Hoppa till innehåll
Hem Öroninflammation

Öroninflammation hos barn – symtom och behandling

This post is also available in: English

Fakta och råd vid öroninflammation direkt av barnläkare. Symtomen på öroninflammation är gnällighet eller ont i örat, feber och dålig aptit. Många öroninflammationer självläker men ibland behövs antibiotika. Du kan göra mycket hemma för att hjälpa ett barn med ont i örat.

Symtom på öroininflammation

Ett litet barn, som inte kan prata ännu, kan visa att hen har ont i örat genom att vara extra gnällig. Ofta går det bra när du bär omkring barnet, men så fort du lägger ned det gråter barnet igen. Vissa barn, även riktigt små, kan vifta med ena armen vid sidan av huvudet. Har du inte sett det tidigare kan det vara svårt att koppla till smärta.

Barn med öroininflammation tar sig ofta åt örat

Barn med öroninflammation har ofta feber

Det är vanligt med feber vid öroinflammation hos barn. Ett typiskt symtom är också feber som kommer tillbaka efter att ha gått bort vid förkylning.

Läs mer om feber hos barn

Förkylning och öroninflammation

En förkylning är en virusinfektion i de övre luftvägarna. Förkylningen leder till svullnad av slemhinnorna i näsa, mun, öron och svalg. Örontrumpeten kallas gången mellan mellanöra och svalg, som behövs för att vätska som bildas i mellanörat ska kunna rinna ner i svalget så att barnet kan svälja den.

Vid en öroninflammation (otitis media) är örontrumpeten nere till höger på bilden (Eustachian tube på engelska) igensvullen och det finns var i mellanörat.

Vid förkylningar svullnar örontrumpeten igen. Om det då finns bakterier i mellanörat finns det risk att de börjar växa och skapa en infektion – en bakteriell öroninflammation.

Läs mer om ont i halsen och förkylning hos barn

Läs mer om förkylningar hos bebisar

Bakterier eller virus vid öroninflammation?

Man behöver skilja en bakteriell öroninflammation – där antibiotika kan hjälpa – från förkylningsvirus i trumhinnan – där antibiotika aldrig hjälper. Det enda sättet att skilja dem åt är genom att titta i örat med otoskop.

Ett CRP-prov eller snabbsänka hjälper aldrig till att skilja virus från bakterier vid öroninflammation. CRP är ofta lågt även vid bakteriella öroninflammationer och kan vara högt vid vissa virusinfektioner, tvärtemot grundregeln att det ofta är högre vid bakterieinfektioner än virus.

Om ett barn har ont i örat och feber mer än 2-3 dagar är det en bra idé att gå till vårdcentralen och kolla om det är en bakteriell öroninflammation. När barnet har väldigt ont eller är allmänpåverkat är det bra att söka samma dag. Genom att vänta 2-3 dagar med välmående barn hinner många virusinfektioner i trumhinnan och en del bakteriella öroninflammationer läka ut av sig själva.

Kan man kolla om barnet har öroninflammation hemma?

Det finns inga säkra hemmatest för öroninflammation. Att trycka på broskbiten framför örat och se om det gör ont är inget säkert tecken på öroninflammation. Den nätläkare som säger sig kunna diagnosticera en öroninflammation via videochat tar inte sitt yrke på fullt allvar.

Egenvård vid öroninflammation

  1. Se till att barnet är rent i näsan, och ge avsvällande näsdroppar (typ nezeril). Det kan öka dränaget från mellanörat genom örontrumpeten.
  2. Se till att barnet sitter/halvsitter så mycket som möjligt, även när barnet sover. Då hjälper tyngdkraften till med att låta vätskan från mellanörat rinna ned i svalget. Svullnaden av slemhinnorna minskar också.
  3. Smärtlindra! Det är jätteviktigt. Inget barn ska behöva ha ont när det finns bra och säkra sätt att minska smärtan. Smärta, särskilt hos ett barn som inte förstår varför, skapar oro och är plågsamt i sig.

Läs mer om Alvedon och Ipren till barn – dosering vid smärta och feber

När behöver jag söka sjukvård?

Om barnet mår bra med näsdroppar och högläge och smärtlindring så kan du lugnt stanna hemma och ta hand om barnet förutsatt att ditt barn inte har en kronisk sjukdom eller medicinering som påverkar immunsystemet (i så fall ska du se till att du får veta av barnets doktor var du ska vända dig om det händer ditt barn något).

Om barnet efter två-tre dygn fortfarande behöver fulldos smärtlindring, kanske kräks eller har kvarvarande hög feber, eller verkligen inte kan sova på nätterna ens i högläge, så gå till vårdcentralen på dagtid, eller till en närakut på dagtid på helgen. Där kan en doktor titta i örat. Om det ser ut som en bakteriell öroninflammation i örat kan det vara på sin plats med  antibiotikabehandling, oftast kåvepenin.

Läs mer om penicillin eller antibiotika till barn

Läs mer om att ge barn medicin

Trumhinnan har spruckit – det kommer var ur örat

Om trumhinnan spricker så det rinner var ur örat brukar man ge antibiotika. Det är inte bråttom, men gå till vårdcentralen dagen efter.

Hjärnhinneinflammation – allvarlig och ovanlig komplikation till öroninflammation

Om ditt barn blir sämre och sämre efter en öroninflammation, får ont i huvudet, mår illa, blir  ljusskygg och slö, sök sjukvård akut. Det är ovanligt att öroninflammationer leder till hjärnhinneinflammationer, men det händer.

Läs mer om hjärnhinneinflammation hos barn

Behöver örat kontrolleras efter en öroninflammation?

Efter en konstaterad bakteriell öroninflammation som barnet blivit frisk ifrån kan det finnas kvar vätska (utan bakterier) i mellanörat. Det försvinner ofta, men inte alltid, av sig själv inom tre månader. Om barnet haft öroninflammationer på båda trumhinnorna kan det finnas vätska bakom båda trumhinnorna. Då hör barnet ganska dåligt.

Därför ska du se till att örat kollas (på vårdcentral eller hos öronläkare, olika på olika platser i landet) efter tre månader om barnet haft öroninflammation på båda sidorna, eller om du misstänker att barnet hör dåligt. Finns det vätska bakom båda trumhinnorna som inte går bort av sig själv kan öronläkaren vilja sätta in dräneringsrör i trumhinnan.

Upprepade öroninflammationer hos barn

Vid upprepade öroninflammationer kan man sätta in rör i trumhinnorna som gör att öroninflammationerna blir färre och mer lättbehandlade (örondroppar med antibiotika i stället för flytande antibiotika via munnen). Gå till vårdcentralen och be om remiss till öronläkare om ditt barn har fler än tre öroninflammationer per år.

Läs om barn som ofta får feber och infektioner

Läs mer

Alvedon och Ipren till barn –  dosering mot smärta och febernedsättande

Förkyld bebis – snorig och täppt i näsan – hur hjälpa?

Ont i halsen och förkylning hos barn

Penicillin  eller antibiotika till barn – kåvepenin, heracillin eller amimox?

Få i barn medicin när barn kräks eller vägrar ta flytande penicillin

Feber hos barn – är 40 grader farligt?

Streptokocker hos barn – halsfluss, stjärtfluss, bärarskap och scharlakansfeber 

Hjärnhinneinflammation hos barn – feber, huvudvärk, nackstelhet eller ont i nacken

Knöl på halsen, bakom örat, i nacken hos barn – lymfkörtel eller annat?

10 kommentarer till “Öroninflammation hos barn – symtom och behandling”

  1. Hur är det med rör som opererats in i öronen.Om de inte riktigt ramlar utan ligger kvar i hörselgången kan det då bli komplikationer?

    1. Det kan bli vaxproppar runt dem, men oftast gör man ingenting. Vill man plocka ut dem är det en lätt match för en öronläkare.

  2. Hej!
    Sonen på 4 år är förkyld och även ont i ett öra. Vi var till Vc idag och han var lite röd i ena örat. Han fick Terracortril med Polymixin B utskrivet. Är det okey? Läste nå i bipacksedeln om att de kunde påverka växande tänder och skelett på barn under 8 år.

    1. Hej!
      De dropparna tas inte upp i blodet av barnen och kan därför inte påverka växande tänder och skelett. Hade man ätit dem kan det eventuellt finnas en risk, men även den är numera omdebatterad.
      Hälsningar
      Cecilia

    1. Trösta, ge alvedon, lägga extra kudde under huvudet så att barnet får lite mer högläge. Om barnet fortfarande har ont i örat på morgonen ringer man vårdcentralen eller kommer på deras öppna mottagning om de har någon.

  3. Hej, jag är en tjej på 14 år som har förkylning, lite hosta, ont i halsen. Jag fick igår på eftermiddagen ont i örat, sedan fick jag lock på örat men då tog jag alvedon och då kände jag inget mer på kvällen eller morgonen därpå. Men senare den dagen på kvällen fick jag ont i andra örat och fick sedan lock. Är det öroninflammation eller något annat?

    1. Det kan vara öroninflammation men kan också vara bara förkylningen. Ta Alvedon i några dagar, om det onda går över har din kropp klarat att ta hand om infektionen själv, den gör oftast det! Om du fortfarande har ont i örat på måndag kan du gå till vårdcentralen. Lycka till!

  4. Hej,

    Hur är det med bad och öroninflammation? Ska man på sommaren/semestern hålla barnet borta från bad i pool/hav om det har ont i örat? Eller är det en gammal tro som inte gäller längre?

    1. Hej!

      Bra fråga! Om det rinner ur örat är det en bra idé då bad kan skapa och underhålla en öroninflammation i hörselgången. Kanske borde skriva lite om det också?

      Bästa hälsningar
      Cecilia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *