Öroninflammation (otit) eller ont i örat hos barn – symtom och behandling

Dela med dig!
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  

Öroninflammation är vanligt hos barn. I den här artikeln får du veta när du ska misstänka öroninflammation hos barn och när du behöver söka läkare. Vanliga symtom på öroninflammation är gnällighet eller ont i örat, feber och dålig aptit.

Mer om feber hos barn kan du läsa här. 

Hur märks det att ett barn har ont i örat?

Ett litet barn, som inte kan prata ännu, kan visa att hen har ont i örat genom att vara extra gnällig. Ofta går det bra när du bär omkring barnet, men så fort du lägger ned det gråter barnet igen. Vissa barn, även riktigt små, kan vifta med ena armen vid sidan av huvudet. Har du inte sett det tidigare kan det vara svårt att koppla till smärta.

Nedsatt aptit och kräkningar

Vissa barn kräks när de har ont i örat. Många har lite sämre aptit än vanligt. Större barn kan ibland berätta att de har ont just i örat, men min erfarenhet är att två-treåringar i regel inte gör det även om de är duktiga på att prata. De blir oftare gnälliga och på dåligt humör.

Om du har frågor om ditt barn - kontakta Knodds barnsjuksköterskor

Hos Knodd arbetar specialistutbildade barnsjuksköterskor med minst 5 års erfarenhet. Du får en bedömning av ditt barn och trygga råd via video. Kostnadsfritt såklart!

Gå till knodd.se
Varför får barnet ont i örat?

Det finns minst tre anledningar till att örat gör ont vid en förkylning.

1. Dåligt dränage/ökat tryck i örat.

Det går en gång från mellanörat till svalget (örontrumpeten som den så fint heter). Den svullnar ofta igen när barnet är förkylt. På så vis blir det svårare för vätska att rinna från mellanörat ner till svalget. Trycket ökar då i mellanörat och det gör ont.

2. Virus retar trumhinnan

Förkylningsvirus kan också reta själva trumhinnan, vilket gör ont i sig.

3. Bakterieväxt i mellanörat

Om mellanörat inte kan dräneras så kan det ibland, men inte alltid, börja växa bakterier där efter några dagar. Bakterieväxt i mellanörat gör att trycket ökar ännu mer och det gör ont i sig, även trumhinnan reagerar mot bakterierna vilket gör ont i sig. Detta är en bakteriell öroninflammation, som barnets immunsystem (förutsatt att barnet har ett normalt immunsystem) ofta, men inte alltid, klarar av att läka ut själv. Ibland behövs antibiotika. Mer om det nedan.

Lär dig mer om barn i Praktika för blivande föräldrar

Om du gillar barnakuten.nu - läs mer av doktor Cecilia i

Praktika för blivande föräldrar - gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund

Ofta, men inte alltid, är det streptokocker som är orsaken till barnets öroninflammation.

Läs mer om streptokocker här. 

Vad ska jag göra när jag tror att barnet har ont i örat?

1. Se till att barnet är rent i näsan, och ge avsvällande näsdroppar (typ nezeril). Det kan öka dränaget från mellanörat genom örontrumpeten.

2. Se till att barnet sitter/halvsitter så mycket som möjligt, även när barnet sover. Då hjälper tyngdkraften till med att låta vätskan från mellanörat rinna ned i svalget. Svullnaden av slemhinnorna minskar också.

3. Smärtlindra! Det är jätteviktigt. Inget barn ska behöva ha ont när det finns bra och säkra sätt att minska smärtan. Smärta, särskilt hos ett barn som inte förstår varför, skapar oro och är plågsamt i sig.

Mer om smärtlindring med Alvedon och Ipren, dosering med mera kan du läsa här. 

När behöver jag söka sjukvård?

Om barnet mår bra med näsdroppar och högläge och smärtlindring så kan du lugnt stanna hemma och ta hand om barnet förutsatt att ditt barn inte har en kronisk sjukdom eller medicinering som påverkar immunsystemet (i så fall ska du se till att du får veta av barnets doktor var du ska vända dig om det händer ditt barn något).

Om barnet efter två-tre dygn fortfarande behöver fulldos smärtlindring, kanske kräks eller har kvarvarande hög feber, eller verkligen inte kan sova på nätterna ens i högläge, så gå till vårdcentralen på dagtid, eller till en närakut på dagtid på helgen. Där kan en doktor titta i örat. Om det ser ut som en bakteriell öroninflammation i örat kan det vara på sin plats med  antibiotikabehandling, oftast kåvepenin.

Läs mer om penicillin till barn här

Hur du får i ditt barn antibiotika kan du läsa här. 

Vad gör jag om det börjar rinna var ur örat?

Då går du till vårdcentralen på dagtid, för då är det på sin plats att ge antibiotika. Det är troligen trumhinnan som spruckit av det höga trycket inne i örat. Som tur är läker den i princip alltid av sig själv, men se till att någon doktor (vårdcentralsläkare går bra) tittar på trumhinnan efter tre månader så att den verkligen läkt.

Vad gör jag om barnet är rött och ömt på skallbenet bakom örat?

Om barnet är tydligt rött och ömt och varmt i skallbenet bakom örat kan det ha drabbats av en elak öroninflammation som ätit sig in i skallbenet (mastoidit). Då ska du söka på barnakuten så fort du upptäcker det, även om det är på natten. Det här är ovanligt, men förekommer.

Mer om feber hos barn och hur du skiljer allvarliga infektioner från mindre allvarliga kan du läsa här. 

Hjärnhinneinflammation – allvarlig och ovanlig komplikation till öroninflammation

Om ditt barn blir sämre och sämre efter en öroninflammation, får ont i huvudet, mår illa, blir  ljusskygg och slö, sök sjukvård akut. Det är ovanligt att öroninflammationer leder till hjärnhinneinflammationer, men det händer.

Läs mer om hjärnhinneinflammation hos barn här. 

Behöver örat kontrolleras efter en öroninflammation?

Efter en konstaterad bakteriell öroninflammation som barnet blivit frisk ifrån kan det finnas kvar vätska (utan bakterier) i mellanörat. Det försvinner ofta, men inte alltid, av sig själv inom tre månader. Om barnet haft öroninflammationer på båda trumhinnorna kan det finnas vätska bakom båda trumhinnorna. Då hör barnet ganska dåligt.

Därför ska du se till att örat kollas (på vårdcentral eller hos öronläkare, olika på olika platser i landet) efter tre månader om barnet haft öroninflammation på båda sidorna, eller om du misstänker att barnet hör dåligt. Finns det vätska bakom båda trumhinnorna som inte går bort av sig själv kan öronläkaren vilja sätta in dräneringsrör i trumhinnan.

Mitt barn har öroninflammationer hela tiden, vad ska jag göra?

Gå till vårdcentralen och be om remiss till öronläkare. Vid upprepade öroninflammationer kan man sätta in rör i trumhinnorna som gör att öroninflammationerna blir färre och mer lättbehandlade (örondroppar med antibiotika i stället för flytande antibiotika via munnen)

Läs mer om återkommande feber och infektioner hos barn här. 

Sjukt barn och slut på film? Trött på Netflix skränande? Prova SF kids play här. Gratis första månaden.

Läs mer

Alvedon och Ipren till barn –  dosering mot smärta och febernedsättande

Förkyld bebis – snorig och täppt i näsan – hur hjälpa?

Ont i halsen och förkylning hos barn

Penicillin  eller antibiotika till barn – kåvepenin, heracillin eller amimox?

Få i barn medicin när barn kräks eller vägrar ta flytande penicillin

Feber hos barn – vad ska man göra och när är febern för hög?

Streptokocker hos barn – halsfluss, stjärtfluss, bärarskap och scharlakansfeber 

Hjärnhinneinflammation hos barn – feber, huvudvärk, nackstelhet eller ont i nacken

Knöl på halsen, bakom örat, i nacken hos barn – lymfkörtel eller annat?


Dela med dig!
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  

15 reaktioner på ”Öroninflammation (otit) eller ont i örat hos barn – symtom och behandling

 1. Hej!
  Sonen på 4 år är förkyld och även ont i ett öra. Vi var till Vc idag och han var lite röd i ena örat. Han fick Terracortril med Polymixin B utskrivet. Är det okey? Läste nå i bipacksedeln om att de kunde påverka växande tänder och skelett på barn under 8 år.

  1. Hej!
   De dropparna tas inte upp i blodet av barnen och kan därför inte påverka växande tänder och skelett. Hade man ätit dem kan det eventuellt finnas en risk, men även den är numera omdebatterad.
   Hälsningar
   Cecilia

  1. Trösta, ge alvedon, lägga extra kudde under huvudet så att barnet får lite mer högläge. Om barnet fortfarande har ont i örat på morgonen ringer man vårdcentralen eller kommer på deras öppna mottagning om de har någon.

 2. Hej,

  Hur är det med bad och öroninflammation? Ska man på sommaren/semestern hålla barnet borta från bad i pool/hav om det har ont i örat? Eller är det en gammal tro som inte gäller längre?

  1. Hej!

   Bra fråga! Om det rinner ur örat är det en bra idé då bad kan skapa och underhålla en öroninflammation i hörselgången. Kanske borde skriva lite om det också?

   Bästa hälsningar
   Cecilia

 3. Hur är det med rör som opererats in i öronen.Om de inte riktigt ramlar utan ligger kvar i hörselgången kan det då bli komplikationer?

  1. Det kan bli vaxproppar runt dem, men oftast gör man ingenting. Vill man plocka ut dem är det en lätt match för en öronläkare.

 4. Hej, jag är en tjej på 14 år som har förkylning, lite hosta, ont i halsen. Jag fick igår på eftermiddagen ont i örat, sedan fick jag lock på örat men då tog jag alvedon och då kände jag inget mer på kvällen eller morgonen därpå. Men senare den dagen på kvällen fick jag ont i andra örat och fick sedan lock. Är det öroninflammation eller något annat?

  1. Det kan vara öroninflammation men kan också vara bara förkylningen. Ta Alvedon i några dagar, om det onda går över har din kropp klarat att ta hand om infektionen själv, den gör oftast det! Om du fortfarande har ont i örat på måndag kan du gå till vårdcentralen. Lycka till!

 5. Nu kanske det blir dubbelt. Skrev nyss men ”slarvade” bort det jag skrivit.

  Mitt barn på 7 år har fått kåvepenin igår mot öroninflammation ”+ droppar till örat (terracortril)

  Räcker kåvepenin om det är en ”elak” öroninflammation?

  Han är röd bakom örat, hela örat är rött och en aning svullet. Svullet även i hörselgången + röd trumhinna. Örat kanske tom har ”ställt sig lite utåt”

  Inga andra förkylningssymtom förutom feber 38 grader i går.

  Nyss kommit hem från utlandsresa, han låg i poolen o under vatten nästan hela veckan.

  Tror du att kåvepenin räcker om det nu är en elak öroninflammation som du skrev om i din text?

  Om jag råkar skicka 2 ggr får du gärna radera ett 🙂

  1. Egentligen svarar vi inte på frågor om enskilda barn men gör ett undantag: åk till Barnakuten och visa upp örat nu. Om det är en elak öroninflammation som ätit sig in i benet räcker inte Kåvepenin.

  2. Tack för svaret. Vi åkte in. Det såg bra ut. Det var hörselgångsinfektion som gjort örat svullet o rött även bakom.

 6. Mamma ger mig alltid dåligt samvete för dotterns öroninflammationer och skyller på att jag inte haft mössa på lillan hela tiden och att drag/vind mot örat är orsaken. Är det bara en myt eller är det en kombination av bakterier i örat och vind som orsakar öroninflammation?
  På vintern är det ju lätt att alltid ha på mössa, men sommartid, som just nu när det är soligt och hett (ca 20-25 grader i skuggan varje dag), är det ju jättesvårt. Mössa blir för varm och solhattarna skyddar ju hjässan och ögonen mot solen, men inte öronen mot vinden. I alla fall dom solhattarna för barn över året.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.