Hoppa till innehåll
Hem Mässling – symptom, smitta, behandling

Mässling – symptom, smitta, behandling

This post is also available in: English

Fakta och råd om mässling. Direkt av barnläkare. Mässling är en av världens mest smittsamma sjukdomar. Sjukdomen är ovanlig i Sverige, tack vare vaccinationen. Mässlingen var nästan utrotad i flera länder för några år sedan, men på grund av att inte alla vaccineras mot mässlingen sprids den igen.

Smitta och inkubationstid för mässling

Som tur är är de flesta av oss inte mottagliga. Hos dem som är födda före 1970-talet beror det som regel på att man haft mässlingen. Då bildar immunförsvaret ett immunologiskt minne som skyddar livslångt mot ny sjukdom. Av dem som är födda från slutet av 1970-talet och framåt är de flesta vaccinerade mot mässling, och kan därför inte bli smittade av sjukdomen.

Mässlingviruset är luftburet och tar sig in i kroppen via andningsvägarna eller ögonen. En person som är mottaglig för mässling kan bli smittad av att bara gå in i ett rum där en mässlingssjuk person vistats de senaste två timmarna. Även om den smittade gått ut därifrån. Man har räknat ut att om en mässlingssjuk person bara träffar mottagliga personer, så smittar varje person i genomsnitt 15-18 andra personer. Inkubationstiden är 10-21 dagar. Man är alltså frisk i 10-21 dagar efter man blivit smittad innan man blir sjuk och kan smitta andra.

Barn blir särskilt lätt sjuka av mässling om dr inte vaccineras
Symptom på mässling

De första symptomen på mässling är lättare feber, röda ögon och torrhosta. I detta skede är smittsamheten som högst. Man kan också då se saltkornsliknande utslag i munslemhinnan på kindens insida, så kallade kopliska fläckar. Efter 3-7 dagar stiger febern och de typiska storfläckliga utslagen uppträder i huden.

Vad ska jag göra om jag tror att mitt barn har mässling?
Mässling ger röda utslag som delvis flyter ihop

Ring till sjukvårdsupplysningen 1177 och berätta att du misstänker att barnet har mässling. De kommer att lotsa dig rätt. Antagligen kontaktar de, eller ger kontaktuppgifter till, en barnakutmottagning eller infektionsakutmottagning dit ni får komma för undersökning, provtagning och vård.

Läs mer om feber hos barn

Det är viktigt att inte själv gå in på ett sjukhus med ett misstänkt mässlingssmittat barn. Om ni kommer själva till akuten, låt en vuxen gå in och berätta att ni kommer så att ni kan bli lotsade genom rätt ingång för att inte smitta andra.

Om barnet är mycket sjukt och behöver sjukhusvård kommer ni att få det. Det är ingen fara för vaccinerad personal att vårda ert barn, förutsatt att personalen fått två vaccindoser. Det viktiga är att mässlingssjuka får eget isoleringsrum där man inte riskerar att smitta andra.

Är mässling farligt?

Hos fyra av fem sjuka barn blir mässlingen bara en till två veckor med feber, utslag och ont i ögonen. Hos en av fem uppkommer dock någon komplikation. Vanliga komplikationer är lunginflammation, diarré och öroninflammation som kräver antibiotikabehandling eller sjukhusvård några dagar eller längre.

Ett av 1000 barn drabbas av akut mässlingsinfektion i hjärnan, mässlingsencefalit. Det är  en sjukdom som både kan ge bestående hjärnskador och kan leda till döden.

Läs mer om hjärnhinneinflammation hos barn

En fruktad komplikation till mässling heter subakut skleroserande panencefalit uppkomma fem till trettio år efter mässlingsssjukdomen, oftast kring 10-12 år efteråt. Den innebär att den drabbade successivt tappar hjärnfunktioner och dör. Ingen bot finns. Man har tidigare uppfattat den här komplikationen som extremt ovanlig, men nyare forskning tyder på att ungefär en av 1300 drabbade får den. Bland barn som drabbas av mässling före 12 månaders ålder är risken ännu högre.

Även om de allra flesta som får mässling överlever, förekommer dödsfall även i länder med modern sjukvård. Ungefär 1 av 500 smittade dör, risken är större för spädbarn.

Globalt och historiskt sett har mässling varit en av de stora barnadödarna. Även om fler och fler barn överlever tack vare vaccination, rent vatten och bättre mat, så dör 245 barn om dagen av mässling i världen. Alla dessa dödsfall skulle kunna undvikas om hela världen vaccinerades mot mässling.

Bebisar och mässlingssmitta

Bara människor som inte har haft mässling och inte är vaccinerade kan få sjukdomen, om de möter viruset. Dessutom kan vissa typer av cancerbehandling eller andra medicinska behandlingar som dämpar immunsystemets funktioner radera ett tidigare skydd mot mässling.

De flesta som inte är vaccinerade mot mässling är barn under 18 månaders ålder. BVC ger nämligen MPR-vaccinet vid 18 månaders ålder. Man kan få vaccinet tidigare om man skall resa till ett land med mässlingsepidemi. I flera landsting får man betala själv om man vaccinerar före 12 månader, och i vissa landsting får man också gå till en vaccinationsbyrå för att göra det. Vid vaccination före 12 månader behöver man också ge sprutan vid 18 månader för att vara säker på att få ett bra skydd.

