This post is also available in: English
Jag har fått några frågor kring magsjuka och amning, som jag tänkte svara på.
Mer om magsjuka i allmänhet kan du läsa i det här inlägget.
1. Jag ammar och har blivit magsjuk, vad ska jag göra?
Sjukskriv dig!
Stackars dig! Det är tillräckligt arbetsamt att ta hand om en bebis utan att vara magsjuk. Det första du ska göra (för din egen skull!) är att se till att du har någon annan (pappan/din egen mamma/pappa/svärmor/svärfar) som tar hand om bebisen och all hemskötsel. Låt barnskötaren komma och lägga bebisen hos dig när den vill äta och ta hand om den efteråt.
Se till att få i dig vätska!
Mitt inlägg om vätskeersättning för barn kan man följa för vuxna också. Tänk på att du behöver mycket vätska, både allt du behöver under en dag i vanliga fall (2 liter?), plus att du behöver ersätta alla förluster (diarréer och kräkningar), plus att du behöver vätska för att producera mjölk (1 liter?) plus att du gör av med extra vätska om du har feber. Mycket vätskeersättning blir det! Förutsatt att du är hjärt- och njurfrisk så fixar kroppen om det blir för mycket vätska, så var inte rädd för det. Tveka inte att söka sjukvård om du inte orkar dricka ikapp, ibland kan man behöva dropp även som vuxen. Se då till att du blir inlagd med barnet, det har du och barnet rätt till!
Läs mer om vätskeersättning här
Fortsätt amma!
Ett grundkoncept i amning är att mjölkproduktionen bestäms av hur ofta bebisen suger, med något dygns fördröjning. Det betyder att om du abrupt slutar amma kommer brösten ändå producera mjölk, bli fulla och du riskerar att ligga med både mjölkstockning och magsjuka samtidigt. Det vill vi inte! Om du nu klarar dig från mjölkstockningen, eller kämpar dig igenom, och tar några dagars paus i amningen kommer dina bröst att producera mycket mindre mjölk än vad din bebis behöver efteråt. Det går oftast att få upp produktionen igen genom intensivamning ett dygn eller två, men det blir krångligare än vad det hade behövt vara.
Det känns som om mjölken sinat
Då har den kanske gjort det. Kan mycket väl hända vid magsjuka, särskilt om du inte fått i dig tillräckligt med vätska. Låt då bebisen suga så ofta som den brukar, så länge som den brukar, för att berätta för kroppen att du vill att den ska fortsätta producera så mycket mjölk som tidigare, när den orkar. Låt personen som tar hand om barnet komplettera med ersättning tills barnet är mätt och belåtet efter varje amning. Mjölkproduktionen kommer att komma igång igen när du blivit frisk förutsatt att du fortsätter låta bebisen suga.
Amningen skyddar bebisen från dina magsjukevirus
Ditt immunsystem är i full gång med att bekämpa det magsjukevirus du invaderats av. Vänligt nog delar det med sig av lite av skyddet genom mammamjölken till barnet. Bebisens risk att bli smittad av din magsjuka minskar alltså om du fortsätter amma, och blir den smittad blir den mindre allvarligt sjuk.
Läs mer om den nyföddas immunförsvar här
Jag helammar en bebis som blivit magsjuk, vad ska jag göra!
Första frågan är: har bebisen verkligen blivit magsjuk? De allra flesta bebisar kräks, ofta efter måltid, vissa lite, andra mycket. En helammad bebis bajsar alltid löst, gult eller grönaktigt med lite gryniga klumpar i.
Om det finns magsjuka i omgivningen och bebisen kräks mycket mer än vanligt, eller får riktigt vattniga avföringar så har nog bebisen drabbats av magsjuka. Har bebisen enstaka större diarréer eller kräkningar, ingen feber och äter med minst lika god aptit som vanligt kan du lugnt fortsätta amma och sköta barnet hemma.
Om en bebis under 6 månader får rikliga vattniga avföringar flera gånger dagligen och/eller rikliga kräkningar av annan karaktär än barnets vanliga är det bra att låta en barnläkare titta på barnet samma dag. Så små barn är både sköra och svårtolkade. Resultatet kan mycket väl bli en magsjukediagnos och rekommendation att gå hem och fortsätta amma och kanske komplettera med vätskeersättning, men så små barn är det bra att en barnläkare tittar på.
Jag delammar ett barn som fått magsjuka, vad ska jag göra?
Fortsätt med delamningen i samma frekvens som tidigare, om barnet vill ligga vid bröstet mer är det ok. Komplettera med vätskeersättning enligt principerna i det här inlägget. Din mjölkproduktion kommer första dygnen av magsjukan att vara samma som tidigare, det vill säga den täcker inte barnets extra behov av vätska. Därför måste du komplettera med vätskeersättning om barnet har rikliga diarréer och kräkningar.
Många barn tolererar bröstmjölken väl vid magsjuka. En del kräks dock upp den så fort de diat. Om ditt barn gör det, ta en amningspaus på några timmar (pumpa ur vid behov, låt barnet ligga vid bröstet och suga på finger eller napp om det vill) och ge bara vätskeersättning. Prova sedan med korta amningsstunder, så barnet bara får lite mjölk i taget. Öka amningsstunderna när du märker att barnet klarar av att behålla mjölken.
Läs mer:
Magsjuka, vinterkräksjuka eller maginfluensa- smitta, symptom, inkubationstid
Vätskeersättning – recept och tips om att ge vätskeersättning till barn
Så fungerar en bebis immunförsvar
Bebis bajs – vad är normalt och inte? Grönt bajs eller slemmigt – vad betyder det?
Vad skönt att hitta denna bloggen! Jag ammar min 10 månaders endast 3 ggr/dygn och kände att nu när jag fått magsjuka så är det slut, men nej 🙂 Han är även prematur 8 veckor för tidigt så det är extra viktigt att jag kan ge honom antikroppar. Tack för fina och bra råd!
Från din mamma