Hoppa till innehåll
Hem Mässling – symptom, smitta, behandling

Mässling – symptom, smitta, behandling

This post is also available in: English

Fakta och råd om mässling. Direkt av barnläkare. Mässling är en av världens mest smittsamma sjukdomar. Sjukdomen är ovanlig i Sverige, tack vare vaccinationen. Mässlingen var nästan utrotad i flera länder för några år sedan, men på grund av att inte alla vaccineras mot mässlingen sprids den igen.

Smitta och inkubationstid för mässling

Som tur är är de flesta av oss inte mottagliga. Hos dem som är födda före 1970-talet beror det som regel på att man haft mässlingen. Då bildar immunförsvaret ett immunologiskt minne som skyddar livslångt mot ny sjukdom. Av dem som är födda från slutet av 1970-talet och framåt är de flesta vaccinerade mot mässling, och kan därför inte bli smittade av sjukdomen.

Mässlingviruset är luftburet och tar sig in i kroppen via andningsvägarna eller ögonen. En person som är mottaglig för mässling kan bli smittad av att bara gå in i ett rum där en mässlingssjuk person vistats de senaste två timmarna. Även om den smittade gått ut därifrån. Man har räknat ut att om en mässlingssjuk person bara träffar mottagliga personer, så smittar varje person i genomsnitt 15-18 andra personer. Inkubationstiden är 10-21 dagar. Man är alltså frisk i 10-21 dagar efter man blivit smittad innan man blir sjuk och kan smitta andra.

Barn blir särskilt lätt sjuka av mässling om dr inte vaccineras
Symptom på mässling

De första symptomen på mässling är lättare feber, röda ögon och torrhosta. I detta skede är smittsamheten som högst. Man kan också då se saltkornsliknande utslag i munslemhinnan på kindens insida, så kallade kopliska fläckar. Efter 3-7 dagar stiger febern och de typiska storfläckliga utslagen uppträder i huden.

Vad ska jag göra om jag tror att mitt barn har mässling?
Mässling ger röda utslag som delvis flyter ihop

Ring till sjukvårdsupplysningen 1177 och berätta att du misstänker att barnet har mässling. De kommer att lotsa dig rätt. Antagligen kontaktar de, eller ger kontaktuppgifter till, en barnakutmottagning eller infektionsakutmottagning dit ni får komma för undersökning, provtagning och vård.

Läs mer om feber hos barn

Det är viktigt att inte själv gå in på ett sjukhus med ett misstänkt mässlingssmittat barn. Om ni kommer själva till akuten, låt en vuxen gå in och berätta att ni kommer så att ni kan bli lotsade genom rätt ingång för att inte smitta andra.

Om barnet är mycket sjukt och behöver sjukhusvård kommer ni att få det. Det är ingen fara för vaccinerad personal att vårda ert barn, förutsatt att personalen fått två vaccindoser. Det viktiga är att mässlingssjuka får eget isoleringsrum där man inte riskerar att smitta andra.

Är mässling farligt?

Hos fyra av fem sjuka barn blir mässlingen bara en till två veckor med feber, utslag och ont i ögonen. Hos en av fem uppkommer dock någon komplikation. Vanliga komplikationer är lunginflammation, diarré och öroninflammation som kräver antibiotikabehandling eller sjukhusvård några dagar eller längre.

Ett av 1000 barn drabbas av akut mässlingsinfektion i hjärnan, mässlingsencefalit. Det är  en sjukdom som både kan ge bestående hjärnskador och kan leda till döden.

Läs mer om hjärnhinneinflammation hos barn

En fruktad komplikation till mässling heter subakut skleroserande panencefalit uppkomma fem till trettio år efter mässlingsssjukdomen, oftast kring 10-12 år efteråt. Den innebär att den drabbade successivt tappar hjärnfunktioner och dör. Ingen bot finns. Man har tidigare uppfattat den här komplikationen som extremt ovanlig, men nyare forskning tyder på att ungefär en av 1300 drabbade får den. Bland barn som drabbas av mässling före 12 månaders ålder är risken ännu högre.

Även om de allra flesta som får mässling överlever, förekommer dödsfall även i länder med modern sjukvård. Ungefär 1 av 500 smittade dör, risken är större för spädbarn.

Globalt och historiskt sett har mässling varit en av de stora barnadödarna. Även om fler och fler barn överlever tack vare vaccination, rent vatten och bättre mat, så dör 245 barn om dagen av mässling i världen. Alla dessa dödsfall skulle kunna undvikas om hela världen vaccinerades mot mässling.

Bebisar och mässlingssmitta

Bara människor som inte har haft mässling och inte är vaccinerade kan få sjukdomen, om de möter viruset. Dessutom kan vissa typer av cancerbehandling eller andra medicinska behandlingar som dämpar immunsystemets funktioner radera ett tidigare skydd mot mässling.

De flesta som inte är vaccinerade mot mässling är barn under 18 månaders ålder. BVC ger nämligen MPR-vaccinet vid 18 månaders ålder. Man kan få vaccinet tidigare om man skall resa till ett land med mässlingsepidemi. I flera landsting får man betala själv om man vaccinerar före 12 månader, och i vissa landsting får man också gå till en vaccinationsbyrå för att göra det. Vid vaccination före 12 månader behöver man också ge sprutan vid 18 månader för att vara säker på att få ett bra skydd.

Vaccination mot mässling startade i Sverige under 1970-talet. Först med en dos vaccin, och sedan 1982 med två doser vaccin. Man införde den andra dosen eftersom man sett att en dos inte gett fullständigt skydd hos alla vaccinerade. Om man inte haft mässling och är född före 1981 kan det vara värt att ta en extra vaccinspruta som vuxen för att säkerställa att man har skydd. Om man inte haft mässling och inte fått vaccin som barn, till exempel för att föräldrarna valde att avstå, är det en mycket bra idé att ta två doser vaccin. Det enklaste är att gå till en vaccinationsbyrå.

Läs mer:

Läs mer om hjärnhinneinflammation hos barn

Läs mer om feber hos barn

60 kommentarer till “Mässling – symptom, smitta, behandling”

 1. Hej!
  Tack så mycket för förklaringen. Super intressant artikeln!
  Jag har en fråga till dig, som min dotters skola sjuksköterskan kunde inte svara, tyvärr…
  Min dotter var vaccinerad mot mässling i Portugal, och där man tar vaccinet när man är 1 års gammalt, inte 18 månaders, och då man får den andra dos när man är 5-6 års gammalt, men nu är hon 7 år och har inte fått än den andra dosen. Ssk så att i Sverige man får den när man filler 8 år.
  Jag är lite rädd att hon har inte tillräckligt antikroppar som kan skydda henne om hon tar kontakt med viruset. Vad tycker du? Kan vi ge henne den andra dosen tidigare?
  Tack så mycket!

  1. Hej!

   Det är likvärdiga scheman. I Sverige ger man den andra dosen mellan 6 och 8 års ålder. Om hon ska resa till mässlingsdrabbat område är det väl inte så dumt att hon får andra dosen lite tidigare. Ni kan ju alltid gå till en vaccinationscentral och betala själva.

   Bästa hälsningar,
   Cecilia

 2. Jag bor i Tyskland och här rekommenderas att barn skall ha fått två vaccinationer mot mässling innan två års ålder. I Sverige är rekommendationen att andra vaccinationen skall ske i skolåldern. Vad är bakgrunden till att skillnaden är så stor? Finns det verkligen fördelar med att vaccinera barnet så tätt som det rekommenderas i Tyskland? Finns det någon diskussion? Just nu känner jag snarare att jag nog vill följa de svenska rekommendationerna…

  1. Hej!

   Med mässlingsvaccinet så räcker en spruta för skydd, för 90% av dem som får vaccinet ungefär. Den andra sprutan ges för att täcka upp för dem som inte svarade på första vaccinet, (kanske pga fel på vaccinet, eller att kroppen inte bildade immunsvar den gången). Hur snabbt man behöver ge andra dosen i ett samhälle beror på hur mycket mässling sprids, med mycket mässling som sprids är det viktigare att komma upp till högt skydd mot mässling i befolkningen i låg ålder, med lite mässling som sprids kan man vänta längre. I Sverige fungerar vaccinationsprogrammet väl än så länge, men börjar vi få större utbrott av mässling är detta säkerligen en fråga som kommer att diskuteras. Än större effekt får sannolikt ett tidigareläggande av första dosen, som i Sverige ges jämförelsevis sent.

 3. Hej!

  Tack för en super informativ hemsida!
  Vore hemskt tacksam för svar då BVC tycker vi får “göra som vi vill”.

  Vi har planerat att åka till Grekland, Kreta, i slutet på april. Då är vår lilla tjej 5 månader och 3 veckor. Nu har jag läst på rätt mycket om mässlingen och är väldigt oroad. Jag kollade på antalet fall av mässlingen i just Grekland via en länk som du skrivit på din sida (en europeisk sida) och enligt den var den enstaka fall de sista månaderna i 2018 på Grekland.

  Den nedre gränsen för vaccin mot mässling är 6 månader. Är det helt omöjligt och/eller onödigt att vaccinera henne innan vi åker? BVC sa att de Inte gör detta även om det endast är en vecka till att hon blir 6 månader
  Skulle du avråda oss från att åka?
  Jag är vaccinerad mot mässling enligt det svenska vaccinationsprogrammet.
  Vore hemskt tacksam för svar.

  Vill också passa på att tacka för boken “praktika för blivande föräldrar”. Så himla bra! Enda boken jag läste under min graviditet! Rekommenderar den till alla jag träffar som ska få barn!

  Vänliga hälsningar
  Samantha

  1. Hej!

   Det är inte omöjligt att vaccinera före 6 månaders ålder men kräver att en läkare som känner sig bekväm med det ordinerar vaccinet. Fint att du gillar vår bok!

   Hälsningar,
   Cecilia

 4. Hej, vi har planerat att resa till Alicante i april med vår bebis som då kommer vara 6 månader och 3 veckor. Läst att man kan vaccinera mot mässling från 6 månader bör man vänta ett par veckor efter vaccinations tillfället tills man åker för att maxa skyddet för sin bebis ?
  Tack för en jättebra blogg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *