Allt om magsjuka, maginfluensa eller vinterkräksjuka

Dela med dig!
 • 1
 •  
 •  

Magsjuka, maginfluensa, vinterkräksjuka, gastroenterit: är det inte den värsta vabben av de alla?

Magsjukan orsakas av magsjukevirus, det finns några olika som beter sig lite olika. Vissa ger mer kräkningar, andra mer diarréer. De olika virusen kan ha olika lång inkubationstid, men i de flesta fall är inkubationstiden kort, från några timmar upp till ett par dygn. Värt att nämna är rotaviruset som ger rikliga vattentunna diaréer och dödar barn där inte sjukvård finns. Hos oss är det en stor orsak till sjukusvård för små barn.

Hur smittar magsjuka? 

Det finns massor av virus i varje kräkning eller diarré. Virusen smittar genom direktkontakt, eller genom att virus från kräkning eller diarré via händer eller kläder kommer på mat som man äter, eller andra föremål man tar på. För att minska smittrisken så mycket som möjligt gäller handtvätt, handtvätt, handtvätt. Efter toabesök och blöjbyte. Efter kräkning och hantering av smutstvätt. Före mat och matlagning. Alla magsjukevirus dör inte av handsprit, så det är tvål och vatten som gäller. Och pappershanddukar. Det är kanske mitt bästa tips för att förhindra smittspridning i familjen: tvätta handdukarna i 60 grader och lägg in dem i garderoben tills alla är friska.

Vilka symtom har magsjuka? 

Ofta ger virusmagsjukan tre symtom: diarré, kräkning och ofta feber. Ofta kommer kräkningarna först och diarrén senare, vissa virus ger bara det ena eller det andra. Ibland ont i magen. Har man både kräkningar och diarreer kan man vara rimligt säker på att det är en virusmagsjuka som drabbat barnet.

Magsjuka utan diarré?

Många bebisar har en slapp övre magmun och kräks mer eller mindre hela tiden. Det är ingen sjukom, det är bara att vara bebis. Nedanstående gäller nytillkomna upprepade kräkningar:

Om barnet bara kräks, men inte har diarréer, så är det oftast virusmagsjuka, men det finns också andra sjukdomar som beter sig så. Sjukdomar som kräver annan vård än vätskeersättning. Tre typer av sjukdomar (förutom virusmagsjuka) kan ge kräkningar som symtom:

1. Stopp i magen

Om det blir stopp i tarmarna, typ tarmvred, så kommer inte maten ner och blir bajs, utan barnet, just det, kräks upp den. Och har ont i magen. ONT! Kombinationen kräkning plus ordentligt ont i magen (även om det kommer och går) utan diarréer leder till behov av läkarbesök. En erfaren läkare kan ofta avgöra med stor säkerhet genom att bara undersöka och observera barnet om det verkar vara stopp i magen.

Vanligaste anledningen till stopp i magen är för övrigt förstoppning. Så om det verkar rimligt: ge ett klyx hemma och se om kräkning och ont i magen går över. Är du osäker, gå till vårdcentralen eller uppsök barnakuten. Sannolikt får barnet ett klyx där.

2. Stopp i huvudet

Inne i huvudet finns ”likvor” hjärnvätska. Den ska kunna rinna ner fritt genom hjärnan ner i ryggmärgskanalen. Om den inte kan det blir det för högt tryck i hjärnan. Då kräks barnet. Men ter sig inte ett dugg infekterat.

Ofta, men inte alltid, har barnet också några andra tecken på att hjärnan är angripen, t ex ont i huvudet, nytillkommen skelning, dålig koordination, stapplighet eller liknande.

Så: bara kräkningar hos barn som inte ter sig infekterat och dessutom har blivit nytillkommet fumlig eller skelande, eller har ont i huvudet, sök barnakuten. Samma dag.

Vanligaste orsaken är migrän (då är det inte stopp i huvudet, men kräkning+huvudvärk får man ändå), men det är en diagnos som ställs efter läkarundersökning.  Om ditt barn tidigare fått migrän konstaterat av läkare och ter sig som barnet brukar vid migrän så kan du förstås lita på den tidigare läkarbedömningen.

3. Knas i ämnesomsättningen

Viktigaste är diabetes. Ett barn som redan har diabetes och kräks skall misstänkas ha syraförgiftning (ketoacidos) tills motsatsen är bevisad. Och en sådan skall behandlas på sjukhus.

När ett barn får diabetes är första symtomen en väldig törst (typ går omkring med stor petflaska och dricker ur hela dagen, bosätter sig vid vattenkranen, vaknar på natten för att dricka) i kombination med stora urinmängder. Sök sjukvård redan då! Samma dag du tänker tanken. Om du missat det, och barnet varit väldigt törstigt och kissat massor i några veckor och sedan börjar kräkas, sök akutvård! Om barnet är omtöcknat och slött, ring ambulans. Diabetes med syraförgiftning är ett akut dödligt tillstånd som kräver omedelbar behandling på barnklinik.

Vad ska jag göra när barnet har magsjuka? 

Om nu ditt barn har både kräkningar och diarréer, eller om ni träffat på någon med magsjuka och börjar kräkas, ja då är det tre saker som gäller:

Vad ska barnet dricka vid magsjuka? 

Ge vätskeersättning. Magsjuka dödar genom uttorkning. Bara genom uttorkning. Inte på något annat sätt. Och uttorkning förhindras genom att ge vätskeersättning. Färdigköpt eller hemlagad, välj själv.

Recept på vätskeersättning och tips om hur du ger etc kan du läsa här. 

Gör livet så bra som möjligt

Fundera ut mysiga och lugna saker du och barnet kan göra tillsammans. Läsa bok? Rita? Titta på en ny film? (vi har ett hemligt film- och bok- och pysselförråd hemma som är guld sådana här dagar).  Spela dataspel tillsammans? Hela tiden med ett glas vätskeersättning i närheten.

Slut på film? Trött på Netflix skränande? Prova SF kids play här. Gratis första månaden. 

Hur länge pågår en magsjuka?

En virusmagsjuka kan pågå i allt från två dagar till två veckor. Ja du läste rätt. Två veckor. Det är asjobbigt att ge vätskeersättning och tvätta kräks i två veckor, jag vet. (Been there, done that)  Men tyvärr så ger vi dig inget mer på barnakuten än en bestämd sjuksköterska som lär dig att ge ditt barn vätskeersättning. Och en liten stencil där det står hur viktigt det är att ge vätskeersättning. Och kanske en ny magsjuka.

Förhindra smitta vid magsjuka

Det enda som eventuellt kan skydda familjen från att insjukna i magsjukan är minutiös handtvätt, handsprit räcker inte ensamt men skadar inte heller. Pappershanddukar gäller. Se för guds skull till att inte föra smittan vidare. Inga besök, inga dagislämningar med sjukt barn med, håll er ifrån öppna förskolan, caféer och bibliotek. Tills 48 timmar gått efter senaste kräkning eller diarré.

När kan kräkningar och diarréer vara farligt? 

Tecken på farlig sjukdom, när barnet behöver komma till barnakuten är:

1. Bara kräkningar utan diarréer, när barnet inte utsatts för magsjukesmitta, se ovan.

2. När du inte lyckas ge barnet tillräckligt mycket vätskeersättning. Det vill säga när barnet slutar kissa eller blir slött. Antingen behöver du lära dig att ge mer vätskeersättning, eller så har bebisen så mycket diarréer och kräkningar att det behövs sond (slang ner i magsäcken) eller dropp.

3. När barn under två år har massiva förluster, det vill säga tiotals stora vattniga diarréer dagligen. Då behöver vi kolla saltbalansen i blodet med blodprov.

Kan jag bli smittad av magsjuka på barnakuten? 

Ja, det händer hela tiden. Vi ser så många som kommer till barnakuten med misstänkt öroninflammation eller liknande, går hem och återkommer två dagar senare med magsjuka. Tråkigt nog.

Ammar du? Du kan läsa mer om magsjuka och amning i det här inlägget. 

Följ magsjukeläget

Du kan följa magsjukeläget i Sverige via Folkhälsomyndighetens veckorapporter. 

Läs  mer:

Rotavirusvaccin  –  effekt och biverkningar

Vätskeersättning  – recept och tips om att ge vätskeersättning till barn

Magsjuka och amning

Ont i magen hos barn –  kan det vara blindtarmen och vad ska man göra?

Bebis bajs  – vad är normalt och inte? Grönt bajs eller slemmigt – vad betyder det?


Dela med dig!
 • 1
 •  
 •  

35 reaktioner på ”Allt om magsjuka, maginfluensa eller vinterkräksjuka

 1. Hej. Toppen blogg.
  Kan barn vara magsjuka i flera dagar upp till 2 veckor? Och bara kräkas då och då oftast på natten? Utan diarré. Rätt så pigg på dagen men inte så stor matlust.

  1. Ja, det kan de. Men om det fortsätter är det en bra idé att kolla så att det inte är någon annan anledning att barnet kräks.

 2. Hej. Dotteen på 2.5 år har diarre och de säger magsjuka men hon har bara diaree och bara 1-2 blöjor byts. Det var vart så ca 2-3 veckor. Är det verkligen magsjuka hon fått eller kan det va något annat?

  1. Svårt att säga. Mest sannolikt är det nog ändå en långvarig magsjuka om det inte varit så tidigare. Men om det fortsätter ett par veckor till är det rimligt att söka läkare för en undersökning.
   Hälsningar
   CEcilia

 3. Hej!
  Tack för en fantastisk sida. Mina barn luktar alltid aceton när de har feber och framförallt vid kräksjuka. Varför blir det så? Vår 4,5 åring har testats med faste socker för något år sedan. Kan diabetes med ketoacidos debutera utan den överdrivna törsten?

  1. Hej!

   När barnen fått i sig mindre kolhydrater än de gör av med skapar kroppen acetonluktande ämnen som energireserv. Om barnen ter sig som de brukar vid magsjuka eller feber så behöver du inte vara orolig för diabetes med ketoacidos. Som regel har den diagnosen föregåtts av en period med överdriven törst och extra rikligt kissande.

 4. Jag undrar om man kan smitta om varandra flera gånger med magsjuka? Alltså sonen blir sjuk först, några dagar senare dottern och sen jag. Då har sonen varit symtomfri i 2 dagar men insjuknar med kräkningar igen. Är det så att han blivit smittad av samma virus igen eller är det ett nytt/annat virus nu?

 5. Älskar verkligen bloggen, den har hjälpt mig så många gånger jag sökt svar! Stort tack Cecilia! Nu till min fråga, om min 3åring har magsjuka, bör både jag och min man stanna hemma från jobb under tiden? Trots att vi bägge är helt friska? Varken jag eller min man har blivit smittad någon av de 3 tillfällen sonen åkt på magsjuka hittills. Själv har jag inte haft magsjuka sedan jag själv var barn. Det är så mycket delade meningar om hur man bör agera osv. Men min tanke är att det bör väl räcka med att en av oss VAB:ar? Eller riskerar vi att sprida vi smittan trots att vi inte är sjuka?

  1. Tack för fina ord! Ingen betalar er om ni är hemma när den andra vabbar… Så som vuxen går man till jobbet när barnen är magsjuka om man själv är frisk.

 6. Hej, 48-timmarsregeln ; hur ska man räkna den vid magsjuka? Från sista kräk eller från när man äter heelt normalt? Det tar ju ett tag efter sista kräkningen innan man känner för att äta fullt ut, även om man får behålla det man äter..

 7. Vilken bra sida! Vår dotter (1,5 år) kräktes hela natten och vi fick i henne vätskeersättning till slut. På dagen var hon som vanligt igen, förutom trött av sömnbrist förstås. Men frågan är: kommer det bli kräkskalas nästkommande natt också, eller hur funkar det? Borde hon inte vara sjuk på dagen också om det är magsjuka?

 8. Men hur vet man att det är stopp i huvudet? Har ett barn som kräktes på dagis rejält en gång men nu några timmar senare är hon som vanligt. Behöver det betyda att det är något farligt? Har själv haft magsjukor med 1-2 kräkningar och sen inget mer, orolig nu efter att ha läst detta!

  1. Om barnet mår helt som vanligt efter någon enstaka kräkning så kan du lita på att hen är helt frisk. Ledsen att ha gjort dig orolig. Vid ”stopp i huvudet” så kräks man i princip varje dag i flera veckor, det finns ofta någon huvudvärk med i det hela, eller nytillkommen klumpighet eller kanske dubbelseende. Då ska man söka sjukvård för undersökning.

