Hoppa till innehåll
Hem Penicillin eller antibiotika till barn, kåvepenin, heracillin eller amimox?

Penicillin eller antibiotika till barn, kåvepenin, heracillin eller amimox?

This post is also available in: English

Ibland behöver barn penicillin som kåvepenin, heracillin eller amimox. Penicillin, en sorts antibiotika, kan hjälpa mot bakterieinfektioner, till exempel öroninflammation, lunginflammation, halsfluss, urinvägsinfektion och svinkoppor. Men också mot farliga infektioner som blodförgiftning och hjärnhinneinflammation. Penicillin är helt verkningslöst mot virusinfektioner, som förkylning, RS-virusinfektion, magsjuka, höstblåsor och vattkoppor.

Vid livshotande infektioner kan penicillin vara livräddande. Vid lättare infektioner kan det förkorta sjukdomstiden eller minska risken för komplikationer. Om du fått antibiotika utskrivet till ditt barn, hör gärna med läkaren om vad som är fallet för just ditt barns infektion.

Olika antibiotika till olika bakterier

Olika antibiotikasorter är verksamma mot olika bakterier. Ibland väljer läkaren antibiotika efter ett bakterieodlingssvar där man har testat vilka antibiotika som är verksamma mot just den bakterie som orsakar en infektion hos ett barn. Det tar något dygn eller två att få odlingssvar så oftast får barn antibiotika utifrån vad som är känt om vilka bakterier som brukar orsaka en viss infektion, och vilka antibiotika som brukar fungera.

“Smala” och “breda” antibiotika

Det finns “smala” antibiotikasorter som bara är effektiva mot ett fåtal bakteriesorter och “breda” som är effektiva mot många bakteriesorter. Ju allvarligare infektion, ju skörare patient och ju oklarare det är vilken bakterie som orsakat infektionen, desto bredare antibiotika väljer man. Problemet med många “breda” antibiotikasorter är att bakterier utvecklar resistens mot dem, de blir alltså verkningslösa mot vissa bakterier.

Kåvepenin – perfekt vid de flesta luftvägsinfektioner

Kåvepenin är ett smalt antibiotikum, som har snabb och kraftfull effekt mot de vanligaste och farligaste luftvägsbakterierna. När man behandlar en öroninflammation är det absolut viktigaste att ha effekt mot streptokocker, som är vanliga luftvägsbakterier som kan ge allvarliga öroninflammationer, blodförgiftningar, lunginflammationer och halsinfektioner. Kåvepenin är supereffektivt mot streptokocker, det finns inget bättre!

Läs mer om streptokocker i det här inlägget

Läs mer om lunginflammation här. 

Andra bakterier som Hemofilus influenzae och Moraxella catharralis kan också orsaka öroninflammationer, men de är inte alls lika aggressiva och orsakar i regel inte några komplikationer hos i övrigt friska barn. Därför prioriterar man kraftfull effekt mot streptokocker.

Läs mer om öroninflammationer här

Kåvepenin är också fördelaktigt ur resistenssynpunkt och biverkningssynpunkt, det är inte lika stor risk att barnet får en tillväxt av resistenta bakterier efter en Kåvepeninbehandling som efter behandling med andra bredare antibiotika.

Även mot hudborrelia är kåvepenin mycket effektivt.

Läs mer om borrelia här.

Men Kåvepenin smakar ju så illa…

Tyvärr, ja. Penicillin utvinns från en mögelsvamp och mögelsmaken går inte bort. Och i flytande form är det inte möjligt att dölja smaken, oavsett vilka smakämnen man sätter till. Något som är bra att känna till är att flytande Kåvepenin finns  i olika koncentrationer, och ju mer koncentrerat, desto mindre måste du ge.

Penicillinmögel. Smakar inte gott, men ger effektiv medicin mot bakterieinfektioner.

Så om du fått recept på 10 ml Kåvepenin frukt (50 mg/ml) dagligen, så kan du be om recept på Kåvepenin orala droppar (250 mg/ml), som du bara behöver ge 2 ml av för samma effekt.

Läs mer om att ge barn medicin i det här inlägget.

Heracillin – smalt och bra mot hudinfektioner

Många hudinfektioner orsakas av bakterien Staphylococcus aureus, den gula stafylokocken. Den kan bryta ned kåvepeninet så det blir verkningslöst. Därför är  kåvepenin ett dåligt alternativ mot de flesta hudinfektioner, medan Heracillin fungerar.

Läs mer om svinkoppor – en hudinfektion hos barn – här. 

Det smakar tyvärr lika illa som kåvepenin om inte värre. Det finns dessvärre inte i olika styrkor men i väldigt små tabletter som även små barn brukar kunna ta. Även Kåvepenin finns i lika små tabletter. Tabletterna kan också krossas, men då kommer en del smak ut.

Heracillin 125 mg tabletter
Heracillin 125 mg tabletter
Amimox – ibland ett alternativ till Kåvepenin

Amimox är effektivt mot fler bakterier än kåvepenin är, och brukar användas när Kåvepenin inte hjälpt mot exempelvis en öroninflammation. Amimox smakar ganska bra brukar de flesta barn tycka. Anledningen till att man inte ger Amimox till alla är att det just är bredare än Kåvepenin och att man inte vill driva på resistensutvecklingen.

Ery-Max – till kikhosta, mykoplasma eller vid äkta allergi mot penicillin

Ery-Max (erytromycin) är ett antibiotikum av en helt annan typ än Kåvepenin, och verkar också mot vissa bakterier som kåvepenin är helt verkningslöst  mot. Ery-Max fungerar mot kikhosta, mykoplasmainfektioner med  mera, förutom de vanliga streptokockerna och det som kåvepenin fungerar mot.

Problemet med Ery-Max är att det har en direkt påverkan på tarmmotoriken och ger alltså i hög utsträckning ont i magen, diarréer och illamående. Dessa problem är mindre med medicinen som ges i kapselform än med den flytande varianten. Man kan öppna kapseln och strö ut de små fröna och ge dem direkt om man vill.

Vid äkta svår penicillinallergi kan Ery-Max vara det bästa alternativet. Men misstänkt penicillinallergi ska alltid utredas med blodprov, pricktest och nästan alltid även en provokation när man ger penicillin under övervakning för att se vad som händer. De flesta misstänka penicillinallergier är nämligen inga allergier. Och det är synd att använda Ery-Max i onödan med alla biverkningar.

Penicillin är bra när det är nödvändigt, men avstå annars

Nästa gång ditt barn blir föreslaget en antibiotikabehandling, fråga läkaren hur viktigt det egentligen är. Vad är riskerna om man avstår? Kan man vänta ett par dagar och se om barnet klarar av infektionen utan antibiotika? I många fall (men inte alla) kan man slippa ta penicillin bara man är vaksam på hur barnet mår och söker vårdcentralen igen vid försämring. Men kom alltid överens om det med läkaren! Och har barnet börjat en antibiotikakur, fullfölj den för att inte riskera återfall i infektionen eller riskera resistensutveckling.

Läs  mer om antibiotikaresistens här 

Läsa mer?

Streptokocker hos barn – om halsfluss, stjärtfluss, bärarskap och scharlakansfeber

Öroninflammation hos barn 

Borrelia hos barn

Svinkoppor (impetigo) hos barn – smitta och behandling

Få i barn medicin när barn kräks eller vägrar ta flytande penicillin

Lunginflammation hos barn – symtom och behandling

Alla inlägg om barnsjukdomar  hittar du här

15 kommentarer till “Penicillin eller antibiotika till barn, kåvepenin, heracillin eller amimox?”

 1. Hej Cecilia,

  jag är vaccinerad mot pneumokocker, och det är min son också, precis som de flesta barn idag.
  Jag förstår att kåvepenin är bra för att det är smalt och snällt mot kroppen, men vid problem i luftvägarna, är det inte dags att omvärdera kåvepeninets ställning, då det i allt större utsträckning inte är pneumokocker som ger lunginflammation? Att ta fel penicillin upplevde jag i förra veckan då jag blev ordinerad kåvepenin av en läkare som inte lyssnade till vad jag berättade. Det ledde till akuten ett par dagar senare och doxycyklin.

  1. Hej Therese!

   Det är en klok fråga du ställer. Men att helt gå från Kåvepenin till pneumokockvaccinerade, där är vi inte idag. Dels finns det massor av pneumokocker som inte vaccinerna biter på (icke-vaccin-serotyper), där kåvepenin ger ett utmärkt skydd, dels är andra streptokocker där kåvepenin biter också aktuella i luftvägsinfektioner. Om Kåvepenin inte hjälper på ett par dagar bör man göra som du och söka vård igen. Det är då sannolikt dags för ett bredare antibiotikum om infektionen fortsatt bedöms vara bakterieorsakad.

 2. Ja, låter som om det bara lite äckligt, men det är helt omöjligt att ge till min 19 månaders son, han får kväljningar vid första droppen och spyr upp hela maginnehållet vid 1ml. Vad ska man göra? Går det att krossa tablettformen eller nått liknande? Kommer iaf åka in till vårdcentralen imorgon med flaskan och be dom om hjälp.

  1. Lösningen vart Amimox, för se hur det blir, men smakar jordgubbsmilkshake jämfört med kåvepenin. Grabben har redan tagit 2 doser med sked istället för “tvångssprutan”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.