Hoppa till innehåll
Hem Om/kontakt

Om/kontakt

Barnakuten.nu är skriven av och ägs av barnläkare Cecilia Chrapkowska. Översättningen till engelska är gjord av den australiensiska apotekaren Helen Nguyen. Sidan administeras i samarbete med Elin Bäck, ESB design som även sköter barnakutens webbkanaler på instagram och facebook.

Läs om Cecilia Chrapkowska

Varför barnakuten.nu?

Som förälder har man en miljon frågor om sina barn. Inte minst när barnen blir sjuka. Den här sidan föddes ur insikten att internet erbjöd mycket åsikter, men mindre fakta.  Barnakuten.nu vill erbjuda både vetenskapligt korrekt fakta, stöd och en trygg hand att hålla i för föräldrar.

Sedan vi började mäta våren 2014 har fler än 11,6 miljoner sidvisningar gjorts och januari 2020 hade barnakuten.nu 182 000 sidvisningar.

Önska gärna inlägg, men fråga inte om era barn!

Önska gärna inlägg, här under eller i kommentarer till inläggen. Men fråga inte om era egna barn. Det blir sjukvård, och sådan bedriver jag inte  i bloggform.

Alla kommentarer förhandsgranskas och bara de kommentarer som bedöms ge någonting positivt till er läsare publiceras.

Samarbeten

Är du intresserad av samarbeten med barnakuten.nu, hör av dig till info@barnakuten.nu

Kontakt

Kontakta gärna barnakutens team på info@barnakuten.nu

Om personuppgifter som sparas

Barnakuten.nu använder Google Analytics för att följa besöksstatistik. Informationen anonymiseras innan den sänds till Google Analytics, så inga personuppgifter sparas där. Här kan du läsa om hur google hanterar personuppgifter. 

Om du vill ta bort personuppgifter som kan ha sparats om dig, mejla info@barnakuten.nu

102 kommentarer till “Om/kontakt”

 1. Hej Cecilia,
  Jag är svensk som bor i Danmark. Efter att ha läst och älskat er härliga bok “Praktika för blivande föräldrar” har jag nu köpt den i dansk översättning för att ge den till en dansk kompis. Men jag blev ganska överraskad när jag läste i den danska versionen, för flera av de delarna som kan uppfattas som mer “kontroversiella” är borta i den danska utgåvan. T.ex på sida 144 där ni skriver i den svenska utgåvan att man inte måste koka vattnet till ersättning och heller inte måste sterilisera napoflaskor, men kan nöjas med att diska dem, så står det i den danska utgåvan tvärtemot med en referens till Sundhedsstyrelsen (den danska folkhälsomyndigheten) att man ska koka vattnet till ersättningen tills barnet är 4 månader och att man bör sterilisera flaskor och napp. Jag blev nyfiken på hur det blev så? Är kranvattnet i Danmark och Sverige så olika? Det samma gäller flera andra saker ni skriver, så jag blev nyfiken på processen med översättningen, och vad jag (och min danska kompis) kan räkna med?

  1. Hej!

   Det var intressant att höra. Du får gärna skicka ett mejl till cecilia.chrapkowska@barnakuten.nu med alla översättningsfel du upptäckt. Kan rekommendera den engelska upplagan om din kompis har svårt att förstå svenska. Den var otillfredsställande översatt från början men översättningen är totalt omarbetad av mig och förläggarna och jag tycker nog numera att den är bättre än den svenska 🙂

   Hälsningar,
   Cecilia

 2. Hej
  Ser Youtube klippet från 5 feb. Jag undrar om du fortfarande känner samma sak då Corona viruset det är mer aktivt i Sverige idag? Jag känner som sagt mer oro nu när folk tolka de restriktiv som myndigheterna har tagit fram tex förskolan där min son går hade de nog helst velat hålla stängt så de uppmanar oss föräldrar att det är nog bra om man kan stanna hemma. Så det skulle vara guld värt om en uppdaterad Youtube film med info på denna sida. För jag kopierar länken och skickar till vänner som är oroliga men nu får man höra att det är ju en gammal film. Även om jag tycker att den är hållbar.

  1. Det som fortfarande håller är att barnen inte verkar riskera att bli svårt sjuka. Men en del annat i filmen har ju blivit daterat. Vårt samhälle är ju jättepåverkat redan nu och kommer att så vara under månader framöver. Så jag har tagit bort filmen idag och ska se om jag får tid att spela in en ny.

 3. Hej Cecilia,
  Jag ville bara lämna en rad och tacka för en super bra blogg, många ggr har man fått så bra råd här ifrån

 4. Jag önskar att du kunde förstå hur många gånger jag läst din blogg mitt i natten, på kvällen och varje gång mina barn vart eller är sjuka.
  Du är så tydlig och informativ.
  Jag är en extremt orolig mamma och du har räddat mej. (Skriver detta med tårar i ögonen av tacksamhet). TACK!

 5. Hej,

  Tack för en fantastisk blogg!

  Jag undrar vilken risk man utsätter sitt barn för om man vid enstaka tillfälle missar att diska och sterilisera nya flaskor och pumpmaterial?

  Fick med oss ett pumpset från sjukhuset när vi åkte hem med vårt förtidigt födda barn. Sjukhuset informerade inte om att dessa skulle rengöras innan första användningen vilket jag senare har läst på leverantörens hemsida är nödvändigt. På sjukhuset blev man van vid sterila pumpset och trodde även dessa var klara för användning.

  Tack för ditt svar.

  1. Noll risk. Företaget har väl skrivit det för att känna att de inte behöver ta ansvar för om de skulle ha skickat med någon bakterie. Men risken är försvinnande liten typ noll.

 6. Hej, jag har en 7 veckors fullt frisk bebis, kom enligt bf. Problemet är att amning krånglat sen dag 1. Jag har kämpat och slitit blod och svett och tårar för att få den att fungera, men ingenting tycks hjälpa. Jag har för lite mjölk. Mitt barn går upp men inte upp som hen ska. Hen väger för lite. Jag har bett hjälp från alla håll, BVC till amningsexperter. Ingen har ett svar till mig eller lösning. Hur är det egentligen? Kan alla friska kvinnor få tillräckligt med mjölk?

  1. Hej Minna!
   Att alla mammor skulle ha tillräckligt med mjölk är en myt. Det finns många som du som sliter och kämpar och barnet blir ändå inte mätt och går inte upp i vikt. Därför är det gott att det finns ersättning. Om du vill fortsätta amma, ge honom först på bröstet i 10-15 minuter högst och låt honom därefter äta sig mätt på flaska. Om du vill sluta amma kan du byta ut mål successivt mot flaska och trappa ned amningen.
   Varma hälsningar,
   Cecilia

 7. Hej Cecilia
  I ditt inlägg om långtidseffekter av TBE på barn beskriver du de symptom som kan uppstå lång tid efter sjukdomens slut.

  Gäller dessa potentiella långvariga symptom endast TBE som utvecklats till den sekundära fasen, eller även den första?

  Tack
  Martin

  1. Hej Martin!

   De studier som finns gäller TBE som utvecklats till den sekundära fasen med hjärnhinneinflammation/hjärninflammation. Inte de som bara haft en febertopp. Det är också biologiskt helt rimligt att tänka sig att hjärnan måste angripas för att långtidssymtom från hjärnan ska kunna uppstå.

   Bästa hälsningar,

   Cecilia

 8. Hej!
  Jag tycker jag känner igen dig 🙂 jobbade du på Huddinge sjukhus vintern 2014 och gick på hjärtlarm (för barn)?

  1. Då tror jag du var med när min dotter fick sitt första hjärtstopp 🙁 det var natten mellan 29 och 30 december 2014. Jag tror att du stod och höll om mig och min man (men jag minns inte riktigt). Tack för hjälpen då <3

   1. Ja, ser i min kalender att jag jobbade den natten. Jag tror jag minns er och situationen mycket väl, men vill inte fråga mer här för att inte avslöja något sekretessbelagt. De allra varmaste hälsningar hursomhelst. Och en stor kram!

  2. Så himla bra sida du/ni har skapat!
   Hamnade här av en ren slump och ser att det är du som i januari-16 tog emot oss och vår son (då 1 år gammal) efter en feberkramp och ambulansfärd till akuten, med en temp om närmare 42c.
   Ditt bemötande kändes fantastiskt när en själv var i chock. Tack!

   Hoppas att denna sida får fortsätta leva, här finns det verkligen så mycket nyttigt för oss föräldrar (och andra) att läsa!

   1. Hej Johanna!

    Gud vad fint att höra 🙂 Hoppas allt är bra med er och ert barn.

    Varma hälsningar

    Cecilia

  3. Agnetha Franzén Hermin

   Hejsan!

   Vilken fin blogg!

   Idag delade jag ditt inlägg om vätskeersättning på vår facebooksida, hoppas du tycker det är ok!

   Mvh Agnetha Franzén Hermin, Verksamhetschef PR Vård Barnmottagning

  4. Hej!
   tack för en jättebra blogg!
   det hade varit roligt om ni kunde skriva nåt om förstorade halsmandlar och polyper bakom näsan.

  5. Tack för en fantastisk bra blogg.
   Själv har jag arbetat som specialistsjuksköterska inom barnsjukvården i drygt 15 år på ett barnsjukhus i Stockholm. Arbetat på en avdelning där de allra allra sjukaste barnen vårdats. Sett och varit med om det mesta som kan hända på en sådan avdelning. Har dessa erfarenheter ständigt i bakhuvudet….Jag blev själv mamma för 2,5 år sedan och jag tycker att det har varit svårt att alltid bibehålla ett nyanserat förhållningssätt när min dotter har blivit sjuk.
   Har helt enkelt för mycket erfarenhet och kunskaper för mitt egna bästa känns det som.
   Vad har det här med er blogg att göra tänker ni? Jo, ni har hjälp mig med att kombinera min mammaroll med en erfarna sjuksköterskan. Jag gör en bedömning av hur hon mår och sedan läser jag på er blogg. Alltid har min bedömning varit överens med vad ni har skrivit. Ni har hjälp mig genom era pedagogiska vetenskapligt baserade texter att bekräfta mina egna reflektioner, tankar och bedömningar. Ungefär som en bakjour…. Har tack vore er endast behövt besöka barnakuten en enda gång i hennes liv och då var det allvarligt.
   Ville nog bara säga tack och att ni ska fortsätta med det mycket bra jobbet ni gör.
   Shirley 🙂
   Tack igen

  6. Hej!

   Sökte information om ett ämne och hittade denna blogg.
   Kanonbra och informativ! Hit kommer jag definitivt återkomma.
   Tack!

   /Linda
   Barnarbetsterapeut och mamma.

  7. Hej,

   Och tack för en välskriven, tydlig och trovärdig blogg. Ni hjälper mig att förklara och diskutera sjukdomar, symtom och tillstånd både för mig själv och mina patienter på vårdcentralen.

   Mvh
   Nina, ST-läkare i allmänmedicin

  8. Jag återvänder hit gång på gång. Tack för en superbra blogg! Nu undrar jag bara när nästa inlägg kommer, det var länge sen nu…

  9. Hej doktor Lina och doktor Cecilia!

   Väntar med spanning på nästa inlägg. Det var ju ett tag sedan… 🙂

   Tack för alla bra inlägg hittills1

   /Anna, mamma till Maja

  10. Jag önskar ett inlägg om hur små barn reagerar när en förälder blir svårt sjuk och inlagd på sjukhus en längre tid. Finns det någonting man ska tänka på för att barnet ska få det så bra som möjligt i den kanske rätt oroliga vardagen?

  11. Sture och Bertils mamma

   Vid tillfälle skulle jag vilja läsa mer om det här med att bli helt torr både på dagen och natten. Vi har haft en del strul med det för vår ene son, men nu med hjälp av barnläkare, kiss-schema och medicin verkar vi vara på rätt väg. Skulle dock gärna läsa mer om hur det. hela hänger ihop. Är man inte torr på dagen går det tydligen inte att bli det på natten?

  12. Fantastisk blogg! Tydligt, ärligt, informativt och respektfullt. Har nytta av den både i arbetet och i egenskap av mamma. Varmt tack!

  13. Hej!
   Återigen, tack för en fantastisk blogg, ni skriver på ett sådan roligt och intressant sätt.

   Yngsta sonen blev kattbiten och fick en penicillinkur på 10 dagar.
   Det kanske kan vara något att ta upp? 🙂

  14. Hej! Nyligen skrev ni om vattkoppor och i kommentarerna fick ni många frågor om vaccin. Ni nämnde då att ni eventuellt kommer skriva ett eget inlägg om detta. Det är mycket efterlängtat! Skriv gärna ett inlägg snart, om ni har möjlighet. Jag går nämligen precis och funderar på om jag ska vaccinera mina barn eller ej. Skulle bli mycket tacksam för era åsikter och tips i frågan.

  15. Hej!
   Jag vill börja med att berätta att jag är tacksam för den tid och energi ni lägger ner på den här bloggen. Fantastisk bra & informativ. Jag förstår att ni har en hel drös med “kommande blogginlägg” men jag skulle så gärna vilja att ni skriver mer om trots (älskade ditt inlägg om det för bara någon dag sedan) och utvecklingssprång hos barn. Det här med raseriutbrott t ex…hur långa kan de vara? Vad är “normalt”? På någon sida läste jag att man bör kontakta BVC om raseriutbrotten “varar väldigt länge” t ex.
   Återigen, tack för en fin blogg! / hälsningar Linda

  16. Hej!!
   Tack för en mycket bra blogg! Jag har önskan om ett inlägg (har letat men inte hittat men kanske att ni skrivit om det tidigare). Det gäller ögoninflammationer – min son har det just nu. Hur ofta bör “man” tvätta ögonen? när ska man behandla? Vad kan hända om man inte behandlar? Finns det några risker? Hur undviker man smitta bäst?

   Med vänlig hälsning,
   Linda

   1. Åh ja, det önskar jag också! Mycket ögoninflammation hos oss. Välkommen tillbaka Cecilia, vi har saknat dig!

  17. Hej,

   jag skulle gärna önska ett inlägg om åksjuka – något som är ett riktigt problem i vår familj. Det vi får höra är att det går över med åldern men det är en liten tröst… Vår dotter har precis fyllt ett så medicinsk hjälp är bristfällig har jag förstått i samtal med apoteken. Finns det något man kan göra vad gäller barnets allmänna “motståndskraft” så som sömn, mat, etc? Vilka hjälpmedel finns, hur fungerar de och vilka åldrar kan/bör man använda dem? Jag har själv testat postafen exempelvis och upplevde mig som väldigt påverkad (trött/groggy) och är därför lite tveksam till att ge det till små barn…

   Vad kan man göra efter att åksjuka brutit ut och barnet kräkts mycket? Är det något man _bör_ göra? Vår dotter är alltid skakig och blek och riktigt medtagen så vi vill ju kunna hjälpa så mycket som möjligt naturligtvis. Ja lite sådana funderingar har jag, om du tror att det finns underlag för ett blogginlägg och vill skriva ett vore jag väldigt tacksam!

  18. Kul att ni kommit igång igen. Hurra!
   Vad jag saknar är en “hem-knapp” på sidan så att man kan komma tillbaka till start igen eller finns det och jag har bara missat den?

   1. Man kan trycka på stora bilden där det står Barnakuten, men ska se om man kan lägga till en hem-knapp så det blir tydligare..

  19. Saknar era inlägg, ville bara säga det! Finns det några framtidsplaner för bloggen, eller händer det för mycket på andra fronter i livet så att ni inte har tid?

   1. Håller med! Förstår att annat viktigt tar upp tid, men jag saknar också era kloka och nyanserade inlägg. Använder sidan nu som en uppslagsbok.
    Med vänlig hälsning, Heléne

   2. Hej Cecilia!
    Jag vill bara tacka dig! Du tog nämligen hand om min lilla dotter på ett enastående sätt när jag sökte vård för henne våren 2011 på östra barnakut hon var bara någon månad gammal o du tog min oro på allvar!!! TACK för att du hjälpte oss!!! Du var den enda läkare som lyssnade o tog mig på allvar!! Du är en fantastisk människa!! Kul att jag hittade dig här så jag fick säga detta efter så många år!! Fröken fyller 3 nu i mars!!

    Med vänlig hälsning Johanna!!

    1. Nej men TACK vad glad jag blir! Nu blir jag ju nyfiken på vem lilla fröken var, men det behöver du inte alls skriva här.

   3. Vilken välskriven och informativ blogg. Väldigt nyttigt och intressant att läsa som förälder. Får jag tipsa andra om din blogg?

    1. Hej! Tack för en toppenfin sida!
     Jag har en fråga angående bebisar och mat. Man hör ofta att vi vuxna egentligen borde äta oftare och mer regelbundet för att hålla sitt socker på en jämn nivå. Och beskedet man får på BVC och i barnlitteratur är att små barn bör äta var 2-3:e timme. Detta tycker jag låter fullt logiskt. Nu hävdar min sambo att vår 11-månaders pojke skulle må bra av att inte äta så ofta. Att lite fastande, eller längre tid mellan måltiderna skulle vara bra för insulinkänsligheten. Kan detta verkligen stämma?
     Vår son är frisk och kry på alla sätt, det är även vi föräldrar och det finns ingen diabetes i våra släkter samt vi lever hälsosamt så diabetes är ingen oro. Men min sambo menar på att det bör finnas en orsak till att Sverige är ett av de länder med absolut mest barndiabetes. Jag skulle bli så tacksam för er hjälp med att få lite insikt i detta ämne!

     1. Sverige är ett av de länder som har mest barndiabetes. Men barndiabetes har ingenting med insulinkänslighet att göra. I stället är det bukspottkörtelns insulinproducerande celler som förstörs av immunsystemet. Varför vet man inte, kanske är det ett hittills okänt virus som sätter igång processen.

      Du har helt rätt. En elvamånaders ska inte fasta dagtid. Däremot kan man gärna fasa ut nattmål för så gamla barn. Men det har inget med diabetes att göra.

    2. Försöker att läsa om magsjuka och barn, men får bara ett 404-meddelande att sidan inte kan hittas även när jag hittar länkar i andra inlägg! Vill lägga ut en länk till info i en föräldragrupp på Facebook!

     1. Hej
      Tack för en otroligt välskriven och informativ blogg, går faktiskt in här dagligen, och den har hjälpt mig flera gånger med tips och råd.
      Efter att ha legat inne på avdelning Q80 på Astrid Lindgrens barnsjukhus så skulle det vara intressant att få veta hur en dag eller vecka för en läkare ser ut. Träffade väldigt bra läkare men kändes som man träffade dem väldigt sällan och alla frågor koncentrerades till ronden då man märker att det finns en tidsbrist.
      Med vänlig hälsning Helene

      1. Roligt att du gillar bloggen. En läkares vardag, tja varför inte. Om det intresserar så kan vi absolut skriva om det.

     2. Hej på er doktorer,

      Jag är helt hänförd. Hittills tror jag att jag här på bloggen kunnat få svar på alla frågor jag nånsin haft gällande mitt snart tvååriga barns hälsa. Tack som bara den!

      /Anna Lindström med lilla M

     3. Hej! Efter en härlig höststart med streptokocker så efterlyser jag nu ett inlägg om det (har i alla fall inte kunnat hitta något). Hur kan streptokockinflammation yttra sig (utöver halsfluss), när bör man kontakta läkare, när bör man sätta in antibiotika, bör alla i familjen som har streptokocker behandlas eller räcker det med den som är sjuk nog att behandlas… ja det var mina funderingar det. Ni har säkert fler bra synpunkter. Tack för bra blogg!

      1. JAMA-studien om att amning är vanligare hos kvinnor som samsover är ny. Men som vi försökt reda ut i ett tidigare inlägg så finns en mycket välgjord studie från i våras som visar på ett samband mellan plötslig spädbarnsdöd och samsovning. Mycket starkare hos rökande eller alkoholanvändande mödrar, men finns även hos icke-rökande, icke-alkoholdrickande föräldrar som sover i dubbelsäng. Mycket mycket mindre effekt dock än effekt av magläge.

       Så jag säger ryggläge på bebis: ABSOLUT. Samsovning med rökande förälder: ALDRIG. Samsovning med förälder som druckit alkohol: NEJ. Samsovning med frisk förälder i stor säng utan andra barn eller djur i sängen, tja, om det förbättrar nattsömnen eller matningssituationen så mycket att man anser det vara värt den lilla ökade risken för plötslig spädbarnsdöd, och barnet i övrigt är friskt och fött i normal tid (inte mycket för tidigt). Helt ok.

     4. Toppen blogg! Ja undrar om ni skulle kunna skriva om små barns immunförsvar och smitt spridning. Många barn som börjar på förskola åker i början på en hel del förkylningar och andra smittor. Har ni några bra tips på om man kan förebygga på någotvis eller hjälpa barnen att klara av den första tiden?

     5. Oj vilken fantastisk blogg! Jag har läst mig bakåt ett tag nu och det har blivit många “Halleluja” för sånt som jag läst mig till innan och som är så himla skönt att få bekräftat (som tex receptbelagd hostmedicins brist på effekt).

      Man fick ju önska ämnen och jag vill jättegärna veta mer om fluortandkräm till barn. Själv har vi valt att inte ge flourtandkräm till vår dotter än, jag tror att jag ska försöka stå emot tills hon är 2 år, sen”vågar” jag nog inte längre. Nu äter vår dotter minimalt med socker (endast frukt) så jag hoppas kunna motivera på det sättet.

      Trycket är enormt från tandvården och fluor verkar vara den enda vägen till god tandhälsa. Anledningen till mitt motstånd är främst Jan Sällströms artikel “Fluoren inom tandvården är ett cellgift” och den väcker mycket jobbiga funderingar som jag inte riktigt kunnat få svar på, speciellt inte från tandvården vilket väl inte är så konstigt.

      Så – där har ni mitt förslag på ämne, jag hittade inget om detta i ert arkiv men kanske har jag missat det?

      1. Tack för fina ord och förslag! Flourtandkräm har vi tänkt skriva om. Kort om det är att minutiös plackkontroll och inget godis, inga frukter som mellanmål, ingen juice eller läsk alls kan ge kariesfrihet även utan flourtandkräm.

     6. Det här verkar ju vara en toppenblogg, men någon som faktiskt våga säga bu eller bä. Ni är säkerligen pålästa och har fog för era råd, men det är så skönt med någon som inte bara säger att allt är normalt eller hänvisar till Livsmedelsverket (tex ang saltet). Jag litar inte på dem, som rekommenderar lättmargarin till barn istället för riktigt smör etc. Tack!

     7. Hej! Jag undrar om en oupptäckt hypotyreos (brist på sköldkörtelhormon) påverkar det ofödda barnet? På vilket sätt i så fall? Kan det påverka tillväxt, inlärning osv.? Jag var gravid med den mellersta sonen när man upptäckte att jag hade hypotyreos. Han är sen med talet och mindre än de två andra barnen. Han är nu snart 4 år. Jag bekymrar mig över om den då obehandlade hypotyreosen kan ha orsakat detta hos honom. Tack för en superbra blogg!

      1. Tack för önskemål, men för att få svar på om det kan ha påverkat just ditt barn skulle jag rekommendera en tid på specialistmödravården om det går att få till. Då kan de titta på dina värden, när det upptäcktes etc och göra en individuell bedömning.

     8. Hej!
      Först och främst ett stort tack för en fantastiskt bra blogg och en utmärkt begriplig och pedagogisk informationskälla! Jag har precis läst igenom avsnittet om sömn men har en som gäller det som brukar kallas nattskräck. Antar att definitionen är svår men för mig handlar det om när barnet under sömnen dag, eller nattetid, får en panikliknande attack med kraftigt skrikande och kraftfulla kaströrelser, till synes helt okontrollerat. När jag kollar runt på bla Vårdguiden kan man läsa att det förekommer hos barn i 5-6-årsåldern men jag undrar om ni har erfarenhet av mindre barn, 1-3 år som drabbas?
      Jag skulle gärna vilja ha tips och råd om hur man kan hantera detta, när det inte räcker med att väcka, bära, klappa om och trösta. Det känn obehagligt när barnet som i trans skriker tills det kräks och mer eller mindre skadar sig själv när et kastar sig runt.

      Än en gång stort tack för ert jobb med bloggen!

     9. Skulle gärna vilja läsa om hur man själv tar hand om lättare brännskador. Även intresserad av eventuella komplikationer under läkningen samt när man bör söka vård.. Får helt olika råd av BVC, apotekspersonal samt av Vårdguiden.

     10. Hej! Jag skulle vilja läsa om bebisars sömn. Man läser och hör så mycket olika råd om hur man bäst får små bebisar att sova, så det är svårt att veta vad som är bra och dåligt. Min egen tremånaders sover gärna i vagnen men bara om den rullar så på dagtid tar vi långa promenader. På kvällarna kommer hon bäst till ro om hon får ligga i famnen tills hon somnar. Jag får ofta höra att detta är fel metod, att man måste lära barnen att sova själva utan att rulla, vagga eller gosa för mycket. För mig låter detta lite galet. Kan det vara fel att “rulla” barnen till sömns eller att ge dem närhet så att de känner sig trygga och somnar avslappnade i famnen?

      1. Vi ska skriva om bebisars sömn. Att vara lyhörd för hur just din bebis vill bli nattad och göra så är aldrig fel. Det är tvärtom en jättebra grund i ett kärleksfullt föräldraskap.

      2. Sture och Bertils mamma

       Som mamma till två killar födda i Asien skulle jag önska ett litet inlägg om mongolfläckar, bara för att öka medvetenheten hos både läkare och föräldrar i allmänhet. Mina småttingar är ovanligt drabbade och jag är i ärlighetens namn trött på att bli misstänkt för att inte vara varsam med mina barn. (Jag bidrar gärna med exempelbilder om det behövs…man kan ha mongolfläckar i princip överallt om man tittar på mina barn)

       1. Skicka gärna en bild eller två på mejl cecilia.chrapkowska at gmail.com så skriver vi! Fast undvik ansiktet så dina pojkar slipper bli igenkända.

       2. Hej Cecilia!

        Jag är specialist i allmänmedicin och hittade din blogg via facebook. Har läst i timmar nu. Helt fantastiskt skrivet!! Sakligt och kärleksfullt. Jag funderar på om jag ska fixa små lappar med webadressen till din blogg och dela ut till föräldrar. Jag kommer också att tipsa studenter och kanske framförallt AT-läkare om din blogg som på ett par timmars läsande förmedlar så mycket kunskap som man annars måste lära sig den hårda vägen under långa jourpass och överbokade mottagningspass med (ibland) bristfällig handledning. Jag vrider mig lite i skam när jag tänker tillbaka på onödiga provtagningar, onödig oro och onödiga mediciner jag utsatt barn och deras föräldrar för innan jag visste bättre…

        Stor eloge till dig!

        /Josefin

       3. Hej Cecilia

        Strålande pedagogiskt och viktigt arbete!

        Niklas Långström
        Barnpsykiater
        Professor i psykiatrisk epidemiologi, Karolinska Institutet

        1. Oh, professor i psykiatrisk epidemiologi – det låter ju alldeles, alldeles underbart! Har du twitter? (Och ursäkta, Doktor Cecilia att jag kommunicerar med ngn annan via din blogg.)

       4. Hej!
        jag har blivit tipsad om din blogg och tycker den är super!
        Jag har en liten tjej på 5 veckor och är rädd för RSV. Hur är det nu-har det värsta lagt sig eller ska man vara nojjig fortfarande?
        Ha en bra dag!

       5. Katarina Andersson

        Så bra skrivet. Jag har dock inga små barn längre men detta är väldigt bra. Så kul att läsa… Kram Katarina

       6. Hej, trevlig och bra blogg. Vet ej hur jag hamnade här. Jag sökte efter byggmaterial men kunde inte låta bli att stanna och läsa en stund trots att mina barn vuxit upp innan ordet blogg fanns.
        /Dan

       7. Hittade hit idag, och det ska bli intressant och roligt att läsa och följa. “Bara barnen är friska” – uttrycket var något av det jobbigaste jag kunde höra under många år. Det gjorde så ont, så ont att höra. Som om mitt, mycket svårt sjuka, inte var värt något. Som att vårt liv inte kunde vara ett bra liv, då vi inte fick det som i så mångas ögon var det viktigaste. Önskar alla föräldrar lycka till “där ute”. Allra mest de vars underbart blev lite annorlunda…

        1. Välkommen hit! Under rubriken Sjuka barn kan du hitta länkar till ett par fantastiska radioprogram om livet i två familjer som har barn med svåra hjärnskador. Tips!

       8. Jag tipsades om din blogg i en annan blogg och är mycket glad att jag tittade in. Fantastisk idé som genomförs på ett mycket bra, sakligt, informativt och samtidigt personligt sätt. Jag lägger till dig i min blogglista för att inte missa något, när jag hittar tid mitt i sjukdomssäsongen och utan rätt till vabb.

        1. Är magsjuk och ammar och uppskattar verkligen er text om detta. Mobiliserade pappa och svärmor att komma hem och hjälpa mig efter det. Tack!

       Lämna ett svar

       Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *