Hoppa till innehåll
Hem När bebis vill sova på mage – hjälper andningslarm mot plötslig spädbarnsdöd?

När bebis vill sova på mage – hjälper andningslarm mot plötslig spädbarnsdöd?

En bebis som sover på rygg

This post is also available in: English

Det allra viktigaste rådet om nyfödda är detta: bebisar ska sova på rygg. Det beror på att om de sover på mage ökar risken för plötslig spädbarnsdöd kraftigt. Rådet om att spädbarn ska sova på rygg har räddat tusentals spädbarn bara i Sverige sedan 1990-talet. Chansa inte med det!

Mer om spädbarns sömn kan du läsa här. 

Plötslig spädbarnsdöd – den största skräcken

Att upptäcka sitt barn dött. En äldre mamma jag känner väl fick behålla sina egna barn. Men hon var med om efter ett mammagympapass att  en annan mamma upptäckte att hennes bebis dött i barnvagnen. Skräcken i min väns ögon när hon berättar har inte gått över, trettio år senare. För de föräldrar som själva drabbats föreställer jag mig att minnet av upptäckten är så fasansfullt att inga mardrömmar kan överträffa det.

Sova på mage

Jag tror att det är viktigt att veta vad vi pratar om. Viktigt, för att förstå varför nya rön kring plötslig spädbarnsdöd väcker så starka känslor. På 1970-80-talen var det allmänt givna rådet om hur spädbarn borde sova att de borde sova på mage. Det fanns såvitt jag förstår inte nedskrivet som något officiellt råd från myndigheter.  Föräldrar som födde barn på den tiden vittnar om att det var vad alla fick höra. Det man sade var att när barnen kräktes skulle kräket rinna ur munnen. Om barnen lades på rygg var man rädd för att de skulle kvävas av sitt eget kräks.

Den risken ville förstås ingen ta. En annan vän till mig som var mamma då har berättat hur läskigt hon tyckte det var att lägga sina bebisar på mage.  Hon var så rädd att de skulle kvävas av kudden. Men hon vågade inte annat. (Barnen klarade sig utmärkt tack och lov, som de flesta av oss som tillbringade våra första månader sovandes på mage)

Sova på rygg

1991 publicerades en studie från Nya Zeeland som visade att det var precis tvärtom. Det var magläget som ökade risken för plötslig spädbarnsdöd, och ryggläget som skyddade. Dessutom visade man tydligt att mammas rökning, både under graviditeten och när barnet var fött, ökade risken för plötslig spädbarnsdöd.

Året efter hade myndigheterna i Sverige processat denna kunskap färdigt. Råden om att alltid lägga spädbarn på rygg och rekommendationen om  rökstopp under graviditet och tiden efter lanserades. Råden följdes snabbt av Sveriges föräldrar. Antalet barn som dog av plötslig spädbarnsdöd minskade från 1,1 per 1000 födda till 0,28 per 1000 födda på tre år. Med 100 000 födda barn per år i Sverige betyder det en minskning från 110 till 28, eller 82 räddade liv varje år.

Även  nappanvändning visade i dessa tidiga studier skydda mot plötslig spädbarnsdöd.

Råden om att lägga spädbarn att sova på rygg och undvika nikotinanvändning (rökning, snusning, nikotintugummi och -tabletter) hos föräldrarna, både under graviditet och spädbarnstid, gäller fortfarande. I ärlighetens namn är det framförallt mamman som bör undvika detta när man ser till risken för just plötslig spädbarnsdöd. I fråga om astma bör det dock undvikas av alla som lever med barnet. Jag avslutar dagens inlägg med några vanliga frågor om sovläge.

Men mitt barn sover ju mycket bättre på mage…

Det gör många spädbarn, de flesta tror jag faktiskt. Och hade det handlat om risk för sneda öron, eller risk för framtida eksem, hade jag kanske tyckt att man ska prioritera en bra nattsömn. Men nu handlar det om en påtagligt ökad risk för plötslig spädbarnsdöd som man utsätter sin bebis för om man lägger den på mage. Med all medkänsla och respekt och förståelse för hur desperat man kan bli om bebisar inte sover – så långt det bara går tycker jag att man ska låta sitt barn sova på rygg.

Bebisar sover säkrast på rygg

Mer om att natta barn med framgång kan du läsa här. 

Andningslarm då?

Det finns inga vetenskapliga bevis för att andningslarm räddar bebisar från plötslig spädbarnsdöd. Däremot finns det många föräldrar som vittnar om att larmet uppmärksammat dem på en bebis som inte andas som de kunnat ruska igång. Om man som förälder sover bättre med ett andningslarm påkopplat på bebisen den första tiden kan man väl köpa ett sådant. (Själv har jag inte gjort det, men vi är alla olika). Det viktiga är att barnet fortfarande ska ligga på rygg!

Sidoläge då?

Bättre än magläge, sämre än ryggläge enligt den samlade kunskapen. Barnet kan nämligen rulla över i magläge och man ser i studier en ökad risk för plötslig spädbarnsdöd hos barn som sövts i sidoläge. Om man har ett barn som tokvägrar att somna på rygg kan man kanske söva det på sidan och försiktigt rulla över det på rygg när det somnat?

Men mitt barn kan vända sig själv!

Grattis, då har barnet också kommit över den värsta riskåldern för plötslig spädbarnsdöd. Fortsätt gärna natta på rygg, men varje gång barnet vänder sig kan du pusta ut och ta det som en påminnelse om att barnet passerat de första känsligaste månaderna.

Läsa mer:

Är samsovning med en nyfödd bebis säkert?

Få bebis att somna – tips för att natta med framgång

Spädbarns sömn – hur mycket eller lite är normalt?

Min bebis vill bara sova på mig och din vill inte vara i famnen

Vad behöver en bebis?

Alla inlägg om bebisar hittar du här

36 kommentarer till “När bebis vill sova på mage – hjälper andningslarm mot plötslig spädbarnsdöd?”

 1. Susanne Andersson

  Jag vill absolut inte vara petig men ett olyckligt fel finns i början av texten.
  “Rådet om att spädbarn ska sova på mage har räddat tusentals spädbarn ”
  Ska ju vara ett INTE med här såklart. Kan bli knasigt om man inte läser hela texten. Är som sagt inte ute efter att kritisera!
  Mormor

 2. Har en liten underbar tjej som snart är 8 veckor. Just nu verkar det som hon har kommit in i utvecklingsfas 2 och hon vill ha mycket närhet hela tiden och vill bara sova på mitt bröst. Har hört att det inte ska vara ökad risk att låta de sova på föräldrarnas bröst på natten, då deras andning styrs av förälderns andning men jag är osäker. Vad gäller?

  1. Hej!
   Så länge du är vaken är det ingen fara. Men när du sover är det nog ändå allra säkrast att lägga ner barnet på rygg att sova.
   Hälsningar,
   Cecilia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *