Hoppa till innehåll
Hem När bebis vill sova på mage – hjälper andningslarm mot plötslig spädbarnsdöd?

När bebis vill sova på mage – hjälper andningslarm mot plötslig spädbarnsdöd?

En bebis som sover på rygg

This post is also available in: English

Det allra viktigaste rådet om nyfödda är detta: bebisar ska sova på rygg. Det beror på att om de sover på mage ökar risken för plötslig spädbarnsdöd kraftigt. Rådet om att spädbarn ska sova på rygg har räddat tusentals spädbarn bara i Sverige sedan 1990-talet. Chansa inte med det!

Mer om spädbarns sömn kan du läsa här. 

Plötslig spädbarnsdöd – den största skräcken

Att upptäcka sitt barn dött. En äldre mamma jag känner väl fick behålla sina egna barn. Men hon var med om efter ett mammagympapass att  en annan mamma upptäckte att hennes bebis dött i barnvagnen. Skräcken i min väns ögon när hon berättar har inte gått över, trettio år senare. För de föräldrar som själva drabbats föreställer jag mig att minnet av upptäckten är så fasansfullt att inga mardrömmar kan överträffa det.

Sova på mage

Jag tror att det är viktigt att veta vad vi pratar om. Viktigt, för att förstå varför nya rön kring plötslig spädbarnsdöd väcker så starka känslor. På 1970-80-talen var det allmänt givna rådet om hur spädbarn borde sova att de borde sova på mage. Det fanns såvitt jag förstår inte nedskrivet som något officiellt råd från myndigheter.  Föräldrar som födde barn på den tiden vittnar om att det var vad alla fick höra. Det man sade var att när barnen kräktes skulle kräket rinna ur munnen. Om barnen lades på rygg var man rädd för att de skulle kvävas av sitt eget kräks.

Den risken ville förstås ingen ta. En annan vän till mig som var mamma då har berättat hur läskigt hon tyckte det var att lägga sina bebisar på mage.  Hon var så rädd att de skulle kvävas av kudden. Men hon vågade inte annat. (Barnen klarade sig utmärkt tack och lov, som de flesta av oss som tillbringade våra första månader sovandes på mage)

Sova på rygg

1991 publicerades en studie från Nya Zeeland som visade att det var precis tvärtom. Det var magläget som ökade risken för plötslig spädbarnsdöd, och ryggläget som skyddade. Dessutom visade man tydligt att mammas rökning, både under graviditeten och när barnet var fött, ökade risken för plötslig spädbarnsdöd.

Året efter hade myndigheterna i Sverige processat denna kunskap färdigt. Råden om att alltid lägga spädbarn på rygg och rekommendationen om  rökstopp under graviditet och tiden efter lanserades. Råden följdes snabbt av Sveriges föräldrar. Antalet barn som dog av plötslig spädbarnsdöd minskade från 1,1 per 1000 födda till 0,28 per 1000 födda på tre år. Med 100 000 födda barn per år i Sverige betyder det en minskning från 110 till 28, eller 82 räddade liv varje år.

Även  nappanvändning visade i dessa tidiga studier skydda mot plötslig spädbarnsdöd.

Råden om att lägga spädbarn att sova på rygg och undvika nikotinanvändning (rökning, snusning, nikotintugummi och -tabletter) hos föräldrarna, både under graviditet och spädbarnstid, gäller fortfarande. I ärlighetens namn är det framförallt mamman som bör undvika detta när man ser till risken för just plötslig spädbarnsdöd. I fråga om astma bör det dock undvikas av alla som lever med barnet. Jag avslutar dagens inlägg med några vanliga frågor om sovläge.

Men mitt barn sover ju mycket bättre på mage…

Det gör många spädbarn, de flesta tror jag faktiskt. Och hade det handlat om risk för sneda öron, eller risk för framtida eksem, hade jag kanske tyckt att man ska prioritera en bra nattsömn. Men nu handlar det om en påtagligt ökad risk för plötslig spädbarnsdöd som man utsätter sin bebis för om man lägger den på mage. Med all medkänsla och respekt och förståelse för hur desperat man kan bli om bebisar inte sover – så långt det bara går tycker jag att man ska låta sitt barn sova på rygg.

Bebisar sover säkrast på rygg

Mer om att natta barn med framgång kan du läsa här. 

Andningslarm då?

Det finns inga vetenskapliga bevis för att andningslarm räddar bebisar från plötslig spädbarnsdöd. Däremot finns det många föräldrar som vittnar om att larmet uppmärksammat dem på en bebis som inte andas som de kunnat ruska igång. Om man som förälder sover bättre med ett andningslarm påkopplat på bebisen den första tiden kan man väl köpa ett sådant. (Själv har jag inte gjort det, men vi är alla olika). Det viktiga är att barnet fortfarande ska ligga på rygg!

Sidoläge då?

Bättre än magläge, sämre än ryggläge enligt den samlade kunskapen. Barnet kan nämligen rulla över i magläge och man ser i studier en ökad risk för plötslig spädbarnsdöd hos barn som sövts i sidoläge. Om man har ett barn som tokvägrar att somna på rygg kan man kanske söva det på sidan och försiktigt rulla över det på rygg när det somnat?

Men mitt barn kan vända sig själv!

Grattis, då har barnet också kommit över den värsta riskåldern för plötslig spädbarnsdöd. Fortsätt gärna natta på rygg, men varje gång barnet vänder sig kan du pusta ut och ta det som en påminnelse om att barnet passerat de första känsligaste månaderna.

Läsa mer:

Är samsovning med en nyfödd bebis säkert?

Få bebis att somna – tips för att natta med framgång

Spädbarns sömn – hur mycket eller lite är normalt?

Min bebis vill bara sova på mig och din vill inte vara i famnen

Vad behöver en bebis?

Alla inlägg om bebisar hittar du här

36 kommentarer till “När bebis vill sova på mage – hjälper andningslarm mot plötslig spädbarnsdöd?”

 1. Jag har lite samma fråga som andra här. Snuttefilten/gosedjur och psd. Vår lilla, fem-månaders har viljat börja sova på sidan (hon får inte riktigt till det alla gånger, men gör alltid sina bästa försök och blir skitförbannad om hon bara nästan kommer upp på sida) och vill nu dessutom tvunget dra något framför/över ansiktet. Antingen hennes dinglis eller om den inte finns till hand borra in sig i bomullsfilten hon ofta ligger på. Det har blivit väldigt svårt att få henne att somna utan att hon får hålla i antingen dinglisen eller en filt, men vi är oroliga för vad som händer om hon drar den över ansiktet.

  Kollar man runt verkar det vara otaliga föräldrar som slänger med en filt eller gosedjur, 1177 rekommenderar en förälders hoprullade t shirt som snutte, samtidigt pratar man ju om kvävning hela tiden och ibland låter det som om barnet ska ligga i pyjamas mitt på en stramt åtbäddad madrass. Finns det några slags rekommendationer kring vad som får finnas med? Vilka slags snutte som är okej eller inte?

  1. Hej! Vid fem månader är risken för plötslig spädbarnsdöd i princip över. Och barn som vill borra in huvudet i en snuttetrasa känner vi ju alla igen 🙂 Låt henne! Hon är tillräckligt rörlig för att vrida på huvudet om det blir tätt… En liten helt nyfödd å andra sidan kanske kan ha nallen på mer behörigt avstånd i ett hörn av spjälsängen, de brukar ju inte “använda” snuttar på samma sätt som större bebisar. Och en t-shirt har inga medicinska fördelar jämfört med en dinglis, så välj det ni och bebisen gillar!

 2. Hej Cecilia! Tack för en otroligt informativ och bra blogg, du tar ner allt på jorden i dina tydliga resonemang! Min son är 4 månader men vänder sig sedan några veckor tillbaka till mage när han sover..vi vrider tillbaka honom till rygg men han är återigen på mage efter några minuter och han ger sig inte. Är han mogen för “magsovande” med sina ynka 4 månader? Tacksam för svar/ Frida

 3. Kan du utveckla det sista om barnet kan vända sig självt? Min 6 mån kan vända fram och tillbaka i vaket tillstånd, men det får inte plats i sängen att vända tillbaka. Tror inte han kan vända tillbaka i sömnen heller. Han har klart börjat favorisera att sova på sidan, och därifrån nu börjat ta sig till magläge och sova på mage de senaste dagarna, trots några försök med barriärer osv…ibland ligger han med nosen rakt ner och ibland blir han då frustrerad och vill bli upplyft. Annars ligger ansiktet åt sidan. Jag är orolig för detta.

  Är det risk att han kvävs om han sover med ansiktet rakt ner? Är det risk att han “glömmer” att vrida ansiktet åt sidan om han t.ex. är extra trött, sjuk eller sover tungt? Han har egen spjälsäng med madrass och tunn bäddmadrass med lakan, ingen kudde.

  1. Vid 6 månader är riskåldern för plötslig spädbarnsdöd över. Så du behöver inte oroa dig för att han ska kvävas.

 4. Jag har funderat på risken med bärsele och plötslig spädbarnsdöd. Bebisen i selen “ligger” på mage, det blir varmt och ansiktet är sällan helt fritt, vilket känns dåligt alltihop. Om man stannar och känner efter känner man ju om bebisen andas, men så länge man går så skulle åtminstone inte jag märka på ett tag om bebisen inte andades, tror jag inte. Jag har svårt att slappna av med min bebis i selen, men han tycker om det.. Har någon något att säga om det? Erfarenhet, teorier, studier?

  1. Jag har inga studier. Men det är som sagt ytterst få nyfödda som dör av plötslig spädbarnsdöd idag och jag har inte hört om någon som hittats död i bärsele.

 5. VAD är det som är farligt med magläget? Är det “bara ” risken att bebisen hamnar med ansiktet i kudden/madrassen och inte får luft, eller är det något fysiologiskt?

  Min 2 månaderspojke sover på rygg nattetid, men ofta på mitt bröst på mage och ibland i soffan på mage så länge jag sitter bredvid.

  1. Vi vet inte vad som är farligt med magläge. Men jag tycker din strategi låter utmärkt ansvarsfull.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *