This post is also available in: English
Ont i halsen är ett vanligt symtom hos barn. Ofta beror det på förkylning. Vid hög feber, ont i halsen, svårt att svälja och ingen hosta eller snuva kan man misstänka halsfluss. Vid ont i halsen utan feber, snuva eller hosta eller några andra symtom är det sällan någon sjukdom bakom.
Förkylningens förlopp
De flesta förkylningar följer ett och samma tidsmönster. Först får man ont i halsen, sedan tillkommer snuva, hosta och nysningar. Febern kommer ofta på andra-tredje dagen. Det halsonda sitter i ett par dagar, medan snuvan, som först är genomskinlig och sedan mer och mer färgad, sitter i någon vecka. Hostan kan sitta i upp till tre-fyra veckor efter varje förkylning.
Barn i förskoleåldern har i genomsnitt mellan 6 och 10 förkylningar per år. I 9 av 10 fall klarar barnet av att bekämpa förkylningen själv. Som förälder behöver du mest tänka på att ge barnet kärlek och lugn. Ge barnet smärtstillande om det verkar ha ont, rengör bebisars näsa och ge avsvällande näsdroppar (typ nezeril) om nästäppan är svår. Om du vill kan du ge 1-2 teskedar honung (till barn över ett år) till kvällen mot hosta.
Läs mer om förkylningar hos spädbarn och hur du ska ta hand om dem här
Läs mer om barn som ofta är sjuka här
Ska jag åka till barnakuten?
Nej. Inte om barnet kan andas och äta. Ingen på barnakuten kan hjälpa dig med någonting till ditt förkylda barn som du inte kan göra hemma. På barnakuten vimlar det av magsjukevirus och fler förkylningsvirus, så risken är ganska stor att ni åker hem med fler virus än ni kom dit med. Hostmediciner på recept har ingen bevisad effekt. Det finns inga läkemedel som hjälper mot förkylningsvirus.
Dessutom är inte barnakuten en barnvänlig plats. På barnakuten får barnet sitta i ett väntrum bland andra hostiga, kräkandes barn. Ofta med en skränig tv med barnprogram i bakgrunden och tvivelaktigt rena leksaker på golvet.
Om ditt barn har svårt att andas även när näsan är ren och du inte har inhalationer som fungerar tillräckligt bra hemma är det också bra att åka till barnakuten eller barnkompetent vårdcentral, då kan barnet behöva inhalationer.
Läs mer och se videos på när barn har svårt att andas här
Läs mer om förkylningsastma här
Om barnet har feber och är under tre månader, eller är slött och mår dåligt, kan du behöva åka till barnakuten. Men vid feber hos ett förkylt barn över tre månader som mellan febertopparna mår ganska bra, kan du stanna hemma.
Läs mer om feber hos barn här.
Ska jag åka till vårdcentralen med ett barn med förkylning?
Vid en förkylning utan komplikationer finns det ingenting som en vårdcentralsläkare kan göra för ditt barn heller. Om barnet har misstänkt halsfluss, öroninflammation eller lunginflammation kan det vara läge att söka vårdcentralen.
Öroninflammation
Vissa förkylningar kompliceras av öroninflammation. Det kan man märka på att febern inte går över efter ett par dagar. Eller så har barnen ont i örat och är gnälliga. Ibland spricker trumhinnan och det rinner var ur örat.
Om barnet har misstänkt öroninflammation, ge smärtlindring, låt barnet sova med höjd huvudända, och sök vårdcentralen på dagtid.
Läs om smärtlindring med Alvedon och Ipren här
Läs mer om öroninflammation här
Men halsfluss då?
Halsfluss, eller streptokockinfektion i halsen, utmärks av att barnet har hög feber (nästan alltid över 38,5 grader) och ont i halsen, det gör ont varje gång barnet sväljer. Ingen hosta, ingen snuva, inga nysningar. I omgivningen finns det ofta andra som är sjuka i streptokockinfektioner, med halsfluss eller såriga nagelband eller svinkoppor eller scharlakansfeber.
Läs mer om halsfluss och körtelfeber här
Om det stämmer på ditt barn gör du rätt i att söka vårdcentralen med barnet. Där bör läkaren ta ett snabbtest för streptokocker med pinne i halsen och sätta in Kåvepenin i tio dagar om det är positivt. Hos vuxna är det fastställt att antibiotikabehandling minskar risken för halsböld. Halsböld är ovanligt hos barn och det saknas säkra studier på om risken för halsböld minskar vid antibiotikabehandling av halsfluss hos barn. Det verksar som att antibiotikabehandling minskar risken för smittspridning inom familjen.
Det är en dum idé att sätta in det mer välsmakande Amimox när man tror att någon har halsfluss. Ibland orsakas nämligen halsinfektionen av EBV-virus i stället och kallas då körtelfeber. Om man ger Amimox till någon som har körtelfeber finns det risk för att den personen får hemska kliande, mässlinglika utslag över hela kroppen.
Läs mer om penicillin till barn här
Är det inte säkrast att ta streptokockprov även om barnet hostar och nyser?
Nej, det är det faktiskt inte. Mellan 5 och 25 av 100 barn har streptokocker i halsen även när de är friska. De har förstås även det när de är förkylda och då blir streptokockprovet positivt. Man har inte visat någon fördelaktig effekt av att behandla detta bärarskap med antibiotika (t ex Kåvepenin) utom i de fall då smittan går runt i familjen och någon familjemedlem får halsfluss gång på gång.
Men CRP då?
CRP är ett protein som kroppen bildar vid inflammationer. Vid hög feber orsakad av bakterier är ofta CRP ordentligt stegrat efter något dygn. Hos feberfria pigga barn är CRP som regel lågt. Om ditt barn har en typisk förkylning kan jag inte se att CRP tillför någonting positivt, däremot tillför det ett stick i fingret som gör ont. Om barnet har misstänkt halsfluss tillför inte heller CRP någonting alls eftersom antibiotikabehandlingen avgörs av om streptokocksnabbtestet (som tas med pinne i halsen – jätteobehagligt!) visar streptokocker eller inte.
Visst använder jag CRP ibland, men bara om jag undrar om det kan finnas en bakteriell infektion som orsakar febern. Det kan vara bra att veta att öroninflammationer oftast inte ger ökat CRP även om de är bakterieorsakade. Om läkaren eller sjuksköterskan på akuten eller vårdcentralen vill ta ett blodprov på ditt barn: fråga varför. Kommer svaret att avgöra hur läkaren tolkar ditt barns infektion, vilka råd eller vilken behandling barnet får så är det rimligt. Men om det görs mer eller mindre av slentrian kan ditt barn besparas smärtan.
Sammanfattningsvis:
Förkylda barn vårdas bäst hemma av sin förälder. Lugn och kärlek, smärtstillande och varma eller kalla drycker, det som barnet gillar bäst. Fri tillgång till glass! Barn som inte hostar, nyser eller är snoriga, men har ont i halsen och mer än 38,5 graders feber kan ha halsfluss. Åk till vårdcentralen för ett streptokocktest, antibiotika rekommenderas om det är positivt.
Läs mer:
Förkyld bebis – snorig och täppt i näsan – hur hjälpa?
Hosta hos barn – torrhosta, slemhosta eller rethosta, och hjälper honung mot hosta?
Hur ofta kan ett barn vara sjukt utan att det är något fel?
Hostmedicin till barn – mollipect, cocillana eller lepheton?
Öroninflammation (otit) eller ont i örat hos barn – symtom och behandling
Streptokocker hos barn – halsfluss, stjärtfluss, bärarskap och scharlakansfeber
Penicillin eller antibiotika till barn, kåvepenin, heracillin eller amimox?
Alvedon och Ipren till barn – dosering mot smärta och febernedsättande
Hej! Hur vanligt är det att barn < 2 år får halsfluss? De kan ju inte alltid tala om att de har ont i halsen.
MVH Hanna
Det är vanligare att de får streptokockinfektioner i såriga näsborrar eller såriga nagelband än regelrätt halsfluss. Ett litet barn som får ont i halsen blir ledset, svårtröstat och slutar äta och är svår att få i dricka. Det i kombination med hög feber bör leda till att man söker vårdcentralen eller barnaktuen.
Hej, hur vanligt är det att ett spädbarn får streptokocker? Och hur märker man att de fått det om streptokockerna sitter i näsborrar och nagelband? Får de feber?
Tack på förhand!
Mvh,
Orolig mamma
Feber ibland. Sårigt och ilsket rött i näsborrar, ilsket röda, inflammerade nagelband. Har ni streptokocker i familjen och barnet visar dessa symtom så behöver hen sannolikt också kåvepenin…
Hej! Vad förvånad jag är över att komma in på din blogg. Jag tyckte att jag kände igen dig. Vi var nämligen inne med vår 10 månaders dotter på barnakuten i måndags och fick kåvepenin utskrivet av dig för öroninflammation. Tyvärr hjälpte den inte alls och vi var på vårdcentralen idag och hennes öron är inte alls bra så läkaren skrev ut amimox. Nu har jag googlat på denna medicin som en galning och kommer fram till otroligt många forum och bloggar där föräldrar skriver om utslag som kommit cirka två dagar EFTER avslutad amimox behandling. Detta har ofta blivit ignorerat av läkare då det anses vara omöjligt att få en allergisk reaktion eller biverkning två dygn efter att man slutat ta medicinen. Vad tror du om det? Jag är såklart dö orolig att vår lilla bebis ska få en reaktion och om hon får det vad ska jag göra då? Ska jag åka in på akuten? Vi ska till Polen på semester på måndag och jag är inte så säker på vart man ska vända sig om vår dotter skulle få en sån reaktion där. Många frågor men jag hoppas att du har lite tid över för oss. Ha det bra och tack för den fina hjälpen vi fick av dig på barnakuten.
Martina
Hej! Det är inte så ovanligt att få utslag av Amimox. Det är dock sällan tecken på en allergisk reaktion och därmed oftast inte farligt. Om ditt barn blir prickigt men mår helt bra kan du fotografera prickarna och avvakta hemma. Visa fotografiet för läkaren nästa gång Amimox är aktuellt så läkaren kan avgöra om det är en bra idé att få det igen eller inte.
Om barnet blir prickigt och samtidigt mycket oroligt, kräks eller får svårt att andas är det dags att åka till Barnakuten. Även i Polen. Fråga på hotellet där ni bor, eller hos vem ni nu bor, om det blir aktuellt, de brukar veta.
Hoppas ditt barn snart blir bättre och ha en härlig semester!
Är det vanligt att förkylda barn, som aldrig har näsblod annars och som inte har fått nässpray, får mycket rinnande näsblod under en förkylning? Jag har två söner som båda har fått samma symptom.
Det är inte så ovanligt att barn blöder näsblod när de är förkylda. De stackars små blodkärlen i näsan håller inte riktigt för snorkråkor och snytande.
Vad kan man ge till ett barn 2 år mot halsont för att hon ska få i sig mat och dricka?
Man kan ge alvedon och/eller ipren som smärtstillande, du kan läsa mer om det här:
Här kan du läsa mer om smärta i munnen och hur man lindrar det (gäller även när barnen inte har just blåsor i munnen)
Hur vanligt är det med återkommande feber? Våran dotter på 18 månader har haft feber minst 1 gång varannan vecka nu i 3-4 månader. Alltid samma förlopp; näsan rinner i ca 1 vecka, feber i ca 2-3 dagar och hosta i ca 1-2 veckor.
Väldigt typiskt förlopp för återkommande förkylningar. Kommer att vara så närmaste åren tills hon fått immunologiskt minne…