 9. Hej
  Vill säga tack för detta inlägg och uppmana alla att ta ev symtom som inte överensstämmer med magsjuka på allvar. Tack vare detta inlägg förstod vi att det var något fel med vårt barns törst som vi trott var en fix idé kopplad till utvecklingskris (han är snart två och bara mamma fick ge vatten ur en specifik mugg). Slumpen i form av magsjuka (kräkningarna verkar trots allt ha berott på detta) gjorde att jag läste detta och vi kollade upp blodsockret. Och det var ju diabetes typ 1 (skyhögt socker). Ledset besked att få, är just nu på sjukhus, men tusen gånger hellre nu än senare. Tack för denna blogg och om du/ni skriver nåt om diabetes så pinga gärna här.

 10. Det är lite lurigt det där med magsjuka. Jag har märkt att jag kan gå omkring som smittbärare utan att det bryter ut, lite magont eller känner mig konstig i magen när det går magsjuka på jobbet. Har bara kräkts någon enstaka gång i samband med magsjuka och blir oftast diaree. Hur pass vanligt är det att man går omkring med det utan att det bryter ut? Tänker i smittospridningssynpunkt är det ju omöjligt att veta om man har det eller ej.

  1. Ju mer symtom man har desto mer smittar man. Om man varken har diarré eller kräkning så är det inte så mycket virus man utsöndrar, och man kan ju inte vara hemma från jobbet ”för säkerhets skull” om man inte har symtom…

  1. Man smittar mest när man har tydliga symtom, det luriga är ju att man inte vet när man får symtom under inkubationstiden… Kanske går man till jobbet under ”inkubationstiden” och kräks där och smittar ner folk, då har man plötsligt slutat sin inkkubationstid och smittat under akut sjukdom i stället.

 11. Ja, Det var det jag syftade på. Har en son med just CAH och det är bland det första jag tänker på såklart. Kortisolbrist! Ovanligt men viktigt! Tack för en bra blogg!

 12. Tack för en superb blogg!

  Jag undrar hur mycket man smittar innan det har brutit ut? Säg att jag tagit hand om mitt kräksjuka barn, men varit noga med handtvätt, handsprit, ytdesinfektion och att jag inte tror mig blivit utsatt för sjukdomen innan barnet blev sjukt. Kan jag smitta kollegorna?

  Tack på förhand!

 13. Tack för en superb blogg!
  Jag undrar hur mycket man smittar innan det har brutit ut? Säg att jag har tagit hand om mitt kräksjuka barn men varit noga med handtvätt, spritat och inte tror sig varit utsatt för smittan förrän barnet blev sjukt. Finns det risk att jag smittar kollegorna på jobbet?

  1. Jag antar att du vill påminna om att även akut kortisolbrist ger kräkningar. Det är sant. Dock mycket ovanlig orsak till kräkningar hos barn. . Men alla som har kortisolbrist måste veta vad de ska göra vid kräkning (dvs komma in till sjukhus för att få kortisonspruta och eventuellt dropp).

   Att nyupptäcka kortisolbrist är bland det svåraste som finns i medicinen. En orsak till kortisolbrist (CAH) finns numera med i nyföddhetsscreeningen (PKU-provet). För former som debuterar senare gäller: sök läkare vid oförklarliga kräkningar under längre tid (kan vara ett tidigt symtom på kortisolbrist) eller, givetvis, vid chock och svårt påverkat allmäntillstånd (kan i sällsynta fall bero på kortisolbrist)

   Något vanligare är kortisolbrist till följd av högdos eller långtids kortisonmedicinering. Det kan vara värt att påminna om: om ditt barn äter kortison och kräks bör ni komma till sjukhus för eventuell extrakortisonspruta och dropp.

 14. Hej,

  jag undrar hur länge en magsjuka smittar. Ska man undvika att låta sina småbarn leka med småbarn med diarré eller är det som de säger, att efter 10 dagars diarré är alla baciller borta och att diarréerna endast fortsätter eftersom att tarmluddet blivit så hårt åtgånget?

  1. Så länge det finns diarré finns det smittrisk! (Och längre än så ibland). 48 timmar efter senaste diarré ska ska man hålla sig undan andra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.