Hem Mjölkproteinallergi

Mjölkproteinallergi hos bebis och mjölkfri ersättning till spädbarn

This post is also available in: English

Mjölkproteinallergi, även kallat komjölksallergi, mjölkallergi eller komjölksproteinallergi  är ett lurigt tillstånd som ofta misstänks hos skrikiga spädbarn. Dessa barn kan må bättre om en ammande mamma äter komjölksproteinfritt eller med mjölkfri ersättning. Även äldre barn kan ha mjölkproteinallergi.  Förväxla inte mjölkproteinallergi med laktosintolerans. Både laktos och mjölkprotein finns i mjölk, men symtom och sjukdom och behandling är helt olika.

Läs mer om laktosintolerans hos barn här. 

Mjölkproteinallergi=komjölksproteinallergi

Vi säger ofta mjölkproteinallergi, men det är komjölksproteinet vi pratar om. Som är ganska nära släkt med getmjölksproteinet, varför många komjölksproteinallergiska barn även är allergiska mot getmjölksprotein. Det är däremot tillräckligt olikt människomjölksprotein för att bröstmjölken skall fungera bra.

Komjölksprotein som mamma äter går över i bröstmjölk

Grundregeln man får lära sig på läkarutbildningen är att alla protein bryts ned till aminosyror i tarmen och tas upp på det viset i kroppen. Men inga regler som inte har undantag. Uppenbarligen kan större delar av protein både tas upp i mammans tarm och vidarebefordras ut i mjölken och orsaka allergiska symtom hos barnet.

Om mamma inte äter komjölksprotein blir mjölken komjölksproteinfri

Du kan alltså amma ett komjölksproteinallergiskt barn om du själv äter strikt komjölksproteinfritt. Det svåra är att mjölk döljs som tillsats i väldigt många produkter. Om du inte är van att läsa innehållsförteckningar och vet precis bakom vilka ord det kan dölja sig mjölk så rekommenderas dietistkontakt om du som mamma skall äta komjölksproteinfritt. Och glöm inte kalktillskottet (tabletter), 1000 mg/dag ska du äta under den mjölkfria ammande tiden. Gärna med D-vitamin.

Vissa barn reagerar på att mamman får i sig små mängder komjölksprotein, andra klarar större mängder utan symtom. Och ytterligare vissa klarar hur mycket komjölksprotein som helst i mammas mat, men reagerar om de får vanlig ersättning.

Ersättning är baserad på komjölksprotein 

Vanlig modersmjölksersättning (Babysemp, NAN) är baserad på komjölksprotein. Det finns specialersättningar som man får på recept med kemiskt sönderslaget (hydrolyserat) komjölksprotein som fungerar för de flesta komjölksproteinallergiska barn. Althera, Pepticate och Nutramigen och Profylac är fyra olika märken av sådan ersättning. De är mycket dyra, men det drabbar inte familjen med komjölksproteinallergiska barn eftersom samhället subventionerar dessa med skattepengar om de skrivs ut av läkare.

Läs mer om ersättningsmatning här

Mjölkfri ersättning 

Vissa barn som är extremt känsliga för komjölksprotein, eller har mycket svåra symtom, kan behöva ersättningar som är baserade på fria aminosyror, som alltså aldrig har haft med komjölksprotein att göra. Det finns två sådana produkter i Sverige: Neocate och Nutramigen AA. De är ännu mycket dyrare än de tidigare nämnda preparaten, men det drabbar också landstingskassan och inte familjekassan.

Mjölkfri mat för större barn

Många barn som varit komjölksproteinallergiska som bebisar börjar tåla mjölkprotein när de blir lite äldre. Ofta är det bra att låta dem prova vanligt smör och ost när de börjar äta mat. Om de tål det, då har mjölkproteinallergin vuxit bort. Om de får symtom, då har den inte vuxit bort ännu.

Det är ofta bra att träffa en dietist för råd om du behöver föda upp ditt barn på komjölksproteinfri kost efter amnings-/ersättningsperioden.

Symtom på komjölksproteinallergi

Mjölkproteinallergi ger oftast symtom från magtarmkanalen, huden och humöret. Från magtarmkanalen kan symtomen vara i princip alla tänkbara: mycket kräkningar, diarréer eller förstoppning. Blod i bajset hos spädbarn förekommer inte alltid vid mjölkproteinallergi, men om ett spädbarn bajsar blod skall läkaren alltid misstänka mjölkproteinallergi. Och som förälder skall du se till att träffa en barnläkare, gärna via BVC. Om barnet inte bajsar stora mängder blod kan du skippa barnakuten och alla magsjukor där.

Läs mer om bebisbajs, vad som är normalt och inte, här. 

Läs mer om förstoppning, symtom och behandling här. 

På huden kan eksem vara tecken på mjölkproteinallergi. Eksem hos bebisar sitter ofta på kinderna och är röda, knottriga utslag som flyter ihop med varandra. (Inte att förväxla med nyföddas “hormonplitor”, som ser ut som minifinnar och är helt friska och försvinner av sig själva). Vissa barn får nässelutslag av mjölk, de har som regel en IgE-förmedlad allergi.

Läs mer om eksem hos barn här. 

Osäker på vad barnet har för utslag? Läs den populära bildguiden om prickar och utslag hos barn här. 

Humöret blir ofta påverkat av mjölkproteinallergi. Bebisarna blir skrikiga och svårtröstade, kanske har de ont i magen? Kanske mår de illa?

Finns det några test för mjölkproteinallergi?  

Det finns pricktest, men de testar bara så kallad IgE-förmedlad allergi. Vid allergi med symtom från huden är det av värde, men vid symtom från magtarmkanalen och humöret är pricktest eller blodprov inte särskilt värdefullt.

