Hoppa till innehåll
Hem Ont i bröstet hos barn – är det hjärtat?

Ont i bröstet hos barn – är det hjärtat?

När barn har ont i bröstet är det oftast inte hjärtat som gör ont

This post is also available in: English

Många barn kommer varje vecka till barnakuten med ont i bröstet. Föräldrarna, och ofta barnen, är oroliga för att barnet ska ha fått en hjärtsjukdom. För vuxna, särskilt medelålders och äldre, är det ju så.  Ont i bröstet=sök sjukvård för hjärtsjukdom. För barn är allt, som så ofta, helt annorlunda.

Bröstet består inte bara av hjärtat

“Ont i bröstet” brukar betyda ont i övre halvan av kroppen nedom huvudet. Där finns förutom hjärtat lungor, 24 revben, lungsäck och hjärtsäck. Dessutom en himla massa muskler och nerver på ryggen och mellan revbenen, armar, axlar, leder och ryggkotor. Allt detta kan göra ont.

I själva verket gör muskler och revben ont mycket mycket oftare än hjärtan hos barn.

Ibland kan det vara svårt att skilja på om det gör ont i magen eller ont i bröstet.

Mer om ont i magen hos barn kan du läsa här. 

Lunginflammation hos barn kan göra ont i magen. Läs mer om det här. 

Ont på en punkt=inte farligt!

Om du frågar ditt barn var hon eller han har ont någonstans och barnet pekar på en punkt någonstans på bröstkorgen så är det inte hjärtat som gör ont. Hjärtat gör nämligen ont på ett mycket större och diffusare område.

Om det är ömt när du trycker på punkten är det med all säkerhet så att det är muskler eller skelett som har drabbats av någon liten åkomma som smärtar. Berätta för barnet att det är helt ofarligt och kommer att gå över, blås gärna bort det onda.

Ont i vissa rörelser, inte i andra=inte hjärtat

Om barnet har ont framåtböjd, eller bakåtböjd, eller rak men inte böjd, så är det inte hjärtat som gör ont. Så beter sig nämligen inte hjärtat. Precis som när barnet har ont i en öm punkt är det med all sannolikhet muskler eller skelett som gör ont. Berätta för barnet att det inte är det minsta farligt, blås bort det onda och börja läsa en bok, eller fortsätt med det du höll på med.

Ont i bröstet och andfådd

Om barnet har ont i bröstet och plötsligt blivit andfådd, kom till barnakuten. Det kan (men behöver inte) vara ett hål i lungsäcken som ibland kan uppstå utan att vi vet varför. Då kommer luft in i lungsäcken och den behöver ofta tömmas ut på sjukhus.

Mer om hur det ser ut när ett barn har svårt att andas kan du läsa (och se på video) här. 

Diffust ont i bröstet

Om barnet har diffust, tryckande ont i bröstet större delen av dagen kan det i sällsynta fall vara hjärtat som gör ont. Barn får inte hjärtinfarkt. (Undantagen är barn med ärftligt extremt höga blodfetter så kallad homocygot familjär hyperkolesterolemi, eller barn med kärlinflammationer i hjärtats blodkärl – mycket ovanligt). Barn kan däremot få en infektion-inflammation i hjärtat vars första symtom kan vara just ont i bröstet.

Ibland (men inte alltid) har den här inflammationen föregåtts av en förkylning eller annan infektion. Speciellt riskfyllt är hård träning hos en förkyld tonåring (träningsförbud vid ont i halsen eller feber!).

Så ett barn som får tryckande ont i bröstet större delen av tiden och verkar uppenbart påverkat av smärtan behöver undersökas på barnakuten. Med hjälp av läkarundersökning och eventuellt EKG och blodprover kan man komma fram till om det är hjärtat som är påverkat eller inte.

Men ni tog ju EKG på mitt barn när hon hade ont i en punkt på bröstkorgen!

Det tas jätteofta EKG på barn som kommer in med ont i bröstet till akuten. Det beror på att det är rutin att ta EKG på vuxna som kommer in med ont i bröstet, för att kunna ta hand om dem med hjärtinfarkt så snabbt som möjligt. Det kan vara lite synd när det sker automatiskt på barn så fort de kommer innanför dörren, eftersom signalen som sänds blir “bäst att åka in till sjukhus när det gör ont i bröstet, så vi är säkra på att det inte är hjärtat”.

Det är det alltså inte, den goda nyheten är att de allra flesta gångerna ditt barn har ont i bröstet behöver ni inte besöka någon som helst sjukvård!

Läs mer:

Ont i magen hos barn –  kan det vara blindtarmen och vad ska man göra?

Lunginflammation hos barn – symtom och behandling

Rosslig eller ansträngd andning – guide när ditt barn har svårt att andas

Hosta hos barn – en guide om sjukdomar och huskurer

Alvedon och Ipren till barn – dosering mot smärta och febernedsättande

3 kommentarer till “Ont i bröstet hos barn – är det hjärtat?”

  1. Ni har inte funderat på ett samarbete med 1177? Eller kanske till och med familjeliv.se
    Ni skriver så mycket vettiga saker som fler borde få del av. Många gånger vill man bara länka till er som svar på frågor man hör lite överallt…Skulle vara kul med en större spridning av ert viktiga budskap!

    1. Du får hemskt gärna länka! I varenda familjelivstråd om du vill. Vi har begränsat med tid och prioriterar att skriva och svara på kommentarer. Därför är vi inte så aktiva på samarbetsfronten. Men öppna för sådana på rätt villkor absolut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *