Hoppa till innehåll
Hem Lunginflammation hos barn – symtom och behandling

Lunginflammation hos barn – symtom och behandling

This post is also available in: English

Lunginflammation, eller pneumoni, är en infektion med bakterier eller virus i lungorna hos barn. Barn med lunginflammation har ofta hosta och feber, och kan också ha ont i magen, vara trötta, slöa eller bleka.

Lunginflammation eller förkylning?

Förkylning, eller en övre luftvägsinfektion, är den vanligaste infektionen hos barn. Det är en virusinfektion i de övre luftvägarna. Ofta har barnen feber ett par dagar, är snuviga och nyser och sedan kommer hosta som kan sitta i ett par-tre veckor.

Om barnet är ganska piggt mellan febertopparna och inte har några andningssvårigheter, så är det klokaste att vänta 3-4 dagar och se om barnet klarar av infektionen själv. I de allra flesta fall gör barnen det. Om barnet har andningssvårigheter ska du förstås söka akutvård direkt.

Läs mer om och se videos på barn med andningssvårigheter här. 

Feber igen eller feber som inte går över

Om febern inte går över på fjärde dagen kan det vara dags att söka sjukvård. Under influensasäsongen är influensa den vanligaste orsaken till feber mer än tre dagar hos barn, och de barnen har också hosta. Om det är influensasäsong, barnet är piggt och inte har några andningssvårigheter, kan man lugnt vänta ytterligare ett par dagar och se om barnet går över.

Läs mer om influensa hos barn här. 

Läs mer om feber hos barn här

Om barnet blir successivt tröttare under dagarna, hostan och febern tilltar, och hostan blir det dominerande symptomet, då är det definitivt dags att misstänka lunginflammation.

Lunginflammation är ofta en komplikation till förkylning

Ofta är det så att lungslemhinnan skadats lite av förkylningsvirusinfektionen, och att det då är lättare för virus och bakterier att vandra ned och orsaka en lunginflammation. En lugninflammation kan också komma mer direkt, utan föregående förkylning.

Det finns inget man kan göra för att förhindra att en förkylning utvecklas till lunginflammation, utom  att vaccinera mot pneumokocker.

Läs mer om förkylning hos barn här

Hur vet man om det är lunginflammation?

Det krävs en läkarundersökning för att säkert ställa diagnosen lunginflammation. Läkaren undersöker barnet och lyssnar med stetoskopet. Ibland, men långtifrån alltid kan man höra att en del av lungan är tyst, då den är igensatt med slem och bakterier eller virus. I kombination med feber och hosta är det ett tillräckligt säkert tecken på lunginflammation för att man  ska ställa diagnosen.

Ibland behövs lungröntgen för att ställa diagnos. Om undersökningen är tydlig redan utan röntgen kan man dock ofta avstå.

Bakterier eller virus?

Det krävs också en kvalificerad läkarbedömning för att bedöma om det är bakterier eller virus som orsakat lunginflammationen. Att bedöma det är att lägga ett pussel där barnets symtom, resultatet av undersökningen och eventuell röntgen läggs samman med vad man vet om infektionsläget i samhället och barnets vaccinationsstatus. Ofta tar man också ett blodprov, en så kallad CRP eller snabbsänka, som en del i pusslandet.

Vid svåra lunginflammationer där barnet behöver läggas in på sjukhus tar man ofta en blododling och letar efter bakterier i blodet. Man kan ta prover på virus och vissa bakterier i svalget, vilket ofta görs.

Det är oerhört viktigt att den som tolkar de här provsvaren är medveten om hur vanligt det är att barn bär på flera virus och bakterier i svalget även när de är friska. Även odlingssvaren är alltså pusselbitar, och inte facit.

Bakteriell lunginflammation

Om läkaren bedömer att lunginflammationen sannolikt är bakteriell så behövs antibiotikabehandling. Till skillnad från de flesta halsflussar och öroninflammationer så är bakteriella lunginflammationer potentiellt allvarliga, och antibiotika rekommenderas alltid. (Det svåra är som sagt att bedöma om lugninflammationen är bakteriell eller inte).

I första hand ger man i Sverige något av penicillinerna Amimox eller Kåvepenin, som hjälper mot de vanligaste lunginflammationsbakterierna pneumokocker. Mot vissa typer av pneumokocker (de mest aggressiva) finns även vaccin som ingått i vaccinationsprogrammet i Sverige sedan 2009. Det finns dock många pneumokocker som vaccinet inte hjälper mot och de kan också ge lunginflammation.

Mer om antibiotika till barn kan du läsa här. 

Om Amimox eller Kåvepenin inte hjälper på 3-4 dagar (genom att febern gått ned och hostan blivit något bättre) finns det skäl att anta att det är någon annan bakterie som orsakat lunginflammationen. Det finns en grupp lunginflammationsorsakande bakterier (exempelvis mykoplasma) som kräver behandling med till exempel Ery-Max (erytromycin) för att bli bra, och man bör då byta till ett sådant preparat.

Viruslunginflammation

Lunginflammationer orsakade av virus kan inte behandlas med antibiotika. Vanliga förkylningsvirus och influensavirus i de flesta fall brukar ofta orsaka ganska beskedliga lunginflammationer som behandlas bäst med vanlig förkylningsbehandling, dvs vila, värme, vätska och kanske alvedon.

Läs mer om alvedon och ipren till barn här

Det finns även virus som kan ge svårare lunginflammationer med andnöd och behov av sjukhusvård, som influensavirus, vattkoppsvirus och mässlingsvirus. Mässling är mycket ovanligt i Sverige tack vare vaccinationen, men influensa och vattkoppor orsakar några svårare lunginflammationer hos barn varje år.

Sammanfattningsvis…

… finns det skäl att misstänka lunginflammation vid hosta och feber som inte går över på 3-4 dagar. Dessutom alltid vid hosta, feber och andningsproblem hos barn. Diagnosen ställs av läkare och antibiotika krävs vid bakteriella lunginflammationer.

Läs mer:

Hosta hos barn  – en guide om sjukdomar och huskurer

Rosslig eller ansträngd andning  – guide när ditt barn har svårt att andas

Influensa hos barn – symtom och behandling

Penicillin eller antibiotika till barn, kåvepenin, heracillin eller amimox?

Feber hos bebis och barn  – vad göra och när är febern för hög?

Ont i halsen och förkylning hos barn

Ont i bröstet hos barn – är det hjärtat?

Läs om pneumokockvaccin mot lunginflammation till barn här

2 kommentarer till “Lunginflammation hos barn – symtom och behandling”

  1. Hej. Du skriver att bakteriell pneumoni alltid ska behandlas m antibiotika men på internetmedicin, kapitlet om barn och lunginflammation så står det att annorlunda. Vad tänker du om det?
    Mvh

    1. Hej Sandra!
      Jag läste efter din kommentar avsnittet på internetmedicin, där de precis som du säger skriver att bakteriell lunginflammation hos barn inte behöver behandlas med antibiotika enligt både amerikanska, brittiska och svenska riktlinjer. Jag undrar om det är en felskrivning, för i de svenska riktlinjer studien hänvisar till står inget sådant. Tvärtom poängteras i de svenska riktlinjerna att bakteriell lunginflammation är den allvarligaste luftvägsinfektionen hos barn och att effektiv behandling är viktig. Som effektiv behandling exemplifierar man med Kåvepenin. I de brittiska/amerikanska riktlinjerna säger man att lunginflammationer hos barn ofta är virala, och de virala behöver inte antibiotika. Sedan är det inte alltid lätt att skilja mellan virala och bakteriella lunginflammationer, och många kan nog vara blandinfektioner med både virus och bakterier… Hör gärna av dig till författaren av internetmedicins artikel och ställ samma fråga.

      Hälsningar,
      Cecilia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *