This post is also available in: English
Fakta och råd om laktosintolerans hos barn – direkt av barnläkare. Inga barn är laktosintoleranta vid födseln. I skolåldern får ett barn som är laktosintolerant diarréer och ont i magen av att dricka mjölk.
Laktos är mjölksocker
Laktos är en sockerart som finns i mjölk. Laktosmolekylen är uppbyggd av två sockermolekyler som sitter ihop kemiskt. För att tarmen ska kunna ta upp sockret in till blodet måste ett enzym som heter laktas dela sockermolekylen i två.
I mjölk finns också mjölkproteiner. Komjölksproteinallergi är en ganska vanlig sjukdom hos småbarn som inte ska förväxlas med laktosintolerans.
Läs mer om mjölkproteinallergi hos bebis och mjölkfri ersättning till spädbarn
Laktas finns i tarmluddet
Tunntarmen är den del av tarmen vars slemhinna tar upp näring. För att slemhinnan ska kunna ta upp så mycket näring som möjligt har den maximerat sin yta genom att bli luddig. Längst ute på tarmludden finns laktasenzymet.
Celiaki, eller glutenintolerans, är en sjukdom som förstör tarmluddet. En obehandlad glutenintolerans leder därför till laktosintolerans. Därför är det viktigt att testa barn för glutenintolerans om de får symptom på laktosintolerans. Det är viktigare ju yngre barnen är.
Laktos i tjocktarmen ger diarré
När laktos inte bryts ned i tunntarmen av laktas transporteras det vidare till tjocktarmen. Bakterierna i tjocktarmen har enzymer som kan bryta ned laktos på lite olika sätt. Som restprodukter bildar bakterierna gaser, både illaluktande och luktlösa. Dessutom håller laktos kvar vätska i avföringen, och bajset blir löst – diarré. Symtomen på laktosintolerans är alltså gasbildning och diarréer och ofta ont i magen som kommer en tid efter måltid om måltiden innehållit laktos.
Bebisar är inte laktosintoleranta
Läs om glutenintolerans eller celiaki hos barn
Det är extremt ovanligt att inte ha laktas som bebis. Fyrtio bebisar med detta tillstånd finns beskrivna sammanlagt i den vetenskapliga litteraturen. De bebisar som inte har det får svåra diarréer så fort de börjar dricka bröstmjölk eller ersättning. Med undantag av dessa ytterst få bebisar så har alla bebisar laktas, och tål laktos, fram till två års ålder.
Laktosintolerans är normalt
Ungefär två tredjedelar av världens befolkning slutar producera laktas under barndomen. Därför är laktosintolerans hos större barn och vuxna ett normaltillstånd. Det skiljer sig mellan olika folkgrupper när detta sker, men oftast efter sju års ålder. Produktionen av laktas minskar långsamt, så magbesvär som kommer plötsligt brukar inte bero på laktosintolerans.
I Skandinavien har vi en “genetisk anomali” som gör att de flesta av oss som har skandinaviskt ursprung många generationer tillbaka i tiden fortsätter att producera laktas, och kan äta obegränsade mängder laktos, hela livet.
Blodprov för laktosintolerans
De blodprov som finns för laktosintolerans är gentester som visar om man har den variant som ofta blir laktosintolerant som vuxen eller den som sällan blir det. De säger alltså inte om man tål laktos eller inte. För att veta det måste man prova. Om man får typiska symtom av laktos och blir av med dem med laktosfri kost så är man sannolikt laktosintolerant.
Laktosintolerans är inte farligt
Laktos skadar inte tarmen eller kroppen för den som är laktosintolerant. Symptomen är bara obehagliga, inte farliga. Ofta kan personer med laktosintolerans äta en viss mängd laktos utan symtom, och det ska man alltså göra. Undvik det som ger besvär.
Laktosfria mjölkprodukter
I laktosfria mjölkprodukter tillsätter mejeriet laktas till mjölkprodukter. Laktasenzymet bryter ned mjölksockret ned redan i mjölkpaketet. De är dyrare än vanliga mjölkprodukter och har ingen som helst fördel för alla som kan producera laktas, men är å andra sidan inte heller på något sätt hälsofarliga även om man producerar eget laktas. Det finns också tabletter med laktas (lactrase) på apoteket som man kan äta när man vill äta mer mjölkprodukter än man brukar klara utan att få symtom.
Livsmedel som inte innehåller mjölkprodukter innehåller heller inte laktos.
Läs mer:
Läs mer om mjölkproteinallergi hos bebis och mjölkfri ersättning till spädbarn
Läs mer om magsjuka eller vinterkräksjuka hos barn – smitta, inkubationstid
Läs om glutenintolerans eller celiaki hos barn
Fantastiskt proffsig blogg Cecilia! Följdfråga på vuxen-laktosintolerans: kan den stanna vid gaser och magknip men utan lös i magen, eller är det inte laktosintolerans då?
Ja laktoskänslig är ett bra ord tycker jag!
Hej Cecilia!
Vi har varit på vc för 4 veckor sedan och träffat en läkare på grund av att vår dotter(9 år) har/får ont i magen varje dag. På vc lyssnade de på magen och kände. De sa att det såg bra ut. Vi skulle testa att utesluta laktos. Så dottern har ätit/druckit laktosfritt dessa veckorna och har inte haft ont i magen alls. Idag testade vi att ge ”vanlig” mjölk Och då fick hon ont i magen efter en stund. Min man hade även av misstag gett henne vanlig mjölk även förra veckan som han/hon inte visste om/tänkte på. Då fick hon också ont i magen efter en stund. Kan man då säga att hon har laktosintolerans eller ska man kolla upp det vidare?
Det räcker så. Det är precis så man ställer diagnosen laktosintolerans.
Hej! Jättebra inlägg om laktosintolerans. Det jag funderar på är om det kan visa sig på olika sätt beroende på folkslag? Jag har två barn adopterade från Asien som båda är (konstaterat) laktosintoleranta innan 7 års ålder, men där ingen av dom fått diarré av laktos. De får gaser och ont i magen men blir oftast hårda istället för lösa. På adoptionsforum jag är med i finns fler föräldrar som haft samma erfarenhet med sina barn från Asien. Slumpen?
Hej! Intressant iakttagelse. Tack för den!
Cecilia
Jag har en dotter på 5 år som har problem med magen. Vi var hos doktorn och han sa att det troligtvis var laktosintolerans och att det inte behövde testas. Det har funkat för det mesta men vi måste utesluta all laktos, och ibland strular magen ändå. Kan det vara något annat som gör att magen reagerar på laktos? Hon har även prövat att äta komjölksproteinfritt och det fungerade bra. Sedan prövade vi att gå tillbaka till vanligt och då gick det bra. Detta var innan doktorn sa laktosintolerans.
Jag och mina vänner märkt att våra barn har viss fruktintolerans dvs får diarre precis som de får om de äter vanlig mjölk! De är laktosintoleranta… Finns de ngn samband? O finns de bakrund att man tål vissa frukter mer eller mindre?
Alltså vissa frukter med mycket fruktfiber typ mogna päron ger lösare bajs hos alla. Särskilt om de äts i stora mängder. Men det är inte en intolerans då utan en fibereffekt.