Vaccination mot mässling startade i Sverige under 1970-talet. Först med en dos vaccin, och sedan 1982 med två doser vaccin. Man införde den andra dosen eftersom man sett att en dos inte gett fullständigt skydd hos alla vaccinerade. Om man inte haft mässling och är född före 1981 kan det vara värt att ta en extra vaccinspruta som vuxen för att säkerställa att man har skydd. Om man inte haft mässling och inte fått vaccin som barn, till exempel för att föräldrarna valde att avstå, är det en mycket bra idé att ta två doser vaccin. Det enklaste är att gå till en vaccinationsbyrå.

Läs mer:

Läs mer om hjärnhinneinflammation hos barn

Läs mer om feber hos barn

60 kommentarer till “Mässling – symptom, smitta, behandling”

 1. Hej! Jag är född 1978 och jag kan se att jag fått mässlingvaccin 1980 men ser inget om en andra spruta. Bör jag gå till VC och ta en vaccinspruta?

  Mvh Jenny

  1. Hej! Ja, om din vårdcentral ger vaccinationer. Annars går du till en resevaccinationsbyrå.

 2. Om man tagit vaccinationen mot barnsjukdomar som gavs i skolåldern men inte fick sprutan som litet barn, har man då fullgott skydd mot mässling, röda hund och påssjuka eller bör man ta en spruta till?

  1. Hej!
   Då har man bara fått en spruta och bör gå och ta en spruta till för säkert skydd.
   Hälsningar
   Cecilia

 3. Hej
  Tack för en fantastiskt informativ och bra blogg. Jag är mamma till en liten kille på drygt 2 månader och undrar hur man bäst kan skydda honom från mässlingen?
  Jag kommer vaccinera mär det är dags mem kan man vaccinera tidigare?
  Har varit väldigt nojig när det gäller RSviruset och nu med mässlingsutbrottet blir d inte lättare.

  1. Hej! Jag förstår att det skapar oro. Men tack vare den höga vaccinationstäckningen i Sverige är det helt osannolikt att vi får ett vida spritt mässlingsutbrott. Sannolikheten för att träffa på en mässlingssmittad person i ett köpcentrum eller på en lokalbuss är ytterst låg, även i Göteborg just nu, och i andra områden är den extremt liten. Det är större sannolikhet att träffa på en mässlingssmittad på en vårdcentral eller ett akutsjukhus, så det enda man kan göra är att inte besöka vården i onödan. Dock verkar ju Göteborgssjukvården sköta det hela så bra det någonsin går vilket förhoppningsvis minimerar antalet vidaresmittade.

   Det är helt meningslöst att vaccinera före 6 månaders ålder och helst vaccinerar man inte före 9 månaders ålder. Men vid stor smittrisk för det enskilda barnet kan man vaccinera ner mot 6 månaders ålder.

   Lev ditt liv som vanligt, och besök bara sjukvården om det behövs. Låt inte 15 mässlingsfall hindra dig från att ha en trevlig föräldraledighet med din son.

 4. Håller med Helena, är jätteglad att ha hittat er blogg. Gillar verkligen er sakliga och informativa sätt att skriva. Speciellt när det gäller ämnen med många myter som detta med vaccin. Just när det gäller mässling har man ju nyligen gått ut och varnat för utbrott i Stockholm och Uppsala. Finns det skäl att börja fundera på att temporärt tidigarelägga vaccin för friska barn mellan tex 1 år och 18 månader? Eller är risken att smittas på tex Öppna Förskola eller förskola osv såpass små att riskerna är större än nyttan med att tidigarelägga vaccin? Vet att man i vissa fall kan tidigarelägga just mässlingsvaccin och undrar hur ni tänker kring det? Är det något ni själva skulle gjort i dagsläget eller skulle ni hellre väntat? Sedan undrar jag om ni har någon aning om hur det fungerar för med nyanlända flyktingar/invandrare som anländer ovaccinerade. Erbjuds även äldre barn och vuxna i den gruppen vaccin eller vaccineras enbart de barn som faller inom BVCs vaccinprogram?

  1. Det finns inga officiella rekommendationer kring att tidigarelägga vaccin i Uppsala (i Stockholm är det sedan en tid inga fler smittade). Jag fick höra om utbrottet typ dagen efter Edvin fått sin första spruta mot mässling, påssjuka och röda hund. Hade jag bott i Uppsala och han inte hade fått den men fyllt ett år hade jag nog bett om en tidigare vaccinspruta.

   Nyanlända flyktingbarn/invandrare vaccineras ikapp enligt allmänna vaccinationsprogrammet via BVC eller skolhälsovården. För vuxna vet jag faktiskt inte. Det kan jag försöka ta reda på.

 5. Hej! Funderar på att åka till Kanarieöarna med min bebis vid 5 eller 7 månaders ålder. Jag undrar om antikroppar från mig skyddar honom om vi åker när han är 5 mån? Jag undrar också om det är säkert att vaccinera honom mot mässling när han är 6 månader (så att han får skydd till han är 7 mån)? Om man vaccinerar när han är 6 mån och sedan tar dosen som vanligt vid 18 mån och i skolåldern, kommer skyddet vara lika bra då som om man inte vaccinerar vid 6 mån?

  1. Hej!
   Ja du, man kan inte helt säkert säga att dina antikroppar skyddar vid 5 månaders ålder, särskilt inte om du är vaccinerad mot mässling, då det ger lägre antikroppsnivåer än att ha genomgått mässlingsinfektion. Det låter som en säkrare variant att vaccinera honom vid 6 månader och åka vid 7 månader. Om han sedan tar doserna vid 18 månader och skolåldern är skyddet minst lika bra som om man inte vaccinerat vid 6 månader.
   Hälsningar,
   Cecilia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.