Läs mer om allergi hos barn och vad det är här. 

Det riktiga testet, det viktiga testet, är en kontrollerad “elimination-exposition”. I kontakt med BVC eller barnläkare så provar man alltså en strikt mjölkfri diet hos mamma om hon ammar, eller en komjölksfri ersättning om bebisen äter ersättning, i två veckor. För symtomdagbok en vecka före och under tiden. Sedan provar man mjölk igen. Och för symtomdagbok.

Om bebisen mår mycket bättre i magen, huden eller humöret under den mjölkfria testperioden och sedan mår sämre när hen får vanlig ersättning eller ammande mamma börjar äta mjölk igen, då kan en läkare ställa diagnosen komjölksproteinallergi.

Mjölkproteinallergi växer ofta bort

Mjölkproteinallergi är vanligast under första levnadsåret, då 2-3 % av alla barn har detta. Vid ett års ålder har hälften blivit av med sin allergi, vid tre års ålder tre av fyra, och vid 6 års ålder tål nio av tio barn mjölk. Skönt!

Läs mer

Laktosintolerans hos barn – symtom och test

Bebisbajs – vad är normalt och inte? Grönt bajs eller slemmigt, vad betyder det? 

Förstoppning hos barn – symtom och vad som hjälper mot förstoppning

Eksem hos barn 

Prickar och utslag hos barn – en bildguide

Vad är allergi? Läs om allergier – immunsystemets fobier

Flaskmatning med ersättning till nyfödd bebis – hur mycket och hur ofta?

Kolik hos spädbarn – magdroppar, akupunktur – vad hjälper?

40 kommentarer till “Mjölkproteinallergi hos bebis och mjölkfri ersättning till spädbarn”

 1. Jag önskar att jag hade träffat dig för 2 år sen när jag sökte akut med min lilla. Som tur är har hon en mamma som är envis och fortsatte ge henne mjölkfri kost trots läkarnas avfärdande. Efter 1 år av tjat och påstridighet så erkände äntligen sjukvården att hon nog inte tål mjölk! Nu till min fråga: kan de reagera med feber vid intag? Har hänt 1 gång nämligen och kan inte se nån annan anledning som tex förkylning…

 2. Hej Cecilia! Mitt barn som är sju veckor har ända sedan dag 3 gråtit när hon ska bajsa/prutta. Annars skriker hon inte utan är oftast pigg och glad. Jag testat att utesluta allt möjligt, men inte upptäckt någon förändring. För ett par veckor sedan slutade jag äta alla mjölkprodukter (get, ko, får) och ett par dagar efter det fick hon blodigt bajs. Det konstaterades att hon hade kolit, men bebisen fortsatte vara lika glad som tidigare. Efter fyra dagars utredningar (där de bland annat kom fram till att hennes gråt beror på trångt eller krampande anus) bestämde vi ihop med läkaren att vi skulle börja med neocate för att se om koliten berodde på mjölkallergi. Efter det blev hon bättre och nu bajsar hon äntligen gult. Dock har hon blivit väldigt ledsen eftersom hon dels har väldigt svårt för att bajsa och dels saknar bröstet. Jag har pumpat under tiden och fortsatt med strikt mjölkfri diet. Nu verkar det som om läkarens råd är att aldrig mer amma bebisen eftersom hon blev bättre av neocate. Jag undrar dock om inte komjölksproteinet borde vara ur min kropp ganska snart. Har du någon koll? Jag har egentligen inget behov av att amma för egen del eftersom jag är betydligt friare så här, men jag vill mitt barns bästa och det gör ont i mig när hon letar efter bröstet och gråter när hon inte får tag på det genom tröjan. Tack på förhand!

  1. Vissa bebisar som behöver Neocate för att bli bra är inte bara allergiska mot komjölksprotein utan även mot t ex ägg, soja, sädeslag via mammans mjölk. Om man ska återintroducera amning till en bebis som blir bra på Neocate behöver man tät uppföljning och hjälp och en plan om vad mamman ska utesluta etc av ett team med barnläkare och dietist. Be om det om du är motiverad! Om din läkare inte känner att hen har kompetens får du be om en remiss till en högre vårdnivå.
   Om du kommer fram till att du inte vill prova att återintroducera amning, eller i väntan, prova att flaska henne hud mot hud och ge henne Neocateflaskan så fort hon letar efter bröstet.

  2. Hej Lina!

   För min del gick det alldeles utmärkt att amma min dotter som är allergisk mot komjölksprotein, ägg, soja och andra baljväxter, samt nötter. Jag undvek allt detta själv och kunde då fortsätta amma. Den enda nackdelen var att jag minskade rätt mycket i vikt (ca 10% av min egen kroppsvikt) så när dottern var 15 månader slutade vi med amningen helt och hållet. Jag har läst mig till att det tar ca 2 veckor för mammans kropp att bli av med komjölksproteinet så då kan man börja amma igen.

   Vad tråkigt att din läkare tyckte att du skulle sluta amma bara för att din dotter blev bättre på ersättningen. Bröstet är ju inte bara mat utan så mycket mer! Stå på dig där, om du vill det förstås, och be om hjälp med dietist precis som Cecilia här har föreslagit, det är guld värt! Vi hade en jättebra dietist (Lasarettet i Växjö) och det har man all rätt att få när ens barn har matallergier – både till dig själv som ammar och till barnet sen när hon blir större och själv blir intresserad av vanlig mat.

   Tack Cecilia för en bra blogg!

 3. Jag undrar vilken ersättning som smakar bäst? Har fått Althera av läkaren men den vägrar hon. Skriker så fort jag närmar mig med flaskan. Hade i lite socker men det hjälpte inte..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *