de händer igen, då jag inte hittar nån avsvällande från lägre ålder.

  1. Det skulle förvåna mig mycket om nässprayen kom ner ända till stämbanden, som är svullna vid krupp. Troligen samlas den på tungan och bak i svalget och ger ingen hjälp. Den smakar också mycket beskt.

 3. Hej och tack för bra info om krupp! Min son hade ett anfall i natt och efter ett besök på akuten och några vakna timmar så tar vi igen oss hemma i soffan i natt. Han är inte särskilt förkyld så jag hade nog annars bedömt honom som dagis-ok idag. Ingen berör om de varit hemma med barnen eller om de går på dagis som vanligt när de har krupp. Vad är klokt? Kan luftrören läka bättre om man tar några dagar hemma? Smittar det?
  Med vänlig hälsning,
  Linda

  1. Kruppen smittar inte men förkylningen gör. Gå till dagis om barnet orkar vara med i aktiviteterna, annars vila hemma.

 4. Hej!
  Var inne med min dotter på två år i natt/tidigt i morse då jag misstänkte krupp. Pratade med en sköterska på 1177 och det var hon som tyckte att jag skulle åka i och få det dokumenterat. Men hur vet man säkert att det är krupp? Hon måste haft ett lättare anfall men det var ingen som lyssnade på henne utan jag sa bara att jag trodde det var krupp, dottern fick en isglass vi satt där i två timmar för att sen åka hem igen. Hon har nu ikväll hostat en gång än så länge men hur vet man att det bara är krupp eller om det kanske är som någon skrev här ovan astma?! Kan det komma varje kväll/natt?

  Mvh en orolig mamma!.

  1. Hej!
   Jag håller inte med sjuksköterskan på 1177 om att det är en bra idé att åka till barnakuten på natten för dokumentationens skull. Sök om barnet har svårt att andas och behöver hjälp. Annars har barnet det bättre hemma.

 5. Hej!
  Om Mollipect varken hjälper mot hosta eller krupp, vad använder man det då till?

  Jag har en flicka på 11 år. Hon hade krupp när hon var yngre och hon fick alltid desenthol och lepheton. Sista gången fick hon lepheton och Mollipect. De sa då att mollipect och desenthol fungerade på samma sätt.

  Nu har min dotter på 15 månader fått krupp, och min vana trogen, gav jag henne mollipect för att vidga luftvägarna.

  1. Mollipect används till att få föräldrar att känna att doktorn “gjort något” tror jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *