This post is also available in: English
Det är väldigt vanligt att barn i förskole- och skolåldern har ont i magen. Vissa har det mer eller mindre varje dag under lång tid och vissa får det mer akut. Det här inlägget handlar om det plötsligt påkommande magontet. När jag träffar ett barn med akut ont i magen är det fem tillstånd som jag vill vara säker på att inte missa: blindtarmsinflammation, vridna testiklar, inklämda bråck, invagination och stopp i tarmen. Men nästan alltid beror det magonda på förstoppning.
Ont i magen och feber – kan det vara blindtarmen?
Blindtarmsinflammation är ganska vanligt hos barn. Det är en inflammation, och en inflammation ger i princip alltid lite feber, lite trötthet hos barnet och barnet brukar inte vilja äta. Temperaturen hos ett barn med blindtarmsinflammation brukar inte vara jättehög, kring 37,8-38,8 grader kanske. De vill som regel inte äta ens favoritmaten och är lite bleka och trötta.
Många föräldrar känner till att blindtarmen sitter i nedre högra delen av magen och är uppmärksamma på om barnet verkar ha ont där. Barn upp till åtminstone tioårsåldern är som regel inte så säkra på att lokalisera smärta. De vet ofta att de har ont i magen, men pekar nästan alltid på naveln – den sitter ju mitt i magen. Även vuxna med blindtarmsinflammation har ofta ont i hela magen de första dygnen, först efter ett till två dygn brukar smärtan lokaliseras till nedre högra delen av buken.
Mer om feber hos barn kan du läsa här.
Ta med urinprov (det kan ju vara en urinvägsinfektion) och låt doktorn känna på magen. Är urinprovet bra och magen mjuk är det säkert att gå hem, även om man ofta behöver komma tillbaka för att känna på magen igen om det fortfarande gör ont nästa dag. Om magen känns påverkad av en misstänkt blindtarmsinflammation får barnet åka vidare till sjukhuset och göra ultraljud av magen för att se om det finns en blindtarmsinflammation eller inte.
Mer om urinvägsinfektion hos barn kan du läsa här.
Pungproblem
Känn gärna på dina söners pung ibland när du byter blöja så du lär dig hur den brukar kännas, hur testiklarna brukar kännas och hur de kan flyttas runt i pungen. (Sluta senast när barnet slutar med blöja). När en pojke sedan får ont i magen, låt honom visa pungen och känn på den.
Gör det ont att känna på pungen, eller om ena testikeln är väldigt öm eller inte känns som vanligt: åk till kirurgakuten eller barnakuten så fort du kan!
Ibland vrider sig testikeln kring de blodkärl och nerver den är upphängd i. Det är ett akut tillstånd som måste opereras så snabbt som möjligt för att ha chans att rädda testikeln från syrebristdöden.
Knölar i ljumskarna
Kolla alltid barnets ljumskar när det har ont i magen. Om det finns en hård, öm, centimeterstor knöl där kan det vara en bit tarm som tagit sig igenom en försvagning i tarmväggen. Det kallas ljumskbråck. Försök trycka tillbaka den in i magen. Om det går och barnet blir smärtfritt kan du söka vårdcentralen nästa dag och be om remiss till kirurgen. Du ska få remiss även om ingen knöl kan ses på vårdcentralen! Försvagningen i bukväggen behöver nämligen lagas så inte tarmen kan komma igenom igen.
Om knölen (bråcket) inte går att trycka tillbaka: sök barnakuten eller kirurgakuten på en gång!
Små knölar i ljumskarna är ofta lymfkörtlar. Mer om svullna lymfkörtlar kan du läsa här.
Förstoppning
Den ojämförligt vanligaste anledningen till att barn får akut ont i magen är förstoppning. Helammade bebisar blir inte förstoppade om de inte har medfödda tarmsjukdomar, men då är de förstoppade sedan födseln. Tala med BVC om din nyfödda varit förstoppad sedan födseln.
Bebisar som äter ersättning blir ofta förstoppade. De får kämpa och krysta för att få ut bajset. Man kan hjälpa dem med 5-10 ml laktulos (finns receptfritt på apoteket) dagligen. Har de börjat äta kan man ge fruktpuréer, t ex från päron eller katrinplommon.
Förstoppning är jättevanligt hos barn mellan ett och tio års ålder. Ibland märks förstoppningen tydligt genom att barnet krystar när det bajsar, och att det som kommer ut är hårt. Lika ofta säger föräldrarna att barnet bajsar varje dag och det inte verkar hårt. Inte så sällan bajsar förstoppade barn på sig, eller “spiller” lite bajs i trosan eller kalsongen. Ibland sitter det så mycket hårt bajs i tarmen att det rinner löst bajs förbi och då får barnet diarré som förstoppningssymtom.
Förr eller senare får barnet med förstoppning ont i magen. Det kan göra precis hur ont som helst. Blir det tillräckligt fullt med bajs kräks också barnen. Därför ger vi i princip alla barn som kommer in till barnakuten med förstoppning lavemang. Det vi ger på barnakuten heter “klyx”, och är en ganska stor mängd vätska som förs in i rumpan. Fördelen med klyx är att vätskan inte svider. Så kallade mikrolavemang, microlax t ex svider jättemycket på de flesta barn och irriterar tarmslemhinnan.
Mer om förstoppning hos barn kan du läsa här.
Akut behandling av förstoppning hos barn
Om ditt barn har ont i magen hemma: ge gärna klyx och se om det hjälper. (120 ml till barn över ett år).
Blir barnet bra på Klyx (det vill säga bajsar massor och blir smärtfri) behöver du inte åka till barnakuten. Däremot behöver barnet sannolikt en längre tids behandling med förstoppningsmedicin via munnen för att tarmen ska fungera normalt igen. Du kan köpa Laktulos själv, börja med 15 ml dagligen till ett barn över 1 år. Sänk eller höj dosen utifrån hur bajset ser ut. (Diarré: sänk dosen med 5 ml i taget, fortsatt hårt bajs: höj dosen med 5 ml i taget). Om barnet behöver laktulos längre tid än en månad eller om förstoppningen kommer tillbaka när du slutar: gå till vårdcentralen och be om en läkartid.
Kräkningar och ont i magen
När det blir stopp i tarmen kräks barnet och får ont i magen. Tarmen kan vrida sig kring sig själv, eller kring en bindvävssträng i magen som funnits där sedan födseln eller sedan en tidigare operation. Barn med stopp i tarmen kräks och har ont i magen. Ibland inte ont i magen hela tiden, utan det onda kommer och går med någorlunda jämna mellanrum.
Ett barn som kräks och har ont i magen (utan att ha diarréer) även efter klyx ska till kirurgakuten eller barnakuten samma dag!
Invagination
Barn mellan 7-8 månader och 3-4 års ålder kan drabbas av invagination. Då åker ett tarmavsnitt in i tarmavsnittet efter med hjälp av muskelrörelserna som alltid finns i tarmen. Det här märks genom att barnet skriker panikartat och verkar ha mycket mycket ont i en kort stund, därefter är som vanligt, för att sedan skrika lika intensivt igen. Barnet bajsar som regel inte, men ibland kommer lite blod eller slem i blöjan. Såsmåningom börjar barnet kräkas och blir alltmer taget, kallsvettigt och blekt. Invaginationen botas lätt på sjukhus genom att man för in röntgenkontrastmedel genom rumpan som puttar tillbaka tarmen. Ibland behövs en mindre operation.
Om ditt barn skriker panikartat i korta återkommande perioder: sök barnakuten och fråga om det kan vara invagination. Ett ultraljud visar om det är så eller inte.
Blodiga diarréer
Ett barn som har ont i magen och blodiga diarréer har oftast en tarminfektion, ofta bakteriell (orsakad av salmonellabakterier, EHEC-bakterier eller shigellabakterier till exempel). En annan orsak kan vara en inflammatorisk tarmsjukdom eller födoämnesallergier, framför allt komjölksproteinallergi hos spädbarn.
Läs mer om magsjuka och tarminfektioner hos barn här.
Läs mer om komjölksproteinallergi hos barn här.
Små strimmor blod i avföringen hos barn som i övrigt mår bra är som regel inte farligt och man behöver aldrig söka akut för det. Om det återkommer, gå till vårdcentralen eller barnläkarmottagning i öppenvård.
Blodiga kräkningar
Den vanligaste anledningen till blodiga kräkningar hos barn är nog att ett litet kärl i svalget gått sönder vid rikliga kräkningar. Ingen-fara-kräkning alltså. Så små blodstrimmor i kräkningarna kan man avvakta med hemma.
Barn med ont i magen och rikliga mängder blod i kräkningar ska komma till barnakuten samma dag!
Barn kan också få magsår, eller sår i matstrupen av Helicobacter pyloriinfektion, eller av reflux, det vill säga att magsyran från magsäcken åker upp i matstrupen och retar den.
Ont i magen och slö och kallsvettig
Om ditt barn får ont i magen, är slö, blek och kallsvettig: sök omedelbart barnakuten.
Så ser barn ut som har allvarliga, ofta operationskrävande åkommor i magen. En del av dem, men långt ifrån alla, har dock förstoppning.
Osäker på om barnet har ont i magen eller ont i bröstet?
Mer om ont i bröstet hos barn kan du läsa här.
Läs mer:
Feber hos bebis och barn – vad göra och när är febern för hög?
Urinvägsinfektion (uvi) hos barn och bebis- symtom och behandling
Bebis bajs – vad är normalt och inte? Grönt bajs eller slemmigt – vad betyder det?
Förstoppning hos barn – vad hjälper mot att vara hård i magen?
Allt om magsjuka, maginfluensa eller vinterkräksjuka
Mjölkproteinallergi, komjölksallergi, mjölkallergi hos bebisar och barn
Tack vare denna post och http://appendicit.se/vad-ar-appendicit/ förstod jag att det mycket väl var möjligt att blindtarmen spökade hos våran son.
Bortopererad, lite tagen, men frisk!
Tack
Hejsan! Jag är en tjej på 11 år som har haft VÄLLDIGT ont i magen i 4 dagar nu och på kvällarna är det som värst och då börjar jag gråta av smärtan, Vi var hos doktorn idag och han klämde på den och sa att det var vid den stora kroppspulsådern som jag hadde som mest ont och att vi skulle avvakta. Vad tror du det kan va??
Hej Alva!
Det låter jobbigt för dig. Det är väldigt ovanligt att stora kroppspulsådern är sjuk eller skadad på barn i din ålder, även om du hade ont när doktorn klämde där. Om du fortfarande har så ont i kväll tycker jag du ska be dina föräldrar om att få gå till läkaren igen.
Krya på dig!
Hälsningar
Cecilia
Hejsan! Min pojk på 2 år har haft problem med magen länge. Nu kräks han utan att ha feber och han får jätte ont i magen stundtals. Detta har han fått för och fick då klyx. Nu är det samma som den gången men vågar jag köpa klyx själv och honom eller bör jag kontakta barnakut först?
Du kan köpa klyx själv och ge i kväll. Sedan ringa vårdcentralen imorgon och boka tid närmaste veckan eftersom han troligen behöver mer långvarig behandling mot förstoppning.
Känner du till några risker med att ge Klyx själv hemma till ett barn som troligtvis är lite förstoppat?
Läste bipacksedeln till “Klyx Rektallösning 1 mg/ml + 250mg/ml 120 ml plastfl. ” på nätet. Det stod ingenting alls om barn. Det stod att det inte skulle användas vid buksmärtor av okänt ursprung eller vid stopp i tarmkanalen. Anser du att det är som läkemedelstillverkarna garderar sig mot eventuella risker med extremt låg sannolikhet eller hur bör man tolka det?
Det är sant att det inte bör användas vid stopp i magtarmkanalen pga tarmvred. Men vid tarmvred har barn svåra buksmärtor och ofta kräkningar. Så kan det även bli av förstoppning, men har man ett så svårt påverkat barn ska man ju komma till Barnakuten.
Så Klyx är bra att ge till barn hemma med misstänkt förstoppning.
Hej!
Jag har en dotter på 7 år ( blödarsjuk) som klagat på magont dagligen sedan november. Hon har svårt att sova pga smärtorna och kan vakna på nätterna av de.
Magen är hård och utspänd, hon är blek och mörk under ögonen, trött.
Vi har varit hos barnspecialist och lämnat blodprover och avföringsprover som inte visar något avvikande. Nu väntar vi på att få komma på ultraljud av magen under nästa vecka.
Det känns frustrerande att inte veta vad som är fel eftersom det syns så tydligt på henne att hon inte mår bra och har ont! Ska vi avvakta ytterligare? Vad kan jag göra för att hjälpa mitt barn?
Tack på förhand!
Med vänlig hälsning,
En orolig mamma
Du ska ställa de här frågorna till den doktor som sköter dotterns blödarsjuka. Eller till barnspecialisten ni varit hos.