Hoppa till innehåll
Hem Plast och ftalater, är det farligt för barn?

Plast och ftalater, är det farligt för barn?

Plast, ftalater och mjukplast är inte farligt för barn

This post is also available in: English

Fakta och råd om plast och ftalater för barn. Av professor Agnes Wold  för barnakuten.nu. Plast är ett praktiskt material som finns i många barnleksaker. Det kommer ständigt larmrapporter om att plast i allmänhet, och mjukplast med mjukgöraren ftalater i synnerhet, skulle vara farligt för barn. Vi går igenom forskningen bakom detta.

Mjukgöraren ftalater

Ftalater är mjukgörare som finns i PVC-plast. Vi får i oss dem framför allt via maten (som kommit i kontakt med olika plaster). En annan stor källa till ftalatexponering är genom direkt kontakt med plastmaterial, till exempel inom sjukvården. Kroppen bryter ned och utsöndrar ftalater från kroppen relativt snabbt. De har i försök på råttor inverkat negativt på manlig reproduktionsförmåga. Man har inte kunnat bevisa några negativa effekter av ftalateri studier på människor. Bröstmjölkens nivå av ftalater visade inte något samband med risken för att pojkens testiklar inte vandrar ner i pungen.

Läs den vetenskapliga artikeln om ftalater i bröstmjölk och testiklar som inte vandrar ned i pungen här

Ftalater och nedsatt fertilitet

I en svensk studie har man undersökt om män som jobbar i plastindustri och blivit exponerade för ftalater har nedsatt fertilitet. Man undersökte 227 heterosexuella par. Inget samband kunde ses mellan mannens exponering för kemikalien i arbetet och hur lång tid det tog innan kvinnan blev gravid.

Läs den vetenskapliga artikeln om ftalater i arbetet och fertilitet här. 

Ftalater i sjukvården av nyfödda

Eftersom barn kan få i sig ftalater genom att gnaga på plastleksaker, har EU förbjudit användning av sådana mjukgörare i barnleksaker och produkter för vård av barn. I USA är de fortfarande tillåtna. De barn som idag riskerar att få i sig höga nivåer ftalater är främst barn som ligger mycket på sjukhus med plastslangar, till exempel de som får dialys. En liten studie har dock inte funnit några negativa hälsoeffekter hos sådana barn.

Läs den vetenskapliga artikeln om uppföljningen av barn som utsatts för ftalater som nyfödda här. 

Det är dock verkligt svår forskning att göra eftersom barn som ligger på sjukhus med många plastslangar har stor risk för att få långtidskomplikationer av sin sjukdom. De kanske gör det på grund av dialys eller blodförgiftning, eller för att de är för tidigt födda. För att göra sådana studier bra skulle man behöva lotta barn på intensivvårdsavdelningar till olika typer av slangar och följa upp dem i vuxenlivet. Så fort man tror sig veta att den ena slangen är bättre eller sämre blir det oetiskt att göra en lottning.

Finns det en cocktaileffekt?

Till “cocktaileffekten”. Visst kan fem kemikalier ge en sammanlagd effekt som är större än summan av effekterna, men den kan också bli mindre. Exempelvis om en kemikalie påskyndar nedbrytningen av en annan. Det är väl känt vad gäller läkemedel. Att testa just en kombination av de kemikalier man tror samverkar är enkelt. Man ger bara denna “cocktail” till råttor eller möss, i stället för enskilda kemikalier. Och ingen cocktaileffekt är påvisad i några studier.

Behöver jag plastsanera i barnrummet?

Givetvis inte. Eftersom det inte finns några vetenskapliga belägg för att plast skulle vara giftigt för barn finns det ingen anledning att ägna tid åt plastsanering. Gör något roligare i stället.

/Agnes Wold

Läs mer:

Läs mer om damm och om du måste dammsuga här

Läs mer om du känner dig som en dålig mamma

Läs om oro för barn och vad göra som orolig förälder

Läs Agnes Wold om att ge råd till nyblivna föräldrar

7 kommentarer till “Plast och ftalater, är det farligt för barn?”

  1. Hej.
    Har läst er bok, älskar den, så härligt med lite nyansering i debatten.
    En fråga som jag ser någon annan ställt också utan svar, vi funderar på att importera en barnvagn från England, en Bugaboo Donkey man skulle spara cirka 4000 kr. Men när man googlar på det hela så varnar folk att i England har inte samma krav på flamskyddsmedlen utan att om man köper därifrån riskerar man högre halter än i sverige.

    Hittar dock ingen bra uppdaterad fakta om detta fortfarande stämmer. Bloggarna är ganska gamla. Det verkar gälla möbel men jag har svårt att tro att en barnvagn skulle uppfattas som en möbel i UK? Har du några tips om detta eller vem man kan fråga?

    1. Hej!

      Jag har ingen exakt koll, men det skulle förvåna mig storligen om Bugaboo har någon egen linje för vagnar som exporteras till just Sverige, som ju ändå är en mycket liten marknad. Jag skulle alltså tro att det är samma vagn oavsett var du köper. Den som kan svara bäst lär väl vara någon på företagets informationsavdelning.

      Tack för fina ord om boken!

      Hälsningar
      Cecilia

  2. Hej!
    Tack för en nyansering av debatten, alltid bra med öppen o saklig diskussion.

    Jag har en annan farhåga om damm: att det letar sig ner i bebisens lungor o mekaniskt ger upphov till inflammation som kan störa lungans utveckling. Vill inget hellre än att bli felbevisad i detta. Är det här något som det finns kunskap om?

    1. Hej! Det behöver du inte oroa dig för. Stendammslunga hos stengruvearbetare och asbestos hos byggarbetare beror på inandas stendamm eller asbestdamm som orsakar inflammation. Men vanligt hushållsdamm har inte den skadopotentialen som tur är.

  3. Hej!

    Det här med damm är en sak.
    Men vad tror ni om ftalater i äldre barnvagnar?
    Jag är väldigt sugen på en barnvagn med galonklädsel från 70- eller 80-talet.

    Men blev tveksam då Naturskyddsföreningen på sin hemsida avråder en person som har just en sådan vagn från att använda den på grund av ftalaterna.

    Hur mycket ftalater finns egentligen kvar i en vagn efter 30 – 40 år?

    Till saken hör att mina barn slickar och biter på barnvagnens kanter, hade det inte varit för detta hade jag nog inte blivit lika orolig.

    “Räcker det” att klä om en vagn som har galonklädsel eller får barnen i sig stora mängder ftalater ändå om de slickar, biter och suger på vagnen?

    1. Hej! Jag tror inte Naturskyddsföreningen har så mycket vetenskap på fötterna för att varna för äldre galonvagnar. Det är ju resurssnålt och bra för miljön med återanvändning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *