Hoppa till innehåll
Hem Magsjuka eller vinterkräksjuka hos barn – smitta, inkubationstid

Magsjuka eller vinterkräksjuka hos barn – smitta, inkubationstid

Barn som håller på att kräkas

This post is also available in: English

Fakta och råd vid magsjuka direkt av barnläkare. Diarréer och kräkningar hos barn beror nästan alltid på magsjuka, en virusinfektion som också kallas maginfluensa, vinterkräksjuka eller gastroenterit. Magsjukevirusen är mycket smittsamma och finns i mängder i både diarréer och kräkningar. Det smittar framförallt vid direktkontakt. Inkubationstid för magsjuka varierar mellan olika virus från en till fyra dagar.

Hur magsjuka smittar

I varje kräkning och diarré från en magsjuk person finns massor av magsjukevirus. De vanligaste magsjukevirusen i Sverige är calicivirus som delas upp i noro- och sapovirus. De orsakar det som kallas vinterkräksjuka, eftersom de är vanligast på vintern. Men infektionerna finns året om. Folkhälsomyndigheten följer läget för calicivirus i Sverige.

Se veckorapporter om magsjuka

Virusen smittar genom direktkontakt, eller genom att virus från kräkning eller diarré via händer eller kläder kommer på mat som man äter, eller andra föremål man tar på. För att minska smittrisken så mycket som möjligt gäller handtvätt, handtvätt, handtvätt. Efter toabesök och blöjbyte. Efter kräkning och hantering av smutstvätt. Före mat och matlagning. Handsprit är inte effektivt mot virus, så det är tvål och vatten som gäller. Och pappershanddukar. Det är kanske mitt bästa tips för att förhindra smittspridning i familjen: tvätta handdukarna i 60 grader och lägg in dem i garderoben tills alla är friska.

Inkubationstid för magsjuka

Inkubationstiden för magsjuka varierar mellan olika virus. Vinterkräksjuka orsakas av norovirus eller sapovirus. För norovirus är inkubationstiden omkring en dag, för sapovirus 1,7 dagar. Rotavirus har ungefär 2 dagars inkubationstid medan astrovirus har 4 dagars inkubationstid.

Läs vetenskaplig artikel om inkubationstider för magsjuka

Smittar man innan vinterkräksjukan brutit ut?

Nej, man smittar inte innan vinterkräksjukan brutit ut, men problemet är att man ju inte vet när den kommer att bryta ut förrän när man kräks första gången. Och då smittar man definitivt. Som vuxen kanske man kan springa undan och kräkas kontrollerat och på så vis minimera smittan. Men ett barn kommer att kräkas där det är, och smitta andra.

Hur länge smittar man efter magsjuka?

Man smittar definitivt så länge man har kräkningar och diarréer och en allmän rekommendation värd att följa är att man är hemma från skola och arbete till 48 timmar efter sista symtom. Det är dock värt att veta att man kan utsöndra magsjukevirus betydligt längre än så i avföringen, men det finns inget att göra åt det.

Hur vet man att det är magsjuka?

Vid plötsligt påkomna intensiva kräkningar, diarréer och feber är diagnosen inte så svår, det är magsjuka som ter sig så. Om barnet bara har diarréer och feber men inte någon kräkning är det sannolikt också magsjuka.

Bara kräkningar, är det magsjuka?

Bara kräkningar kan vara magsjuka, men behöver inte vara det. Om det går magsjuka i omgivningen och kräkningarna kommer hastigt, kanske tillsammans med feber, så är det sannolikt en virusmagsjuka det handlar om.

Se upp med kombinationen kräkningar och huvudvärk. Visst kan huvudvärken vara ett symtom på uttorkning på grund av magsjuka. Men det kan också vara ett tecken på förhöjt tryck i hjärnan, så om huvudvärken är ett utmärkande symtom – sök läkare akut för bedömning.

Läs mer om hjärnhinneinflammation hos barn

En enstaka kräkning kan vara magsjuka, men det är svårt att veta. Man får göra en helhetsbedömning av omständigheterna när man bestämmer sig för hur länge man isolerar barnet från dagis etc.

Feber och CRP vid magsjuka

Ofta men inte alltid har man feber vid magsjuka. Febern kan ibland vara hög, och då blir det extra viktigt att få i sig vätska. CRP kan vara normalt (<5) eller förhöjt, ibland kraftigt förhöjt. Ett CRP över 50 hos ett barn med magsjuka och blodiga diarréer kan tala för en bakteriell orsak, men exempelvis adenovirus ger ofta CRP över 100. Det är ofta meningslöst att testa CRP hos ett barn med magsjuka, då diagnosen är klar oavsett.

Läs mer om feber hos barn

Kräkningar hos barn med diabetes

Kräkningar hos barn med diabetes är syraförgiftning (diabetes ketoacidos) tills motsatsen är bevisad. Kontrollera blodsocker och ketoner. Följ sedan instruktioner från din diabetesmottagning som handlar om att ge insulin om ketonerna är höga. Om ketonerna är inte sjunker som de ska eller du är osäker – sök akutsjukvård. Kanske har du ett akuttelefonnummer att ringa till diabeteskunnig barnläkare. Annars sök akutmottagning. Är barnet allmänpåverkat- ring ambulans.

Om ditt barn börjar kräkas intensivt efter en period av att ha varit väldigt törstigt, kissat och druckit väldigt mycket, så kan det vara ett nyinsjuknande i diabetes. Sök akutsjukvård genast för att undersöka det och få akutbehandling. Diabetes med syraförgiftning är ett livshotande men behandlingsbart tillstånd.

Behandling av magsjuka

Vid magsjuka är det enda man behöver tänka på att barnet får i sig tillräckligt med vätska. Det är så viktigt att vi har ett helt eget inlägg om det.

Läs mer om vätskeersättning för barn – recept för att hindra uttorkning hemma

Medicin mot magsjuka

Vätskeersättning är den viktigaste medicinen mot magsjuka. På barnakuten ger man ofta ett medel mot kräkningar som heter Zofran eller Ondansetron. Det är inte formellt godkänt som läkemedel mot vinterkräksjuka, men hindrar ofta kräkningarna effektivt. Det är receptbelagt och det finns ingen tradition av att skriva ut det för hemmabruk i Sverige.

Vid rikliga diarréer är det bra att ge ett diarrédämpande läkemedel. För små barn rekommenderas Hidrasec, som minskar sekretionerna från tarmen. Det är receptbelagt men ganska nytt på den svenska marknaden och man kan därför behöva fråga sin läkare om det är läge att skriva ut det.

Vid rikliga diarréer hos äldre barn och tonåringar kan man även ge det receptfria Loperamid (Dimor eller Imodium), men detta skall inte ges till mindre barn på grund av biverkningsrisk.

Hur länge pågår magsjuka?

En virusmagsjuka kan pågå i allt från en dag till tre veckor. Har man rikliga diarréer kan det vara värt att be om förskrivning av Hidrasec för att minska förlusterna från tarmen om magsjukan verkar bli långdragen. Men har man inte det får man bara vänta. Behöver man vabba längre än en vecka får man be om sjukintyg från vårdcentralen eller kanske en nätläkare.

Förhindra magsjuka

Det är inte helt lätt att förhindra vinterkräksjuka. Men att hålla sig och barnen hemma vid magsjuka och 48 timmar efter är en bra start. Att inte träffa uppenbart magsjuka personer ett annat bra tips. Den som är magsjuk bör om möjligt inte laga mat till andra (svårt om du är ensamstående, men annars går det ofta). Pappershanddukar och plasthandskar som du slänger när du hanterar kräks och avföring.

Det finns ett vaccin mot magsjuka som kan ges till spädbarn, rotavirusvaccinet. Sedan det infördes i svenska BVC-programmet har antalet barn som behöver vårdas på sjukhus på grund av diarréer och svår magsjuka minskat kraftigt.

Läs mer rotavirusvaccin – effekt och biverkningar

Läs  mer:

Vätskeersättning till barn – recept för att förhindra uttorkning hemma

Bebis bajs – vad är normalt och inte? Grönt bajs eller slemmigt – vad betyder det?

Rotavirusvaccin – effekt och biverkningar

Magsjuka och amning

Ont i magen hos barn – kan det vara blindtarmen och vad ska man göra?

Mjölkproteinallergi hos bebis och mjölkfri ersättning till spädbarn

Hjärnhinneinflammation eller meningit hos barn – feber, nackstelhet, ont i nacken

Coronavirus eller covid-19 hos barn

14 kommentarer till “Magsjuka eller vinterkräksjuka hos barn – smitta, inkubationstid”

  1. Jag undrar om man kan smitta om varandra flera gånger med magsjuka? Alltså sonen blir sjuk först, några dagar senare dottern och sen jag. Då har sonen varit symtomfri i 2 dagar men insjuknar med kräkningar igen. Är det så att han blivit smittad av samma virus igen eller är det ett nytt/annat virus nu?

  2. Vilken underbar blogg för oss oroliga föräldrar. Tack! Jag undrar en sak, angående virusmagsjuka, kan man bli smittad av att andas in lukten från en sjuk persons kräkning eller avföring? För alltsom oftast luktar det ju förskräckligt illa och man känner sig sjuk bara man känner lukten.

    1. Hej Madelene! Tack för fina ord. När en person kräks eller har diarré kan det nog hända att några virus sprutas ut i luften bredvid. Det finns spekulationer kring att det skulle kunna orsaka magsjuka hos den som andas in och sedan sväljer virusen, men det är inte bevisat. Men det är inte lukten som orsakar smittan. Så antagligen är en gammal spya eller diarré inte smittsam att lukta på så länge man inte vispar upp den i luften.

  3. Hej. Toppen blogg.
    Kan barn vara magsjuka i flera dagar upp till 2 veckor? Och bara kräkas då och då oftast på natten? Utan diarré. Rätt så pigg på dagen men inte så stor matlust.

    1. Ja, det kan de. Men om det fortsätter är det en bra idé att kolla så att det inte är någon annan anledning att barnet kräks.

  4. Älskar verkligen bloggen, den har hjälpt mig så många gånger jag sökt svar! Stort tack Cecilia! Nu till min fråga, om min 3åring har magsjuka, bör både jag och min man stanna hemma från jobb under tiden? Trots att vi bägge är helt friska? Varken jag eller min man har blivit smittad någon av de 3 tillfällen sonen åkt på magsjuka hittills. Själv har jag inte haft magsjuka sedan jag själv var barn. Det är så mycket delade meningar om hur man bör agera osv. Men min tanke är att det bör väl räcka med att en av oss VAB:ar? Eller riskerar vi att sprida vi smittan trots att vi inte är sjuka?

    1. Tack för fina ord! Ingen betalar er om ni är hemma när den andra vabbar… Så som vuxen går man till jobbet när barnen är magsjuka om man själv är frisk.

  5. Hej. Dotteen på 2.5 år har diarre och de säger magsjuka men hon har bara diaree och bara 1-2 blöjor byts. Det var vart så ca 2-3 veckor. Är det verkligen magsjuka hon fått eller kan det va något annat?

    1. Svårt att säga. Mest sannolikt är det nog ändå en långvarig magsjuka om det inte varit så tidigare. Men om det fortsätter ett par veckor till är det rimligt att söka läkare för en undersökning.
      Hälsningar
      CEcilia

  6. Hej!
    Tack för en fantastisk sida. Mina barn luktar alltid aceton när de har feber och framförallt vid kräksjuka. Varför blir det så? Vår 4,5 åring har testats med faste socker för något år sedan. Kan diabetes med ketoacidos debutera utan den överdrivna törsten?

    1. Hej!

      När barnen fått i sig mindre kolhydrater än de gör av med skapar kroppen acetonluktande ämnen som energireserv. Om barnen ter sig som de brukar vid magsjuka eller feber så behöver du inte vara orolig för diabetes med ketoacidos. Som regel har den diagnosen föregåtts av en period med överdriven törst och extra rikligt kissande.

  7. Hej, 48-timmarsregeln ; hur ska man räkna den vid magsjuka? Från sista kräk eller från när man äter heelt normalt? Det tar ju ett tag efter sista kräkningen innan man känner för att äta fullt ut, även om man får behålla det man äter..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *